Mănăstirea Cotmeana

Important monument istoric medieval din S-E Europei, mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Þara Românească.
Prima atestare documentară a Cotmenei este în data de 20 mai 1388, într-un hrisov al lui Mircea cel Batran către mănăstirea Cozia.

Construită în prima sa formă de Radu I, domnul Þării Românești (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389, constituind un excelent loc de popas pe drumul dintre Pitești și mănăstirea Cozia, devenind una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân, cu Hramul Buna Vestire și Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 29 august.
Construcția a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu, domnul Þării Românești (1688-1714), când se înlocuiesc ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușii de intrare în naos. În timpul ieromonahului Ilarion și Sofronie de la Cozia, se lărgește pronaosul și se adaugă un pridvor cu arcade pe latura nordică.
Restaurările efectuate de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1922-1924, 1959, 1972 au relevat forme originale ale edificiului.
Ansamblul feudal Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnița și zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit în scopuri strategice și de apărare.
Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornișa zimțată, cu discuri ceramice colorate utilizate pentru prima oară în Þara Românească în scop decorativ. În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Þara Românească, dăruit de jupânul Dragomir în anul 1385.
Săpăturile arheologice au scos la iveală un tezaur de monede de aur, discuri ornamentale din teracotă care sunt expuse la Muzeul Județean Argeș.

În anul 1990, ca și multe alte așezăminte monahale, cu osteneala și binecuvântarea P.S. CALINIC al ARGEȘULUI, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă și încredințată spre pastorie starețului Protosinghel Ioasaf Boiciuc, formând o obște monahală compusă din nouă viețuitori.
În această Sf. Mănăstire se savarșește zilnic Sf. Liturghie, iar miercurea și vinerea taina Sf. Maslu și Moliftele Sf. Vasile cel Mare.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.
Mănăstirea Cotmeana a fost practic rectitorită între anii 1990-2005, prin grija directă a parintelui Stareț Ioasaf și a binecuviosului Episcop Calinic, al Argeșului și Muscelului. Lângă Biserica Veche (conservată ca monument istoric), a fost adaugată construcția unei biserici impunătoare, construcția de chilii, a unei trapeze și gospodării anexe, Cotmeana devenind un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, locul fiind renumit și datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareț Ioasaf.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cotmeana
  Va rog daca imi puteti trimite un numar de la manastirea Cotmeana, al Parintelui Iosafat sau alt numar. Trebuie sa ajung acolo si vreau o programare la parinte si o rezervare pentru o camera. Dumnezeu sa va ajute!
 2. Mănăstirea Cotmeana
  cele mai bune impresii pe care le poate avea un om le vei avea in urma vizitarii si dialogarii cu parintele la cotmeana este cea mai grozava fiinta cu care am stat de vorba sanatate parinte sunteti ajutorul de nadejde al celor necajiti
 3. Mănăstirea Cotmeana
  As dori si eu un nr de tl de la minastire...multumesc
 4. Mănăstirea Cotmeana
  Pe langa incarcatura lasata de istorie am ramas placut impresionata de vocea dumnezeiasca a unui calugar. A sustinut toata slujba cu vocea lui.
 5. Mănăstirea Cotmeana
  Am vizitat Manastirea pe data de 27 septembrie, pe o zi ploioasa. Am ajuns mult mai devreme , inainte de a incepe slujba.In biserica un calugar citea rugaciuni, cu un glas frumos. Cand a inceput slujba, acest om a suplinit un cor intreg. Are o voce dumnezeiasca. FELICITARI!
 6. Mănăstirea Cotmeana
  păreri pierdute,familia şi brătoiu,adunatură de hoţi la hidroelectrica,care o duc perfect,eu ce s-ă fac acatiste sau pomelnice pentru numai relele lor,mie?
 7. Mănăstirea Cotmeana
  Am fost duminica 12 iulie 2016 la Sfanta Manastire Cotmeana si am participat la sfanta Liturghie facuta de parintele Ioasaf , am fost impresionata de slujba si mi-a placut de parintele Ioasaf care la sfarsitul slujbei a tinut o predicainteresanta si care a fost inteleasa de fetita mea in varsta de 7 ani a fost foarte incantata , deoarece parintele a vorbit de asa maniera ca si fetita a inteles anumite lucruri pe care eu nu prea stiam cum sa le explic.
  Intr-un cuvant sa traiti parinte si sa va dea Bunul Dumnezeu multi ani ca sa fiti alaturi de noi si sa ne invatati cuvântul Domnului.
 8. Mănăstirea Cotmeana
  Am vizitat pentru prima data manastirea pe 18 iunie 2015 si am fost impresionata de linistea si pacea pe care le degaja acest sfant lacas.As dori sa revin. Din pacate nu am gasit la magazin pliantul de prezentare al manastirii pe care il cumpar atunci cand vizitez pentru prima data un astfel de loc.Doresc sanatate celor care vietuiesc acolo si ma rog Bunului Dumnezeu sa-mi dea puterea si bucuria de a reveni. Doamne Ajuta ! Luminita Bratu
 9. Mănăstirea Cotmeana
  Buna ziua!as dori si eu un nr de telefon al parintelui Ioasaf!va multumesc
 10. Mănăstirea Cotmeana
  Doamne ajuta pe parintele Moise.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii