Mănăstirea Cotmeana

Important monument istoric medieval din S-E Europei, mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Þara Românească.
Prima atestare documentară a Cotmenei este în data de 20 mai 1388, într-un hrisov al lui Mircea cel Batran către mănăstirea Cozia.

Construită în prima sa formă de Radu I, domnul Þării Românești (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389, constituind un excelent loc de popas pe drumul dintre Pitești și mănăstirea Cozia, devenind una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân, cu Hramul Buna Vestire și Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 29 august.
Construcția a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu, domnul Þării Românești (1688-1714), când se înlocuiesc ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușii de intrare în naos. În timpul ieromonahului Ilarion și Sofronie de la Cozia, se lărgește pronaosul și se adaugă un pridvor cu arcade pe latura nordică.
Restaurările efectuate de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1922-1924, 1959, 1972 au relevat forme originale ale edificiului.
Ansamblul feudal Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnița și zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit în scopuri strategice și de apărare.
Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornișa zimțată, cu discuri ceramice colorate utilizate pentru prima oară în Þara Românească în scop decorativ. În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Þara Românească, dăruit de jupânul Dragomir în anul 1385.
Săpăturile arheologice au scos la iveală un tezaur de monede de aur, discuri ornamentale din teracotă care sunt expuse la Muzeul Județean Argeș.

În anul 1990, ca și multe alte așezăminte monahale, cu osteneala și binecuvântarea P.S. CALINIC al ARGEȘULUI, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă și încredințată spre pastorie starețului Protosinghel Ioasaf Boiciuc, formând o obște monahală compusă din nouă viețuitori.
În această Sf. Mănăstire se savarșește zilnic Sf. Liturghie, iar miercurea și vinerea taina Sf. Maslu și Moliftele Sf. Vasile cel Mare.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.
Mănăstirea Cotmeana a fost practic rectitorită între anii 1990-2005, prin grija directă a parintelui Stareț Ioasaf și a binecuviosului Episcop Calinic, al Argeșului și Muscelului. Lângă Biserica Veche (conservată ca monument istoric), a fost adaugată construcția unei biserici impunătoare, construcția de chilii, a unei trapeze și gospodării anexe, Cotmeana devenind un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, locul fiind renumit și datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareț Ioasaf.


Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cotmeana
  Am fost duminica 12 iulie 2016 la Sfanta Manastire Cotmeana si am participat la sfanta Liturghie facuta de parintele Ioasaf , am fost impresionata de slujba si mi-a placut de parintele Ioasaf care la sfarsitul slujbei a tinut o predicainteresanta si care a fost inteleasa de fetita mea in varsta de 7 ani a fost foarte incantata , deoarece parintele a vorbit de asa maniera ca si fetita a inteles anumite lucruri pe care eu nu prea stiam cum sa le explic.
  Intr-un cuvant sa traiti parinte si sa va dea Bunul Dumnezeu multi ani ca sa fiti alaturi de noi si sa ne invatati cuvântul Domnului.
 2. Mănăstirea Cotmeana
  Am vizitat pentru prima data manastirea pe 18 iunie 2015 si am fost impresionata de linistea si pacea pe care le degaja acest sfant lacas.As dori sa revin. Din pacate nu am gasit la magazin pliantul de prezentare al manastirii pe care il cumpar atunci cand vizitez pentru prima data un astfel de loc.Doresc sanatate celor care vietuiesc acolo si ma rog Bunului Dumnezeu sa-mi dea puterea si bucuria de a reveni. Doamne Ajuta ! Luminita Bratu
 3. Mănăstirea Cotmeana
  Buna ziua!as dori si eu un nr de telefon al parintelui Ioasaf!va multumesc
 4. Mănăstirea Cotmeana
  Doamne ajuta pe parintele Moise.
 5. Mănăstirea Cotmeana
  La Manastirea Cotmeana noi mergem in pelerinaj pe 23-24 iunie 2015, plecare din Bucuresti si Ploiesti. Daca doriti sa ne insotiti va asteptam cu drag.0742268568, 0724525041
 6. Mănăstirea Cotmeana
  buna seara!va rog sa ma ajutati!doresc sa trimit un acatist la manastirea Cotmeana!cum se procedeaza?a mai trimis cineva?aveti vreun nr de telefon?va multumesc
 7. Mănăstirea Cotmeana
  Va rog sa-mi spuneti cum se face programare la staretul Ioasaf si in ce zile ne poate primi.
 8. Mănăstirea Cotmeana
  Tin sa va spun ca parintele Ioasaf este un om cu har, ajuta multi oameni iar mizerile scrise de oamenii cu o gandire stramba nu isi au locul aici.
  Daca aveti probleme mergeti la parinte cu credinta si inima deschisa si viata o sa vi se schimbe. Mergeti cu inima curata.Doamne ajuta!
 9. Mănăstirea Cotmeana
  Caut o familie , care doreste sa se stabileasca in jud Olt , Acolo am pe mama mea de 87 ani , se poate deplasa si are o pensioara din care traieste.Dorim o famile -diverse situatii, care sa o ingrijeasca pe mama , si sa- lasam casa cu toata gospodaria , cu acte,Casa este construita in 1975 si are 4 camere , dar mai trebuiesc oarece reparatii la ea ,Avem curte f mare , obor-ograda de pasari f mare , inca o camera in curte , bucatarie de vara , gradina de zarzavat si vie .Cred ca suprafata este de 6000 m patrati.
  In principiu doresc o familie de la tara care stie sa se gospodaresca , sa-si lucreze via si gradina ,(altfel pot eu sa o las nelucrata), doresc seriozitate si sa-mi scrie doar cine vrea cu adevarat sa se mute acolo.Mi-au scris cativa dar dupa multe discutii ori spun ca e departe de locul lor natal , ori vor doar acte fara ingrijirea mamei , ori doresc sa-i platesc pentru ca au gjija de mama , ori doresc doar sa aiba acoperis dar pe banii mei.Hrana mamei o asigur eu doar trebuie sa ii gateasca cineva si sa-i spele,Lucrez legal , prin notariat referitor la acte.
  Deci daca stiti pe cineva care sigur doreste sa mearca in OLt , si este serios imi puteti scrie pe email la angelmarc999@yahoo.com
 10. Mănăstirea Cotmeana
  M-REA COTMEANA – M-REA BASCOVELE - 4 octombrie / 90 ron
  ZIUA 1: Plecare la ora 6:00 pe traseul: Bucuresti – Pitesti – Cotmeana – Bucuresti. Se pleaca spre M-rea Cotmeana - Intâlnirea individuală cu Părintele Stareţ Ioasaf Boiciuc. Seara participare la slujbă. ZIUA 2: Participare la Sf. Liturghie si Sf. Maslu cu Dezlegari si Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Deplasare spre M-rea Bascovele unde se afla Centrul de Ingrijire Sociala pentru persoane cu dezabilitati (se pot aduce prinoase). Cazare în cadrul M-rii Cotmeana/ localnici/pensiune intre (10 - 35 ron/pers). Intoarcere in Bucuresti in cursul serii.
  021 2508333

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii