Legenda Mesterului Manole de aici poate fi un argument evocator pentru vremurile tulburi pe care le traieste astazi societatea romaneasca: omul, mai ales cand este sovaitor in credinta, nu poate crea nimic desavarsit si durabil decat urmare a unui devotament generos pentru ceea ce el asteapta de la ceilalti.

Si aceasta, intr-o mutualitate mergand pana la jertfa suprema pentru binele Cetatii si a natiunii in care s-a nascut. Intrucat faptele si lucrurile demne de istoria cea adevarata cer seriozitate, cer jertfelnicie, notiuni atat de rarisime in aceste zile cand tara sufera parca de miracolul unei nasteri care nu se mai produce... nici chiar la Arges, ocolind ca pe o noua Gomora cetatea ciobanului Bucur.

Sunt consideratii care nu pot insa diminua cu nimic perenitatca celui mai somptuos locas de cult de la noi si in acelasi timp una dintre capodoperele artei universale apartinatoare epocii post-bizantine, o minune cladita in piatra, marmora si mozaic, in focul jertfirii de sine.

Epoca lui Neagoe Basarab ramane, in primul rand prin ridicarea manastirii de la Arges, ca una de mare efervescenta si renastere a vietii, a culturii si artei bisericesti pentru intreg secolul XVI si nu numai.

El a ctitorit biserica Mitropoliei din Targoviste (terminata si zugravita de Radu Paisie), biserica Sf. Gheorghe din aceeasi localitate, schitul Ostrov din Calimanesti, a zugravit sau refacut manastirile Dealu si Glavacioc, biserica mare din: Snagov si pe cea de la Tismana, realizari umbrite insa de ctitoria de la Arges.

Manastirea pe a carei raboj avea sa se incrusteze perioada indelungilor tribulatii cuprinse intre diminetile istoriei ce ne caracterizeaza si maretul act al Unirii Tarilor Romane, a fost sfintita la 17 august 1517 de catre un sobor de mitropoliti, arhierei, egumeni si preoti romani si straini, in frunte cu patriarhul ecumenic Teolipt.

Pe timpul sfintirii a fost consumata si prima canonizare despre care se stie la noi, aceea a patriarhului Nifon, a carei pomelnic in calendar se face pana astazi la 11 august, ziua trecerii sale la Domnul.

Manastirea a fost inzestrata de catre domnitor si sotia sa Despina Milita (calugarita dupa accea sub numele de Platonida), cu vase si obiecte de cult din aur masiv si cu alte feluri de bunuri, dar podoaba ei cea mai de pret a fost pictura renumitului zugrav Dobromir (intre1517 si 1526).
Prin grija savantului Nicolae Tocilescu, mare parte din aceasta inestimabila opera picturala a fost transferata la Muzeul National de Antichitati din Bucuresti cu prilejul restaurarii manastirii dintre 1875 si 1886. Despre aceasta restaurare, impusa de starea deplorabila la care ajunsese monumentul, dar gandita netemeinic si incredintata unor artisti straini, lorga a spus pe buna dreptate: “Cred ca la noi in tara se gaseau, si atunci cand am adus pe arhitectul francez. oameni cari, macar strangand cu totii cunostintele lor intr-un manunchi, puteau sa ni dea indarat, cu toata priceperea si cucernicia, vechea manastire a lui Neagoe-voda. In locul Caselor din Franta, Casetor din Viena, se puteau afla mesteri de-ai nostri cari mai incet (dar nu mai scump) ar fi dat podoabele dinauntru, delicatele lucraturi de zugraveala, de sapatura si chiar de turnatorie in acest caz, n-ar mai fi nici catapiteasma de metal, cu flori, nici vulturi heraldici apuseni, nici slove care nu sunt buchi si nu sunt litere;...Ai nostri ar fi lasat, ca niste duioase amintiri dintr-un trecut care a fost numai o data si nu se mai poate comanda, cu orice sacrificii bugetare, in facatoarea de minuni strainatate, acele ·stangace icoane si sculpturi vechi, al caror grai de cinci sute de ani venind din departarile credincioase eroice, ni spune cu cat mai mult decat jargonul international al momentului".

O mai concisa transpunere in proza a poeziei "Icoana si privaz" de Eminescu nici ca se putea scrie despre aceasta "Doina in piatra" a Argesului.

ln gropnita acestui maiestuos sfant lacas isi au odihna de veci Neagoe Basarab,.mormant aee carui lespezi funerare au constituit de-a lugul a doua secole - XVI si XVII - modelul sculptural cel mai frecvent in Muntenia), sotia sa, Despina, reginele Maria si Elisabeta, regii Romaniei Carol si Ferdinand, ctitorul Marii Uniri si parintele lui Mihai cel interzis: "De aceea, marirea ce ti-o dam, Sire, este: sa te incoronezi la Alba Iulia, sau sa mori pe campul de la Turda" i-a spus odata un parlamentar adevarat. Si, spre gloria vesnica a acestei tari, regele i-a dat ascultare.

Constantin Tanasa

23 de Impresii

Scrie și tu în caietul de impresii!

Scrie în caietul de impresii

 1. Mănăstirea Curtea de Argeș
  PELERINAJ PE TRANSFAGARASAN, cu plecare din Ploiesti
  6 iulie 2013
  Ploiesti - Brasov - Manastirea Sambata de Sus (sf.lit, izv. pr. Teofil Paraian, mormantul pr. Teofil Paraian) - Manastirea Cartisoara - Transfagarasan (Balea Lac) - Manastirea Sfantul Proroc Ilie,Paltinul - Barajul Vidraru - Manastirea Curtea de Arges (moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a mucenitei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de regina Elisabeta. De asemenea aici odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria)
  Pretul pelerinajului este de 100 lei
  Pentru inscrieri si mai multe informatii: Ionela: 0729.219.125; 0764.013.020
  Site: www.pelerinajortodox.ro
 2. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Buna! Am varsta de 22 de ani si lucrez in italia si in iarna acestui an vreau sa vin acasa. Am loat decizia de a ma desparti de lume si vreau sa ma calugaresc si nu stiu la ce manastire ma-s putea duce, am strans si o suma frumusica de banii munciti cinstit si vreau sa-i donez manastiri, va rog daca ma poate ajuta cineva, cher1sh_life@yahoo.com, DOAMNE AJUTA
 3. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Multumesc mult Mona, am sa incerc sa sun la aceasta manastire, am nevoie marede un sfat, am probleme mari de sanatate.
  Orice sfat este binevenit.
  Doamne ajuta!
 4. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Pentru Doina ,Sf manastire Rarau , Staret Veniamin Baican Com.Crucea , Jud Suceava , COD 5931 Chilia Sfantul Ipatie , Sfantul Munte Athos , Grecia Karyes ,63086 p. OBOX 25 GRECIA
 5. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Pentru Doina, daca vrei sa trimiti pentru rugaciunile de la psaltire ,la Sf Manastire Rarau , adresa o poti lua de pe caietul de impresii Frasinei , Parintele Ioan sau la Sf Manastire Sihastria. Te rog frumos lasa si mie un mesaj daca rezolvi daca nu caut eu adresa acasa si ti-o dau dar pentru ce anume se pune la psaltire .Iti spun sigur ca la Rarau se citeste psaltirea si se pomeneste acatistele .Doamne Ajuta si O saptamina BINECUVINTATA
 6. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Va rog, dac[ puteti sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie citita Psaltirea. Am inteles ca se citesc doar un anumit numar pe zi, in ce zile, la ce ore, cine iti spune ce sa citesti?
  Cand si unde poti da Psaltire la Manastiri, cand se citesc ele, sau tot ce puteti sa-mi spunetie binevenit.
  Doamne ajuta!
 7. Mănăstirea Curtea de Argeș
  M-REA SAMBATA DE SUS - CURTEA DE ARGES ––TRANSFAGARASAN
  25-26 iunie
  Ziua 1: Plecare la ora 06:00 pe traseul Bucuresti – Pitesti – Curtea de Arges – Vidraru – Transfagarasan – Balea Lac – Sambata de Sus – Calimanesti – Rm. Valcea. Obiective de vizitat: Corbii de Piatra – Hram Sf. Apostoli Petru Si Pavel, M-rea Curtea de Arges – Moastele Sf. Filofteia, Cetatea Poienari, Lacul Vidraru, Balea Lac si Cascada, M-rea Sambata de Sus – cazare (intre 10-15 ron/pers).

  Ziua 2: Participare la Sf. Liturghie si se continua traseul spre Palatul Bruchental din Avrig, Defileul Oltului, M-rea Cozia, M-rea Turnu. Sosire - Bucuresti in cursul serii.


  SERVICII INCLUSE:
  - transport cu autocarul;
  - ghid din partea agentiei;
  - insotitor de grup;

  SERVICII NEINCLUSE:
  – cazarea (intre 10-15 ron/pers)

  PRET: 95 LEI/PERSOANA

  DETALII LA: http://www.alidaholiday.ro
  Adresa: Sos. Pantelimon, nr. 227, bl. 70, sc. 2, ap. 59, interfon 59, sector 2, Bucuresti

  Telefon: 021.250.83.33
  E-mail: office@alidaholiday.ro
  rezervari@alidaholiday.ro
 8. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Sunt medic-pens.si as dori SA PROFESEZ GRATUIT,in Manastirea Dvs.,

  daca aveti nevoie de medic.DIO VI BENEDICA.

  21.05.2011 Dr.Visarion Vasile Bitea
 9. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Este ceva interesant scris pe aici. M-a ajutat mult pentru un referat la Religie. Nota mea: Continut foarte bun si de ajutor si pentru cei care sunt inca la gimnaziu. Tine-ti-o tot asa!!!
 10. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Poi dq vreu io impresi despre mamastire
 11. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Am trimis un acatist si 20 lei la aceasta manastire si mi-au trimis banii inapoi.Cat se plateste pentru acatist?Am crezut ca vor fi primiti.Doamne ajuta!
 12. Mănăstirea Curtea de Argeș
  STARET ARHIDIACON CALIOPIE ICHIM.
 13. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Va invit in pelerinaj la Manastirea Prislop si Manastirile din Oltenia si Arges, 28-30 Mai 2010. Vizitam Manastirile: Prislop, mormantul Parintelui Arsenie Boca, Lainici: icoana Maicii Domnului grabnic ajutatoare, Tismana, Bistrita, Dintr-un Lemn, Man. Argesului: moastele Sf. Muc. Filofteia, Namaiesti: icoana Maicii Domnului, Frasinei. Plecare din Bucuresti, Ploiesti si Brasov. Inscrieri la tel 07422685658, 0724525041 pelerinaje_ro@yahoo.com
 14. Mănăstirea Curtea de Argeș
  sant asistentmedical specialist in recuperaremedicala,masaj, etc, sant sarca nu am servici,casa caut un loc munca manastire .Cehan Adrian
 15. Mănăstirea Curtea de Argeș
  am vizitat acest loc Sfant de la Curtea de Arges loc in care se gaseste o parte din istoria romanilor si va recomand sa-l vizitati de cate ori e posibil pentru a va reaminti faptele stramosilor nostri,devenite azi legende de neuitat si tineti minte ca un popor a carui cultura este distrusa de interesele meschine ale unor oameni fara iubire fata de aproapele lor este un popor mort din punct de vedere spiritual,asadar sa ne unim fortele ce prin puterea rugaciunii vom readuce in sufletele noastre iubire ce va intari zidurile credintei si vom reda viata monumentelor ce ne vor aduce aminte de bunicii si ceilalti sramosi ai nostri
 16. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Va invit in pelerinaj la Moastele Sfintei Filofteia pe 7.12.2008. Plecare cu autocar din Bucuresti Gara de Nord, ora 5,30. Inscrieri la tel 0742268568, Adriana, pelerinaje_ro@yahoo.com
 17. Mănăstirea Curtea de Argeș
  In paraclisul Sfintei Manastiri se gasesc moastele Sfintei Mucenite Filofteia,praznuita in fiecare an la 7 decembrie.Daca ati ajuns aici la Curtea de Arges si ati admirat arhitectura,nu uitati sa rugati pe sfanta cu credinta pentru a mijloci catre Dumnezeu si pentru noi pacatosii.
  Pr. Vasile Cristian
 18. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Balada Mesterului Manole este o parafrazare a actului creatiei.
  La origini sta natura conexiunilor realizate intre dumnezeire si natura umana creata de Dumnezeu ca ceea ce se vrea a fi si nu ca ceea c s-a vrut sa fie.
  Omul in intregul lui ca parte primordiala a creatiei este simbolul vizibil al actului creatiei lumii ingerilor.
  si in aceasta lume ingereasca a existat slabiciunea de a nu asculta pe Dumnezeu, mai mult decat atat de a devenii mai presus decat el prin simbolistica semnului apusului ce-l are orientarea musulmana.
  Contradictia dintre etapele in curs de definire ca parte a omenirii aflata in proces de stabilizare apar si in cazul lui Manole in momentul actului creatiei bisericii ce o vroia Negru- Voda, un personaj ce nu exista in istoricul Tarii Romanesti.
  Acest personaj este simbolul momentului istoric ca timp si spatiu parcurs si consemnat in Biblie.
  Manos-creator, biserica-purtator si legiuitor ca o realitate a comunicarii constantei acceptiunii intrun grup bine definit ca entitate.
  Jertfa pe care trebuie sa o aduca Manole nu este altceva decat simbolistica actului jertfirii in scopul reinnoirii Omului-Adam ce devine purtator de Hristos, Biserica este purtatoare de Hristos.
  Sf.Chivot fiind simbolistica spatiului sacru in care Dumnezeu Tatal si Fiul Sau coexista laolata relatia dintre om si Acestia facandu-se prin manifestarea Duhului Sfan la momentul preinchipuirii actui dumnezeiesc ca pe un act in care Dumnezeu-Cel in Treime se manifesta ca o entitate vie, aceasta fiind preinchipuita de Sf.Caldura ce se binecuvinteaza si se toarna in Sf Potir peste Painea-Vinul-Apa ce exista in el.
  Penitentul este impartasit cu viul si dumnezeiescul Creator sub forma a ceea ce am spus mai sus.
  Femeia ce preinchipuie pe Ana cea zidita este femeia din care s-a nascut Maica Domnului din care si prin care a venit in lume Iisus Hristos, A dou-a Persoana din Sf. Treime.
  Biserica este ceea ce presupune spatiul ce devine purtator de Hristos ca un act al jertfei prin care omul devine Dumnezeu.
  Omul a vrut sa devina Dumnezeu si nu a fost asa...
  Dumnezeu s-a facut om pentru a-l face pe om Dumnezeu.
  Curtea de arges este simbolistica actului definit din care se poate intelege usor ca face obiectul a doua realitati alternative.
  Dumnezeu- Creatorul si Hristos Reinnoitorul actului creatiei Tatalui Sau.
  Aceste doua realitati alternative coexista ca o regula a actului creatiei.
  Cele doua realitati strabat timpul si spatiul de-o-potriva din ele rezultand Lumina cunostintelor de astazi.
  Sacralitatea despre care nu se poate vorbi decat pana la un punct este aparata de actul jertfei ce se manifesta in timp la buna invoire a lumii pentru ca el sa ramana nestirbit.
  aceasta este Curtea de Arges, aceasta a vrut sa spuna Balada Mesterului Manole, aceasta se poate deduce din lumina actului istoric ce sta la baza creatiei.
  Doamne ajuta!
 19. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Imi place foarte foarte mult acesta manastire..dar imi mai place si istorie ei... as mai dori sa adaug si o scurta compunere...se numeste Mana Sf.Ioan Botezatorul.

  Cinstitul trup al Sf.Prooroc Elisei,in vestita cetate Sevastia din Samaria.In aceasta cetate a avut loc ospatul necurat in care,pentru dansul viclean al fiicei Irodiadei,Irod a taiat capul Sf.Ioan,Inaintermegatorul si Botezatorul Domnului.

  sf.Evanghelist Luca,propovaduind pe hristos,umbla din cetate in cetate si asa a ajuns in Sevastia,de unde urma sa plece in scurt timp spre cetatea Antiohotinei,patria sa.

  A vrut insa sa ia cu sine trupul intreg si neputrezit,frumos mirositor si facator de minuni al Sf.Ioan Botezatorul,insa n-a reusit.Locuitorii din Sevatia nu i-au dat voie pentru ca iei cinsteau foarte mult sfintele moaste.Dupa indelungi rugaminti, Sf.Evanghelist Luca a primit de la locuitorii si preotii Sevastiei doar mana dreapta a Sfantului,cea cu care a fost botezat Domnul si Stapanul nostru Iisus Hristos.
  Bucurandu-se de darul de mare pret pe care-l primise, Sfantul Evanghelist Luca a pornit spre cetatea Antiohinei.Acolo a fost intampinat de multimea crediniosilor care il cinsteau care il cinsteau ca pe o visterie de mare pret mana Sf.Ioan Botezatorul pentru ca prin ea se savarseau multe si mari minuni.

  SFARSIT!!!
 20. Mănăstirea Curtea de Argeș
  In textele scrise despre ortodoxism vei gasi ca nu este bine sa discuti cu cei care nu sunt ortodocsi pentru ca in ei vei gasi toata nelinistitea, zbuciumul si rautatea diavolului pe care acesta a strans-o in mii de ani, iar daca esti prea slab s-ar putea sa te zdruncine.....
  Interpretati preotii ca niste "sarme" prin care trece curentul "binecuvantarea de la Dumnezeu" - asa ca ...daca va ganditi bine... si prin sarmele ruginite tot trece curentul.

  PS: Imi cer scuze ca nu imi exprim o parere dar postez acest rapuns ptr ca viitorii vizitatori sa nu se tulbure citind celelalte postari
 21. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Manastirea este impresionanta , uimitoare!
 22. Mănăstirea Curtea de Argeș
  Eu sunt un ortodox incurabil,dar prin ocazii neasteptate am vizitat si unele biserici de alte religii cum ar fi:biserica catolica,adventista,valdezà,penticostali,si lucrul despre care am vorbit cu ei era faptul ca noi ne rugam la icoane.Iar ie mi-au spus ca in Biblie scrie clar ca Dumnezeu ne spune sa nu ne rugam la chipuri cioplite sau la icoane ca el este un Dumnezeu gelos.Iar primul lucru care mi-a venit in cap sa le zic a fost ca noi ne rugam la icoane ptr. ca exista icoane facatoare de minuni.Iar ei mi-au spus ca satana este cel ce face aceste icoane sa faca minuni pentru ca noi sa ne ducem si sa ne rugam la ele si sa uitam de Dumnezeu.Si alt lucru asta la adventisti :Tinerea Sabatului :eu insumi am citit despre asta ca Sambata e a Saptea zi de odihna nu Duminica:Va rog foarte mult sa imi trimiteti un email si sa imi raspundeti.
 23. Mănăstirea Curtea de Argeș
  interesant.... dar ce faceti cu mita din biserica????
  asta este intrebarea...
  in schimb tot respectul pt episcopii care/si fac treaba cum trebuie