Mănăstirea Ghighiu

    La mai puțin de cinci kilometri de Ploiești se află unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Prahova, Mânăstirea Ghighiu. Vatra monahală situată la Bărcănești este una dintre puținele care au ca hram "Izvorul Tămăduirii".Ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei, mânăstirea atrage credincioși din toată țara. Două sunt motivele pentru care oamenii vin să se roage aici: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă tocmai din Siria și un faimos izvor tămăduitor. 
    Actuala biserică a mânăstirii a fost zidită între anii 1858-1866 prin stăruințele stareților Eftimie și Antonie, susținute prin purtarea de grijă a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericuțe de lemn. Fundația actualei biserici este pe blocuri masive de piatră, pe care s-au ridicat ziduri de cărămidă. Arhitectura bisericii amintește de stilul brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor deschis în față. Pictura, exceptând scenele din turlă, este influiențată de școala italiană; autorul ei este pictorul Gheorghe Tătărescu.
    Biserica mânăstirii Ghighiu a avut de suferit multe stricăciuni, atât în timpul marelui cutremur din 1940, cât și în timpul bombardamentelor aliate asupra câmpurilor petroliere din Prahova, din 1944. Din aceste considerente, asupra mânăstirii s-a răsfrânt din belșug grija Patriarhului Justinian Marina care, după ce a transformat larva în mânăstire de maici, a trecut la restaurarea bisericii, între anii 1954-1958.
    În incinta mânăstirii găsim lucruri de preț în colecția de artă religioasă, între care, la loc de cinste este icoana Maicii Domnului cu pruncul - Icoana Făcătoare de minuni - o culme a artei sacre, venită din părțile creștinilor sirieni, din secolul al XVI-lea.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Ghighiu
  Iti recomand eu pe cineva extraordinar
  mailul meu
  maringabriela779@yahoo.com
 2. Mănăstirea Ghighiu
  Am fost de careva ori la manastire si intentionez sa ajung iarasi. Trec printr-o perioada dificila si numai bunul Dumnezeu ma linisteste
 3. Mănăstirea Ghighiu
  Prin aceasta experienta trec si eu acum.imi poti da mai multe detalii cum pot proceda sa intru in legatura multumesc
 4. Mănăstirea Ghighiu
  pt tine dan.stiu pe cineva care te poate scapa de farmece.iti las mailu meu leuionutalex@yahoo.com
 5. Mănăstirea Ghighiu
  As vrea numarul de tel aa unui preot din munti carpati care deschide cartea de la departare pentru ca cred ca mi sau facuf farmece de mam despartit de iubita mea Doamne Ajuta
 6. Mănăstirea Ghighiu
  Va rog sa imi dati o rugaciune grabnic ajutataore pentru gasirea unui serviciu bun!Multumesc!
 7. Mănăstirea Ghighiu
  as vrea nr de tel aa unui preot din munti carpati care deschide cartea de la departare pt ca acum cateva zile mi sa furat telefonul mobil din geanta si cand am spus sefului sa facut ca ploua si a vorbit foate urat va multumesc
 8. Mănăstirea Ghighiu
  Cand am fost la Sfanta Manastire Ghighiu, m-am simtit ca in "Rai" , nu se poate descrie,,,cand intri in Sfanta Manastire in Naos,,,m-am simtit ca in tinda Raiului, asa cum spunea un parinte, cu ani in urma,,,a fost sublim,,,
 9. Mănăstirea Ghighiu
  Cunoscutul teolog german Wilhem Busch a spus: "Pe Domnul Isus Christos il poti urma cu ochii inchisi, dar cand altcineva vrea sa-ti arate Calea, sa fi cu ochii in patru!"
  Pe Pamant sunt 196 de tari si peste 600 de religii. Fiecare religie pretinde ca detine adevarul. Religia speculeaza la maxim starea de nestiinta a oamenilor si imediat se ofera sa-i ajute. Slujitorii religiei spun oamenilor ca ei sunt slujitorii lui Dumnezeu! Dar cine citeste Evanghelia vede ca intre invatatura lor si invatatura Domnului Isus Christos NU este nimic comun.
  Ei mai spun celor ramasi, in urma mortului: "Chiar daca mortul a fost un pacatos, si nu s-a intors la Dumnezeu cu credinta si pocainta in timpul vietii lui, n-a cerut iertare pentru pacatele lui, a injurat pe Dumnezeu si singur s-a dat diavolului, el ca preot are putere sa-l dezlege pe mort de pacatele lui si sa-i mute sufletul din iad in Imparatia lui Dumnezeu....!!!" Toate contra cost! (Ultima inselaciune)
  Si cu toate acestea, oamenii cred mai repede MINCIUNA decat pe Domnului Isus Christos.
 10. Mănăstirea Ghighiu
  Asa mi a spus preotul in ziua in care mi a ingropat copilul.Copilul meu ar fi avut 15 ani!!! Nu stiu daca vreodata cineva ar putea sa vindece rana profunda,deschisa inca ,pe care Bogdan a lasat o in inima mea.Un an intreg adormeam seara cu gandul ca dimineata nu ma voi mai trezi si asta pentru ca ,in fiecare sear il visam. Viata mea se desfasura noaptea,nu ziua.Stiti,in momentul in care a plecat,daca cineva mi ar fi smuls pe viu ,inima din piept,nu m ar fi durut mai tare decat perdera copilului meu.Aceasta pierdere venea dupa o suferinta de 2 luni in spitalul LUIS TURCANU din Timisoara.Mamelor care nu si au purtat copiii in brate,dar si celor care au avut fericirea sa isi stranga ingerasii la piept,le pot spune doar atat,ingerasul vostru vegheaza asupra voastra de sus ,acolo unde sunt convinsa ca sta si se roaga,ca suferinta voastra sa fie mai usoara,apoi stim cu totii ca intr o zi ne vom intilni,despartirea este doar vremelnica.Eu mi am tinut copilul in brate 1 an si 2 luni.atat de putin,dar va spun sincer ca in visele mele l am vazut crescand si bucurandu se de familia noastra alaturi de ceilalti doi frati ai lui si sunt convinsa ca atunci cand Dumnezeu ne incearca uneori cu cate un necaz el,Bogdan se roaga ca necazul sa fie mai suportabil.AVETI UN INGER IN CER,toate mamele care au pierdut ingerasi au un motiv in plus sa isi ridice privirea spre cer si sa si usureze suferinta ,privind cu ochii mintii la ingerasii lor.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii