Mănăstirea Rarău

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugari. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu. Mânăstirea a fost desființată de austrieci în anul 1786. S-a reînființat după 1918, iar în 1959 a devenit schit. În anul 1990 a redevenit mânăstire.

În 17 septembrie 2000, P.S. Gherasim Putneanul a sfințit noua biserică a mânăstirii.
 
Minunea din munte
 
Mână dumnezeiască a pictat icoana făcătoare de minuni, astfel încât, Maica Domnului te privește cu smerenie și dragoste dumnezeiască în orice loc te-ai afla în biserică. Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“. O altă icoană, considerată făcătoare de minuni și adăpostită de Mănăstirea Rarău, este și cea a Sfântului Ioan Evanghelistul. Pelerinii sosiți la lăcașul sfânt de pe Rarău pot găsi adăpost în casele de oaspeți ale mănăstirii timp de 24 de ore și au privilegiul de a se mărturisi pe timpul nopții, după ce vor fi văzut minunățiile pe care Dumnezeu le-a pus pe acele meleaguri.
Iarba mult mai verde și mai grasă, aerul curat ce parcă îți taie respirația când te bucuri de susurul apei ce gonește pe Bistrița și ospitalitatea oamenilor din Bucovina sunt lucruri ce-ți rămân în suflet după o călătorie, chiar și de doar câteva zile. Pe aceste meleaguri, ale Dornelor, și oamenii sunt altfel. Și la Dorna a fost secetă, nu a plouat cât a trebuit, mierea nu a ieșit ca în alți ani, nici fâneața nu e tot atât de deasă, însă muntenii de pe Băda mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce le-a dat și au speranța că vor trece cu bine iarna. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom trece cu bine. De foame nu vom muri…“. Și nu vor muri cu siguranță, atâta timp cât se află mai aproape de cer, printre plantele miraculoase ce tratează boli și lăcașurile sfinte ridicate prin truda înaintașilor.
Sunt multe astfel de locuri sfinte care merită vizitate. Pentru pentru liniștea locurilor și posibilitatea mărturisirii la ceas de seară, pentru slujbe și icoane, merită ca orice călător ajuns pe meleguri bucovinene să îndrăznească să devină pelerin și să urce până la Mănăstirea Rarău.

Din vremea lui Petru Rareș

Ctitorie a domnitorului Petru Rareș, Mănăstirea Rarău poate deveni adăpost și loc de rugăciune pentru orice drumeț care se încumetă să străbată piscurile din zona Dornelor. Pe drumuri de munte, după ce am lăsat în urmă drumul asfaltat de la Chiril , mă minunez de frumusețile ce taie răsuflarea și fac, pentru o clipă, timpul să stea în loc. Se vede treaba că Dumnezeu a rânduit ca o sfântă mănăstire să fie înălțată pe locuri mirifice, aproape, deopotrivă, de cer și pământ. Aici, doar cu smerenie și dragoste de Dumnezeu poți viețui. Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla bravul Petru Rareș. Mai este o biserică, mai nouă, care a fost sfințită în anul 2000.
Drumeții ce se abat pe la Mănăstirea Rarău în drumul lor spre Pietrele Doamnei sau miile de credincioși care urcă special la lăcașul sfânt, în căutarea liniștii sufletești, pleacă acasă cu speranța în suflet că problemele le vor fi rezolvate, după ruga aprinsă în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adăpostită în biserica veche a mănăstirii. „Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“, aflăm de la cineva. În afară de asta, icoana impresionează și prin modalitatea în care a fost pictată, căci privirea Maicii Domnului te urmează în orice colț al sfântului lăcaș te-ai afla. Fecioara privește cu blândețe maternă și dragoste dumnezeiască spre fiecare dintre cei care trec pragul sfântului lăcaș.

Sute de credincioși urcă zilnic la Mănăstirea Rarău

„Sute de credincioși ne calcă pragul, chiar și în zi când nu este sărbătoare, și ne bucură faptul că cei care vin aici își găsesc liniștea sufletească. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și aceea a Sfântului Apostul și Evanghelist Ioan, dăruiesc, după credință, fiecăruia“, aflăm de la părintele protosinghel Veniamin Băican, stareț al Mănăstirii Rarău de peste 25 de ani.
Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii. De altfel, Sfântul Ioan este și patronul paraclisului.
Mănăstire de călugări încă din anul 1800, la Rarău se ostenesc întru slava Domnului, alături de părintele Veniamin, alți 20 de călugări. Chiliile și casa de oaspeți din curtea mănăstirii pot găzdui într-o noapte 150 de pelerini. Afară de cazare și masă, credincioșii care hotărăsc să poposească la Rarău au și posibilitatea ca, fie zi sau noapte, să se spovedească, beneficiind de sfaturile părinților duhovnici care se nevoiesc în mănăstirea de pe munte.

Din Chiril, la Mănăstirea Rarău

La Mănăstirea Rarău se poate ajunge din Piatra Neamț sau Târgu Neamț, trecând prin Poiana Teiului, Broșteni și ajungând în satul Chiril. De la podul peste pârâul Chiril se urcă pe muntele Rarău pe un drum asfaltat aproape 4 kilometri , după care, din dreptul unei troițe, se merge la pas, pe un drum neasfaltat (vara, pe timp însorit, se poate ajunge cu mașina până la mănăstire), alți 800 de metri.
O altă cale de acces este prin Vatra Dornei. De la autogara orașului se poate lua autobuzul Dorna Arini - Chiril, după care drumul trebuie străbătut pe jos. Un alt traseu, mult mai anevoios, este cel din Câmpulung Est, peste vârful Rarăului. Acesta este însă închis iarna, fiind greu accesibil chiar și pe timp însorit.
 
Carmen.

  

 

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Rarău
  Prin luna noiembrie 2016 se afla la strana, pe langa parintele Gherasim si un frate de manastire DORIN care am inteles ca vietuise o vreme la Sihastria Raraului de pe Izvorul Alb.
  Mai este oare acest frate acolo? Are cineva mai multe informatii despre activitatea acestuia?
  Va multumesc.
 2. Mănăstirea Rarău
  Ne rugam la Dumnezeu, Maica Domnului si la toti Sfinti parinti Mihai-Marius si Alina-Maria pt. copilul sau de 2 ani si 9 luni Denis Mihai bolnav,pt. vindecaresa sa ,multumim lui Dumnezeu pt. tot,iertare de pacate, izbavirea de dusmani,spor si ajutor in casa,ne rugam si pt. Geaninei-Paula,Maria si Parascheva pt. sanatate si spor in toate.
 3. Mănăstirea Rarău
  Este o manstire unde eu mi-am gasit linistea sufleteasca si m-a ajutat sa imi duc fiul pe caile cele bune. Cu rugaciune si credinta in Dumnezeu si cu ajutorul Maicii Siluana care m-a ajutat si a facut minuni cu rugaciunile ei si familia mea a scapat de viciile necuratului. Numarul Maicii Siluana este 0756675194. O puteti suna sa dati acatiste. Este o maica cu har de la Bunul Dumnezeu. Dumnezeu sa va binecuvanteze.
 4. Mănăstirea Rarău
  Doamne ajuta. Va rog sa pomeniti pe 40 de zile pomelnicul meu la Sfanta Liturghie si Parastas, la vii: Andrei, Pavel-Lucian, Adriana, Eveline-Maria, Irina-Aurelia, iar la morti: Dumitru, Dennis, Cristina, Gheorghe-Paul. Multumesc mult. Adriana, pacatoasa
 5. Mănăstirea Rarău
  este asfalt pana la manastire,se poate ajunge cu masina pana acolo
 6. Mănăstirea Rarău
  ,SFANTA MARTA ma indrept catre tine plina de nadejde cerandu-ti ajutorul. Cred cu tarie ca ma vei ajuta cand mie greu. Spre a-ti arata recunostinta mea, i-ti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog cu umilinta sa i-mi aduci alinare in suferintele si necajurile mele.
  In numele negraitei bucurii care ti-a cuprins inima cand i-ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Bretania,te implor roaga-te pentru noi si familia mea sa-l pastram pe Dumnezeu in inimi, astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre,mai ales in durerea care ma copleseste acum (aici se spune dorinta).
  Te implor ajutatoarea celor aflati in suferinta,infringe orice greutate precum ai infrint balaurul ce zace la picioarele tale.
  Tatal nostru... 3Bucura-te Maria...
  Se spune 9 zile de marti cu lumanare aprinsa.

  SFANTA MARTA roaga-te pentru mine si familia mea.


  Multumesc din suflet Sfintei Marta care mi-a implinit dorinta.
  Multumesc din suflet Sfintului Anton, Sfintului Calinic si tuturor Sfintilor, Ingerilor si toate puterile ceresti care au mijlocit pentru mine.
  Multumesc! Multumesc! Multumesc!
 7. Mănăstirea Rarău
  Drumul de acces este asfaltat pana la poarta manastirii,deci poate fii parcurs cu usurinta.Doamne ajuta!
 8. Mănăstirea Rarău
  Cum sunt cei 800 m la la asfalt la mănăstire, în urcuș, poate fi parcurs de un bolnav,cardiac?
  Mulțumesc!
 9. Mănăstirea Rarău
  Sf. Maslu se face duminica dupa SF. Liturghie, o data sau de doua ori pe luna.
 10. Mănăstirea Rarău
  Doamne ajuta.Va rog,poate cineva sa imi spuna in ce zi si la ce ora au sf .maslu?Va multumesc.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii