Mănăstirea Rarău

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugari. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu. Mânăstirea a fost desființată de austrieci în anul 1786. S-a reînființat după 1918, iar în 1959 a devenit schit. În anul 1990 a redevenit mânăstire.

În 17 septembrie 2000, P.S. Gherasim Putneanul a sfințit noua biserică a mânăstirii.
 
Minunea din munte
 
Mână dumnezeiască a pictat icoana făcătoare de minuni, astfel încât, Maica Domnului te privește cu smerenie și dragoste dumnezeiască în orice loc te-ai afla în biserică. Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“. O altă icoană, considerată făcătoare de minuni și adăpostită de Mănăstirea Rarău, este și cea a Sfântului Ioan Evanghelistul. Pelerinii sosiți la lăcașul sfânt de pe Rarău pot găsi adăpost în casele de oaspeți ale mănăstirii timp de 24 de ore și au privilegiul de a se mărturisi pe timpul nopții, după ce vor fi văzut minunățiile pe care Dumnezeu le-a pus pe acele meleaguri.
Iarba mult mai verde și mai grasă, aerul curat ce parcă îți taie respirația când te bucuri de susurul apei ce gonește pe Bistrița și ospitalitatea oamenilor din Bucovina sunt lucruri ce-ți rămân în suflet după o călătorie, chiar și de doar câteva zile. Pe aceste meleaguri, ale Dornelor, și oamenii sunt altfel. Și la Dorna a fost secetă, nu a plouat cât a trebuit, mierea nu a ieșit ca în alți ani, nici fâneața nu e tot atât de deasă, însă muntenii de pe Băda mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce le-a dat și au speranța că vor trece cu bine iarna. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom trece cu bine. De foame nu vom muri…“. Și nu vor muri cu siguranță, atâta timp cât se află mai aproape de cer, printre plantele miraculoase ce tratează boli și lăcașurile sfinte ridicate prin truda înaintașilor.
Sunt multe astfel de locuri sfinte care merită vizitate. Pentru pentru liniștea locurilor și posibilitatea mărturisirii la ceas de seară, pentru slujbe și icoane, merită ca orice călător ajuns pe meleguri bucovinene să îndrăznească să devină pelerin și să urce până la Mănăstirea Rarău.

Din vremea lui Petru Rareș

Ctitorie a domnitorului Petru Rareș, Mănăstirea Rarău poate deveni adăpost și loc de rugăciune pentru orice drumeț care se încumetă să străbată piscurile din zona Dornelor. Pe drumuri de munte, după ce am lăsat în urmă drumul asfaltat de la Chiril , mă minunez de frumusețile ce taie răsuflarea și fac, pentru o clipă, timpul să stea în loc. Se vede treaba că Dumnezeu a rânduit ca o sfântă mănăstire să fie înălțată pe locuri mirifice, aproape, deopotrivă, de cer și pământ. Aici, doar cu smerenie și dragoste de Dumnezeu poți viețui. Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla bravul Petru Rareș. Mai este o biserică, mai nouă, care a fost sfințită în anul 2000.
Drumeții ce se abat pe la Mănăstirea Rarău în drumul lor spre Pietrele Doamnei sau miile de credincioși care urcă special la lăcașul sfânt, în căutarea liniștii sufletești, pleacă acasă cu speranța în suflet că problemele le vor fi rezolvate, după ruga aprinsă în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adăpostită în biserica veche a mănăstirii. „Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“, aflăm de la cineva. În afară de asta, icoana impresionează și prin modalitatea în care a fost pictată, căci privirea Maicii Domnului te urmează în orice colț al sfântului lăcaș te-ai afla. Fecioara privește cu blândețe maternă și dragoste dumnezeiască spre fiecare dintre cei care trec pragul sfântului lăcaș.

Sute de credincioși urcă zilnic la Mănăstirea Rarău

„Sute de credincioși ne calcă pragul, chiar și în zi când nu este sărbătoare, și ne bucură faptul că cei care vin aici își găsesc liniștea sufletească. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și aceea a Sfântului Apostul și Evanghelist Ioan, dăruiesc, după credință, fiecăruia“, aflăm de la părintele protosinghel Veniamin Băican, stareț al Mănăstirii Rarău de peste 25 de ani.
Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii. De altfel, Sfântul Ioan este și patronul paraclisului.
Mănăstire de călugări încă din anul 1800, la Rarău se ostenesc întru slava Domnului, alături de părintele Veniamin, alți 20 de călugări. Chiliile și casa de oaspeți din curtea mănăstirii pot găzdui într-o noapte 150 de pelerini. Afară de cazare și masă, credincioșii care hotărăsc să poposească la Rarău au și posibilitatea ca, fie zi sau noapte, să se spovedească, beneficiind de sfaturile părinților duhovnici care se nevoiesc în mănăstirea de pe munte.

Din Chiril, la Mănăstirea Rarău

La Mănăstirea Rarău se poate ajunge din Piatra Neamț sau Târgu Neamț, trecând prin Poiana Teiului, Broșteni și ajungând în satul Chiril. De la podul peste pârâul Chiril se urcă pe muntele Rarău pe un drum asfaltat aproape 4 kilometri , după care, din dreptul unei troițe, se merge la pas, pe un drum neasfaltat (vara, pe timp însorit, se poate ajunge cu mașina până la mănăstire), alți 800 de metri.
O altă cale de acces este prin Vatra Dornei. De la autogara orașului se poate lua autobuzul Dorna Arini - Chiril, după care drumul trebuie străbătut pe jos. Un alt traseu, mult mai anevoios, este cel din Câmpulung Est, peste vârful Rarăului. Acesta este însă închis iarna, fiind greu accesibil chiar și pe timp însorit.
 
Carmen.

  

 

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Rarău
  ANUL TRECUT ERAM IN PRIMEJDIA DE A LUA BATAIE DE LA OAMENII RAI PUSI DE CINEVA DIN CAUZA UNEI AMANTE PE CARE O AVEA ,AM TRIMIS ACATIST LA SFINTA LITURGHIE SI BUNUL DUMNEZEU PT RUGACIUNILE MAICI DOMNULUI MA AJUTAT DE AM REUSIT SA SCAP DIN CAPCANA IN CARE ERAM.ICOANA MAICI DOMNULUI ESTE INTRADEVAR FACATOARE DE MINUNII.MULTUMESC MAICII DOMNULUI SI PREOTILOR CARE S AU RUGAT PT MINE
 2. Mănăstirea Rarău
  Cu bucuria sufletului plin de sfintenia locului unde am fost primit de catre Parintele Staret Veniamin, de intreaga obste cu bratele deschise
  Am fost 47 de ani catolic iar sapt viitoare voi primi sfanta Taina a Botezului in sfanta soborniceasca si apostoleasca Biserica Ortodoxa unde Adevarul a ramas nealterat. Va multumesc sfintilor parinti, dragilor calugari pentru exemplul vostru de sfintenie. Ma-nclin!
 3. Mănăstirea Rarău
  Doamne ajută! IUBIȚI CREDINCIOȘI,vreau sa fac un anunț foarte important, va rog luați aminte. De la inimă la inimă pentru viata lui Munteanu Sorin un băiat in vârstă de 17 ani care sa născut cu o malformatie congenitala la inima,acesta necesită o intervenție chirurgicală pe cord-deschis ,programat la o clinică de specialitate din Italia.Costurile sunt foarte mari, iar familia nu dispune de această sumă din cauza situației financiare. Are nevoie de ajutorul nostru. Pentru confirmarea acestora privind acest caz puteți contacta la PRIMĂRIA ORAȘULUI ROZNOV .JUDET , NEAMȚ. La numărul de telefon 0233665435. Dacă doriți să faceți o donație puteți depune numerar in contul RO18BRDE280SV35860752800. Vă rog să nu treceți cu vederea . ,,CEI 2 BANI AI VĂDUVEI" să fie primiți și răsplătiți mai mult. Suntem in Sfântul post ,sa facem o milostenie,să ne gândim la Bunu-L DUMNEZEU, ...Viața lui este in pericol ,doctorii spun că in cel mai scurt timp sa fie operat.....mama lui este răpusă de durere stând plângând la căpătâiul fiul ei...cei care aveți copii știți ce înseamnă durerea de părinte.. BUNU-L DUMNEZEU SĂ BINECUVINTEZE DARUL ȘI JERTFA.
 4. Mănăstirea Rarău
  Ma puteti ajuta cu numarul de telefon al Parintelui Neagoe Larion.???
 5. Mănăstirea Rarău
  Loc sfant binecuvantat de DUMNEZEU Sanatate pentru Gheorghe Doamne ajuta
 6. Mănăstirea Rarău
  Un loc Sfant binecuvantat de Dumnezeu Doamne ajuta Sanatate pentru Gheorghe
 7. Mănăstirea Rarău
  pt madalina din 2.02.2015.stiu pe cineva care il poate ajuta pe acel om sa revina pe drumul cel bun.iti las mailu meu leuionutalex@yahoo.com.sa imi scrii ca sa vorbim
 8. Mănăstirea Rarău
  MANASTIREA RARAU
  Staret: PROTOS.VENIAMIN (BAICAN)
  Adresa: Chiril, com. Crucea, jud. Suceava
  Telefon: 0752 883 168
  pentru pomelnice.
  Ulei de la Sf. Efrem se gaseste la manastirea Sihastria Raraului care se afla in zona Cimpulung Moldovenesc,aici este icoana facatoare de minuni a Sfintei Maicii Domnului.Se poate ulei de la Sf. Icoana A Maicii Domnului.
 9. Mănăstirea Rarău
  As dori sa trimit un acatist pentru 40 de zile pentru un om care a apucat pe cai gresite si el nu realizeaza ca sa transformat intr-un om rau.ma puteti ajuta cu o adresa va rog?multumesc
 10. Mănăstirea Rarău
  As dori, daca ma poate ajuta cineva cu putin mir de la sf. Efrem cel Nou
  Doamne ajuta!

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii