Mănăstirea Sihăstria

Spre a o deosebi de celelalte "sihastrii" (ale lui Chiriac, Agapie, Vasian, Zosima, Dragos, Cerebuc, Casiana, s.a.) cu care Muntii Neamtului au fost binecuvantati de Domnul Slavei de-a lungul veacurilor, manastirea aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de "Sihastria lui Ioan si Aftanas" (1):

A lui “Ioan”, dupa numele unui cuvios ieroschimonah care, simtindu-si aproape sfiarsitul pamantesc, (sec. XV), ceru ucenicilor sai raspanditi prin valea aceea (vale care mai apoi ii va purta numele) sa incropeasca o sihastrie.

Si a lui ''Aftanas", numele altui monah la fel de vrednic, traitor pe acele meleaguri cu un veac si jumatate dupa Ioan, ctitor dimpreuna cu ucenicii sai a unui "nou lacas de linistire" pentru toti monahii razletiti prin marea acelor singuratati impadurite ale Vaii lui Ioan.

Se spune ca, adunandu-se ei la chemarea lui Aftanas pe locul de astazi al manastirii, au aninat de crengile unui brad Icoana Nascatoarei de Dumnezeu si au purces cu totii la staruitoare rugaciuni catre Preacurata, cerandu-i sa-i invredniceasca a radica salas de inchinare Domnului, in care, de-a lungul vremurilor si a fluviului de slujitori ce se vor perinda, sa nu-si afle loc decat vietuitori cu demna vocatie monahala, fiinte pentru a caror viata, chiverniseala lumii si consumul de came, sa nu insemne nimic.

Sunt rare locasurile sfinte in fata carora carausul neobosit al muntilor Neamt de la 1848, Calistrat Hogas, sa fi inregistrat si clipe de serioasa perceptie. E greu de spus daca Sihastria va fi fost unul dintre acestea atunci cand icorigibilul umorist a exclamat vizitand-o pentru prima oara: "Dupa cum arata insusi numele sau, e un cuib de oameni sau, mai bine-zis, de stramosi ai omenirii, retrasi in adancurile cele mai de nepatruns ale singuratatii".

Prin anii 1840 manastirea Sihastria (pe atunci Schit) numara 14 calugari vietuitori. La inceputul lui 1959 numarul calugarilor de la Sihastria era de 110 vietuitori. Este anul aplicarii odiosului Decret de Stat care, printre alte anomalii, fixa si limita de varsta pentru intrarea in calugarie: minim 55 de ani pentru barbati si 50 pentru femei. Potrivit aceluiasi "Regulament”, calugaritele si calugarii exclusi din monahism care refuzau sa dezbrace haina monahala “aveau de suportat dispozitiunile legilor penale in vigoare". Acestea sunt doar doua din conditiile prin care manastirile noastre au trebuit sa treaca. Asa se face ca in iunie 1966 "la Neamt, impreuna cu schiturile dependente (deci, inclusiv Sihastria - n.n.)... mai existau circa 90 de calugari” (2).

Astazi, manastirea Sihastria numara 100 calugari vietuitori (cu 10 mai putin decat inaintea aplicarii abominabilului Decret din 1959).

Cercetata de sute (iar in anumite sarbatori de peste an) chiar de mii de pelerini din toate ungherele tarii si de dincolo de hotare, manastirea Sihastria - in mod paradoxal pentru unii, in chip minunat pentru altii - nu si-a pierdut vocatia si mireasma de isyhie, care inseamna pace si impacare cu sine si cu ceilalti in numele rugaciunii lui Iisus: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul" (Luca 18, 14).

In lumea aestor vremuri, cand totul a prins sa se invarta in jurul lui “care pe care", de vei dori sa iei o lectie de solidaritate spontana, de solicitudine si iubitoare ingaduinta, cerceteaza aceasta manastire, in cele mai aglomerate zile ale sale. Nu, nu se va fi pus la cale nici un fel de selectie in spiritul "Codului manierelor elegante" ci este in aceasta indatoritoare purtare a maselor de credinciosi sublimarea Lucrarii Sfantului Duh.

Opreste-te apoi in Paraclisul pictat cu credincioasa staruinta si pricepere de schimonahul Irineu Protcenco, primit in manastire pe timpul staretiei parintelui Cleopa. “Ecce Homo”, “Tanguirea Maicii Domnului” sau tulburatoarea “Dulce Sarutare” sunt icoane care ti se strecoara in suflet pentru a ramane acolo, ca o dulce si sfanta consolare.

Constantin Tanasa
(1) C. Tomescu, Scurta povestire istorica despre Sfanta Manastire Neamt, 1942.
(2) Publicatia "Prodromos" - iunie 1966, pag.40.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Sihăstria
  imi place foarte mult aceasta manastire
 2. Mănăstirea Sihăstria
  Minastirea Sihastria este Athosul nostru ROMANESC . Sa le dea Bunul Dumnezeu sanatate si rabdare Parintilor rugători . Rabdare cu noi cei din lume ce i-i deranjam mereu cu problemele noastre de multe ori neînsemnate
 3. Mănăstirea Sihăstria
  am fost de trei ori la aceasta manastire impreuna cu familia am ajuns seara tarziu, am fost f bine primiti, chiar am mai indrumat si alte persoane sa vina la acea manastire. sa fim sanatosi poate mai ajungem acolo.
 4. Mănăstirea Sihăstria
  Vreau sa stiu si eu cat costa cazarea pe timp de 3 zile ( a treia zi plec) . Am 17 ani, poate asta schimba cu ceva situatia, multumesc.

  Doamne ajută!
 5. Mănăstirea Sihăstria
  Buna ziua si un gand frumos. Domnule Ionel, da-mi voie sa-ti spun ce simt eu cand ajung la Manastirea Sihastria si mai ales cand raman cateva zile. Acolo in Sfanta manastire cand stau la rugaciune parca dorm, iar cand dorm parca ma rog. Cu rugaciunea te odihnesti, iar cu somnul te rogi. Asa simt eu si niciodata nu m-a interesat felul cazarii, undeva intr-o locatie de acest gen. Asa se simte acolo, o rugaciune neincetata si somnul face parte din ea. In acest fel nu conteaza ca te asezi intr-un pat tare pentru un pui de somn de cateva ore. Este mirific, nu simti oboseala. Imi pare rau, dar poate nu ai simtit cu adevarat asta. Mai insista si vei fi fericit si cu acea cazare.
 6. Mănăstirea Sihăstria
  Cine stie daca la M.Sihastria s-a schimbat ceva in privinta cazarii?
 7. Mănăstirea Sihăstria
  Pentru nicolae paul.
  Pomelnicele se pot da si pentru psaltire la vii si la adormiti. Specificati in titlu "PSALTIRE VII SAU ADORMITI". In general la obstile mari se trimit, ca sunt multi monahi care citesc, in afara celor care fac diverse ascultari. La Sihastria se citeste 24 din 24 de ore Psaltirea. Sa te mantuiesti si tu cu rugaciunile dusmanior tai.
 8. Mănăstirea Sihăstria
  BUNA ! AS VREA SA STIU DACA SE POT DA POMENE LA PSALTIRE . MULTUMESC DOAMNE AJUTA !
 9. Mănăstirea Sihăstria
  Pt Tania Popa, Ati scis despre parintele Iacob fara sa dati relatii:unde,cum il gasim.Daca este adevarat ceea ce ati scris, argumentati va rog.DEla ce manastire este, cum de ati ajuns la el, cum poate fi gasit, caci fara astfel de argumente nu se mai incumeta nimeni sa ia legatura.Daca ati dat un simplu nr. de telefon, nu sunteti credibila.Telefonul este al vreunui escroc, care vrea sa faca rost de bani,spunand ca ajuta oamenii necajiti.
  Cine face astfel de sminteli, cu siguranta va fi pedepsi de Dumnezeu. Daca voiati sa ajutati semenii veneati cu ceva clar. Ar trebui sa fim cu frica de Dumnezeu inainte de a face asa ceva.
 10. Mănăstirea Sihăstria
  Vreau sa-mi spuneti si mie la ce manastire il gasim pe parintele iacob ?

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii