Mănăstirea Sihăstria

Spre a o deosebi de celelalte "sihastrii" (ale lui Chiriac, Agapie, Vasian, Zosima, Dragos, Cerebuc, Casiana, s.a.) cu care Muntii Neamtului au fost binecuvantati de Domnul Slavei de-a lungul veacurilor, manastirea aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de "Sihastria lui Ioan si Aftanas" (1):

A lui “Ioan”, dupa numele unui cuvios ieroschimonah care, simtindu-si aproape sfiarsitul pamantesc, (sec. XV), ceru ucenicilor sai raspanditi prin valea aceea (vale care mai apoi ii va purta numele) sa incropeasca o sihastrie.

Si a lui ''Aftanas", numele altui monah la fel de vrednic, traitor pe acele meleaguri cu un veac si jumatate dupa Ioan, ctitor dimpreuna cu ucenicii sai a unui "nou lacas de linistire" pentru toti monahii razletiti prin marea acelor singuratati impadurite ale Vaii lui Ioan.

Se spune ca, adunandu-se ei la chemarea lui Aftanas pe locul de astazi al manastirii, au aninat de crengile unui brad Icoana Nascatoarei de Dumnezeu si au purces cu totii la staruitoare rugaciuni catre Preacurata, cerandu-i sa-i invredniceasca a radica salas de inchinare Domnului, in care, de-a lungul vremurilor si a fluviului de slujitori ce se vor perinda, sa nu-si afle loc decat vietuitori cu demna vocatie monahala, fiinte pentru a caror viata, chiverniseala lumii si consumul de came, sa nu insemne nimic.

Sunt rare locasurile sfinte in fata carora carausul neobosit al muntilor Neamt de la 1848, Calistrat Hogas, sa fi inregistrat si clipe de serioasa perceptie. E greu de spus daca Sihastria va fi fost unul dintre acestea atunci cand icorigibilul umorist a exclamat vizitand-o pentru prima oara: "Dupa cum arata insusi numele sau, e un cuib de oameni sau, mai bine-zis, de stramosi ai omenirii, retrasi in adancurile cele mai de nepatruns ale singuratatii".

Prin anii 1840 manastirea Sihastria (pe atunci Schit) numara 14 calugari vietuitori. La inceputul lui 1959 numarul calugarilor de la Sihastria era de 110 vietuitori. Este anul aplicarii odiosului Decret de Stat care, printre alte anomalii, fixa si limita de varsta pentru intrarea in calugarie: minim 55 de ani pentru barbati si 50 pentru femei. Potrivit aceluiasi "Regulament”, calugaritele si calugarii exclusi din monahism care refuzau sa dezbrace haina monahala “aveau de suportat dispozitiunile legilor penale in vigoare". Acestea sunt doar doua din conditiile prin care manastirile noastre au trebuit sa treaca. Asa se face ca in iunie 1966 "la Neamt, impreuna cu schiturile dependente (deci, inclusiv Sihastria - n.n.)... mai existau circa 90 de calugari” (2).

Astazi, manastirea Sihastria numara 100 calugari vietuitori (cu 10 mai putin decat inaintea aplicarii abominabilului Decret din 1959).

Cercetata de sute (iar in anumite sarbatori de peste an) chiar de mii de pelerini din toate ungherele tarii si de dincolo de hotare, manastirea Sihastria - in mod paradoxal pentru unii, in chip minunat pentru altii - nu si-a pierdut vocatia si mireasma de isyhie, care inseamna pace si impacare cu sine si cu ceilalti in numele rugaciunii lui Iisus: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul" (Luca 18, 14).

In lumea aestor vremuri, cand totul a prins sa se invarta in jurul lui “care pe care", de vei dori sa iei o lectie de solidaritate spontana, de solicitudine si iubitoare ingaduinta, cerceteaza aceasta manastire, in cele mai aglomerate zile ale sale. Nu, nu se va fi pus la cale nici un fel de selectie in spiritul "Codului manierelor elegante" ci este in aceasta indatoritoare purtare a maselor de credinciosi sublimarea Lucrarii Sfantului Duh.

Opreste-te apoi in Paraclisul pictat cu credincioasa staruinta si pricepere de schimonahul Irineu Protcenco, primit in manastire pe timpul staretiei parintelui Cleopa. “Ecce Homo”, “Tanguirea Maicii Domnului” sau tulburatoarea “Dulce Sarutare” sunt icoane care ti se strecoara in suflet pentru a ramane acolo, ca o dulce si sfanta consolare.

Constantin Tanasa
(1) C. Tomescu, Scurta povestire istorica despre Sfanta Manastire Neamt, 1942.
(2) Publicatia "Prodromos" - iunie 1966, pag.40.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Sihăstria
  De curind am trimis la Sf.Manastire un acatist pe numele Staret arhim. Victorin Oanele nestiind ca Presfintia Sa a trecut la cele vesnice in urma cu doi ani de zile.
  Rog pe Presfintia Sa staret arhim. ARSENIE POPA, actualul staret al Sf.Manastiri sa ma ierte pentru aceasta mare greseala. Adresa am luat-o de pe acest site care de cel putin doi ani de zile nu mai este actualizat.
  Rog de asemenea persoanele care pot sa aclualizeze aceasta site,sa o faca, ar fi un bine pentru toti cei care nu sint la curent cu ceea ce se petrece in tara. I-mi cer iertare si va multumesc din suflet.
 2. Mănăstirea Sihăstria
  Rugaciune facatoare de minuni catre pururea Fecioara Maria


  Preasfinta Stapina de Dumnezeu Nascatoare spre tine i-mi indrept gandul, inima si toate simturile si te rog cu lacrimi:
  Pina cind Maicuta a milostivirii va fi aceasta durere necontenita pe pamant?
  Pina cind vrajmasii nevazuti ai neamului omenesc vor da lovituri atit de puternice bietilor oameni?
  Pina cind vor pangari si vor necinsti trupurile, sufletele si vietile lor? Inselindu-i ca sa nu cunoasca adevarul, sa nu indeplineasca poruncile divine si sa nu dea slava si cinste pururi maritului Dumnezeu Cel in Treime inchinat: Tatal, Fiul si duhul Sfint?
  Ridica-te Stapana Atotbuna si zdrobeste pe vrajmasii nostrii si ai Fiului Tau iubit Isus Hristos,ingrozindu-i cu nebiruita-ti Sfintenie, indreptande-ne pe cararile mantuirii, ca sa dam mereu marire lui Dumnezeu.
  Roaga-te Fecioara pentru Sfanta biserica, pentru propovaduirea Evangheliei pe intreg pamantul, pentru poporul acesta, conducatorii lui, rudele mele, pentru vaduve, orfani, bogati, saraci, necajiti, bolnavi,pentru cei prigoniti pentru credinta, pentru salvarea celor ce au ratacit in secte, pentru cei raposati. Ajuta-ne sa ne pocaim toti oamenii de pacatele noastre, sa iubim Biserica, sa ne spovedim adesea, sa renuntam la pacate, vicii si necredinta. Ajuta-ne sa nu fim insensibili la chemarea divina a Blandului tau Fiu care a venit sa sufere chinuri barbare pentru bietele oite ranite atat de mult de vrajmas.
  Roaga-te Maicuta Sfanta si pentru aceste nevoi ale mele (rosteste necazurile pe care le ai si dorintele pe care vrei sa ti le implineasca Maica Domnului)
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh in vecii vecilor.Amin.

  Rosteste aceasta RUGACIUNE de 5 ori pe zi timp de 10 zile consecutive.
  Zece exemplare din aceasta rugaciune vor fi depuse zilnic intr-o Biserica sau date la crestinii prezenti in Biserica.
  La sfarsitul zilelor dai o paine, o lumanare si pomelnicul familiei la altarul unei Biserici. Dai de pomana la unsarac din Biserica o sticla de ulei, 1kg faina, 1kg fructe si ce te mai lasa inima si spui: „In cinstea Maicii Domnului“
 3. Mănăstirea Sihăstria
  Am auzit ca trimitiand aici pomelnic, ar avea o mai mare putere de implinire prin rugaciunea celor de la manastirea Sihastria. Imi poate spune cineva ceva legat de acestea ? Va multumesc anticipat,Doamne ajuta ! As avea si eu o cerinta la bunul Dumnezeu,care as dori sa se intample in sfarsit; incercarile fiind grele si de prea multi ani. As fi recunpscator cui ma poate ajuta cu un sfat despre trimiterea unei rugaciuni spre implinire,la aceasta Manastire. Multumesc.
 4. Mănăstirea Sihăstria
  imi place foarte mult aceasta manastire
 5. Mănăstirea Sihăstria
  Minastirea Sihastria este Athosul nostru ROMANESC . Sa le dea Bunul Dumnezeu sanatate si rabdare Parintilor rugători . Rabdare cu noi cei din lume ce i-i deranjam mereu cu problemele noastre de multe ori neînsemnate
 6. Mănăstirea Sihăstria
  am fost de trei ori la aceasta manastire impreuna cu familia am ajuns seara tarziu, am fost f bine primiti, chiar am mai indrumat si alte persoane sa vina la acea manastire. sa fim sanatosi poate mai ajungem acolo.
 7. Mănăstirea Sihăstria
  Vreau sa stiu si eu cat costa cazarea pe timp de 3 zile ( a treia zi plec) . Am 17 ani, poate asta schimba cu ceva situatia, multumesc.

  Doamne ajută!
 8. Mănăstirea Sihăstria
  Buna ziua si un gand frumos. Domnule Ionel, da-mi voie sa-ti spun ce simt eu cand ajung la Manastirea Sihastria si mai ales cand raman cateva zile. Acolo in Sfanta manastire cand stau la rugaciune parca dorm, iar cand dorm parca ma rog. Cu rugaciunea te odihnesti, iar cu somnul te rogi. Asa simt eu si niciodata nu m-a interesat felul cazarii, undeva intr-o locatie de acest gen. Asa se simte acolo, o rugaciune neincetata si somnul face parte din ea. In acest fel nu conteaza ca te asezi intr-un pat tare pentru un pui de somn de cateva ore. Este mirific, nu simti oboseala. Imi pare rau, dar poate nu ai simtit cu adevarat asta. Mai insista si vei fi fericit si cu acea cazare.
 9. Mănăstirea Sihăstria
  Cine stie daca la M.Sihastria s-a schimbat ceva in privinta cazarii?
 10. Mănăstirea Sihăstria
  Pentru nicolae paul.
  Pomelnicele se pot da si pentru psaltire la vii si la adormiti. Specificati in titlu "PSALTIRE VII SAU ADORMITI". In general la obstile mari se trimit, ca sunt multi monahi care citesc, in afara celor care fac diverse ascultari. La Sihastria se citeste 24 din 24 de ore Psaltirea. Sa te mantuiesti si tu cu rugaciunile dusmanior tai.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii