Mănăstirea Arnota

Ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Rm. Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile, in anii 1705-1706. Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala.

Usa bisericii, sculptata in lemn de castan, are o inscriptie in limba slavona, in care se spune astfel: "Aceste usi le-a facut Constantin Brancoveanu vel-logofat". Ele pastreaza pictura originala "dreasa" sub evlaviosul domn, cand s-a zugravit si pridvorul, pe care tot el il adaugase, pictura care nu a rezistat pana astazi. Pictura initiala are o mare valoare artistico-documentara, foarte valoros fiind si portretul lui Matei Basarab, realizat in 1644 de zugravul Stroe din Targoviste.

 
Manastire Arnota - Biserica

Biserica manastirii este o constructie mica, cu o linie simpla si sobra, fiind realizata dupa un plan trilobat, cu abside poligonale si pridvor deschis. Deasupra naosului este asezata o turla inalta, iar pe pridvor o este o alta turla mai mica, cea din timpul lui Brancoveanu. Fatadele au fost impartite cu ajutorul unui brau din caramida aparenta in doua registre: cel inferior, in care se observa frumoase firide rotunjite si cel superior, in care s-au realizat ocnite adancite. Peretii si turlele sunt infrumusetate cu ornamente din caramida aparenta.

Renovarea bisericii s-a facut intre anii 1852-1856, de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate si ridica aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini.

In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, intr-una fiind amenajat un mic muzeu in care au fost expuse odoarele manastirii, iar intre anii 1954-1958 a fost consolidat intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si incalzire.

In pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, ingropat mai intai la Targoviste si adus apoi la Arnota, dupa rascoala Seimenilor, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul, cazut in timpul luptelor din Transilvania, duse alaturi de eroul de la Turda, inmormantat in anul 1604 la Alba-Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota in 1648.

Aceasta frumoasa manastire, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Dupa 1999 Arnota a devenit manastire de maici.

Calin Stefan 2007


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Arnota
  Multumesc Sf Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail pentru ajutorul dat.
  Multumesc! Slava Tie Dumnezel nostru, slava Tie!
  Fie numele Domnului si al Maicii Domnului binecuvantat in veci. Amin
 2. Mănăstirea Arnota
  Am repozitionat pe harta manastirea, multumim pentru ca ne-ati atras atentia!

  Adi
  Ortodox.ro
 3. Mănăstirea Arnota
  Aș avea o rugăminte!
  Vă rog o să repoziționați pe hartă!
  Nu are ce căuta în apropierea comunei Albota din Județul Argeș!
 4. Mănăstirea Arnota
  UMBRA CRUCII

  PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
  CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
  DE ANI CA SA PAZEASCA,
  SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.

  LA FIECARE SARBATOARE,
  CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
  PE CER A NOASTRA CRUCE,
  DE LUMINA SI NADEJDE.

  SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
  CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
  PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
  IN PACE SI INTELEPCIUNE.


  AMIN
 5. Mănăstirea Arnota
  MANASTIREA-ARNOTA,SAT BISTRITA,COM.COSTESTI,JUD.VALCEA,COD 247116.
 6. Mănăstirea Arnota
  STARETA AMBROZIA RUCAREANU.
 7. Mănăstirea Arnota
  STARETA MAICA AMBROZIA.
 8. Mănăstirea Arnota
  Un site de unde va puteti informa cu privire la evenimentele principale ce au loc in lumea ortodoxa: http://www.impantokratoros.gr/C6365E5A.ro.aspx
 9. Mănăstirea Arnota
  Speranta si Credinta de Craciun
  Vezi http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/2008/12/fundatia-sfantul-ierarh-calinic.html
 10. Mănăstirea Arnota
  Speranta si Credinta de Craciun
  Vezi http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/2008/12/fundatia-sfantul-ierarh-calinic.html

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii