Mănăstirea Balaciu

Așezată la mai bine de 20 km est de Urziceni, pe drumul Sloboziei către mare și aproape de malul stâng al râului Ialomița, Mănăstirea Balaciu se ridică într-unul dintre cele mai frumoase și mai încărcate de spiritualitate locuri din Bărăgan. Peste râu se înalță Piscul Crăsani, acolo unde în secolele IV î.Hr.-I î.Hr. s-a aflat celebra davă, identificată de istorici fie cu Netindava lui Ptolemeu, fie cu Helis (,,Cetatea Soarelui”), unde Dromichaites l-a adus pe regele macedonean al Traciei, Lysimach. Într-o zonă în care existau în timpurile medievale așezări de moșneni, la Balaciu de Jos aveau moșie, în jurul anului 1800, boierii Piteșteanu, originari din părțile argeșene. Pe moșia numită Piteșteanu sau Pitișteanu, a fost întemeiată Odaia Piteșteanului, așezare de crescători de animale și de agricultori. Biserica satului, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ridicată în locul unui lăcaș mai vechi (amintit de tradiția locală) între anii 1821-1841, ctitorii săi fiind Neacșu Piteșteanu și soția sa, Ecaterina. Lăcașul a fost reparat în anul 1869 de către nora acestora, Maria Piteșteanu, soția fostului ocârmuitor (prefect) al județului Ialomița, Constantin Piteșteanu. 
          După mai multe revărsări ale râului Ialomița, locuitorii satului Piteșteanu sau Balaciu de Jos au hotărât strămutarea satului pe o vatră nouă (la circa 4 km spre nord), în vatra veche biserica rămânând singura construcție. În vara anului 1927, cu ocazia unei vizite canonice în Bărăgan, P.S.Gherontie Nicolau, Episcopul Constanței, aflând biserica părăsită, a hotărât întemeierea acolo a unei mănăstiri, cu atât mai mult cu cât în întreg Bărăganul nu mai exista vreo mănăstire, încă din vremea lui Cuza-Vodă. Pe baza considerațiilor arhiereului, hotărârea privind întemeierea Mănăstirii Balaciu a fost luată la 24 septembrie 1927 de către Consiliul Economic al Mănăstirii Tatlageac, unde se afla atunci comunitatea monahală a Eparhiei Constanței. Oficial, Mănăstirea Balaciu a fost întemeiată la 29 mai 1929, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înființarea sa. Ctitorul mănăstirii a fost, cu vorba și cu fapta, P.S.Episcop Gherontie Nicolau (1867-1948), iar așezământul i-a purtat o vreme numele, de la întemeiere și până în anul 1942: Mânăstirea ,,Gherontie Episcopul”  Balaciu. Din anul 1942, după ce Sfântul Sinod a interzis ca așezămintele monahale să mai poarte numele unor arhierei în viață, așezământului i s-a schimbat numele în Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului Balaciu, nume păstrat până la desființarea din anul 1961 și reluat odată cu reîntemeierea din anul 1991. Popular, așezământului i s-a zis de către sătenii din împrejurimi, Mănăstirea Piteșteanu.

 

          Între anii 1936-1939, în cadrul mănăstirii a funcționat Școala de Cântăreți Bisericești ,,Episcopul Gherontie”, venită de la Constanța și mutată ulterior la Medgidia.

 

          Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a afectat biserica și casele mănăstirești, reparate la sfârșitul anului următor, cu fonduri de la Ministerul Culturii Naționale și Cultelor. După război, mănăstirea a fost afectată de schimbările din țară, viețuitorii originari din Basarabia fiind nevoiți să părăsească comunitatea. Au urmat seceta prelungită, cotele din recolte impuse de autoritățile comuniste și pierderea treptată a domeniului mănăstiresc. Pe baza decretului no.510 din 1959 al regimului comunist, anticreștin și antinațional, în Vinerea Patimilor din anul 1961, Mănăstirea Balaciu a fost desființată, ultimii viețuitori strămutându-se la Mănăstirea Căldărușani. Până în anul 1989, mănăstirea s-a aflat în patrimoniul cooperativei agricole din Balaciu, fiind transformată în ,,puierie”. Cu trecerea anilor, au dispărut toate construcțiile, singură biserică rămânând în câmp, monument al credinței neamului.

 

          În anul 1990 s-a constituit un comitet de inițiativă, apoi a luat ființă Asociația ,,Prietenii Mănăstirii Piteșteanu”, în frunte cu foști viețuitori de la Balaciu. Aceasta a depus stăruințe deosebite pentru reînființarea mănăstirii, primindu-se fonduri de la Comisia Monumentelor Istorice, pentru refacerea bisericii. Oficial, Mănăstirea Balaciu a fost reîntemeiată la 28 august 1991, când a primit aprobarea P.F.Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Strădaniile pentru ridicarea unui așezământ, care în strălucire îl întrece pe cel dinainte, au făcut astăzi din Mănăstirea Balaciu unul dintre cele mai mari așezăminte monahale din Mitropolia Ungrovlahiei. Noul ctitor al acestei ,,Perle a Bărăganului”este P.C.Arhimandrit Teofil Belea, venit de pe Valea Teleajenului. Numit stareț la 27 august 1991, și-a legat numele cu totul ca nou ctitor al mănăstirii, unde până în anul 2000 s-au ridicat biserica mare, casele mănăstirești, clopotnița și stăreția, adăugându-se paraclisului adus din ținutul Sucevei și incintei cu poarta de lemn, ridicate în anul 1990. Sfințirea bisericii mănăstirii s-a făcut după desăvârșirea picturii, la 15 august 2000, de către P.S.Dr.Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor și de  P.S.Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

 

          Comunitatea monahală de la Balaciu duce astăzi viață de obște sub păstorirea vrednicului său stareț, în același timp exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Sloboziei și Călărașilor. Călătorului care merge sau vine dinspre mare i se înfățișează în mijlocul Bărăganului, la Balaciu, către ,,coasta” ce însoțește malul râului Ialomița, silueta sveltă, albă și reflectând prin acoperișurile sale razele soarelui, a bisericii mari a splendidului așezământ ridicat pe temelia ctitoriei de odinioară a boierilor Piteșteanu: Mănăstirea Balaciu, cunună a Bărăganului.   

 

 

                                                         ȘTEFAN GRIGORESCU

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Balaciu
    Buna ziua si Cristos a inviat! Mii de scuze ca deranjez,as dori si eu o informatie,daca se poate,caut o sora care am dat disparuta,de peste 10 ani,si am aflat acum,ca la dumneavoastra ar fi cazata o fata,Mangiurea Mariana Cornelia,o cautam de multi ani va rog din suflet daca e la dumneavoastra spunetei ca o cauta sora mare,si vrem sa stim de ea nimic mai mult,daca e in viata,sa dea un nr de tel sa o contactam,va rog frumos fie- tiva,mila de mine caut de multi ani, si nici un rezultat,va rog foarte frumos,fie ca paste sa fie binecuvantat
  2. Mănăstirea Balaciu
    Bună ziua sunt din bucuresti vreau sa ajung si eu la aceasta Mînăstirea cum ajung aici
  3. Mănăstirea Balaciu
    Doamne ajuta. Va rog sa pomeniti pe 40 de zile pomelnicul meu la Sfanta Liturghie si Parastas,
    la Vii: Andrei, Pavel-Lucian, Adriana, Eveline-Maria, Irina-Aurelia si
    la Adormiti: Dumitru, Dennis, Cristina, Gheorghe-Paul, Simona-Lacramioara.
    Multumesc mult,
    Adriana, pacatoasa
  4. Mănăstirea Balaciu
    UMBRA CRUCII

    PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
    CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
    DE ANI CA SA PAZEASCA,
    SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.

    LA FIECARE SARBATOARE,
    CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
    PE CER A NOASTRA CRUCE,
    DE LUMINA SI NADEJDE.

    SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
    CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
    PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
    IN PACE SI INTELEPCIUNE.


    AMIN
  5. Mănăstirea Balaciu
    HRAM-ADORMIREA MICII DOMNULUI,NASTEREA MAICII DOMNULUI,
  6. Mănăstirea Balaciu
    Manastirea Balaciu, este o insula de credinta ortodoxa, rugaciune si liniste in Baragan. Parintele staret Serafim Rotaru si ceilalti vietuitori continua munca vesnicului de pomenire parinte staret Teofil , creend aici in mijlocul campiei un loc unde iti gasesti linistea sufleteasca si duhovniceasca.
  7. Mănăstirea Balaciu
    MANASTIREA BALACIU-COM.BALACIU,COD 927040,JUD.IALOMITA,STARET-IEROMONAH SERAFIM ROTARU-TELEFON 0243317043.
  8. Mănăstirea Balaciu
    DOAMNEI/DOMNIªOAREI SIMONA
    EU CÂND AM TRIMIS AM PUS PLICUL CU POMELNICUL FIE RECOMANDT, FIE CU CONFIRMARE DE PRIMIRE IAR BANII PRIM MANDAT POªTAL. NU E OBLIGATORIU SÃ COMPLETAÞI PE MANDAT CNP-UL, CEL PUÞIN MIE NU MI-AU CERUT POªTÃRIÞELE SÃ-L SCRIU. SÃNÃTATE MULTÃ ªI SÃ VÃ DEA DUMNEZEU CEEA CE VÃ ESTE DE FOLOS. DOAMNE AJUTÃ.
  9. Mănăstirea Balaciu
    Doamna ANCA-ELENA am vrut sa trimit plic la manastirea FRASINEI dar plata prin mandat postal presupune si cunoasterea unui CNP pentru ca banii sa poata fi ridicati. Datele pe care le-ati scris mai sus le am si eu dar dvs ati trimis?
    Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez pentru a putea trimite plicul. Va multumesc
  10. Mănăstirea Balaciu
    Nemultumita de sprijinul oferit de fundatie, mama copilului Matei Vasile ameninta cu scandal public.
    Incepand cu data de 03.02.2009, Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic" isi retrage sprijinul in favoarea lui Matei Vasile, pentru santaj si actiuni de rea credinta din partea familiei acestuia. Fundatia a fost amenintata in scopul de a se obtine bani pentru interese obscure.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii