Mănăstirea Bistrița Neamț

    Mănăstirea Bistrița, una dintre cele mai importante ctitorii mușatine, se găsește la 7 kilometri vest de orașul Piatra Neamț. 
    Primul ctitor al acestei mănăstiri este considerat, după tradiție, voievodul Petru I Mușat al Moldovei (1375-1391), care a ridicat aici un schit din lemn. Însă adevăratul ctitor al Mănăstirii Bistrița este voievodul Alexandru cel Bun al Moldovei (1400-1432), care, în anul 1400, începe zidirea unei biserici impunătoare din piatră, finalizată și sfințită în 1402, în locul vechii biserici din lemn. Această biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ a fost aleasă de Alexandru cel Bun ca necropolă pentru el și familia sa. 
    Prima atestare documentară a Mănăstirii Bistrița este un act emis la data de 7 ianuarie 1407 de către mitropolitul Iosif al Moldovei. 
    Mănăstirea Bistrița a ajuns la o situația înfloritoare încă de la începutul secolului al XV-lea. Hrisovul din 11 iulie 1428, prin care i se închinau Mănăstirii Bistrița 50 de biserici, cu scoaterea lor de sub autoritatea domnului și arhiereului, arată că ctitoria lui Alexandru cel Bun avea drepturi de cvasiepiscopie. Ca și în timpul lui Ștefan cel Mare (după cum rezultă dintr-un uric din 20 mai 1459) Mănăstirea Bistrița se găsea în poziția de „scaun de judecată“ a pricinilor și a neînțelegerilor iscate în rîndul supușilor săi. 
    După trecerea la cele veșnice a lui Alexandru cel Bun, închinările, prerogativele și privilegiile Mănăstirii Bistrița nu s-au diminuat, ci dimpotrivă, s-au înmulțit prin bunăvoința domnitorilor. Faptul că mulți boieri și demnitari importanți, pînă în anul 1677 (dată la care Mănăstirea Bistrița a fost închinată Sfîntului Mormînt din Ierusalim), au înzestrat-o cu diferite danii, arată că reușise să se impună ca o prezență vie și respectată în conștiința religioasă și morală a țării. 
    În 1498, Ștefan cel Mare, nepotul ctitorului, a zidit la intrarea în mănăstire un turn clopotniță căruia îi adaugă la etaj un paraclis domnesc, avînd harul Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul Moldovei. Domnitorul a înfrumusețat pietrele funerare de pe mormintele bunicilor săi, aflate în gropnița bisericii Mănăstirii Bistrița. Între 1490 și 1494 el a donat Mănăstirii Bistrița două clopote: unul de cca. 200 kg (care este folosit și astăzi) și al doilea clopot de cca. 800 de kg, turnat chiar în incinta mănăstirii de către meșteri tocmiți de domnitor (din cauza unei fisuri acest clopot a fost scos din uz și se află în prezent în muzeul mănăstirii). 
    Între 1541-1546, Petru Rareș finalizează zidirea paraclisului în formă de navă, împrejmuiește așezămîntul cu ziduri înalte și groase de piatră, reface turnul-clopotniță de la intrare, înalță și pictează casa domnească și amenajează școala domnească. El extinde paraclisul lui Ștefan cel Mare din clopotniță prin construirea unei nave sprijinite pe arce de zid, reînnnoind „din temelie“ biserica, pe care „o înfrumusețează pe dinăuntru și pe dinafară“. De aceea, pe bună dreptate, Petru Rareș este socotit de către istorici ca fiind al treilea ctitor al Mănăstirii Bistrița (după Alexandru cel Bun). 
    Ultimul domn mușatin care a contribuit substanțial la refacerea și consolidarea mănăstirii a fost Alexandru Lăpușneanu (1552-1561). În anul 1554, domnitorul reface biserica mănăstirii, zidurile sînt întărite, ajungînd la grosimea de 3 metri. Totodată, bisericii i se adaugă pridvorul. 
    În anul 1704, prin două acte semnate și parafate în prezența sfatului țării și a patriarhului de Ierusalim, s-a încuviințat excluderea aproape completă a mănăstirilor închinate din sistemul economic, juridic și politic al țării. În anul 1821, peste Mănăstirea Bistrița s-a abătut o nouă nenorocire: detașamentele grecești înarmate ale Eteriei au fost înfrînte de oștile otomane, care au jefuit apoi așezămîntul monahal. În urma acestui jaf, doar icoana Sfintei Ana a rămas nevătămată. Mănăstirea Bistrița s-a aflat în această situație critică pînă în 1863 (exceptînd perioada 1704-1733, în care mănăstirea a fost sub ascultarea Mitropoliei Moldovei), cînd domnitorul Alexandru Ioan Cuza a secularizat averile mănăstirești. O redresare încurajatoare s-a produs în viața Mănăstirii Bistrița între cele două războaie mondiale și în special în timpul egumenului Ghenadie Caraza. La inițiativa lui s-a replantat livada mănăstirii (12 hectare) și s-a înființat fabrica de lumînări din ceară curată „Albina“. 
    După 1944, odată cu instalarea regimului comunist, Mănăstirea Bistrița, ca de altfel întreaga Biserică Ortodoxă Română, a avut mult de suferit. Mulți călugări au fost îndepărtați din mănăstire, iar activitatea misionară și pastorală a fost restrînsă. 
    În anul 1967 la Mănăstirea Bistrița au început lucrările de restaurare finanțate de către stat. Aceste lucrări au fost întrerupte în anul 1977, cînd a fost desființată Direcția Monumentelor Istorice. 
    Din anul 1979 și pînă în toamna anului 1984, sub îndrumares Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Teoctist și prin silința obștii bistrițene, precum și prin contribuția credincioșilor din Piatra Neamț, Viișoara și Bistrița, la Mănăstirea Bistrița s-au finalizat lucrările de restaurare a palatului domnesc, a celor două case egumenești, a școlii lui Petru Rareș, a zidurilor de incintă și a chiliilor. Au fost restaurate: pictura murală din interiorul bisericii, frescele de pe peretele vestic al pridvorului și frescele exterioare de pe turnul clopotniță. 
    Un moment de cotitură în viața Mănăstirii Bistrița a fost anul 1989, cînd a fost înlăturat regimul comunist. Prin grija Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Daniel, Mănăstirea Bistrița a redevenit un așezămînt de referință.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Bistrița Neamț
  Va rog sa-mi spuneti la ce ora incepe denia de joi seara si cea de vineri seara la m-rea Bistrita.Va multumesc.
 2. Mănăstirea Bistrița Neamț
  eu as dori o pomenire de 40 zile pentru casatorie cu LISA ,EU AM VIZITAT MANASTIREA NEAMT ACUM DOI ANI SI M-AM SIMTIT MINUNAT IN LOCURILE DUMNEAVOASTRA .EU SUNT DIN ALBA IULIA
 3. Mănăstirea Bistrița Neamț
  Saru'dreapta parinte arh.Luca ! Ma intreb ca orisicare,cine se ocupa de preotii opriti de -a mai sluji la altare?Mai exista-n vremurile noastre cineva ,sa verifice''intrusi'' ori staretii si monahii unor manastiri din Neamt ,ascund pe acei preoti ? Am un frate preot si-a fost parasit de preoteasa dupa 2 ANI si nu mai slujeste,acum el si-a gasit alta meserie,insa prin manastirile din Neamt,bantuie niste fantome de preoti opriti de la altar, de IPS Teofan, si slujesc nestingheriti .Faceti lumina in toate aceste si innlaturatii de la altar asa cum Decretul Patriarhului Daniel a decis.Ce fac autoritatile bisericesti,dorm,iar intrusi slujesc prin altarere bisericilor si manastirilor ? Cine sunt acei ce nu respecta Sfintele Canoane ale Sfintilor parinti? Si fratele meu merge la biserica ,dar nu mai slujeste,sta in banca lui,dar altii escroci ignora interzicerea Arhiereilor de-a mai sluji si se strecoara prin manastiri ,biserici si slujesc fara drept...Sa-i cateriseasca pe cei gasiti slujind fare drept,in caz ca nu asculta..Doresc sa se i a masuri de urgenta prin manastirile din Neamt si sa nu ajunga presa inaintea autoritatilor bisericesti ..Haideti ,sa nu ne facem de rusine in intreaga tara ..Noi Moldovenii,iubim manastirile ,bisericilenoastre si vrem ca la Sfantul altar sa slujeasca numai cei in drept .Iertati-ma parinte,si luati masuri urgente ,incepand chiar de azi!
 4. Mănăstirea Bistrița Neamț
  Caut pe cineva care ar putea face o donatie de carti pentru a deschide o biblioteca de carti religioase .
 5. Mănăstirea Bistrița Neamț
  ,SFANTA MARTA ma indrept catre tine plina de nadejde cerandu-ti ajutorul. Cred cu tarie ca ma vei ajuta cand mie greu. Spre a-ti arata recunostinta mea, i-ti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog cu umilinta sa i-mi aduci alinare in suferintele si necajurile mele.
  In numele negraitei bucurii care ti-a cuprins inima cand i-ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Bretania,te implor roaga-te pentru noi si familia mea sa-l pastram pe Dumnezeu in inimi, astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre,mai ales in durerea care ma copleseste acum (aici se spune dorinta).
  Te implor ajutatoarea celor aflati in suferinta,infringe orice greutate precum ai infrint balaurul ce zace la picioarele tale.
  Tatal nostru... 3Bucura-te Maria...
  Se spune 9 zile de marti cu lumanare aprinsa.

  SFANTA MARTA roaga-te pentru mine si familia mea.
 6. Mănăstirea Bistrița Neamț
  Pt. Maria!

  Arhimandrit Luca Diaconu
  Adresa: sat. Bistrița, com. Alexandru cel Bun, jud. Neamt
 7. Mănăstirea Bistrița Neamț
  va rog mult ,daca puteti sa scrieti cine este staret la bistrita de neamt,av vrut sa tr bani si pomelnic la sf psaltire si nu stiu pe ce nume,va multumesc anticipat,doamne ajuta
 8. Mănăstirea Bistrița Neamț
  UMBRA CRUCII

  PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
  CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
  DE ANI CA SA PAZEASCA,
  SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.

  LA FIECARE SARBATOARE,
  CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
  PE CER A NOASTRA CRUCE,
  DE LUMINA SI NADEJDE.

  SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
  CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
  PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
  IN PACE SI INTELEPCIUNE.


  AMIN
 9. Mănăstirea Bistrița Neamț
  M-REA HOREZU – BISTRITA – GOVORA – SURPATELE
  02 – 03 iulie
  Ziua 1: Plecare la ora 06:00 pe traseul Bucuresti – Rm. Valcea - Horezu. Se viziteaza M-rea Horezu – Hram Sf. Imparati Constntin si Elena, M-rea Bistrita, Pestera Liliecilor, Cheile Bistritei, M-rea Dintr-un Lemn - cazare.
  Ziua 2: Participare la Sf. Liturghie si continuare spre M-rea Govora, M-rea Surpatele- Hram Sf. Treime, Culele de la Maldaresti si Bai de Tratament in lacurile sarate din Ostroveni ( in functie de starea vremii). Sosire - Bucuresti in cursul serii.
  PRET: 75 LEI / PERSOANA
  DETALII LA: http://www.alidaholiday.ro Adresa: Sos. Pantelimon, nr. 227, bl. 70, sc. 2, ap. 59, interfon 59, sector 2, Bucuresti Telefon: 021.250.83.33 E-mail: office@alidaholiday.ro rezervari@alidaholiday.ro
  SERVICII INCLUSE: - transport cu autocarul; - ghid din partea agentiei; - insotitor de grup;
  SERVICII NEINCLUSE: – cazarea
 10. Mănăstirea Bistrița Neamț
  va rog sa-mi dati un nr de tel de la manastirea bistrita-neampt,am tr un pomelnic pe numele de toderita staretu,si o v bani inapoi

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii