Mănăstirea Brâncoveni

La Brâncoveni, primul aşezământ monahal datează din secolul al XVI-lea. În 1640, Matei Basarab reface mănăstirea; din această epocă se mai păstrează turnul-clopotniţă, stăreţia şi o parte din zidul din incintă.

 

Actuala biserică, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în locul celei vechi de Constantin Brâncoveanu, în anul 1699; tot el va ctitori, un an mai târziu, şi biserica-bolniţă.

În timpul războiul turco-austriac din 1716-1718 a fost parţial arsă; cutremurul din 1838 a avariat-o grav; secularizarea din timpul lui Cuza a transformat-o într-un modest aşezământ, al cărui curator  a fost Popa Şapcă, apoi au venit anii de ruină.

 

Mănăstirea a fost refăcută parţial de episcopul Vartolomei Stănescu, dar prin decretul 410/1959 a fost desfiinţată şi s-a făcut aici un azil de bătrâni, apoi a rămas pustie 20 de ani. Abia după 1980 au fost aduse aici câteva maici de la Mănăstirea Clocociov şi au început primele reparaţii. Ierarhii Gherasim Cristea şi Calinic Argatu s-au străduit mult pentru ca acest aşezământ să-şi recapete strălucirea de odinioară, angajând lucrări capitale de renovare. Cele două biserici au fost subzidite, consolidate şi reacoperite cu tablă zincată.

S-au deschis drumuri de acces, s-a recuperat o parte din terenul agricol ce aparţinuse mănăstirii, lacurile au fost drenate, dealurile acoperite cu livezi.

 

În beciul cel mare de sub stăreţie s-a amenajat un lapidariu model, unde au fost adăpostite vremelnic şi sculpturi de la bisericile demolate din Bucureşti. În muzeul mănăstirii se păstreaza coloanele mănăstirii Văcăreşti, icoane din secolul al XVIII-lea, pietrele funerare ale lui Ghica Vodă, Barbu Văcărescu şi ale postelnicului Dumitrescu.

 

 În biserica mănăstirii este înmormântat Papa Brâncoveanu, tatăl lui Constantin Brâncoveanu.
 

Sursa: „Drumuri spre mănăstiri” – Ed. Sophia


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Brâncoveni
    Am reintrat pe acest site dupa...5 ani! Nu stiu cum a trecut timpul si nu stiu ce ma indeamna sa caut impresii despre sf. manastire Brancoveni Olt, dar cu siguranta ca nimic nu e intamplator si voi afla in curand motivul.
    Despre parintele Nichita nu mai stiu nimic si e trist, trist de tot ca singurul meu adevarat duhovnic s-a 'diluat' in timp si spatiu... Imi pare tare rau ca a plecat si ca nu ne-a oferit sansa de a lupta impreuna, toti cei care l-am cunoscut si iubit, impotriva raului, fie el pamantesc, fie el astral. Un om atat de sensibil si luminat...
    Cum o arata astazi sf manastire, fara parintele ei?
    Pentru Dorin T, daca mai intri pe acest site, te rog sa ramai cu amintirile frumoase despre sf. manastire, despre parintele, despre viata de militar si... despre mine, care am ramas puternic ancorata de zona Oltului!
    Multumesc celor care considera ca impresiile mele pot fi si ale lor.
  2. Mănăstirea Brâncoveni
    Am fost o data in anii '90 in Sf Manastire...De atunci nu am mai reusit sa o vizitez...Nu pot sa spun decat ca pacea sufletului meu si fericirea absoluta am gustat-o in sf manastire..De atunci sufletul meu tanjeste dupa aceea fericire..acea pace...
    Este un loc sfant iar obstea ei nu este mai prejos. O parte din sufletul meu a ramas acolo...
  3. Mănăstirea Brâncoveni
    pt D-nele care s-au impacat cu sotii-in timpul cat v-ati rugat au aparut semne de la sotii plecati sau la sfarsitul celor 40 de zile s-au intors acasa brusc ?Multumesc mult pt raspuns
  4. Mănăstirea Brâncoveni
    UMBRA CRUCII

    PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
    CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
    DE ANI CA SA PAZEASCA,
    SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.

    LA FIECARE SARBATOARE,
    CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
    PE CER A NOASTRA CRUCE,
    DE LUMINA SI NADEJDE.

    SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
    CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
    PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
    IN PACE SI INTELEPCIUNE.


    AMIN
  5. Mănăstirea Brâncoveni
    Va rog, dac[ puteti sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie citita Psaltirea. Am inteles ca se citesc doar un anumit numar pe zi, in ce zile, la ce ore, cine iti spune ce sa citesti?
    Cand si unde poti da Psaltire la Manastiri, cand se citesc ele, sau tot ce puteti sa-mi spunetie binevenit.
    Doamne ajuta!
  6. Mănăstirea Brâncoveni
    nu exista loc in lume mai frumos. in manastirea brancoveni exista cu adevarat dumnezeu.se simte in orice colt tu mergi dragostea pentru isus e in toti pasii pe care preasfintitul nichita ii facea.eu cu el am cunoscut credinta cu el am invatat sa cred in dumnezeu sa stiu ca el este si va fi intotdeauna.cine isi permite sa-l critice sa se gandeasca ca am ramas fara unslujitor prin intermediul caruia ni se iertau pacatele.amintitiva ca a murit prf.cleopa ,prf.visarion(slatioara)dar el a plecat nu este inca pierdut dumnezeu te iarta si in ultimul mom. si de unde stiti ca el a gresit? este un om minunat plin de har cand vorbeste e ca si cum ai vorbi cu isus rugati-va pentru el este un om minunat si daca a plecat este un raspuns nu trebuie sa ne spuna noua.are cui sa-i dea socoteala .nu criticati ca este ptr. fiecare o zi SA TE BINECUVANTEZE DUMNEZEU SI SA GASESTI PACEA CEA CARE PE CARE A PIERDUT-O LUMEA DE AZI SA NE AJUTE DUMNEZEU SA NE INTALNIM IN RAI CARMEN
  7. Mănăstirea Brâncoveni
    ma numesc nadia,am vietuit in manastirea brancoveni aproape trei ani,am cunoscut pe parintele NICHITA foarte bine,cat si obstea de maici,am numai cuvinte de lauda despre dansii,eu nu cred ca parintele a facut asa ceva,chiar daca s-a intamplat acest lucru,noi nu trebuie sa judecam ci sa ne rugam,traim vremuri grele cu ispite foarte grele,oricand putem cadea si noi intr-o ispita.STITI CARE A FOST ULTIMUL SFAT AL PARINTELUI ARSENIE BOCA,PENTRU ZILELE CARE LE TRAIM? A ZIS;SA NU JUDECATI. VA ROG SA MA IERTATI,DAR TIND SA CRED CA PARINTELE A PLECAT IN ALTA PARTE,DEOARECESTIE DANSU CEVA SA VIE.DOAMNE AJUTA
  8. Mănăstirea Brâncoveni
    MANASTIREA BRANCOVENI-COD 237050;HRAM-Adormirea MAICII DOMNULUI,IZVORUL TAMADUIRII,SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL.ICOANA MAICII DOMNULUI-ICOANA FACATOARE DE MINUNI;MOASTE-particele din moastele mai multor sfinti.
  9. Mănăstirea Brâncoveni
    Sf.Manastire Brancoveni este o oaza de liniste pentru suflet.Ca sa primesti har , iertarea pacatelor trebuie sa te schimbi Tu ca persoana.
    Prs. Nichita si maicutele de la aceasta manastire pentru mine sunt tot ce am mai bun in viata mea - cresterea in credinta ortodoxa.
    Sa ne rugam neincetat pentru parintele Nichita.

    Doamne Ajuta!
  10. Mănăstirea Brâncoveni
    Aici gasiti scrisoarea intreaga:
    http://saccsiv.wordpress.com/2010/10/04/parintele-nichita-motiveaza-plecarea-sa-in-grecia-consiliul-mondial-al-bisericilor-si-calendarul/

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii