Am reintrat pe acest site dupa...5 ani! Nu stiu cum a trecut timpul si nu stiu ce ma indeamna sa caut impresii despre sf. manastire Brancoveni Olt, dar cu siguranta ca nimic nu e intamplator si voi afla in curand motivul.
Despre parintele Nichita nu mai stiu nimic si e trist, trist de tot ca singurul meu adevarat duhovnic s-a 'diluat' in timp si spatiu... Imi pare tare rau ca a plecat si ca nu ne-a oferit sansa de a lupta impreuna, toti cei care l-am cunoscut si iubit, impotriva raului, fie el pamantesc, fie el astral. Un om atat de sensibil si luminat...
Cum o arata astazi sf manastire, fara parintele ei?
Pentru Dorin T, daca mai intri pe acest site, te rog sa ramai cu amintirile frumoase despre sf. manastire, despre parintele, despre viata de militar si... despre mine, care am ramas puternic ancorata de zona Oltului!
Multumesc celor care considera ca impresiile mele pot fi si ale lor.
Am fost o data in anii '90 in Sf Manastire...De atunci nu am mai reusit sa o vizitez...Nu pot sa spun decat ca pacea sufletului meu si fericirea absoluta am gustat-o in sf manastire..De atunci sufletul meu tanjeste dupa aceea fericire..acea pace...
Este un loc sfant iar obstea ei nu este mai prejos. O parte din sufletul meu a ramas acolo...
pt D-nele care s-au impacat cu sotii-in timpul cat v-ati rugat au aparut semne de la sotii plecati sau la sfarsitul celor 40 de zile s-au intors acasa brusc ?Multumesc mult pt raspuns
UMBRA CRUCII
PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
DE ANI CA SA PAZEASCA,
SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.
LA FIECARE SARBATOARE,
CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
PE CER A NOASTRA CRUCE,
DE LUMINA SI NADEJDE.
SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
IN PACE SI INTELEPCIUNE.
AMIN
Va rog, dac[ puteti sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie citita Psaltirea. Am inteles ca se citesc doar un anumit numar pe zi, in ce zile, la ce ore, cine iti spune ce sa citesti?
Cand si unde poti da Psaltire la Manastiri, cand se citesc ele, sau tot ce puteti sa-mi spunetie binevenit.
Doamne ajuta!
nu exista loc in lume mai frumos. in manastirea brancoveni exista cu adevarat dumnezeu.se simte in orice colt tu mergi dragostea pentru isus e in toti pasii pe care preasfintitul nichita ii facea.eu cu el am cunoscut credinta cu el am invatat sa cred in dumnezeu sa stiu ca el este si va fi intotdeauna.cine isi permite sa-l critice sa se gandeasca ca am ramas fara unslujitor prin intermediul caruia ni se iertau pacatele.amintitiva ca a murit prf.cleopa ,prf.visarion(slatioara)dar el a plecat nu este inca pierdut dumnezeu te iarta si in ultimul mom. si de unde stiti ca el a gresit? este un om minunat plin de har cand vorbeste e ca si cum ai vorbi cu isus rugati-va pentru el este un om minunat si daca a plecat este un raspuns nu trebuie sa ne spuna noua.are cui sa-i dea socoteala .nu criticati ca este ptr. fiecare o zi SA TE BINECUVANTEZE DUMNEZEU SI SA GASESTI PACEA CEA CARE PE CARE A PIERDUT-O LUMEA DE AZI SA NE AJUTE DUMNEZEU SA NE INTALNIM IN RAI CARMEN
ma numesc nadia,am vietuit in manastirea brancoveni aproape trei ani,am cunoscut pe parintele NICHITA foarte bine,cat si obstea de maici,am numai cuvinte de lauda despre dansii,eu nu cred ca parintele a facut asa ceva,chiar daca s-a intamplat acest lucru,noi nu trebuie sa judecam ci sa ne rugam,traim vremuri grele cu ispite foarte grele,oricand putem cadea si noi intr-o ispita.STITI CARE A FOST ULTIMUL SFAT AL PARINTELUI ARSENIE BOCA,PENTRU ZILELE CARE LE TRAIM? A ZIS;SA NU JUDECATI. VA ROG SA MA IERTATI,DAR TIND SA CRED CA PARINTELE A PLECAT IN ALTA PARTE,DEOARECESTIE DANSU CEVA SA VIE.DOAMNE AJUTA
MANASTIREA BRANCOVENI-COD 237050;HRAM-Adormirea MAICII DOMNULUI,IZVORUL TAMADUIRII,SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL.ICOANA MAICII DOMNULUI-ICOANA FACATOARE DE MINUNI;MOASTE-particele din moastele mai multor sfinti.
Sf.Manastire Brancoveni este o oaza de liniste pentru suflet.Ca sa primesti har , iertarea pacatelor trebuie sa te schimbi Tu ca persoana.
Prs. Nichita si maicutele de la aceasta manastire pentru mine sunt tot ce am mai bun in viata mea - cresterea in credinta ortodoxa.
Sa ne rugam neincetat pentru parintele Nichita.
Doamne Ajuta!
Aici gasiti scrisoarea intreaga:
http://saccsiv.wordpress.com/2010/10/04/parintele-nichita-motiveaza-plecarea-sa-in-grecia-consiliul-mondial-al-bisericilor-si-calendarul/
Doamne ajuta!D-na Lazar Carmen frumoase lucruri ati spus despre m-rea Brancoveni e un adevarat colt de Rai din care acum lipseste par.Nichita,dar sa ne rugam si ptr. sfintia sa acum cand are mare nevoie de rugaciunile noastre.(cred ca va amintiti cu cine ati fost prima data la Brancoveni?numele Dorin va spune ceva?
Am aflat cu mare durere despre plecarea parintelui Nichita de la Manastirea Brancoveni. Sunt foarte mahnita. A plecat un parinte cu mult har, mare pierdere pentru cei care il aveau parinte duhovnic dar mai ales pentru cei care nu au reusit sa se spovedeasca la dumnealui.Doamne pazeste-ne si nu ne lasa sa ne pierdem !
Din dragostea unei prietene adevarate,am cunoscut si eu putin din tot ce spuneti atat de frumos, stimata d. na Carmen Lazar.Sunteti o persoana deosebita , simt asta din ceea ce srieti si ganditi.Mi ar placea mult sa relationam.
Toate cele bune!
Fara Parintele Nichita, duhovnic mare al zilelor noastre, totul e desertaciune! Rugati-va pentru sfintia sa!
Mai bine ca nu se face publicitate si acestei manastiri. Mi-a ajutat Domnul Dumnezeu de am lucrat in cateva manastiri mari, si poate mi-o ajuta sa mai lucrez si de-aici in colo in manastiri, pana-a fi sa "zbor". Frumos este in toate, dar nu si liniste. Crestinii care vor sa mearga cu adevarat sa se roage o vor gasi de le va fi dat. Insa celor ce vin pentru suveniruri... mai bine sa mearga in alta parte, nu stricati linistea unui locas inca nezbuciumat de sute, mii de turisti zilnic. Comparati dragii mei daca aveti cum cu manastiri ca Sucevita, Voronet, Cozia, Sinaia... unde linistea nu se mai gaseste decat in sufletele locuitorilor manastirii, nu si intre zidurile ei.
Doamne ajuta!
Doamne ajută!
Sunt surprins că nu aţi îndreptat greşala pe care v-am semnalat-o în vară: hramul Mânăstirii Brâncoveni nu este Sfântul Nicolae ci ADORMIREA MAICII DOMNULUI.Iată sursa mea procurată de la pangarul acestei mânăstiri:SFÂNTA MĂNĂSTIRE BRÂNCOVENI- Maria Văduva carte apărută la Editura Fundaţiei "UNIVERSITATEA PENTRU TOŢI" Slatina 2004
Vă citez din această carte:
la pagina 14
"...S-a păstrat însă un Evangheliar dăruit de Matei Basarab, mânăstirii la 1635-1636, dată ce ar putea fi apropiată de cea a ctitoriei.Iată însemnarea în care domnitorul nu spune că biserica ar fi ctitoria sa: "Această Sfântă Evanghelie au făcut-o Matei Basarab voievod şi doamna sa Elena şi au aşezat-o în sfânta mânăstire de la Brâncoveni unde este hramul Adormirea Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare, Pururea Fecioară Maria, în anul 7144(1635-1636)"
la pagina 43
"...În multe din aceste hrisoave-ca de altfel şi pe pisaniile bisericilor-apare menţionat hramul mânăstirii: Uspenia Bogorogiţei" adică Adormirea Maicii Domnului" şi nu Sf. Nicolae cum eronat se confundă adesea cu hramul bisericii satului..."
vă mulţumesc şi să mă iertaţi!
Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti pelerinii ce vor vizita aceasta sf. manastire! Am fost si eu acolo si Bunul mi-a daruit din plin har peste har si mila peste mila. Doamne-ajuta!
Intre manastirea Brancoveni Olt si manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus exista parca o misterioasa asemanare (lasand la o parte stilul brancovenesc al amandurora), asa dupa cum mie mi se pare ca exista o vadita asemanare intre parintele duhovnic Nichita si marele sau inaintas, parintele Arsenie Boca. De la amandoi am aflat lucruri minunate despre invatatura crestin ortodoxa si nu vreau decat sa impartasesc si altora cate ceva din impresiile mele. Ambele manastiri trebuie vazute, cel putin o data in viata.
Manastirea are un aer romantic, tainic, de dincolo de lumesc. Ai impresia unei linisti astrale si totusi pamantesti, de parca se probeaza deja frumoasa coeziune intre om si Divinitate. Am vizitat-o, nu indeaproape, e adevarat, dar atat cat am vazut, a fost suficient ca sa imi doresc cu ardoare sa ma reintorc acolo. Ma impiedica insa (inca!) slabutele cai de comunicatii si transport locale, insuficiente, pe undeva fara o publicitatea minima, atat de necesara crestinului din aceste vremuri. Poate factorii locali se vor ingriji, pe viitor, mai mult despre acestea, iar noi, crestinii pelerini care am gustat o data din aerul mistic al Manastirii Brancoveni, vom avea fericirea vizitarii, de cate ori voim, a acestui colt de rai oferit de Dumnezeu pentru toti cei pe care ii iubeste si i-a ales sa le dezvaluie cate putin din desavarsirea vietii viitoare.