Mănăstirea Călui

Intr-o buna zi, Mihai Viteazul s-a oprit intr-un loc umbrit, pitit printre dealurile de pe Valea Oltetului. Cand a coborat voeivodul din sa, calul sau a lovit pamantul cu copita si din locul acela a tasnit un izvor.

Apei pornite printre dealuri oamenii i-au zis Caluietul. Langa izvor, voeivodul si sfetnicii lui au hotarat sa ridice o manastire, spune legenda.



Asa ar fi aparut Caluiu, manastire aparata de vechi ziduri, in care azi traiesc vreo zece calugari. Primele date despre manastire vin din secolul al XVI-lea, din timpul domniei lui Neagoe Basarab, cand fratii Vlad Banul, Dumitru Parcalabu si Balica Spataru – stramosii Buzestilor – incep constructia locasului de cult.

Din cauza luptelor cu turcii si a pribegiei spre Transilvania a neamului Buzestilor, manastirea a fost "in pustiire" mult timp. In 1588, constructia manastirii este reluata de bravii capitani Buzesti – Radu mare clucer, Preda mare ban si Stroe mare stolnic – din oastea lui Mihai Viteazul.



Mesteri adusi special din Transilvania – motiv pentru care, in multe izvoare, ctitoria este trecuta drept "opera nemteasca" – termina constructia la 8 iunie 1588. Manastirea a fost apoi inconjurata de ziduri groase de aparare, iar pentru calugari au fost zidite chilii – sapte pe partea dreapta a intrarii in manastire, spre apus (sub acestea erau si beciurile), si sapte pe latura de rasarit. In incinta manastirii existau si o trapeza, o jimblarie si doua cuptoare mari de paine.



Nu au fost uitate nici casele pentru musafiri, construite in partea dinspre miazazi. In mijlocul incintei se afla biserica, micuta, de doar 15 metri lungime si 6 latime, dar cu ziduri a caror grosime atinge aproape un metru. Turla, inalta si ingusta, are 12 ferestre.



La inceputul secolului al XVII-lea, bisericii i-a fost adaugat un pridvor, care urma sa adaposteasca mormintele ctitorilor. In picturile de pe zidurile pridvorului apar Radu Buzescu, cu sotia sa, Maria, pe latura de sud, si Matei Basarab cu doamna Elina, pe partea de nord. In picturile din partea de vest a pronaosului apare doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, si fratii Buzesti – Preda, Radu, Stroe, cu jupanitele lor. Aproape de intrarea in pronaos, la sud-vest si la nord-vest, se afla portretele lui Mihai Viteazul si Petru Cercel, fratele sau. Cei doi tin in mana cate o cruce si o naframa.



Din piesele de valoare donate manastirii de-a lungul timpului se mai pastreaza doar icoanele catapetesmei si pomelnicul-tripti, din 1825, precum si clopotele donate bisericii, in 1588, de Radu Buzescu. In acest moment, manastirea trece printr-o faza de restaurare. O alta legenda spune ca numele manastirii s-ar trage de la niste calugari greci care au luat la un moment dat in stapanire locasul de cult. Incantati de constructia dintre colinele oltenesti, grecii isi manifestau multumirea repetand mereu cuvantul "kalos" (frumos). Specialistii spun insa ca numele Manastirii Caluiu este de origine pecenego-cumana, dar nu pot preciza intelesul cuvantului.



Calin Bianca, 27.03.2006


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Călui
    O rugaciune gasita in aceste impresii pe care o redau si eu. Se spune de 9 zile in fiecare seara si apoi a 9 zi se publica aceasta rugaciune. Se pun 3 dorinte, 2 imposibile si 1 legata de bani. * Maica Juquila,Sfinta Fecioara din Juquila.Feciara a sperantei noastre, Iarta-ne pacatele, Fereste-ne de tot raul si daca in aceasta lume de nedreptate, mizerie si pacat vezi ca viata noastra a luat-o razna. Nu ne abandona. Maica iubita, protejeaza pelerinii, fii alaturi de noi in toate drumurile noastre, acoperaii cu mantia ta pe sarmanii fara ajutor, fii linga noi in toata viata noastra si elibereazane de orice tip de pacat. Iti multumesc Fecioara din Juquila pentru toate favorurile primite Amin! (Se spune de 9 ori urmatoarele) Bucura-te Marie. Bucura-te Marie plina de dar, Domnul este cu tine. Binecuvintata esti intre femei si Binecuvintat e rodul pintecului tau. Marie, Maica lui Dumnezeu roaga-te pentru noi pacatosi, acum si in ceasul mortii noastre, AMIN!
  2. Mănăstirea Călui
    Cum v ați dat seama?
  3. Mănăstirea Călui
    Preotul maxim este vazator cu duhul?
    Am impresia că mi a citit gândurile!
  4. Mănăstirea Călui
    Bună ziua! Îmi poate da cineva numărul de telefon al părintelui Maxim de la Mânăstirea Călui?
  5. Mănăstirea Călui
    Doamne Ajută Preot Ionachie o Comuna cu Dezabilitati ajutați-ne să luăm Alimente ulei făină orez cu ceva bănuți vă mulțumesc pentru înțelegere un Post cu folos și ușor amin doamne Iisus Hristos Miluiește-ne pe noi amin ptin Poșta Romnă Preot Ionachie ajutați-ne și pe noi amin
  6. Mănăstirea Călui
    Preot Ioanichie 0744597937
  7. Mănăstirea Călui
    Va rog pentru sanatate si sporul casei.
  8. Mănăstirea Călui
    Va rog daca are cineva nr de telefon al parintelui staret de la manastirea Calui sa mi-l dea.Doamne ajuta!
  9. Mănăstirea Călui
    Am ajuns din nou la Manastirea Calui si sper sa mai ajung cu ajutorul lui Dumnezeu . Este un loc care iti da o stare de bine . Sper ca dorintele mele puse la manastirea Calui sa mi se adevereasca cu ajutorul lui Dumnezeu si a Maicii Dmnului ( sa ma angajez , sa ma marit pentru a scapa de singuratate , sa scap de greutatea de a invata si memorie buna sa imi dati si raspunsuri bune si drepte in ceasul examenelor )
  10. Mănăstirea Călui
    sper sa mai ajung la Manastirea Calui . Este un loc care iti da o stare de bine . Sper ca dorintele mele puse la manastirea Calui sa mi se adevereasca cu ajutorul lui Dumnezeu ( sa ma angajez si sa ma marit pentru a scapa de singuratate .

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii