Mănăstirea Călui

Intr-o buna zi, Mihai Viteazul s-a oprit intr-un loc umbrit, pitit printre dealurile de pe Valea Oltetului. Cand a coborat voeivodul din sa, calul sau a lovit pamantul cu copita si din locul acela a tasnit un izvor.

Apei pornite printre dealuri oamenii i-au zis Caluietul. Langa izvor, voeivodul si sfetnicii lui au hotarat sa ridice o manastire, spune legenda.Asa ar fi aparut Caluiu, manastire aparata de vechi ziduri, in care azi traiesc vreo zece calugari. Primele date despre manastire vin din secolul al XVI-lea, din timpul domniei lui Neagoe Basarab, cand fratii Vlad Banul, Dumitru Parcalabu si Balica Spataru – stramosii Buzestilor – incep constructia locasului de cult.

Din cauza luptelor cu turcii si a pribegiei spre Transilvania a neamului Buzestilor, manastirea a fost "in pustiire" mult timp. In 1588, constructia manastirii este reluata de bravii capitani Buzesti – Radu mare clucer, Preda mare ban si Stroe mare stolnic – din oastea lui Mihai Viteazul.Mesteri adusi special din Transilvania – motiv pentru care, in multe izvoare, ctitoria este trecuta drept "opera nemteasca" – termina constructia la 8 iunie 1588. Manastirea a fost apoi inconjurata de ziduri groase de aparare, iar pentru calugari au fost zidite chilii – sapte pe partea dreapta a intrarii in manastire, spre apus (sub acestea erau si beciurile), si sapte pe latura de rasarit. In incinta manastirii existau si o trapeza, o jimblarie si doua cuptoare mari de paine.Nu au fost uitate nici casele pentru musafiri, construite in partea dinspre miazazi. In mijlocul incintei se afla biserica, micuta, de doar 15 metri lungime si 6 latime, dar cu ziduri a caror grosime atinge aproape un metru. Turla, inalta si ingusta, are 12 ferestre.La inceputul secolului al XVII-lea, bisericii i-a fost adaugat un pridvor, care urma sa adaposteasca mormintele ctitorilor. In picturile de pe zidurile pridvorului apar Radu Buzescu, cu sotia sa, Maria, pe latura de sud, si Matei Basarab cu doamna Elina, pe partea de nord. In picturile din partea de vest a pronaosului apare doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, si fratii Buzesti – Preda, Radu, Stroe, cu jupanitele lor. Aproape de intrarea in pronaos, la sud-vest si la nord-vest, se afla portretele lui Mihai Viteazul si Petru Cercel, fratele sau. Cei doi tin in mana cate o cruce si o naframa.Din piesele de valoare donate manastirii de-a lungul timpului se mai pastreaza doar icoanele catapetesmei si pomelnicul-tripti, din 1825, precum si clopotele donate bisericii, in 1588, de Radu Buzescu. In acest moment, manastirea trece printr-o faza de restaurare. O alta legenda spune ca numele manastirii s-ar trage de la niste calugari greci care au luat la un moment dat in stapanire locasul de cult. Incantati de constructia dintre colinele oltenesti, grecii isi manifestau multumirea repetand mereu cuvantul "kalos" (frumos). Specialistii spun insa ca numele Manastirii Caluiu este de origine pecenego-cumana, dar nu pot preciza intelesul cuvantului.Calin Bianca, 27.03.2006


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Călui
  Preot Ioanichie 0744597937
 2. Mănăstirea Călui
  Va rog pentru sanatate si sporul casei.
 3. Mănăstirea Călui
  Va rog daca are cineva nr de telefon al parintelui staret de la manastirea Calui sa mi-l dea.Doamne ajuta!
 4. Mănăstirea Călui
  Am ajuns din nou la Manastirea Calui si sper sa mai ajung cu ajutorul lui Dumnezeu . Este un loc care iti da o stare de bine . Sper ca dorintele mele puse la manastirea Calui sa mi se adevereasca cu ajutorul lui Dumnezeu si a Maicii Dmnului ( sa ma angajez , sa ma marit pentru a scapa de singuratate , sa scap de greutatea de a invata si memorie buna sa imi dati si raspunsuri bune si drepte in ceasul examenelor )
 5. Mănăstirea Călui
  sper sa mai ajung la Manastirea Calui . Este un loc care iti da o stare de bine . Sper ca dorintele mele puse la manastirea Calui sa mi se adevereasca cu ajutorul lui Dumnezeu ( sa ma angajez si sa ma marit pentru a scapa de singuratate .
 6. Mănăstirea Călui
  Este o manastire foarte frumoasa . Mia placut foarte mult slujba de la maslu . Sper ca rugaciunile preotilor de la Manastirea Calui sa imi fie folositoare mie Aurora prin ajutor sa pot sa invat , sa reusesc sa ma angajez si sa imi gasesc partenerul cu care sa ma casatoresc si sa dau raspunsuri bune in ceasul examenelor . Sper sa mai ajung la acea manastire .
 7. Mănăstirea Călui
  Vinerea de la ora 9:30
 8. Mănăstirea Călui
  Vinerea se ţine Sf. Maslu. De pe la ora 9
 9. Mănăstirea Călui
  Buna ziua, va rog frumos sa imi zica si mie cineva daca stie cand se tine slujba de Maslu la Sf Manastire Calui, am fost o singura data la slujba acum mult timp si nu mai retin in ce zi se tine. Multumesc!
 10. Mănăstirea Călui
  Acum o luna am vb cu nasa noastra de cununie ca as vrea sa merg din nou la Manastirea Calui.De ce doar cand avem durere in suflet ne aducem aminte sa mergem in acele locuri care te ajuta si simti ca o greutate ti se ia dupa suflet. In anul 2004 am avuto criza familiara , eram la un pas de a divorza. Sotul meu parca nu mai era el o vedea doar pe aceea femeie (eu care nu am mai crezut in farmece) se certa tot timpul cu mine, ma ura, aveam 12 ani de casnicie ,iar eu nu faceam alceva decat sa ma rog la Dumnezeu , sa ne salveze casnicia. Dar ajunsi in septembrie in Romania (ptr ca locuim in Italia) 2004 o prietena Dana ne a zis sa mergem la Manastirea Calui. Am mers impreuna cu aceasta buna prietena Dana(care s a stins din viata o luna si jumatate mai tarziu Dumnezeu sa aiba grija de ea si sa ma ierte ca nu am mai ajuns la mormantul ei , dar am o teama . Eu vreau sa mi aduc aminte de ea mereu ca traieste) . Intrand in vechea manastire , era un calugar tanar care ne a intampinat si doua femei dela Sibiu daca nu ma insel, care il asteptau pe Staretul Corneliu, in schimb cand El a intrat l a luat imediat pe sotul meu , l-a asezat pe scaun in fata lui .Noi totii am ramas blocati . Am uitat sa spun ca sotul meu cand a intrat in sfanta manastire a dat cu capul cum sa va explic? Efectiv in loc sa aplece capul ca sa intre a lovit peretele nu a aplecat capul. Si cum spuneam la luat Staretul si a inceput sa i vorbeasca. I-a spus ca era nascut prin cezariana si asa este. L -a sfatiut sa nu bea precum tatal lui sa si piarda mintile.si asa era socrul meu a baut mult.Sa nu bata sotia cum a facut tatal lui si asa era.biata soacra mea a suferit mult a fost batuta de nenumarate ori. Nu mi mai aduc bine aminte dar i-a pus mana in cap si a spus ceva ca o rugaciune, dupa care s-a ridicat ca un vârtej si a plecat foarte tulburat. Am depus un acatist si am plecat dupa 3 saptamani totul a revenit la normal . De atunci au trecut 12 ani peste 7 luni facem 25 de ani de casnicie. STARETUL CORNELIU AVEA PUTERE DATA DE DUMNEZEU. IN LUNA AUGUST VOI MERGE LA MORMANTUL LUI. DUMNEZEU SA AIBA GRIJA DE EL. CRED CA EL MI A SALVAT CASNICIA. IMI PARE RAU CA NU AM AJUNS LA EL CAND ERA IN VIATA SA I MULTUMESC DAR CRED CA NICIODATA NU E PREA TARZIU.MA VOI RUGA LA MORMANTUL LUI SI II VOI CERE IERTARE.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii