Mănăstirea Cernica

Vestitul codru al Vlasiei (toponim sub care se ascunde de fapt denumirea de roman) se desfasoara pana departe spre nordul metropoliei lui Bucur de la raspantia veacurilor XV si XVI, adapostind prin desisurile sale pustnici si calugari stiuti doar de Bunul Dumnezeu. Ei sunt aceia care intemeiaza cei dintai pe unul dintre cele doua ostroave de aici ale Colentinei, pe Ostrovul Mare, o asezare isihasta de mici proportii. Era o sihastrie durata din lemn, pe a carui loc, in 1608, vrednicul vornic Cernica Stirbei (fost ostean al lui Mihai Viteazul) dimpreuna cu evlavioasa-i sotie, Chiajna, ctitorese o manastire cu hramul Sfantului Ierarh Nicolae.

Si pentru ca niciodata niscaiva rude hraparete sa poata jindui locul cu cele durate si inchinate de ei numai lui Dumnezeu, Cemica cere in 1619 Priarhului de atunci al Constantinopolului, sa-i intareasca daniile prin zapis. 66 de ani dupa aceea, manastirea Cernica va fi inchinata Mitropoliei Bucurestilor.

Actuala biserica nu mai pastreza insa nici conturul pe care i-l daduse cinstitul vornic Cernica si nici pe acela dat ei la 1771 de catre starelul Gheorghe, cel mai de seama dintre ucenicii Sfantului Paisie.

Si aceasta din pricina cutremului din 1802, care a impus refacerea din temelii a sfantului locas de la Cernica. Cel care avea sa faca aceasta cu pretul unor umense stradanii va fi staretut Timotei, intre 1809 si 1815.

In apropierea acestei ctitorii (cu mult mai falnica decat cele care o precedasera pe acelasi loc), arhimandritul Calinic, sfantul de mai tarziu, starelt al acestei manastiri intre 1818 si 1840, ridica in Ostrovul Mic
al incintei o a doua biserica, destinata in exclusivitate obstei monahale si inchinata Sfantului Gheorghe.

Perioada staretiei Sfantului Calinic, ale carui moaste sunt chiar la Cemica, este cea mai rodnica din istoria duhovniceasca a acestui locas. La intronarea sa ca staret, Cernica numara cca. 100 de monahi vietuitori, pentru ca, in urmatorii 30 de ani obstea manastirii sa creasca la 350 de vietuitori, de sapte ori mai mult decat numara ea in prezent.

Manastirea Cernica si-a asumat un rol deosebit de-a lungul istorei sale in propasirea artei iconografice si a istoriografiei nationale. Numai Nicolae Iorga a descoperit inlauntru-i un numar de 300 manuscrise de o inestimabila valoare culturala.

Muzeul si biblioteca manastirii (cu cele aproape I5000 de volume) sunt marturii revelatoare pentru ceea ce a insemnat aceasta manastire in propasirea spirituala a neamului.

In pacea ingereasca a cimitirului din preajma, sub covorul de flori si de monumente funerare de un tainic pitoresc si-au dorit odihna de veci oameni dintre cei mai deosebili: Iorga Cosma (erou al Razboiului pentru Independenla), Ion Tuculescu - pictorul, Teodor Vacarescu - distinsul diplomat, Gurie Gosu - Mitropolitul Basarabiei, Nifon - mitropolit primat, Ion Lupas, Pan Halipa si, nu in ultimul rand, parintele scriitor Gala Galaction, care, inspirat parca de Gorunul lui Lucian Blaga, avea sa inchine unuia dintre multisecularii stejari din apropierea viitorului sau loc de veci acest nepieritor poem: "Batran stejar, in ziua mortii mele, tu vei sta - cum stai si azi - neclatinat si falnic. (...) tu mi-ai fost drag de cand te stiu. De cate ori am trecut prin preajma ta, clipa mea s-a inchinat cu drag vanjosiei tale seculare si gandurile mele s-au odihnit in ramurile tale, ca un stol de pasari calatoare. O, batran stejar, ziua mortii mele va fi zi de iarna, sau de vara, de primavara sau de toamna si tu - multisecular si falnic - vei purta atunci frunza cea noua, sau te vei dezbraca elegiac de frunza ingralbenita si traita. (...) Si, intr-o zi, iti va veni si tie randut sa mori, rapus de trasnet, de vijelie sau de fierastrau... (...) Te vei intalni cu mine acolo unde oglinzile de azi vor fi schimbate (1. Cor. XIII. 12).

Sufletul meu si "ideea" ta se vor regasi, pelerini, spre cerescul Iemsalim. Si intr-o seara-poposind in Emaus - ne vom trezi, deodata: tu, poate Luca; eu, Cleopa. Iar Cel de al treilea nu se va mai face nevazut, ci va ramanea, eten, cu noi, in imbratisarea noastra."

C. Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cernica
  Cum pot ajunge de la autogara Basarab la Cernica
 2. Mănăstirea Cernica
  Doamne ajuta!
  Cu smerenie va adresez rugamintea de a-mi furniza daca se poate datele de contact ale descendentilor Parintelui Profesor Ion Bria.
  Solicit aceasta deoarece doresc sa acumulez datele necesare privind biografia Sfintiei Sale, in vederea scrierii unei lucrari de gen.
  Va multumesc anticipat pt. pogoramant!
 3. Mănăstirea Cernica
  Buna ziua am probleme mari si as dori sa stiu daca se poate tine slujba sfântului Vasile cel mare separat si daca trebuie sa tin post in vrun fel va mulțumesc Doamne Ajută .
 4. Mănăstirea Cernica
  Doamne ajuta,ma puteti ajuta cu informatii despre parintele Vitalie care a fost la Manastirea Cernica si a plecat prin 2012? Va rog ,daca stie cineva in ce manastire il pot gasi.
 5. Mănăstirea Cernica
  O simpla intrebare....de ce a Interzis "preafericitul Daniel" sfintirea masinilor?Am plecat mahnita si deloc multumita din acel loc pe care chiar il iubesc.
 6. Mănăstirea Cernica
  Am auzit ca este o manastire foarte frumoasa si visitata de foarte multa lume ceea ce vreau sa fac si eu.Casati?As vrea sa stau o saptamana .Cat ma costa?
 7. Mănăstirea Cernica
  Ce mai stiti de parintele Macarie ?
  Ne e dor de predicile sale.
 8. Mănăstirea Cernica
  Buna ziua,as dorii sa va intreb daca primiti spre cazare ptr 2 sapt.,cit costa.Orice alta informatie mi-ar fii utila.
  Doamne Ajuta.
 9. Mănăstirea Cernica
  Doamne ajuta!
 10. Mănăstirea Cernica
  Va rog sa ma iertati nu vreau sa supăr pe nimeni . Dar de ce căutati un preot clarvazator?sti cu cine lucrează astfel de preotii..?
  Eu nu caut un preot clarvazator ,ce un preot care este mai aproape de Dumnezeu sa se roage pt noi . Este păcat sa caută un preot care sa îți spună despre tine ,pt ca Dumnezeu nu vrea sa îți sti tu viitoru păcat.
  Iar cel care acest har nu sta si îți spune tie ce se roaga împreuna cu tine ,nu își face bani din acest lucru.deci mare atenție ce căutati.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii