Mănăstirea Cetățuia

Este ctitoria lui Duca Vodă. Construirea mănăstirii s-a desfăşurat între 1668-1672; lucrările au fost conduse de arhitectul şi pictorul Gligorie Cornescu.
 
Biserica mănăstirii este construită în plan trilobat; pictura în frescă a suferit intervenţii în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Dintre construcţiile importante din incinta mănăstirii amintim casa domnitorului Gheorghe Duca,, o clădire cu etaj şi două rănduri de pivniţe suprapuse; la etaj se află stăreţia, Sala Gotică şi o altă construcţie în care a fost instalată baia domnească.
 
Zidurile incintei (1670), înalte de aproape 7m, sunt prevăzute cu meterezeşi turnuri mici de apărare. Cu ocazia lucărilor de apărare şi repictare dintre anii 1827-1837, mai multe obiecte de cult din vremea ctitorului au fost înstrăinate. Nicolae Costin a scris că Gh. Duca înzestrase mănăstirea „cu multe odoare şi obiecte scumpe”; dintre acestea s-a păstrat numai un orar din catifea roşie, lucrat de doamna Anastasia, soţia lui Duca, cu fir de aur şi argint.
 
În biserica mănăstirii se găsesc mormintele lui Gh. Duca şi ale fiicei sale, Maria.
Mănăstirea Cetăţuia a avut şi un rol cultural, aici aflându-se o tipografie grecească, ce a funcţionat până în anul 1682. Începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost lăsată în paragină şi a devenit o ruină. Abia din 1910 s-au efectuat lucrări serioase de restaurare.
 
Între 1964-1971 au fost executate iarăşi lucrări de restaurare: turnul-clopotniţă şi-a recăpătat forma sa originală, baia a fost refăcută, zidurile incintei şi bastioanele, de asemenea, iar palatul lui Duca Vodă a fost consolidat.
 
În ultimii ani s-a amenajat un paraclis în Sala Gotică, s-au făcut lucrări de restaurare la pavilionul stărăţiei şi la corpul de chilii, sub îndrumarea fostului stareţ, Mitrofan Băltuţă, iar actualul stareţ a renovat Sala Gotică şi Foişorul.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cetățuia
  Manastirea Cetatuia -Iasi, un loc binecuvantat cu tot ce are nevoie sufletul si spiritul celor care ajung aici sa viziteze sau sa participa la slujbe si rugaciuni.
  Parintele Staret al manastirii are un har desavarsit si impreuna cu intreaga obste face ca fiecare slujba sa aiba ceva divin, sa patrunda cu fiecare rugaciune in colturi uitate ale sufletului, sa trezeasca spiritul poate "obosit" uneori de incercari, desnadejde si neputinta de a intelege sensul vietii. Sa descoperim cu ochii sufletului alte valori care ne pot fi ghid in cursul vietii, alta ordine a prioritatilor si altfel de repere.
  Descoperim credinta, rabdare, iertare, bunatate si dragoste infinita!
  Doamne ajuta!
 2. Mănăstirea Cetățuia
  Buna seara!
  As dori sa stiu daca se mai fac slujbe de dezlegări la aceasta Mânăstire. Multumesc!
 3. Mănăstirea Cetățuia
  Doamne ajuta. Mila Domnului sa se reverse peste noi toti. Cine incearca sa ajunga la M.Cetatuia si implicit si la mormantul P.C. Parinte Teofan, va avea o mare fericire in suflet si o dorinta ascunsa si de neinteles, pentru a mai ajunge o data si apoi alta data si inca o data. Eu personal am fost la mormantul acelui parinte Sfant si am aprins o lumanare, am aprins candela care intamplator era stinsa, dar sunt rare cazurile cand este stinsa, am pus cateva flori si m-am rugat simplu si curat cu sufletul, ca parintele sa ma ajute in problemele mele. Va marturisesc sincer si din toata inima, ca rezultatele sunt pe masura. Este de ajuns sa pleci capul pe crucea de la mormant a parintelui si sa te rogi ca un copil cu cuvintele tale, simple si omenesti(fara a folosi citate din cartile sfinte), si parintele Teofan te aude si te vede asa cum a lasat cuvant de folos la despartirea de aceasta lume, iar ajutorul vine in chip minunat. Credeti-ma ca ma incarc de energie si parca plutesc atunci cand ma aflu acolo.
  Incercati, parintele va asteapta. Sa va fie de folos si Maica Domnului sa va ajute si sa va ocroteasca neincetat. Domnul sa va daruiasca sanatate si multe ganduri frumoase si spor duhovnicesc atat voua pelerinilor cat si Sfintilor parinti care vietuiesc la M.Cetatuia, dimpreuna cu minunatul staret Protos. Partenie Petric.
 4. Mănăstirea Cetățuia
  "HARANA PENTRU SUFLET LA MANASTIRILE DIN MOLDOVA": 8-9-10 IUNIE 2012. Plecarea se va face din Ploiesti cu autocar 55 locuri, vizitand urmatoarele Manastiri: Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Manastirea Sihastria, Manastirea Secu, Manastirea Neamt, Manastirea Hadambu (dormit) - Manastirea Hadambu (Plecarea va fi la ora 08-00), Catedrala Mitropolitana din Iasi (Sfanta Parascheva), Biserica “Sfintilor Parinti” (Boroaia), Manastirea Camarzani, Manastirea Rarau (dormit) - M.Rarau (Sfanta Liturghie), M.Petru Voda - Ploiesti
  PREOT INSOTITOR!
  Pentru mai multe informatii: 0729219125; 0749111218
  Va multumim si Doamne ajuta!
 5. Mănăstirea Cetățuia
  Este foarte frumos, e liniste cu toate ca se vede tot orasul.As vrea sa mai ajung acolo cat de repede.
 6. Mănăstirea Cetățuia
  Este o manastire deosebita.Am fost acolo,si eu si prietenii mei de mai multe ori.Ne-am gasit pacea in haosul zilnic.
 7. Mănăstirea Cetățuia
  MOASTE-PARTICELE DE LA SF.ARSENIE CEL MARE.
 8. Mănăstirea Cetățuia
  STARET PROTOSINGHEL PARTENIE PETRIC-0232222319.
 9. Mănăstirea Cetățuia
  cu ce se ajunge din bucuresti?
 10. Mănăstirea Cetățuia
  anca un an,de cuvoasa bucuria bucuiei

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii