Mănăstirea Cheia

Mănăstirea Cheia, întemeiată în secolul al XVIII-lea. Arsă în perioada 1832-1835 și refăcută între anii 1835-1838. Picturi murale ale zugravului Naum și icoane pictate de renumitul pictor Gheorghe Tătărăscu.

Situată pe malul drept al râului Tâmpa. În interiorul bisericii se remarcă "tâmpla altarului" sculptată și suflată cu aur, lucrarea fiind executată la Viena și platită la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.

Comuna Măneciu (Muzeu de artă religioasă) - atestată în anul 1770. Biserica actuală cu hramul Sfânta Treime a fost construită în anii 1835 - 1839. Plastica arhitecturală actuală a chiliilor este specifică pentru Valea Teleajenului


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cheia
  Staretul Damian, numai staret nu e. Crede ca manastirea e afacerea lui imobiliara personala. Isi bate joc de oameni. NU merita respect omul asta!
 2. Mănăstirea Cheia
  Pe scurt ; eram in trecere de la BV spre B si m-am oprit sa-l intreb pe staret daca pot ramane la manastire in obste . Era cam ora 18,30 . Am intrebat de staret pe un calugar si mi-a aratat un burtos rumen in obraji ce urla la alti doi calugari , de-ti facea impresia ca esti pe un santier. ' Doamne Ajuta ! As vrea sa raman si eu la manastire , se poate ?' M-a privit o secunda , a intors capul catre cei doi si a continuat ' Baa....fa cum ti-am spus eu !' . Nu stiu de ce urla , pt ca erau 10 metri intre ei . Apoi se intoarse si imi zise ' Ca ce ?' , 'Ca frate .' 'Da ! Se poate , mergi in biserica si asteapta-ma acolo !' Eu ; Sa stiti ca sunt doar in trecere , trebuie sa ajung la B in seara asta .' El ; Mergi in biserica si asteapta-ma acolo ! Si l-am asteptat vreo 2 ore , de incepuse si slujba si el n-a mai venit . UN NESIMTIT ! ..... Da ! Duhul rabdarii m-a parasit .
 3. Mănăstirea Cheia
  Am fost la Manastirea Cheia pentru prima data acum sase luni , de atunci merg aproape in fiecare saptamana , este locul care ma linisteste cel mai mult . Din prima zi am simtit ca este un loc Sfant , iar daca ai credinta si vreai sa-l gasesti pe DUMNEZEU eu acolo l-am gasit , dupa multe rugaciuni in aceasta biserica in fata Sfintei Icoane mi-a raspuns la rugaciunea mea . Preotii si calugarii ne primesc cu multa caldura si bunatate , este Manastirea in care am simtit ca daca cauti credinta si ajutor dumnezeiesc ti-l dau fara a ti se impune sau a cere taxa . Ii multumesc lui DUMNEZEU ca mi-a indreptat pasii catre aceasta Manastire unde mi-am gasit linistea sufletesca prin preotii si calugarii de acolo , dar in mod deosebit prin Parintele Modest . DUMNEZEU sa le dea multa sanatate si putere sa se roage si pentru noi . DOAMNE AJUTA !
 4. Mănăstirea Cheia
  Buna ziua! As dori si eu daca se poate un numar de contact de la Manastirea Cheia, deoarece doresc sa vorbesc cu Parintele Staret! Va multumesc mult pentru ajutor!!!!!!
 5. Mănăstirea Cheia
  MULTUMESC PARINTELUI STARET DAMIAN PENTRU DRAGOSTEA SI AMABILITATEA CU CARE NE-A PRIMIT.LA MANASTIREA CHEIA, TOTUL ESTE ARMONOS, CAZAREA, MASA SI SLUJBELE SUNT DE NOTA 10.PARINTELUI STARET DAMIAN SI OBSII LE DORESC MULTA SANATATE SI PUTERE SA POATA PRIMI CU ACEEASI DESCHIDERE, MULTI PELERINI.DE ABIA ASTEPT SA REVIN SA-MI INCARC BATERIILE SUFLETESTI. CU RECUNOSTINTA, ELENA SI LAURA.
 6. Mănăstirea Cheia
  Am fost la Sfanta Manastire Cheia in anul 1981/1982, cand eram studenta la Brasov. De atunci , o port in suflet mereu si-mi doresc sa o revad. Am simtit o liniste interioara, si am ramas fascinata de acest Sfânt lăcaş. Dragi români ( şi nu numai ), îndreptaţi-vă paşii spre acest minunat lăcaş orthodox. Doamne ajută !
 7. Mănăstirea Cheia
  VA ROG IN NUMELE LUI IISUS SI AL SF.FECIOARE ,SA VA RUGATI PENTRU SANATATE;TATIANA-GRAV BOLNAVA,SI FAMILIA EI-ANCA,ILEANA-STELUTA,OVIDIU-ALEXANDRU ,ADINA-ELENA,BIANCA ,EMIL ,IONUT,CRISTINA ,RADU,ANDREI,OANA,CARMEN.SF.TREIME SI FECIOARA MARIA SA VA BINECUVANTEZE.AMIN.
 8. Mănăstirea Cheia
  nu judeca si nu vei fi judecat fiecare cu pacatele lor ,de-ce vrem osanda si mai mare si vedem pacatele altora si pe ale noastre nu le vedem luati calea de mijloc fratilor daca vretii sa va mantuitii.
 9. Mănăstirea Cheia
  parinte Calinic Slabu de la manastirea Pasarea :VA IUBIM familia Gheorghe pe care ia-ti onorat cu sfinta cununie la GHEIA si in cntinuarie ii sinte-ti duhovnic va iubim PARINTE CALINIC.
 10. Mănăstirea Cheia
  Nu am vazut manastirea Cheia pana acum, dar o sa ma duc ca sa vad daca este adevarat ce spune autorul "Calinic". S-ar putea sa aiba dreptate. Viata monahala s-a stricat in multe manastiri din cauza masinilor de lux, a internetului, a telefoanelor mobile, etc.
  La ultimele doua spovedanii la care am fost, parintele care m-a spovedit vorbea la telefonul mobil in timp ce ma spovedea. Va dati seama ce atentie mai dau calugarii mirenilor!

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii