Mănăstirea Clocociov

Situata in partea de sud a orasului Slatina, intr-o depresiune flancata de doi versanti - pozitie naturala la al carei pitoresc contribuie si larga priveliste ce se deschide spre raul Olt - Manastirea Clocociov strajuieste de veacuri aceste locuri, favorizata de configuratia naturala a terenului, pastrandu-si nealterate traditia, prestigiul precum si frumusetea si robustetea constructiei. Monumentul se numara azi, prin indepartatul sau trecut istoric, intre asezarile manastiresti cu renume din judetul Olt, fiind contemporana cu alte ctitorii domnesti si boieresti din vecinatate, cum sunt cele de la Seaca-Musetesti, construita de Manea Persanul, mare clucer, Caluiu, ridicata de Vlad banul si fratii sai Balica spatar si Dumitru parcalab, Hotaranii, ctitorie a lui Mitrea mare vornic si Brancovenii, leaganul boierilor cu acelasi nume, inruditi din vechime cu Craiovestii, complex refacut de Matei Basarab in 1634 si apoi reinnoit si impodobit, cu noi ansambluri de picturi si decoratii sculptate, de catre Constantin Brancoveanu, care au imprimat ansamblului specificul stilului brancovenesc.
[...]

Cei ce vor sa-i cunoasca trecutul si se apleaca asupra documentelor, ii afla atestata existenta - fara a-i cunoaste si numele - in vremea lui Neagoe Basarab (1512-1521), cand manastirea este citata in legatura cu un schimb de proprietate intervenit intre egumenul acesteia si clucerul de la inceputul veacului al XVI-lea, Manea din Persani, ctitorul manastirii Seaca-Musetesti.
[...]

Cursul vremii nu a ferit manastirea de repercusiunile conditiilor istorice, cat si de cele ale vitregelor intemperii.
Nu lipsit de importanta este si actul de inchinare, emis in 1625 de Alexandru Coconul, prin care acesta - date fiind probabil conditiile nefavorabile in care se gasea Clocociovul, si dorind "sa nu piara pomana ctitorilor de mai inainte", il face metoh al manastirii Cutlumus, de la Muntele Athos, "cu toate averile si satele si tigani si vii, si cu toate dedinele si veniturile".
[...]

In primele decenii ale veacului al XVII-lea, totodata noi greutati se abat asupra asezamantului, ca urmare a cutremurului din 1628, cat si a unor incendii, care ii distrug "cartile de mostenire si o parte din avere". Toate aceste evenimente si imprejurari justifica nevoia si realizarea celei mai esentiale prefaceri cunoscute pana azi, in trecutul monumentului, cea din timpul domniei lui Matei Basarab, act ce se pastreaza consemnat, prin textul urmatoarei pisanii, din pridvor, de deasupra intrarii:
"Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu implinirea D(u)hului Sfant. Amin. Deci vazand si eu ticalosul ca cele pam(i)ntesti sunt toate desarte si judetul Sfintiei Tale Doamne ias(te) nefatarnic, smeritu-m-am si eu cu aceast(a) putina osteneal(a) den osardia mea, de m-am nevoit si m-am indemnat insumi pe mine cu cheltuial(a) si cu jelanie d(u)n de dumnezeiasca de la inima, de am temeliit si am zid(i)t si am rid(i)cat aceasta rug(a) ce se chiam(a) cas(a) dumnezeiasca unde iaste hranul sfantului Sobor al slujitorului Sfiintie(i) Tal(e) mai marelui inger Mihail. Si s-au facut in zilel(e) prealuminatului crestinului Mateiu Bas(a)raba Voevod si Domn, jupan diicul vel ag(a) si cu maica mea jup(i)neasa Mara si cu jupaneasa mea Dumitra si coconii miei, Preda si Papa den sat den Buicest(i), carile am facut aceast(a) ruga. Am scris eu Stefan diacon, de la Adam si pana acum 7153 (1645). Si am fost ispravnic de am zidit si cetatea Targovistei. Si s-au inceput den luna mai, 4 zile si s-au sfarsit in august in 31”.
[...]

Devenita nu de mult manastire de maici, sub auspiciile actualei starete Mihaela Tamas si cu sprijinul financiar al Episcopiei, are loc la Clocociov initierea si realizarea, in 1980-1982, a celei mai complete restaurari, care a readus treptat monumentul in starea in care se gaseste azi. Acum se consolideaza temeliile, se acopera biserica cu tabla de arama, se refac turlele cazute in veacul al XIX-lea, se restaureaza clopotnita, se intaresc zidurile de incinta, se rezidesc casele egumenesti cu pivnita, cautandu-se a se respecta si pastra putinele elemente ale complexului initial din veacul al XVII-lea, adaugandu-se si noi constructii, ca staretia si alte anexe necesare unei vieti materiale corespunzatoare cu cerintele unui complex monahal nou.

Manastirea se bucura azi de conditii de viata moderne si cultiva cu cinste, grija pentru pastrarea unui vestigiu important din trecutul artistic si istoric al neamului romanesc. In forma in care se prezinta astazi, prin arhitectura sa, manastirea Clocociov - cu toate degradarile succesive, datorita restaurarii care a cautat sa respecte si sa pastreze trasaturile vechii asezari - se inscrie intre monumentele de la mijlocul veacului al XVII-lea, dominate inca de caracteristicile stilistice ale epocii lui Matei Basarab. Ca si la acestea varietatea formelor este temperata de sobrietatea si simplitatea constructiei, la care decoratia este folosita cu masura.

Sursa: http://www.clocociov.rdscv.ro


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Clocociov
  Multumesc Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail pentru ajutor.
  Fie numele Domnului si a Maicii Domnului binecuvantat in vecii vecilor. Amin
  Multumesc! Multumesc! Multumesc!
 2. Mănăstirea Clocociov
  Ne vorbește DUHUL SFANT prin Măicuțele de la Sfânta Mănăstire Clocociov .Cine vrea tămăduire DUHOVNICEASCA SI TRUPEASCA să se roage Maicii Domnului și să pornească cu nădejde spre Sfânta Mănăstire și Maica Domnului dimpreună cu Sfinții Arhangheli ocrotitorii Sfintei Mănăstiri luând în ajutor și Sfinții ale căror SFINTE MOASTE sunt prezente dimpreună cu rugăciunile MAICUTELOR îi vor TAMADUII .Maica Domnului să ajute Noul Israel :)
 3. Mănăstirea Clocociov
  Multumesc Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavril si Rafail pentru ajutorul dat.
  Multumesc! Multumesc! Multumesc!
  Ana
 4. Mănăstirea Clocociov
  nu te mai duce la ghicitori ca e pacat...sunt vrajitori du-te la pr STEFAN ARGATU...0237256938 E NR DANSULUI.DOAMNE AJUTA!
 5. Mănăstirea Clocociov
  Astea-s impresii de la Sf. Mănăstire Clocociov? Fraților, nu vă temeți de Dumnezeu? Nici un pic de respect? Ce, aici e agenție matrimonială? Vi-a luat diavolul mințile?
 6. Mănăstirea Clocociov
  Cer ajutor de la dumneavoastra ma numesc Florentina si am 35 de ani si nu am fost casatorita niciodata . Nu reusesc sa sa-mi gasesc pe cineva , care sa ma iubeasca . Ma puteti ajuta cu niste rugaciuni ?
 7. Mănăstirea Clocociov
  Avem 8 ani de cand locuim cu socrii si nu reusim sa ne mutam singuri.Va rog daca se poate sa ne dezlege Preasfintia.MIHAELA,FLORIN SI COSETTE MARIA.
 8. Mănăstirea Clocociov
  rugativa si pt.ileana, ovidiu, tatiana, anca, bianca, emil, adina, ionut, cristina, antonia, iulia.
 9. Mănăstirea Clocociov
  Doresc ajutor din parte dvs pentru rezolvarea unor probleme , nu avem spor la nimic , nu reusim sa ne mutam in casa noua , desi e aproape gata , nu ne putem aduna , parca suntem legati de un blestem , toate ne ies pe dos , incepem un lucru si nu il terminam ,ceva ne lipseste si nu mai reusim sa ajungem la acel ceva , dorim sa platim niste slujbe la un preot rugator la dumnezeu .
 10. Mănăstirea Clocociov
  cred ca sunt blestemata de mama mea si surorile ei de acea orice fac mi se intoarce numai rau este foarte grea aceasta povara spunetimi ce trebuie sa fac sa scap de aceste blesteme.Astept raspuns pe aceasta adresa de email deoarece am plecat la munca in cipru si aici am numai probleme oricat as vrea sa strang bani nu pot asa cum iau bani asa se duc ca si cum ai spulbera vantul va rog spunetimi ce trebuie sa fac nu mai pot am ajuns la capatul puterilor

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii