Mănăstirea Cornetu

    Mănăstirea Cornetu este o mănăstire din România situată în orașul Brezoi, localitatea componentă Călinești, județul Vâlcea. Mănăstire de călugări cu hramul Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, monument arhitectonic din Țara Românească de secol XVII despre care N. Ghika-Budești spunea că este dintre cele mai interesante ca plan și dintre cele mai pitorești din această vreme, ca arhitectură exterioară.
    Schitul este ctitorie a marelui vornic Mareș Băjescu, mare feudal și apropiat al Cantacuzinilor. Alegerea locului s-a făcut cu atenție căci, pe de o parte era apropiat de pământurile sale, pe de altă parte, datorită poziției era, la acea vreme, ferit din calea ochilor privitorilor, însă apropiat de granița cu Transilvania, oferind astfel un refugiu ideal pentru ctitor și familia sa în vremurile de restriște ce aveau să vie.

    Conform pisaniei originale, sculptată în piatră de Albești, arată ca dată a terminării lucrărilor 29 august 1666, în timpul domniei lui Radu Leon. Interesant este că cel ce realizează pisania este un anume popă Stan din Băjești, cel care semnează și pisania mănăstirii Aninoasa, 11 ani mai târziu, dar și textul unei cruci de piatră din Budeasa.

    Încă înainte de a se fi terminat lucrul la biserică, Mareș Băjescu, printr-un act datat 15 martie 1666, înzestrează schitul cu satul Copăceni și munții Sașa și Cornetu (cumpărate cu nici o lună înainte de danie) precum și ocini în Pripoare, Titești, Ostrov.

    În anul 1761, în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat, un anume Alecse căpitan za Loviște pune să se refacă pictura altarului de către zugravii Mihai, Radu și Iordache așa cum rezultă dintr-o altă pisanie situată în colțul de sud-est al naosului.

    Un alt moment important din istoria schitului îl reprezintă incendiul din 1808 care distruge aproape complet biserica și chiliile, o perioadă de timp viața monahală fiind întreruptă. Abia în 1835 noul stareț Irimah pune să se refacă clădirile și pictura murală.

    În perioada 1864-1949 biserica este administrată de către Eforia Spitalelor Civile din București care în 1885 finanțează construirea iconostasului din lemn de stejar; un an mai târziu fiind pictate în ulei și icoanele de lemn. Tot instituția ce patronează schitul în cooperare cu Direcția Monumentelor refac între anii 1923-1925 cupola turlei și altarul dărâmate de obuze de altilerie în timpul luptelor din anul 1916.

    În anul 1898, cu ocazia săpării tunelului pe sub zidurile de incintă ale mănăstirii, Direcția Căilor Ferate dărâmă o parte a vechiului zid de incintă și chiliile anexe, construindu-l pe cel actual. Din incinta originală astăzi mai pot fi admirate foișorul, turnul și zidurile de pe laturile de nord și est.

    Ultimele renovări importante se fac în anul 1960 sub patronajul Direcției Monumentelor Istorice, cu această ocazie se restaurează pictura murală.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 5 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cornetu
  Buna ziua , am trimis o cerere de rugaciune la manastire prin posta si as dori sa mi dati un cont bancar sa va trimit un sprijin financiar multumesc Doamne Ajuta
 2. Mănăstirea Cornetu
  Buna ziua, doresc sa semnalez ca man.Cornetu de pe malul Oltului este acum slujita de calugari, nu de maici cum apare pe net.- am vizitat manastirea pe 5 aprilie 2019.
 3. Mănăstirea Cornetu
  COD-245501,JUD.VALCEA.TELEFON-0250778768.
 4. Mănăstirea Cornetu
  STARET ARHIMANDRIT VARTOLOMEU ANDRONI-0250778768.
 5. Mănăstirea Cornetu
  Buna ziua. As dori sa stau si eu cateva zile la aceasta manastire. Dar observ ca nu este nici un numar de telefon unde v-as putea contacta. Puteti sa imi trimiteti un e-mail cu nr de telefon?

  va multumesc anticipat,
  Sandra

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii