Mănăstirea Cotmeana

Important monument istoric medieval din S-E Europei, mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Þara Românească.
Prima atestare documentară a Cotmenei este în data de 20 mai 1388, într-un hrisov al lui Mircea cel Batran către mănăstirea Cozia.

Construită în prima sa formă de Radu I, domnul Þării Românești (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389, constituind un excelent loc de popas pe drumul dintre Pitești și mănăstirea Cozia, devenind una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân, cu Hramul Buna Vestire și Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 29 august.
Construcția a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu, domnul Þării Românești (1688-1714), când se înlocuiesc ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușii de intrare în naos. În timpul ieromonahului Ilarion și Sofronie de la Cozia, se lărgește pronaosul și se adaugă un pridvor cu arcade pe latura nordică.
Restaurările efectuate de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1922-1924, 1959, 1972 au relevat forme originale ale edificiului.
Ansamblul feudal Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnița și zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit în scopuri strategice și de apărare.
Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornișa zimțată, cu discuri ceramice colorate utilizate pentru prima oară în Þara Românească în scop decorativ. În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Þara Românească, dăruit de jupânul Dragomir în anul 1385.
Săpăturile arheologice au scos la iveală un tezaur de monede de aur, discuri ornamentale din teracotă care sunt expuse la Muzeul Județean Argeș.

În anul 1990, ca și multe alte așezăminte monahale, cu osteneala și binecuvântarea P.S. CALINIC al ARGEȘULUI, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă și încredințată spre pastorie starețului Protosinghel Ioasaf Boiciuc, formând o obște monahală compusă din nouă viețuitori.
În această Sf. Mănăstire se savarșește zilnic Sf. Liturghie, iar miercurea și vinerea taina Sf. Maslu și Moliftele Sf. Vasile cel Mare.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.
Mănăstirea Cotmeana a fost practic rectitorită între anii 1990-2005, prin grija directă a parintelui Stareț Ioasaf și a binecuviosului Episcop Calinic, al Argeșului și Muscelului. Lângă Biserica Veche (conservată ca monument istoric), a fost adaugată construcția unei biserici impunătoare, construcția de chilii, a unei trapeze și gospodării anexe, Cotmeana devenind un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, locul fiind renumit și datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareț Ioasaf.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cotmeana
  Manastirea Cotmeana, este raiul pe pamant!
  Fiecare om vede cum vrea o manastire, o biserica, etc..... eu vad oamenii, oameni buni, oameni cu suflet curat si frumos....
  Aceasta manastire ramane Biserica mea de suflet.... aici sunt cununata, aici mi-am botezat baiatul.... sunt cele mai frumoase momente din viata mea....
  Cu toate, ca astazi, ma doare sufletul.... azi plang....
 2. Mănăstirea Cotmeana
  Buna ziua !credeti ca il mai gasesc pe Parintele Isaia la Mânastire?vreau sa ajung si eu la Parintele!va rog din suflet sa imi spuneti daca il mai gasesc la Mânastirea din Cobadin
 3. Mănăstirea Cotmeana
  as dori o programare pt deschis cartea
 4. Mănăstirea Cotmeana
  Oamenii.creaza aceasta situație .
  Cum.poti. merge atata drum la.o.Manastire .shi.sa faca fiecare. Ce-l taie capul .
  Nu vad nu aud se imbulzesc ca la piatza .fara sa gandeasca ca fiecate om din.Manastire .vine de departe cu gand de a -shi rezolva nishte probleme personale .familiare .nishte necazurari mari .de boala de servicii .financiare .de casnicii de copiii.etc etc ...
  Mare pacat .
 5. Mănăstirea Cotmeana
  Hristos a inviat
  Va rog imi poate spune cineva maine 4 mai 2018 de la cat incep slujbele !?
  Si cum putem sa vorbim cu Staretul manastirii?! Trebuie sa ma inscriu pe o lista?!
  (vin din Bucuresti - nu am mai fost niciodata la aceasta manastire)
  Multumesc pentru timpul acordat
 6. Mănăstirea Cotmeana
  Doar parintele va poate da numărul...la Mânăstire puteți vorbii cu dansul
 7. Mănăstirea Cotmeana
  Acesta este o pagina unde cei care doresc pot posta IMPRESII despre Manastirea Cotmeana, rugăciuni, emotii si stari pe care le-au experimentat camd au fost acolo. Nu ii inteleg pe cei care cauta numarul de telefon al Parintelui staret! Vi se pare normal sa il sunati parca ati fi prieteni? PreaCuviosul Parinte este staretul manastirii, are altceva de facut decat sa stea de vorba la telefon. Daca doriti sa mergeti la Manastirea Cotmeana sa va rugati si sa va reculegeti, va recomand sa mergeti miercuri si vineri pentru a participa la Sfanta Liturghie si Sfântul Maslu, slujbe de mare folos pentru crestinii ortodocsi. Parintele Staret este prezent si slujește in mănăstire, se roagă pentru toti. Cu EVLAVIE si nădejde la Bunul Dumnezeu si rugăciunile noastre sunt ascultate. Iar daca Bunul Dumnezeu îngăduie si Parintele se simte bine, atunci veti avea poate sansa sa ii cereti sfatul in problemele care va frământă. Si veti avea sansa sa fiti pomeniti la rugaciune de Parintele staret. Cu staruinta, cu smerenie, cu participare la slujba, cu nădejde la Bunul Dumnezeu! Daca sunteti prea ocupati pentru acestea, imi pare rau pentru dvs. Nu la telefon se rezolva!
 8. Mănăstirea Cotmeana
  Va rog sa mi dati un nr de contacto
  Dupa cum vad nu raspunde nimeni la comentariii. De ce nu raspundeti lumea vrea un raspuns...are probleme.....multumesc
 9. Mănăstirea Cotmeana
  Bună ziua. Vreau și eu nr de tel al Părintelui de la Cotmeana
 10. Mănăstirea Cotmeana
  As dori si eu un nr de tel al staretuluia am auzit ca deschide cartea ?

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii