Mănăstirea Cotmeana

Important monument istoric medieval din S-E Europei, mănăstirea Cotmeana este cea mai veche mănăstire din Þara Românească.
Prima atestare documentară a Cotmenei este în data de 20 mai 1388, într-un hrisov al lui Mircea cel Batran către mănăstirea Cozia.

Construită în prima sa formă de Radu I, domnul Þării Românești (1377-1389), biserica a fost refăcută de Mircea cel Bătrân (1386-1418) între anii 1387-1389, constituind un excelent loc de popas pe drumul dintre Pitești și mănăstirea Cozia, devenind una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân, cu Hramul Buna Vestire și Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 29 august.
Construcția a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu, domnul Þării Românești (1688-1714), când se înlocuiesc ancadramentele de piatră ale ferestrelor și ușii de intrare în naos. În timpul ieromonahului Ilarion și Sofronie de la Cozia, se lărgește pronaosul și se adaugă un pridvor cu arcade pe latura nordică.
Restaurările efectuate de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1922-1924, 1959, 1972 au relevat forme originale ale edificiului.
Ansamblul feudal Cotmeana este format din: biserica, turnul, clopotnița și zidurile de incintă prevăzute cu goluri de tragere, complexul fiind construit în scopuri strategice și de apărare.
Biserica, construită din cărămidă, este ornamentată în exterior, sub cornișa zimțată, cu discuri ceramice colorate utilizate pentru prima oară în Þara Românească în scop decorativ. În patrimoniul mănăstirii se află cel mai vechi clopot din Þara Românească, dăruit de jupânul Dragomir în anul 1385.
Săpăturile arheologice au scos la iveală un tezaur de monede de aur, discuri ornamentale din teracotă care sunt expuse la Muzeul Județean Argeș.

În anul 1990, ca și multe alte așezăminte monahale, cu osteneala și binecuvântarea P.S. CALINIC al ARGEȘULUI, mănăstirea Cotmeana a fost redeschisă și încredințată spre pastorie starețului Protosinghel Ioasaf Boiciuc, formând o obște monahală compusă din nouă viețuitori.
În această Sf. Mănăstire se savarșește zilnic Sf. Liturghie, iar miercurea și vinerea taina Sf. Maslu și Moliftele Sf. Vasile cel Mare.
Altar de credință strămoșească, mănăstirea Cotmeana dăinuie de peste 620 de ani păstrând aprinsă candela credinței creștine a poporului român-ortodox.
Mănăstirea Cotmeana a fost practic rectitorită între anii 1990-2005, prin grija directă a parintelui Stareț Ioasaf și a binecuviosului Episcop Calinic, al Argeșului și Muscelului. Lângă Biserica Veche (conservată ca monument istoric), a fost adaugată construcția unei biserici impunătoare, construcția de chilii, a unei trapeze și gospodării anexe, Cotmeana devenind un impunător complex mănăstiresc care atrage săptamânal mii de pelerini din țară și strainătate, locul fiind renumit și datorită renumelui de exorcist căpătat de Părintele Stareț Ioasaf.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Cotmeana
  Buna! Cum aflu si eu numaru de tel al staretului?? Vreau sa ma merg dar nu stiu daca ma poate primi in orice zi.
 2. Mănăstirea Cotmeana
  Departe de unele.locuri e hine sa stati si sa nu va amagiti ca la pimul laudat. Va zic. Cautatu sus mai repede decat jos...ca cele de jos sunt trecatoare...
 3. Mănăstirea Cotmeana
  cum se ajunge, locuri de cazare exista? un nr de telefon daca se poate, va rog frumos. multumesc anticipat!
 4. Mănăstirea Cotmeana
  cunosc, si am incredere in acest lacas de cult ca a pastrat si duce mai departe cultura ortodoxa a neamului romanesc
 5. Mănăstirea Cotmeana
  Mulțumesc. Bunului. Dumnezeu ca am ajuns la mănăstirea Cotmeana deoarece am găsit cu adevărat pacea și liniștea sufletească. Am ajuns în anul doua mii pe cînd era decit bisericuța cea mică. Am găsit cel mai bun preot atît cu har cit si un duhovnic cu o putere de convingere că trebuie să avem credință. Niciodată nu mi a cerut bani. Decit sfaturi si ma convins că fără. Bunul. Dumnezeu nimic nu se poate. Regret enorm cînd văd ce lume rea care vrea să-l pună la pușcărie. Eu personal pot spune că toată viața mi sa schimbat second am pășit si cunoscind acest stareț . Mulțumesc. Din toată inima și sper ca bunul. Dumnezeu să îl ocrotească . În primul rînd ca a muncit enorm și este mare păcat să dăm cu pietre . Sunt plecata din tara. Dar de fiecare dată cînd ajung în România merg la Cotmeana. Sa ma încarc duhovnicește.
 6. Mănăstirea Cotmeana
  Pentru aceia dintre dvs care doresc sa stea de vorba cu PreaCuviosul Parinte Staret de la Cotmeana se organizeaza Pelerinaj la Cotmeana 26-27 martie 2016. Fiecare pelerin va sta de vorba cu Parintele pentru sfaturi si povete duhovnicesti. Participare la Sfantul Maslu si Sfanta Liturghie, dezlegari. Plecari din PLoiesti si Bucuresti, Informatii la tel 0742268568, 0724525041
 7. Mănăstirea Cotmeana
  Pentru aceia dintre dvs care doresc sa mearga in Pelerinaj la Manastirea Cotmeana si sa stea de vorba cu Parintele Staret se organizeaza pe 26-27 martie 2016 cu plecare din Ploiesti si Bucuresti. Fiecare pelerin va sta de vorba cu PreaCuviosul Parinte Staret pentru sfaturi si povete duhovnicesti. Participare la Sfanta Liturghie si Sfantul Maslu duminica, dezlegari. Informatii la telefon 0742268568, 0724525041
 8. Mănăstirea Cotmeana
  NR TELEFON PARINTELE ISAIA 0751967944.
 9. Mănăstirea Cotmeana
  Ma poate ajuta si pe mine cineva cu nr de tel al Parintelui Isaia de la Horia ms .
 10. Mănăstirea Cotmeana
  La Manastirea Cotmeana am fost de foarte multe ori ani la rand. Parintele staret este un om deosebit, care asculta cu dragoste parinteasca pe orice pelerine care vine sa ii solicite sfatul. Astazi mai sunt putini Parinti care au deschidere si isi daruiesc timpul noua, celorlalti. Daca aveti nevoie de sfaturi si povete, de o indrumare in viata, acolo este un loc unde veti afla ce sa faceti. Sigur ca Parintele nu este un ghicitor, asa cum se asteapta unii oameni. Credinta si rugaciunea PreaCuviosului Parinte sunt cele care ne ajuta pe noi toti. Iar sfaturile sale sunt intelepte, indeamna la credinta si rugaciune, uneori cu pasi simpli de urmat de catre orice crestin. Daca vreti sa ajungeti la Cotmeana sunati-ne, noi mergem destul de des in pelerinaj acolo, plecam din Bucuresti si Ploiesti. Tel. 0742268568.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii