Mănăstirea Dealu

Sunt aproape cinci veacuri de cand marea ctitorie voievodala a lui Radu cel Mare - manastirea Dealu de langa Targoviste - scruteaza de pe inaltimea soclului sau natural vazduhurile Tarii Romanesti.

Multimea viilor din preajma i-au inspirat lui N. Iorga o pitoreasca sintagma pentru desemnarea hramului acestui sfant lacas: "Sfantul Nicolae din Vii". (1)

Desi aceasta este o ctitorie despre care s-a vorbit mai putin, ea ramane cea mai de vaza capodopera arhitecturala pana la definitivarea “Curtii de Arges” a Mesterului Manole si aproape la fel de darnica in privelistea oferita de exterior ca si biserica ieseana a celor Trei Ierarhi: executate din piatra slefuita, decoratile sculpturale ale fatadelor poarta cu distinctie amprenta artelor orientale. Ele au servit ca sursa de inspiratie si orientare artistica mesterilor de peste veac. Firizile oarbe - oranduite pe verticala in doua registre, despartite intre ele la jumatatea zidirii de jur-imprejur de un brau gros din piatra - par tot atatea veritabile tablouri sculpturale.

Dintre cele trei turle, cea situata peste incaperea naosului este cu mult mai inalta, avand ceva din singuratatea solemna a unui catarg octogonal, in timp ce celelalte doua rasar ca niste miniaturi gemene ale celei dintai, punctand spre ceruri locul pronaosului, sfantul lacas. Ornamentele cele minutios incrustate de pe unda braielor turlei mari te duc cu gandul la frumoasele altare indiene. Intrarea principala a sanctuarului este flancata de doua panouri cu impletituri daltuite cu migala si purtand la mijloc prin vremuri ca pe un stindard inscriptia cu pisania manastirii.

Si daca, odata intrat in sfantul lacas, ochiul nu mai are cum sa se bucure de lumina mangaietoare pe care odinioara i-o ofereau "vopselele cele de aur" ale picturilor initiale apartinand vremurilor si penelurilor unor mesteri ca Dobromir, Jitian si Stanciu, fruntea inchinatorului se va putea pleca intru evlavie, recunostinta si comuniune sufleteasca in fata amintirii unor domnitori ce si-au ales aici odihna cea de veci, dupa o viata de oboseala si de jertfa pe altarele neamului romanesc, stramosi ca Vlaicu Voda, cel care, pe langa alte stralucite infaptuiri, va fi luptat pentru consolidarea ortodoxiei, invitandu-l in Tara sa pe viitorul sfant Nicodim (de la Tismana); apoi mormantul lui Radu cel Mare, domn al Tarii Romanesti (1495-1508) - promotor de seama al vietii religioase si culturale, cel caruia Macarie ii datoreaza mijloacele activitatii sale tipografice; Patrascu cet Bun, tot domnitor (1554-1557), protectorul lui Coresi; si nu in ultimul rand, ceva din pretioasele relicve ale lui Mihai Viteazul. Se stie ca in 9/19 august 1601 Viteazul Domnitor a fost miseleste atacat si ucis prin taierea capului pe "Campia Turdei". Se spune ca trupul sau, astfel martirizat, a zacut in praful drumului de pe langa raul Aries timp de trei zile, dupa care, Gheorghe Basta ar fi decis sa-i trimita doar capul in Tara Romaneasca spre a-i convinge pe cei ramasi fideli Marelui Voievod de sfarsitul acestuia.

C. Razachievici, fost ostas al Voievodului, sustine insa (2) ca aducatorul la Targoviste al capului lui Mihai este unul dintre postelnicii sai, Turturea, cu care Voievodul ar fi incheiat juramant "cum sa se caute unul pre altul pana la moartea lor... si daca ar fi sa piara in tara streina, sa aduca oasele in Tara Romaneasca, sa le ingroape...", ceea ce Turturea, "mult nevoindu-se si multi bani cheltuind", a si facut. De ce la manastirea Dealu? Iorga clarifica intr-o singura fraza intrebarea astfel: "Cand trebui sa jure credinta, in 1598, trimisilor imparatului crestin, Mihai ii duse la Dealu, dar poate ca o facu si pentru a sta in biserica familiei inaintea mormintelor tatalui si bunicului sau (3).

Odata cu Tezaurul Romaniei (care insa nu s-a mai intors), la initiativa preotului Grigorie Popescu-Breasta din Craiova, si capul voievodului Mihai a fost dus de la Dealu in Rusia, la Odessa, in 1917 (si unde a ramas un an) pentru a se preveni o eventuala profanare a lui din partea trupelor de ocupatie.

Constantin Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Dealu
    M-REA DEALU - PESTERA IALOMITEI – CABANA BABELE
    03 septembrie
    Ziua 1: Plecare la ora 06:00 pe traseul Bucuresti Targoviste –Fieni – Sinaia – Ploiesti. Oprire la Cetatea si M-rea Dealu Participare la Sf. Liturghie, Izvoarele de la Scropoasa, Cheile Orzei si Cheile Tatarului, Pestera Ialomitei – Biserica in munte, Cabana Babele din M-tii Bucegi, M-rea Sinaia, M-rea Turnu. Sosire - Bucuresti in cursul serii.

    PRET: 65 LEI / PERSOANA

    DETALII LA: http://www.alidaholiday.ro
    Adresa: Sos. Pantelimon, nr. 227, bl. 70, sc. 2, ap. 59, interfon 59, sector 2, Bucuresti

    Telefon: 021.250.83.33
    E-mail: office@alidaholiday.ro
    rezervari@alidaholiday.ro

    SERVICII INCLUSE:
    - transport cu autocarul;
    - ghid din partea agentiei;
    - insotitor de grup;
  2. Mănăstirea Dealu
    draga ionescu nicoleta,sunt destule conditii si o dorinta sufleteasca arzatoare pentru a ramane si a te calugari intr-o manastire!lasa un id de mess pentru mine si o sa te edific vis a vis de ce presupune ceea ce zici ca ai vrea!
    Domnul cu tine!
  3. Mănăstirea Dealu
    Superbã þarã avem, peisaje extrem de frumoase. Dumnezeu nu ne-a lãsat þara numai cu toate treptele de relief, cu minunatele peisaje, ne-a dãruit ºi superbe mânãstiri, multe sfinte moaºte, icoane fãcãtaore de minuni care ne ajutã ºi ne ocrotesc mereu, mulþi cãlugãri cu viaþã sfântã care tot timpul se roagã pentru noi. Sã-i mulþumim Lui Dumnezeu pentru toate minunile pe care ni le-a lãsat.
  4. Mănăstirea Dealu
    cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns la aceasta manastire si sicer mi-a ramas intiparit in cap peisajul,linistea si starea sufleteasca care o poti avea cand pasesti in acele locuri.binecuvantare de la cel de sus pt toti.
  5. Mănăstirea Dealu
    STARETA-EMANUELA PREDA.TELEFON 0245211880.
  6. Mănăstirea Dealu
    M-rea Dealu pentru mine a fost, o perioada importanta din viata mea, o mare bucurie,pe langa un locas de cult foarte intens vizitat si plin de credinciosi,o Manastire cu maici care au o traire duhovniceasca pura...dar si o locatie ce ma facea sa simt ca sunt acasa,ca sunt cu familia.Spun acestea pentru ca de la o varsta foarte frageda,4(patru)verisoare si 2(doua)surori,de sange,au decis sa-si dedice viata Domnului,sa traiasca alaturi de maicile de acolo,din manastire.Din pacate,doar numai Dumnezeu stie si are dreptul sa judece,doar 2(doua)verisoare au ramas in Manastire,care s-au calugarit si s-au facut "Miresele" lui Hristos.
    Aceasta Manastire are un istoric si un trecut foarte interesant,sunt multe de spus despre aceasta,mai ales cand te afli in postura,nu numai de vizitator,ci si de locuitor in aceasta Manastire.Cand zic "locuitor",ma refer la faptul ca,am locuit,cu acordul bunei maici Eufrasia(fosta stareta),si cu aceasta ocazie raspund,daca nu a aflat pana acum..,“25/02/2009 11:30 "Buna ziua!...Autor costel”,actuala stareta este maica Emanuela...,am locuit pe o perioada de mai bine de un an,fiind la scoala(Sem.Teo.din Targoviste).De aceea pentru mine aceasta Manastire a fost ca si un camin,unde am gasit multa dragoste din partea maicutelor de acolo.A ramas si va ramane in sufletul meu,o Manastire bine cunoscuta si primitoare.M-am bucurat sa gasesc pe internet,aceste randuri si impresii despre toate aceste Manastiri.Nu am gasit aici Manastirea Sitaru,unde am un frate calugar,Manastirea se afla in jud. Ilfov,si are o biserica foarte veche,monument istoric,poate in viitor relatati cateva si despre aceasta,sa stie lumea de ea,sa afle ca mai sunt multe alte Manastiri(Mrea.Caraiman_Busteni,s.a.).Consider ca datorita acestor Manastiri,mai tine Dumnezeu aceasta lume plina de pacate,sa ne rugam Domnului sa aiba rabdare cu noi,pana ne vom pocaii cu totii,si ne vom intoarce fata catre El.Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si sa ne mantuiasca,iar noi sa nu ne lepadam de Credinta,Nadejde si Dragoste.Sanatate si bucurii celor ce lucreaza la acest site,dar si celor ce-l viziteaza.Doamne ajuta!!!
  7. Mănăstirea Dealu
    Buna ziua!
    As avea si eu o rugaminte,cum pot sa aflu ce Stareta e la Manastirea Dealu.
    Astept un email.
    Va multumesc!
  8. Mănăstirea Dealu
    Ii multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare dimineata pe care o traiesc, pentru fiecare clipa pe care mi- o daruieste, pentru bucuria pe care mi-o da atunci cind cunosc oameni si locuri nu stiu cum sa-i multumesc azi pentru ca mi-a indreptat pasii catre Manastirea Dealu, acest loc binecuvintat de Dumnezeu,unde mi-am linistit sufletul, unde am uitat ca viata este de cele mai multe ori amara, am vazut azi atata lumina in zimbetele maicutelor...am vazut o maicuta care cinta la strana...si avea fata numai zimbet si lumina, pentru inceput am crezut ca revazut pe cineva in persoanele care participau la sfinta liturghie...dar mai tirziu, mi-am dat seama ca fata ei strlucea de o frumusete care venea din sufletul ei care era, cred, plin de lumina impacarii si a fericirii, de multumirea ca este cu Dumnezeu in suflet in fiecare clipa...Am cunoscut oameni minunati, am invatat ca poti sa dai fara sa astepti nimic in schimb, am invatat ca dragostea exista, si ca in viata trebuie sa inveti, sa ai rabdare si incredere...Voi pastra mereu in suflet caldura cu care am fost primiti, va multumesc tuturor pentru ca ati adus atita frumusete si bunatate prin truda si ruga dumneavoastra, mie mi-ati luminat ziua, sufletul si cugetul, mi-ati linistit spiritul si il rog pe bunul Dumnezeu sa va apere si sa va calauzeasca in fiecare clipa...va multumesc in numele poporului roman pentru tezaurul de spiritualitate pe care il pastrati si il respectati, atitea secole de istorie si prezenta inaintasilor nostri ne intaresc credinta ca suntem un neam bun si binecuvintat de Dumnezeu. Ma voi apleca acum cu multa caldura si dragoste asupra cartii pe care am primit-o de citava vreme despre "Manastirea Dealu" prin sirguinta familiei Moise, poate ca asa trebuia intai sa cunosc viata manastirii si sa ma bucur de caldura si lumina dumneavoastra, si dupa aceea sa inteleg si sa citesc cu mare dragoste ce este scris intre copertile ei. Sa va apare bunul Dumnezeu si sa impartasiti mai departe bunatate si dragoste, poate, incet incet vom invata toti acesta lectie, de care avem mare nevoie toti, si care va schimba lumea atunci cind se va desavarsi.Doamne -ajuta!
  9. Mănăstirea Dealu
    " Fiti binecuvantate voi, maicutele de la Mrea. Dealu care,pe langa preocuparea voastra zilnica ptr. mantuire,aveti in grija osemintele unor domnitori ai Tarii Romanesti.Sper sa apuc ziua cand voi afla ca Mihai Viteazul se afla printre Sfinti alaturi de marii domnitori;Stefan si Brancoveanu .Mare cinste ptr. manastirea voastra de a adaposti capul unui Sfant"Acestea sunt vorbele marelui parinte arhimandrid Sf. sa Arsenie Papacioc adresate unor maicute de la mrea.Dealu aflate in pelerinaj la mrea Sf. Maria Techirghiol ,in aug.2008
  10. Mănăstirea Dealu
    Speranta moare ultima
    Trimis de Mihai Feraru la 3 Aprilie, 2008 - 10:52.
    Ajutor Umanitar
    Buna ziua.
    Este umilitor sa ceri AJUTOR si totusi, cand simti ca viata te-a ingenuncheat si nu mai poti sa te ridici nu ceri ajutor?
    Am scris atatea mesaje, detailand suferinta mea, dar oamenii nici macar nu se mai obosesc sa citeasca, poate am obosit cu totii de atata suferinta.
    Poate ni se par sarlatani oamenii care cer ajutor sau pur si simplu nu intereseaza, dar oameni buni, Dumnezeu spune sa fim milostivi. Daca un om, ca si mine, este in suferinta si cere ajutor nu ar trebui sa ne deschidem sufletul?
    Eu inca mai cred in oameni si in sufletul lor. Sunt de 10 ani in pensie de boala (220lei) si traiesc din medicamente. Acum sunt intr-o situatie mai delicata, inima mea ar necesita schimbare de valava mitrala. Nu imi permit dar am speranta ca bunul Dumnezeu imi va da un raspuns prin oameni, m-ar bucura si un optimism prietenesc, trimis prin
    e-mail: cordeni1@yahoo.com
    Multumesc
    Cont deschis la Raiffaisen Bank Vaslui pe numele Mihai Feraru cu nr:
    RO93RZBR0000060001059026 in lei
    RO72RZBR0000060004438690 in euro
    cod swift: RZBRROBU
    Mihai Feraru
    tel: 0764807565

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii