Mănăstirea Dervent

Calatorul aflat la odihna pe Litoral, atunci cand nu se va lasa cu totul coplesit de placerile tegumentare si de farmecul panoramei oferite de nisipuri in aceste luni dogoritoare de vara, va porni in cautarea unei mai profunde cunoasteri a peisajului dobrogean.

Astfel, este de presupus ca, dupa ce-si va fi plecat genunchii inimii in Pestera Sfantului Apostol Andrei, intemeietorul primelor comunitati crestine pe stravechiul nost\' pamant, va face un popas de suflet si la Dervent - o alta manastire reinfiintata dupa \'89, amplasata aidoma unei altfel de fortarete la doar 4 km de hotarele cu Bulgaria, in imediata apropiere a Dunarii, pe terasele viticole ale comunei Ostrov, satul Galita.

Cercetarile arheologice intreprinse pe insula din vecinatate au scos la iveala existenta, pe aceste meleaguri, a unei cetati bizantine Pacuiul lui Soare - durata prin anii 971, ca rezultat imediat al instaurarii administratiei bizantine in zona Dunarii de Jos. Sihastria cu numele de Dervent a precedat insa cu un secol aceasta cetate si, potrivit unor surse credibile, intemeietorii ei duhovniceSti au fost calugari romani autohtoni cu legaturi la unele asezari monahale de peste hotare (Constantinopote, Athos Si Balcani). Aceasta sihastrie, ca si cetatea amintita, nu au dainuit decat pana spre inceputul secolalui Xl, cand dispar sub loviturile pecenegilor, popor migrator de neam turcic.

Fragmente ale zidurilor de incinta ale cetatii de atunci inalte de 4 m, o poarta de intrare, debarcaderul si ramasitele unei cladiri cu absida au ramas marturie prin vremuri si pot fi zarite si cercetate pana astazi de impatimiti dupa vestigii civile. Ceilalti, care ar dori sa cunoasca indeosebi ceea ce a insemnat cetatea romana Derwenti (una dintre porjile Scitiei Minor prin care a intrat mai intai la inimile protoparintilor nostri Numele Dumnezeului Celui Viu), vor acorda o mai mare luare-aminte evocarii ieromonahului Tudor, ghidul manastirii.

Cu glasul sau cald si lipsit de indrazneala, desi tineresc, convins parca de faptul ca el singur, fara aportul Duhului Sfant conjugat cu dorinta sincera a oamenilor de a crede, el, un simplu ieromonah, nu va putea face mare
isprava in inimile auditorilor, parintele Tudor aduce in actualitate cu naturalete si cu smerenia apelor curgatoare, istoricul celor patru Cruci dobrogene dintre care una poate fi chiar aceea pe care o vazuseram in altarul Ziua Crucii si in jurul careia vegheau asteptand in rugaciune si lacrimi mame si
copii aidoma bolnavului de la Scaldatoarea Vitezda, ca Iisus sa-i intrebe: "Voiti sa va faceti sanatosi?"

Este vorba de cele patru cruci rasarite pe mormintele celor patru mucenici (un barbat si trei fecioare) care i-au urmat pe aceste meleaguri Sf Apostol Andrei "cel dintai chemat" pentru a propovadui cu pretul capului lor Evanghelia la neamuri. Fiind ei arestati de hegemonul si refuzand sa inchine zeilor, au fost jupuiti de vii, rastigniti ca si Sfantul Andrei, cu capul in jos si apoi sfartecati in farame. Crucile cu pricina au putut fi descoperite datorita minunilor rasanrite in jurul lor si pastrate de traditie. Pierdute intre timp, cele patru Sfinte Cruci facatoare de minuni au fost readuse in actualitate dupa batalia de la Kossovopolje (15 iunie 1389) si nu de un crestin
ci de aceasta data de catre un viitor crestin, pasa Ahmed Bey, care a crezut si venerat puterea extraordinara a celor patru Cruci aflate pe pamanturile sale. Dar urmasul si mostenitorul sau de dinaintea Razboiului Roman de Independenta, fanaticul Aly apuca sa distruga fara mila doua dintre acele Cruci.

Marturiile ramase cu privire la vindecarile savarsite de puterea acestor cruci si la credinta bolnavilor care le atingeau curg pana catre anii 1959, cand, urmare odiosului Decret comunist cu nr. 410, si manastirea Dervent
este batjocorita, monahii ei, o parte alungaji pe drumuri, iar alta parte in frunte cu staretul lor, Eletterie Mihai (fie-i tarana usoara), arestati si declarati dusmani inraiti ai politicii de ateizare si supravegheati pana dupa Decembrie 1989 de catre Securitate. Sarmanul parinte Elefterie, mult bine a mai facut pe unde l-au purtat apoi pasii exilului sau pamantesc, pana sa revina cu greu "acasa", la Dervent, cu doar 100 de zile inaintea trecerii sale la Domnul, in mai 1990. A trebuit pentru aceasta insa ca tara sa treaca mai intai prin minunea din Decembrie \'89. Biserica manastirii actuale cu cele trei altare ale sale Cuvioasa Paraschiva, lzvorul Tamaduirii si Ziua Crucii despre care am mai amintit, el le-a durat, parintele Elefterie Mihai in anul 1936, trudind zi si noapte asupra necazurilor multora care il cautau si cu contributia localnicilor din satele marginase, care l-au iubit nespus, pentru bunatatea sa.

In prezent, curtea manastirii este un adevarat Santier, iar duzina de monahi din launtru trudesc din greu alaturi de constructori la inaltarea de chilii, muncesc si se roaga.

C. Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Dervent
  În mai 1999 am ajuns la poarta Mănăstirii Dervent.
  "Vreau să vorbesc cu Părintele Stareț", era fratele Gelu, acum Părintele Efrem și fratele Claudiu, acum Părintele Iachint.
  Fratele ăsta o să rămână la noi, vorbeau între ei frații, acum Călugari.
  Am fost primit în obște și după mai multe ascultări am primit ascultarea la pangar, când veneau credincioșii să cumpere lumânări sau Iconițe, cărți sau Cruciulițe, îi serveam cu drag.
  Apoi se schimbau ascultările, la trapeză să punem masa la pelerini și la tot ce era nevoie în obște.
  Când aveam nevoie de ceva, ne ajutam între noi, eram uniți și între noi domnea armonia, eram ca frații și aveam povățuitor pe Părintele Arhimandrit Andrei, un bun gospodar și un adevărat păstor de suflete, plin de blândețe și de răbdare, povățuitor al Monahilor și credincioșiilor pe calea mântuirii.
  Toți Părinții Mănăstirii sunt deschiși pelerinilorc plini de dragostea lui Hristos , Monahi îmbunătățiți.
  Cât am stat la Dervent 3 ani, am citit o mare parte din biblioteca Mănăstirii, au fost cei mai frumoși ani ai mei din viață.
  Acum locuiesc de 17 ani în Franța, timpul nu mi-a permis să vizitez Derventul în ultimii șase ani și mi-e tare dor de Părinții și frații Mănăstirii, abia aștept să-i revăd pe toți sănătoși și plini de virtuți și dacă va rândui vreodată Dumnezeu să mă întorc ca frate acolo să le văd chipurile pline de bucurie și dragoste către Hristos ale tuturor fraților, Monahilor, Ierodiaconilor, Ieromonahilor, Ieroschimonahilor, Protosinghelilor și a Părintelui Stareț și când vizitează Mănăstirea și a ÎnaltPreaSfințitului Teodosie, sperăm curând Arhiepiscopul Tomisului și Mitropolitul Dobrogei.
  Doamne ajută și binecuvântați preacuvioși Părinți!
 2. Mănăstirea Dervent
  Se poate trimite un acatist prin posta di banuti cu mandat poatal? Si daca da, la ce adresa, va rog?
 3. Mănăstirea Dervent
  Buna ziua! M-ar interesa și pe mine adresa Mănăstirii Dervent și daca putem trimite Acatiste prin curier la aceasta Mănăstire. Multumesc! Doamne ajuta!
 4. Mănăstirea Dervent
  Buna ziua! Daca știe cineva și poate să îmi spună și mie daca la Mănăstirea Dervent se poate trimite Acatist, Sf Liturghie prin curier și adresa daca este posibil. Mulțumesc! Doamne ajuta!
 5. Mănăstirea Dervent
  Am fost cu sotul meu de doua ori .Am ramas peste noapte si am fost la slujba .Nu pot sa descriu in cuvinte . Nu am cuvinte sa le multumesc .Dumnezeu sa ne binecuvanteze cu intelepciune sa mergem in acele locuri . Cu ajutorul Lui noi v-om revenii daca ne este ingaduit .
 6. Mănăstirea Dervent
  Se poate trimite un acatist prin posta !Dacă da ,la ce adresa Doamne ajuta!
 7. Mănăstirea Dervent
  Am citit cu multă pioșenie și respect datele consemnate în aceste scrieri. Să ne ajută Domnul să păstrăm cu grijă monumentele istorice lăsate în grija noastră de către strămoși spre slava și gloria neamului nostru.
 8. Mănăstirea Dervent
  Multumesc din suflet, Parintelui Staret Andrei, care prin operativitate si experienta, a fost alaturi de noi, duminica 18 sept. 2016, ne-a ajutat sa depasim momentele grele prin care am trecut.
  Mii de multumiri si Parintelui Atal , pentru toata dragostea si sprijinul acordat.
  Recunostinta, respect si felicitari , echipajului SMURD- Constanta, personalului de la UPU- Baneasa.
  Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza!
 9. Mănăstirea Dervent
  Am avut bucuria sa vizitez manastirea Dervent si ma impresionat foarte mult felul cum decurge slujba. Toate cuvintele din citire din cintari miau fost clare si patrunzatoare in suflet. Nu vroiam sa se termine slujba. Ma apropiat mult de bunul Dumnezeu si-mi este dor mereu sa mai merg acolo.
 10. Mănăstirea Dervent
  Bunul Dumnezeu a ingaduit sa ajunga si familia mea la Dervent. E o binecuvintare divina sa poti cunoaste obstea manastirii Dervent, in special staretul acestei manastiri - parintele Andrei, un om de o blindete si de o smerenie nemaiintilnita. Va indemn sa vizitati aceasta manastire care are atita har prin puterea crucilor de leac si a icoanei facatoare de minuni.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii