Mănăstirea Dragomirna

    La 12 kilometri de Suceava, aproape de pădure, spre satul Mitocul Dragomirnei a fost ridicată Mânăstirea Dragomirna. Mitropolitul Anastasie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca și al Cristinei a pus piatra de temelie a acestei mânăstiri în anul 1602. Înainte de construirea marii mânăstiri, o altă biserică mai mică fusese ridicată. Această bisericută poate fi vazută astazi în curtea Mânăstirii Dragomirna, fiind de fapt prima biserică ctitorită de mitropolitul Anastasie Crimca împreună cu rudele sale - Lupu și Simion Stroici. Pisania de la intrare arată că biserica stă sub hramul Sfinților Enoh, Ilie și Ioan Botezătorul. La scurt timp după numirea sa ca Mitropolit al Moldovei, Anastasie Crimca începe să construiască Mânăstirea Dragomirna. Lucrările au fost terminate în 1609, iar mânăstirea a fost sfințită la sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh. Arhitectura moldovenească a acelui timp va cunoaște multiple inovații prin această construcție cu proporții și elemente inovative. Cu o structură îngustă și alungită, având o absidă poligonală în partea de vest, ansamblul impresionează prin alura sa monumentală. Biserica ni se dezvăluie ca un edificiu deosebit, unde cadrele ferestrelor cu elementele de factură gotică se armonizează perfect cu bogatele decorațiuni ale turlei ce sunt de influență pură românească. Odată pașind în biserică, nu putem să nu remarcăm înalțarea graduală a camerelor, începând cu pridvorul și mergând spre altar, bogata rețea de nervuri aliniate aproape peste tot, colorate în roșu, albastru și auriu, și încarcarea lor cu linii. Sursa de inspirație a fost probabil desenul din vechile manuscrise bisericești. Și, pentru ca totul să fie perfect, mai sunt amplasate, din loc în loc, câteva sculpturi. Pereții și bolțile naosului, precum și cei ai altarului sunt acoperiți cu picturi în frescă de o mare valoare plastică. Fără îndoială că la școala de pictură tradițională moldovenească s-au format cei trei pictori ai Dragomirnei.

 

Programul slujbelor la Mânăstirea Dragomirna!

În zilele lucrătoare

La orele 05:30 - Acatistul zilei, la orele 06:20 - Ceasurile Trei și Șase, la 06:50 - Sfânta Liturghie iar la ora 08:45 - Parastasul.

Începând cu ora 15:00, se săvârșesc Ceasul Noua, Vecernia și Pavecernita.

Începand cu ora 18:00, se săvârșesc Mezonoptica, Utrenia și Ceasul Întâi.

Duminica și cu ocazia sărbătorilor religioase

Slujbele de dimineață încep la orele 07:30, cele de după-amiază păstrându-și orarul din timpul săptămânii.

În fiecare sâmbătă seara, marți seara și la toate praznicele împărătești și sfinții care au prevăzut în tipic priveghere, aceasta se săvârșește începând cu orele 18 până seara spre ora 22.



Scrie în caietul de impresii

Ultimele 6 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Dragomirna
    as dori nr de tel.al parintelui David...daca il are cineva va rog sa-l lasatiaici pe pag.aceasta...am auzit ca e in preot deosebit si imi plac mult predicile sfintiei sale....as dori sa iau telephonic legatura cu sfintia sa.multumesc anticipat!
  2. Mănăstirea Dragomirna
    MAI JOS REDAU O RUGACIUNE PE CARE AM FACUT-O SI TREBUIE SA O PUBLIC IN A NOUA ZI, RUGACIUNEA SE SPUNE 9 ZILE CONSECUTIV AVAND O LUMANARE ALBA APRINSA.
    MAICA IUBITA SFANTA FECIOARA DIN JUQUILA, FECIOARA A SPERANTEI NOASTRE, IARTA-MI PACATELE CA SUNT MULTE .VIATA NOASTRA E A TA ,FERESTE-NE DE TOT RAUL SI DACA IN ACEASTA LUME DE NEDREPTATE, MIZERIE SI PACAT VEZI CA VIATA NOASTRA A LUAT-O RAZNA NU NE ABANDONA!
    MAICA IUBITA, PROTEJEAZA PELERINII, FII ALATURI DE NOI IN TOATE DRUMURILE NOASTRE ! ACOPERA-I CU MANTIA TA PE SARMANII FARA AJUTOR SI PAINEA CE LE-A FOST FURATA DALE-O INAPOI. FII LANGA NOI TOATA VIATA NOASTRA SI ELIBEREAZA-NE DE ORICE TIP DE PACAT ! AMIN! II MULTUMESC FECIOAREI DIN JUQUILA PENTRU TOATE FAVORURILE PRIMITE!

    DE 9 ORI:
    BUCURA-TE MARIE, CEA PLINA DE HAR, DOMNUL ESTE CU TINE, BINECUVANTATA ESTI TU INTRE FEMEI SI BINECUVANTAT ESTE RODUL TRUPULUI TAU, IISUS
    SFANTA MARIE MAICA LUI DUMNEZEU, ROAGA-TE PENTRU NOI PACATOSII, ACUM SI IN CEASUL MORTII NOASTRE. AMIN!
  3. Mănăstirea Dragomirna
    STARETA STAVROFORA HERUVIMA CHIHAI.
  4. Mănăstirea Dragomirna
    Va invit in Pelerinaj la Manastirile din Bucovina 29 aprilie - 2 mai 2010. Se viziteaza Manastirile: Putna, Dragomirna, Sucevita, Moldovita, Bistrita, Neamt, Secu, Sihastria, Varatec, Agapia, Boroaia, Rasca, Hagigadar, Voronet, Petru Voda. Inscrieri la tel 0742268568, 0724525041, pelerinaje_ro@yahoo.com
  5. Mănăstirea Dragomirna
    Început promiţător.Mai aveţi mult de lucru,dar sper să reuşiţi să completaţi toate golurile. Succes.


    Printre dealuri molcome şi mult împădurite,unde brazii se amestecă neobservat cu stejarii,la 12 km.de fosta Cetate de Scaun a Moldovei-Suceava-se află Mănăstirea Dragomirna.
    Istoria Mănăstirii începe în anul 1602 cu construirea bisericii mici din cimitir închinată Sfîntului Enoh,Ilie şi Ioan Teologul şi continuată în anii următori prin sfinţirea în 1609 a bisericii mari cu hramul <>.Ctitori conform documentelor epocii au fost Mitropolitul Anastasie Crimca,logofătul Lupu Stroici şi fratele acestuia vistiernicul Simion Stroici.
    Din pisania de deasupra turnului clopotniţă aflăm că în 1627,în timpul domniei lui Miron Barnovschi,ca urmare a invaziilor frecvente ale armatelor turceşti şi tătăreşti,acest locaş este înzestrat prin grija voievodului,cu ziduri de apărare care dau Mănăstirii aspectul de fortăreaţă.În cele 4 colţuri se află turnuri înguste de plan pătrat.Pe laturile de vest şi de nord se află chiliile ridicate în 1843-1846
    În incintă ,la dreapta intrării,se află trapeza boltită în stil gotic,devenită azi muzeu.
    Biserica mare are planul dreptunghiular,mult alungit,fără abside laterale şi impresionează în primul rînd prin măreţie.Zidită spre a înfrunta înălţimile,în căutare de mai multă lumină,ea apare ca o tainică rugăciune pornită din străfundurile sufletului spre slăvile cereşti.Este construită din piatră brută,neşlefuită,doar pilaştriii sînt de piatră şlefuită.
  6. Mănăstirea Dragomirna
    Fara existenta acestor manastiri a caror vechime coplesesc parerile noastre, tara noastra ar fi departe de a-si marturisi crezul unei tari crestine

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii