Mănăstirea Durău

De secole, în jurul Muntelui Ceahlău, au existat schituri și numeroase peșteri în care pustnicii au trăit în asceză și rugăciune. Unele dintre aceste schituri au ars sau au fost acoperite de avalanșe. Cea care a supraviețuit timpurilor și i-a adunat pe monahi la pravila de obște a fost și este Mănăstirea Durău, situată la o distanță de 5 km de Cascada Duruitoarea, de la care îi vine și numele. Despre un schit la poalele Ceahlăului se știe încă de la anul 1600. Era condus de maica Mariana, fiică de voievod moldovean și nepoata domnitorului Vasile Lupu.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Durău este cea din anul 1779, stareță fiind schimonahia Nazaria. Ulterior monahiile de la Durău s-au retras în Poiana Văratec, întemeind mănăstirea cu același nume. În 1802, ieroschimonahul Petru a reînviat așezământul isihast de la Durău aducând călugări de la schiturile din apropiere.

Între 1832-1835 a fost construită biserica actuală pe locul vechii biserici de lemn, de către câțiva călugări de la Mănăstirea Neamț și Secu, ajutați de schimonahia Safta Brâncoveanu și de trei negustori din Piatra Neamț.
Biserica a fost sfințită de Mitropolitul Veniamin Costachi, având hramul "Buna Vestire". Pridvorul bisericii a fost pictat în anul 1835, în ulei de către monahii Macarie, Pimen și Ghervasie. Restul bisericii a fost pictat între 1935-1937 de către pictorul Nicolae Tonitza și ucenicii săi, în tehnica encaustică.
 
Catapeteasma sculptată în lemn de tei și poleită cu aur a fost pictată la Constantinopol în 1835.
 

Icoana mare, argintată a Maicii Domnului datează din secolul al XVIII-lea și se cunoaște a fi făcătoare de minuni.

Turnul clopotniță de la intrarea în mănăstire a fost construit în 1835 și adăpostește paraclisul cu hramul Schimbarea la Față, pictat în 1938 de monahul Varahil Moraru. Dintre vechile construcții din apropierea bisericii, un loc aparte îl ocupă Casa Veniamin Costachi și vechea clopotniță de lemn.

Din 1959, Mănăstirea Durău a funcționat ca biserică de parohie, apoi ca schit de călugări, iar din 1991 a redevenit mănăstire de maici.
 

Până în anul 1977, în fostul cimitir al mănăstirii a existat biserica Sfânta Sofia, care, împreună cu casele monahale din împrejurimi, a fost demolată din ordinul autorităților comuniste.

În anul 1991, în cadrul Mănăstirii Durău, cu binecuvântarea și prin strădania Înalt Prea Sfințitului Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a luat ființă Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru", loc de promovare a spiritualității ortodoxe în dialog ecumenic național și internațional.

În interiorul Centrului se află și un paraclis pictat de arhimandritul Vartolomeu Florea. Slujba de sfințire a Centrului Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru" a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, alături de alți Întâistătători de Biserici, la 30 octombrie 1995, în prezența a numeroși clerici și credincioși.

Continuare a vechii tradiții monastice din zona Ceahlăului, Mănăstirea Durău oferă pelerinilor prilej de rugăciune curată și de reculegere duhovnicească.

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Durău
  As dori sa stiu daca pot fi trimise acatiste sau pomenirea la 40 de Sfinte Liturghii la Sfanta Manastire,daca pot fi transmise pe e-mail sau prin posta, .
  Doamne Ajuta
 2. Mănăstirea Durău
  aceasta manastire m-a impresionat cu peisajele care te linistesc dar mai ales caldura maicutelor care te face sa simti ca esti aproape de Dumnezeu. Am avut ocazia sa particip la o tabara de langa aceasta manastire "LICAR DE LUMINA" de aceea am fost foarte placut impresionata sa vad aceasta manastire. In ultima zi im care am stat acolo pur si simplu am plans ca plec de acolo. V-a multumesc tuturor pentru caldura cu care ne-ati primit celor care au participat la aceasta tabara.
 3. Mănăstirea Durău
  STARETA STAVROFORA RAISIA LUNGU-0233256674.
 4. Mănăstirea Durău
  merg la manastiri in toata tara,cu grup de 8 persoane,minibus nou .rezervarila tel.,0744 689 987. gigi dumitrache.
 5. Mănăstirea Durău
  Am vizitat Manastirea Durau in cadrul unei excursii,organizata de biserica mea parohiala.Sunt ceva ani de atunci,dar mi-au ramas intiparite adanc in minte si in suflet cateva lucruri:frumusetea peisajului,atmosfera placuta din biserica,amabilitatea maicutelor si....tristetea ca a trebuit sa plecam prea repede din acest loc sfant.Am simtit dupa intoarcerea in lume,ca mai avem multe de implinit fata de Dumnezeu,care este atat de Bun si Rabdator cu noi.Doamne iata-ne,ca suntem pacatosi...
 6. Mănăstirea Durău
  Am fost si anul acesta la poalele Ceahlaului, dar cu durere constat ca statiunea nu mai este ce-a fost altadata. Zgomot, enorm de mult zgomot, gunoaie peste gunoaie in fiecare petec sau coltisor de padure si un furnicar de turisti care , se pare, ca si-au uitat bunele maniere acasa (asta, daca le-au avut candva). Sincer mi-e mila de saracele maicute care numai de liniste monahiceasca nu mai au parte acolo. Un ex. sambata noaptea (25.07.2009), discoteca de la hotelul Bradul a "urlat" pana la 2 noaptea cu usile deschise...Inadmisibil, dar asta-i turismul romanesc....Pacat !!!
 7. Mănăstirea Durău
  Cred ca este o greseala, din cate stiu eu, manastirea este manastire de maici,si nu de calugari, merita vizitata, mai ales ca deseori Preasfintia sa Daniel, si mai nou Preasfintia sa Teofan obisnuiesc sa se retraga acolo. Nu este exclus ca de multe ori asistand la slujba, sa il vedeti.Mergeti in pelerinaje pe la toate manastirile, ca toate sunt frumoase, si o sa va gasiti linistea. Mai ales ca Sfintii Ingeri ne masoara pasii... Doamne ajuta!
 8. Mănăstirea Durău
  Am fost la aceasta manastire ,doar in treacat ( pelerinaj ) si va pot spune ca e un colt din rai . Si parintele staret asculta cu rabdare toate problemele celor ce-i cer ajutorul . A fost initiat de PARINTELE IUSTIN de la PETRU-VODA .Este icoana Maicii Domnului facatoare de minuni . Doamne ajuta tuturor!
 9. Mănăstirea Durău
  Am petrecut cateva zile de vis in cele trei vizite pe care le-am facut in acest loc minunat. Asezarea are toate darurile naturii, iar oamenii de la manastire sunt curati. Aici te poti incarca cu har divin de la natura, oameni, si lacas. Dezvoltarea moderna a acestui asezamant monahal ar putea fi un bun exemplu pentru alte manastiri pentru serviciile pe care le face ortodoxiei, poporului si tarii. Iubesc acest loc!
 10. Mănăstirea Durău
  Manastirea Durau, are un farmec aparte, dintre toate manastirile pe care l-am vizitat pana in prezent.
  Momentan nu sunt in tara, dar cu prima ocazie, sigur o vei vizita.
  Sa ne ajute Dumnezeu.
  Pe curand

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii