Mănăstirea Galata

    În prima sa domnie, 1574 - 1579, domnul Moldovei Petru Șchiopul, construiește o biserică la poalele dealului Galata, cunoscută ca "Galata din vale", "Galata de jos" sau "Galata de sub deal". Această biserică a căzut la terminarea zugrăvirii ei din cauza unei alunecări de teren. A rămas de la biserica "din vale" clopotul care poartă inscripția "7087 (1579) luna lui martie 25". Acesta are o formă frumoasă și este decorat în trei registre, al treilea având un desen cu capete de bour.     Clopotul se păstrează și azi în curtea actualei mânăstiri "Galata din deal". "Galata din deal" a fost construită tot de Petru Șchiopul în a doua domnie în 1582, după lupta de la Bogdănești. S-a terminat și sfințit în anul 1584. Ctitoria a fost construită ca o cetate, fiind înconjurată de un zid puternic de piatră, care împreună cu turnul clopotniță, prin poziția sa strategică a asigurat un loc de refugiu pentru domn și familia sa. Pentru aceasta a construit și Casa Domnească. Totodată a fost construit corpul de chilii pentru adăpostirea călugarilor, stareția ca locuință pentru stareț, trapeza, bucătăria, arhondaricul pentru cazarea oaspeților. Încă de la început Petru Șchiopul a dăruit mânăstirii valoroase odoare, obiecte de cult, veșminte și a înzestrat-o cu sate și domenii.
    Primul egumen al mânăstirii a fost Anastasie, care apare iî hrisovul din 28 ianuarie 1588, prin care domnul Moldovei dă slobozenie mânăstirii Galata ca satul Vorovești să plătească 50 de aspri mânăstirii, scutind-o în schimb să mai lucreze pentru domnie. Se pare că Anastasie a participat la cununia, săvârșită în taină, a lui Petru Șchiopul, cu Irina Botezat, mama fiului său Ștefan, la 17 ianuarie 1591. Mai apare în documentele vremii egumenul Paisie, care după moartea lui Teofan, patriarhul Ierusalimului, a fost ales ca patriarh în locul acestuia. Ceremonia sfințirii lui s-a facut la 25 martie 1645 la mânăstirea Trei Ierarhi. Un alt egumen care s-a remarcat a fost Nectarie, care pe la 1735 s-a străduit să strângă bani din milă, pentru refacerea zidurilor înconjurătoare.
    Printre călugării renumiți ai Galatei a fost și Gherasim, croitor de veșminte preoțești, odăjdii și pictor de icoane.
    Locuința domnească unde domnul iși petrecea timpul liber sau în care se adăpostea familia domnească în timpul epidemiilor, al războaielor și răscoalelor, a fost mărită probabil în anii 1728 și 1733 de către Grigore al II-lea Matei Ghica. După 1735 au fost refăcute și zidurile din incintă, astăzi fiind fără turnurile de apărare. Incendiul din 19 octombrie 1762 a distrus iconostasul, mobilierul și obiectele de cult. Acestea au fost refăcute, iar domnitorul Grigore Caliman a dotat biserica cu cărți, veșminte și obiecte de cult care au dispărut cu timpul. 
      La 23 iulie 1765, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a poruncit egumenului Galatei să dărâme din temelie vechile case domnești aflate în stadiu avansat de degradare. În 1799 domnitorul Constantin Ipsilanti a construit la Galata curți cu două rânduri de case și palatul care servea ca loc de petrecere a verii pentru domnitor și boierii săi. Și ca să scurteze drumul spre palat a construit un pod de lemn peste Bahlui. Incendiul din anul 1814 a distrus iarași casele domnești, până în anul 1874 rămânând numai bucăți de zidarie. Palatul a fost refăcut de Ruxandra, sora lui Mihail Sturdza, adăugând și mai multe case mici, dar frumoase, în care a locuit până la sfârșitul vieții.
    În timpul revoluției de la 1821, generalul Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a avut o vreme cartierul general în mânăstirea Galata.
    O dată cu decăderea mânăstirii, palatul și clădirile ei, au fost folosite ca închisoare militară până în anul 1923. Decăderea, atât materială cât și a vieții călugărești, a început după anul 1618, când Radu Mihnea a închinat-o Sfântului Mormânt de la Ierusalim, egumenii și călugării fiind după această dată grecii, care la plecare cu luat cu ei manuscrise și odoare aducând-o în stare de sărăcie. Pentru slujirea în mânăstire și ținerea legăturii cu populația satelor, călugărul Macarie, cu prilejul unui sfat ținut în mânăstire, a propus episcopului ca singurul moldovean din mânăstire, dascălul Dimitrache, să fie hirotonit preot, cunoscând perfect slujbele bisericești. El a slujit împreună cu fiul său, până în 1800, când a decedat la vârsta de 80 ani. Toți preoții au aparținut aceleași familii (din tată în fiu), până în 1864, când Popa Gheorghe neavând un fiu, l-a lăsat urmaș pe ginerele lui, Popa Costache, care moare în 1893, la vârsta de 63 ani. A urmat părintele Constantin Găucă, acesta remarcându-se prin deosebita erudiție și grija pentru buna păstrare a mânăstirii și patrimoniului ei.
    Între anii 1914 și 1957 părintele Fabian Botnărescu (fratele poetului Samson Botnărescu) este străjerul bisericii mânăstirii Galata; sunt timpuri grele ale primului război mondial, ale cutremurului din 1940 și ale celui de al II-lea război mondial când biserica suferă mult, fiind în zona operațiunilor militare. Până în 1944 au avut loc prefaceri cu multe degradări ale fondului construit. După 1944, clădirile ce-au mai ramas în încinta mânăstirii au fost destinate ca locuințe. Între anii 1961 și 1971 s-au întreprins mari lucrări de renovare a construcției și restaurarea picturii. Marele cutremur de la 4 martie 1977 a pricinuit alte stricăciuni mânăstirii, fiind necesare noi lucrări de reparație.
    Din anul 1991 Galata își recapătă statutul de mânăstire cu obște de maici.
 
 
 
Vasile Dumitrache   "Mânăstirile și schiturile României pas cu pas"
București - Nemira, 2002
 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 9 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Galata
    Doamne, ajută! Mă poate ajuta cineva cu numele celor doi Părinți slujitori la Mănăstirea Galata?
  2. Mănăstirea Galata
    Am decis sa postez gustul amar cu care am ramas dupa ce am vizitat manastirea Galata din dorinta sa nu mai treaca nimeni prin experienta mea. Altceva din pacate nu pot sa fac, decat sa imi accept frustrarea ca traiesc in Romania si totul e posibil!
    Am vazut manastirea si am convins-o pe prietena mea sa mergem sa impartasim copii.
    Toata experienta s-a finalizat cu faptul ca ni s-a spus ca "in manastirile de maici nu este recomandat sa vii cu copii", preotul initial spunandu-ne sa asteptam la final sa impartaseasca copilul (cand am ajuns la rand copilul plangea). La final...culmea...a mentionat in timp ce predica ca dumnealui nu are nici o datorie sa impartaseasca un copil daca nu ii place tinuta mamei.
    In Casa Domnului nu se accepta copii neastamparati si bolnavi (ni s-a spus ca plange pentru ca probabil e bolnav).....am ramas gura casca!
    Ce sa mai spun....pacat de calitatea oamenilor care slujesc intr-un loc de asemenea frumusete.
    Pacat ca toleram asemenea mizerii.....pacat ca in loc sa gasim intelegere blandete macar la Biserica mergem sa ne incarcam negativ sa fim jigniti si alungati. Ne-am obisnuit sa rezolvam totul doar cu televiziune sau daca se intampla ceva grav.
    "Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu"....parca asa spune Evanghelia dupa Marcu.
  3. Mănăstirea Galata
    Multumesc maicutei Gabriela pentru sfaturile date
    DOAMNE AJUTA!
  4. Mănăstirea Galata
    Doamne ajuta! Il cunosc pe parintele Nichifor de 12 ani si nu cred ca parintele ar fi in stare sa pedepseasca pe cineva fara un motiv anume. Sper ca Bunul Dumnezeu sa-i lumineze pe cei implicati in acest caz
  5. Mănăstirea Galata
    • Parintele Ghedeon de la Manastirea Galata, din municipiul Iasi, a incercat sa-si puna capat zilelor • In varsta de 27 ani, parintele slujitor Ghedeon si-a taiat venele dupa ce a fost mustrat si pedepsit de exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, preotul Horia Nechifor, staretul Manastirii Trei Ierarhi • Ieri, parintele Ghedeon a parasit pentru o saptamana Manastirea Galata • "Ancheta o face parintele Nechifor, exarhul de la Manastirea Trei Ierarhi. Nu anchetez eu cazul", a declarat parintele Dosoftei, exarhul Catedralei Mitropolitane Iasi

    Preotul Ghedeon, de la Manastirea Galata, din municipiul Iasi, a incercat sa-si ia zilele. Intr-un moment de ratacire, a cedat ispitelor si si-a taiat venele, asa cum au sustinut o parte dintre calugarii apropiati parintelui. Ieri, starea de sanatate a slujitorului Domnului era stabila si, pentru o saptamana, a parasit Manasirea Galata.
    Surse din interiorul lacasului de cult au precizat ca, de o perioada buna de timp, parintele Ghedeon, foarte apreciat de credinciosii care treceau zilnic pragul manastirii, era din ce in ce mai abatut. In varsta de 27 ani, preotul slujitor Ghedeon se afla de trei ani in Manastirea Galata. Supararea preotului s-a datorat discutiilor aprinse care au avut loc cu exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, preotul Horia Nechifor. Dupa cum spun apropiatii parintelui Ghedeon, exarhul Nechifor, care este si staret la Manastirea "Trei Ierarhi", l-ar fi pedepsit, fara un motiv anume.
    Una dintre maicile de la Manastirea Galata a spus ieri ca parintele este plecat din localitate si s-ar putea sa revina duminica, 30 ianuarie. "Parintele Ghedeon nu este. Astazi (ieri - n.r.) a plecat din localitate o saptamana. Nu neaparat ca este bolnav, dar saptamana aceasta nu este. Reveniti duminica, ca sa vedeti daca a venit. El a mai fost plecat, dar revine. Este de trei ani la Manastirea Galata. El este de loc din Iasi."
    Ieri, nici maica stareta nu era in manastire. "Maica stareta a plecat cu masina. Nu stim cand revine. Parintele Ghedeon a plecat azi (ieri - n.r.) si lipseste toata saptamana", a spus o alta maicuta din manastire.

    Ancheta la manastire

    Staretul Manastirii Trei Ierarhi din Iasi nu a fost de gasit in cursul zilei de ieri. Dupa evenimentele care au avut loc la manastire cu ocazia zilei de 24 ianuarie, parintele staret a plecat si nu a mai revenit. "Parintele staret este plecat cu masina. Nu stim daca mai revine astazi. A fost aici cand au venit invitatii si apoi a plecat. Eu nu stiu unde este plecat si nici nu stiu daca mai vine astazi (ieri - n.r.)", a spus paznicul Manastirii Trei Ierarhi.
    Pe de alta parte, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au precizat ca ancheta este efectuata chiar de parintele Horia Nechifor, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. "Ancheta o face parintele Nechifor, exarhul de la Manastirea Trei Ierarhi. Nu anchetez eu cazul", a declarat aseara parintele Dosoftei, staretul Catedralei Mitropolitane Iasi.
  6. Mănăstirea Galata
    STARETA MACRINA LAZAR-TELEFON-0232224545.
  7. Mănăstirea Galata
    DOAMNE AJUTA EU POT ZICE MULTE DAR CIND MIA DUC AMINTE IMI VINE SA PLING.... MANASTIREA GALATA E UN LOC PLIN DE PACE LINISTE SUFLETEASCA SI O FRUMUSETE RARA AI IMPRESIA CA ESTI INTRUN COLT DE RAI ,SA NU VA MIRE CA ASA ESTE EU AM FOST DE MULTE ORI ACOLO SI MIA PLACUT MULT.. MULTUMESC LA TOATE MAICILE DE ACOLO SI LE DORESC NUMAI SANATATE SI DOAMNE AJUTA...
  8. Mănăstirea Galata
    Manastirea Galata e un loc plin de pace,unde este imposibil sa nu adevarate momente de reculegere si rugaciune.Aici am primit sfantul botez,iar ca adolescenta cautam un dialog spiritual.Cu lacrimi in ochi,imi amintesc acele momente,imi lipseste mult Biserica noastra de acasa.Sunt 4 ani de cand nu mai sunt in tara .Locuiam chiar in cartierul Mircea cel Batran,deci nu era departe de Manastire.Natura,traditiile si credinta romaneasca sunt unice in toata lumea.Hristos a Inviat !
  9. Mănăstirea Galata
    Ma impresionat mult ceea ce aveti mai ales imaginiile cu Capeteasma, picturile ce transmit o caldura sufleteasca care o simti ca navaleste la fel ca si valul de caldura care vine asupra trupului in mijlocul verii.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii