Mănăstirea Ghighiu

    La mai puțin de cinci kilometri de Ploiești se află unul dintre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Prahova, Mânăstirea Ghighiu. Vatra monahală situată la Bărcănești este una dintre puținele care au ca hram "Izvorul Tămăduirii".Ridicată acum mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei, mânăstirea atrage credincioși din toată țara. Două sunt motivele pentru care oamenii vin să se roage aici: icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă tocmai din Siria și un faimos izvor tămăduitor. 
    Actuala biserică a mânăstirii a fost zidită între anii 1858-1866 prin stăruințele stareților Eftimie și Antonie, susținute prin purtarea de grijă a mitropolitului Nifon, chiar pe temelia fostei bisericuțe de lemn. Fundația actualei biserici este pe blocuri masive de piatră, pe care s-au ridicat ziduri de cărămidă. Arhitectura bisericii amintește de stilul brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos și pridvor deschis în față. Pictura, exceptând scenele din turlă, este influiențată de școala italiană; autorul ei este pictorul Gheorghe Tătărescu.
    Biserica mânăstirii Ghighiu a avut de suferit multe stricăciuni, atât în timpul marelui cutremur din 1940, cât și în timpul bombardamentelor aliate asupra câmpurilor petroliere din Prahova, din 1944. Din aceste considerente, asupra mânăstirii s-a răsfrânt din belșug grija Patriarhului Justinian Marina care, după ce a transformat larva în mânăstire de maici, a trecut la restaurarea bisericii, între anii 1954-1958.
    În incinta mânăstirii găsim lucruri de preț în colecția de artă religioasă, între care, la loc de cinste este icoana Maicii Domnului cu pruncul - Icoana Făcătoare de minuni - o culme a artei sacre, venită din părțile creștinilor sirieni, din secolul al XVI-lea.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Ghighiu
  Imi doresc din tot sufletul un bebelus.Si ma rog tot timpul dar nu da nici un rezultat.Poate Dumnezeu ma va ajuta cu aceasta minune. Doamne ajuta
 2. Mănăstirea Ghighiu
  Organizez pelerinaje la Manastirea ghighiu cu plecari din Jud Timis caras severin si hd Adrian 0727932947
 3. Mănăstirea Ghighiu
  Organizez pelerinaje la Manastirea ghighiu cu plecari din Jud Timis caras severin si hd Adrian 0727932947
 4. Mănăstirea Ghighiu
  Buna ziua.domnule stelian iordache imi pare rau sa va spun dar de epilepsie nu cred ca va mai vindecati vreodata.depinde in ce stadiu sunteti.Sper ca sunteti bine acum
 5. Mănăstirea Ghighiu
  Am dori sa botezam un copilas din imprejurimile Ploiestiului...daca sunt doritori va rugam sa ne contactati la nr de tel 0765242866..doamne ajuta.
 6. Mănăstirea Ghighiu
  Buna ziua stiti cumva de parintele Stelian Nistoroiu? A slujit la aceasta manastire. Va rog sa imi lasati mesaj
 7. Mănăstirea Ghighiu
  Bună seara tuturor! Scriu aici ca să las mărturie despre minunea făcută de Maica Domnului cu mine și familia mea. Pe când singurul întreținător al familiei mele a rămas fără slujbă, am fost la Mânăstirea Ghighiu, să mă rog la icoana făcătoare de minuni a Maicuței Domnului, pentru o soluție și liniște sufletească. La foarte scurt timp după, starea psihică a membrilor familiei mele s-a îmbunătățit simțitor, iar ai mei au primit o sumă de bani care să-i ajute să depășească impasul prin care trec! Mare minune a făcut Stăpâna Cerului cu noi, mergeți de vă rugați și aveți credință, iar soluția pentru problemele voastre va veni cu siguranță!
  De asemenea, aș vrea să mulțumesc pentru ajutorul primit ajutând pe cineva aflat în nevoie. Știți cumva vreo persoană sau vreo familie aflată în impas pe care i-aș putea ajuta cu ceva? Nu am resurse financiare extraordinare, însă așa cum eu am primit ajutor, aș vrea să ofer și eu ceva mai departe. Sunt din București, și e destul de greu (se pare) pentru mine să găsesc pe cineva care chiar are nevoie de un ajutor. Domnul fie cu voi!
 8. Mănăstirea Ghighiu
  intrebare:as dori sa fiu inmormintata la Manatsirea Ghighiu(am 73 de ani )Estre posibil?daca da-cit va trebui sa platesc pentru loc de veci?
  astept raspuns-cu Mila lui Dumnezeu si a Maicii Domnului!
 9. Mănăstirea Ghighiu
  Iti recomand eu pe cineva extraordinar
  mailul meu
  maringabriela779@yahoo.com
 10. Mănăstirea Ghighiu
  Am fost de careva ori la manastire si intentionez sa ajung iarasi. Trec printr-o perioada dificila si numai bunul Dumnezeu ma linisteste

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii