Mănăstirea Gura Motrului

    Mânăstirea Gura Motrului, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, se află în comuna Butoiești, la 62 km est de Tr. Severin și la 50 km vest de Craiova, așezată pe malul Motrului, la vărsarea acestuia în Jiu.

 

    Tradiția zice că inițial a fost un schit atribuit Sfântului Nicodim de la Tismana. Oficial, s-a construit prin contribuția unui logofăt, al lui Neagoe Basarab, Harvat, care a fondat biserica în 1515.

 

    Actuala mânăstire a fost ctitorită în 1653 de Preda Brâncoveanu și pictată prin dania lui Constantin Brâncoveanu.

 

    Mânăstirea este înconjurată de un zid cu porți ferecate, elemente de fortificație adăugând și Tudor Vladimirescu în anul 1821.

 

    Alte refaceri au fost întreprinse în anii 1841-1853, grație lui Eufrosin Poteca, filosoful iluminist exilat aici în 1830. Sfințind locul prin prezența sa, mânăstirea a devenit un centru de învățătură și spiritualitate emulativă.

 

    Se păstrează aici o colecție de icoane pe lemn, cărți vechi și obiecte de cult, multe provenind din donații ale domnitorilor.

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Gura Motrului
  Pelerinaj Duminica la Manastirea Gura Motrului cu plecari din LUGOJ SI Caransebes.Adrian 0727932947 Duminica
 2. Mănăstirea Gura Motrului
  Dacă sunteți din motru,pe Părinte îl găsesc zilnic?
 3. Mănăstirea Gura Motrului
  Bună seara.cine mă poate ajuta cu un număr al Părintelui Iacob ori un număr de la mănăstire??vă implor !
 4. Mănăstirea Gura Motrului
  Mânăstirea Gura -Mortului , este un locas pe care Dumnezeu il iubeste mult si care merita vizitat . Aici ajungând , te pătrunde o liniste desăvârsită , întîlneşti oameni ( călugări ) de o modestie si o bunătate greu de descris. Părintele staret Iacob Rusu , unul dintre cei mai blanzi si inteligenti călugări , iti asculta durerile si te sfătuieste cum sa faci fata problemelor , cu post si multa rugăciune. O mânăstirea frumoasa , bine întretinută de niste călugări minunaţi , desi este cea mai veche asezare monahală din judetul Mehedinţi.Aici imi incarc bateriille atunci când ma doare sufletul . Va sfătuiesc sa ajungeţi macar o data aici pentru linistea susufletului dvs. Doamne Ajuta la toata lumea.
 5. Mănăstirea Gura Motrului
  Numarul de telefon de la Manastirea Gura-Motrului:
  0769.698876
 6. Mănăstirea Gura Motrului
  NUMARUL DE TELEFON 0752.435223 NU ESTE AL STARETULUI MANASTIRII GURA-MOTRULUI, NICI MACAR AL VREUNUI VIETUITOR DIN MANASTIRE. ESTE NUMARUL DE TELEFON AL UNUI VIZITATOR.
  Am primit multe apeluri de la persoane care ar fi dorit sa vorbeasca cu parintele staret.
 7. Mănăstirea Gura Motrului
  Va rog, dac[ puteti sa ma lamuriti si pe mine cum trebuie citita Psaltirea. Am inteles ca se citesc doar un anumit numar pe zi, in ce zile, la ce ore, cine iti spune ce sa citesti?
  Cand si unde poti da Psaltire la Manastiri, cand se citesc ele, sau tot ce puteti sa-mi spunetie binevenit.
  Doamne ajuta!
 8. Mănăstirea Gura Motrului
  STARET IEROMONAH IACOB RUSU.TELEFON 0252373233.
 9. Mănăstirea Gura Motrului
  Doamne ajuta !

  Am vizitat aceasta manastire in anul 2006.
  Am stat 5 zile in acea gradina a raiului, acolo unde Ingerii Domnului lucreaza alaturi de oameni. Asta a fost primul sentiment pe care l-am avut, cum ca Ingerii lucreaza impreuna cu oamenii.
  Mi-a placut foarte mult atmosfera de acolo, aerul foarte proaspat si curat, nepoluat, precum si cumintenia unor calugari si maici.
  Manastirea avea pe atunci doi calugari. Pe unul dintre ei(daca nu ma insel Gheorghe in chema), care era si bucatarul manastirii l-am iubit foarte mult. Avea vreo 54 de ani si descoperisem fara sa vreau ca are cel putin un har de la D-zeu si anume acela de a cunoaste fara a auzi sau a vedea.

  La un moment dat era cu fratele manastirii de vorba afara. El imi spunea ca ar vrea sa plece din manastire, era o ispita ptr el, pentru ca mai plecase de doua ori si se intorsese. Incepuse sa imi spuna trecutul lui , pentru a asculta parerea mea. Raspunsul pe care i l-am dat a fost ca sa ramana in manastire, pentru ca asa sfatuiesc si Sf Parinti. DACA CINEVA ARE O INCERTITUDINE SI NU STIE CE SA FACA, SA PLECE ORI SA RAMANA IN LOCUL IN CARE ESTE, ATUNCI ESTE BINE CA ACEA PERSOANA SA RAMANA ACOLO UNDE ESTE PANA STIE CU SIGURANTA CE E MAI BINE PENTRU EL.
  Apoi la scurt timp, m-a chemat acel calugar (bucatarul) si dupa ce am venit la el, a continuat sa se uite indelung la frate, ca si cum l-ar certa. Mentionez ca acel calugar nu avea cum sa auda cu urechile ce am discutat cu fratele, ci Duhul Sfant i-a dezvaluit.

  Cand le-am spus ca vreau sa plec, acel calugar, staretul si fratele manastirii m-au rugat sa mai raman. As mai fi ramas ca
  mi-a placut foarte mult, DAR am fost ispitit de problemele mele.
  Totul fusese foarte bine, pana cand intr-o dupa amiaza incepusesem sa ma gandesc la masturbare, dar nu am facut-o. Dar acest gand atat de tare m-a mustrat, ca am zis ca nu mai sunt vednic sa raman in manastire. Asta a fost motivul plecarii. Nu as fi putut sa fac acel pacat acolo, unde INGERII DOMNULUI salasluiau. Chiar este HARUL DUHULUI SFANT in acea manastire.
  Cine vrea sa-i ofer mai multe detalii despre acea manastire ma poate contacta la numarul de telefon 0752.435223.

  Doamne ajuta
 10. Mănăstirea Gura Motrului
  sunt din Motru :)
  frumoasa manastire

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii