Mănăstirea Hodoș Bodrog

    Din punct de vedere geografic Mânăstirea Hodoș – Bodrog se află în județul Arad (județ situat la granița de vest a României), la vest de municipiul Arad, pe cursul inferior al Mureșului, la o distanță de 12 km, pe drumul ce duce de la Arad la Felnac - Secusigiu - Periam (se merge spre Timișoara și înainte de benzinaria Petrom se cotește la dreapta).
    Mânăstirea a luat ființă în urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Tradiția ne istorisește cum un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele dintr-o movilă de pamânt Icoana "făcătoare de minuni" a Maicii Domnului, pe acel loc credincioșii construind o bisericuță unde s-a păstrat icoana, acesta fiind doar începutul mânăstirii.
    Prima atestare documentară cunoscută, o avem din anul 1177, într-o diplomă dată de regele Bela al III-lea, în care Mânăstirea Hodoș - Bodrog este menționată ca având proprietate, fiind nominalizați și vecinii pe care-i avea atunci; dar vechimea ei este cu mult mai mare, după cum afirmă și unii istorici locali, cum ar fi Ladislau Naghy de Peretsenyi, prietenul lui Gheorghe Șincai, care spune ca în Mânăstirea Hodoșului au locuit, pe vremea ducelui Ahtum, la începutul sec. XI, călugări "greci" de rit răsăritean.
    O precizare nouă ne oferă un document provenit din anul 1233, prin care Mânăstirii Hodoș i s-a repartizat o cantitate anuală de 1000 de bulgări de sare, care erau transportați din Transilvania pe râul Mureș.
    Invazia tătară de la 1241 a dat o lovitură puternică sistemului monastic din câmpia Aradului în urma căreia multe mânăstiri existente înainte dispar din izvoarele istorice. Mânăstirea Hodoș - Bodrog a trecut și peste această situație dificilă.
    Se pare că a fost distrusă numai bisericuța mânăstirii, dar viața monahală a continuat, deoarece există o mențiune în această privință într-un document din anul 1278.
    În anul 1991, conducerea mânăstirii este încredințată Arhim. Nestor Iovan, sub care Mânăstirea Hodoș - Bodrog continuă să înflorească. 
    Mânăstirea Hodoș - Bodrog a vegheat dintotdeauna la neobosita propovăduire a credinței creștine, ținând trează conștiința credincioșilor care frecventau acest sfânt așezământ în duminici și sărbători, dar mai ales cu ocazia hramului.
Organizarea pelerinajelor este amintită pentru prima dată în documente în anul 1771, luând o amploare deosebită mai ales sub păstorirea episcopului Grigore Comșa (1925-1935), situație care se menține și în prezent.
    Mânăstirea Hodoș - Bodrog își desfășoară activitatea în conformitate cu rânduielile vieții monahale și a statutului pentru organizarea și funcționarea mânăstirilor ortodoxe, conform principiului "ora et labora" (roagă-te și muncește).
    Rânduiala este cea a vieții de obște, din care fac parte aproximativ 25 de viețuitori: ieromonahi, ierodiaconi, monahi, rasofori și frați.
    După Sfântul Maslu de obște din fiecare vineri și după Sfânta Liturghie din duminici și sărbători se fac rugăciuni speciale, molifte și dezlegări de obște, pentru toți credincioșii care vin la mânăstire.
    Cu ocazia Hramului mânăstirii, la 14 august și în Vinerea Mare se face procesiunea "Drumul Crucii".


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  Merg in fiecare Vineri la Taina Sfântului Maslu .Mănăstirea Hodos Bodrog Arad. Maslu Adrian .0760309381.0727932947.Timisoara și Lugoj.
 2. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  Îmi puteți spune daca se fac dezlegări si acum in perioada aceasta de post?
 3. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  Îmi puteți spune daca se fac dezlegări si acum in perioada aceasta de post?
 4. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  In fiecare vineri la Mănăstirea Hodos la Taina Sf Maslu Adrian 0760309381.0727932947
 5. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  SAPTAMANAL LA MANASTIREA HODOS BODROG LA SF MASLU PLECARI VINEREA 0760309381/0727932947/ADRIAN
 6. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  Buna seara. Vreau sa merg vineri seara la Manastire. Cine stie sa-mi spuna, trebuie sa duc ceva, de la ce ora incepe slujba? Dezlegari sa fac tinand cont ca este post? Pentru dezlegari trebuie vorbit cu cineva de acolo? Multumesc
 7. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  BUNA SEARA CINE DORESTE SA MEARGA IN FIECARE VINERI LA SF MASLU DIMINEATA SI SEARA LA HODOS BODROG MA POATE CONTACTA PE NR 0760309381 ADRIAN DEASEMENEA VA POT DUCE SI POMELNICE TRASEU LUGOJ TIMISOARA ARAD SAU PE FACEBOK Rar Rar
 8. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  O MANASTIRE CU MULT HAR EU PARTICIP LA TAINA SF MASLU SAPTAMANAL VINERI NOAPTEA ADRIAN 0760309381
 9. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  ESTE O MANASTIRE CU MULT HAR EU MERG SAPTAMANAL LA SF MASLU DE VINERI SEARA
 10. Mănăstirea Hodoș Bodrog
  este o manastire cu mult har am participat la multe slujbe la sf maslu si la dejlegari

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii