Mănăstirea Hurezi

Cand, in 1660, Constantin Brancoveanu hotaraste ridicatea manastirii Horezu ca loc de inchinare si apoi de veci pentru el si alor sai, se afla doar in al doilea an de domnie si mai avea in fata-i, pana la jertfa care-l va trece intru ceata sfintilor, inca 23 de ani. Depresiunea Horezului, ce i-a atras inca de pe vremea cand detinea demnitatea de spatar, era, ca si astazi, o zona bogata in livezi incantatoare si paduri de fagi, protejata la nord de culmile Capatanii
iar la sud de Magura Slatioarei.

Toponimul de Horezi sau Hurezi este o varianta moldoveneasca pentru huhurezi, pasari care traiau in numar mare pe aceste meleaguri la acea data. Se povesteste chiar, ca pentru a nu atrage atentia turcilor asupra inaltarii unui nou edificiu crestin (care va arata in cele din urma ca o adevarata cetate cu turnuri si cu trainice ziduri de aparare), mesterii tocmiti de Brancoveanu isi sincronizau zilnic momentele de inceput si de incetare a lucrului la manastire cu primele si ultimele strigate ale acestor pasari nocturne.

Biserica mare, cu hramul Sfinilor Impitrati Constantin si Elena, a fost sfintita inainte cu patru ani de incheierea lucrarilor, la 8 iulie 1693 de catre un impunator sobor de arhierei si preoti, infrunte cu Episcopul de atunci al Ramnicului, Ilarion si Mitropolitul Teodosie. De fata a fost intreaga familie a Brancovenilor iar cel care va stareti peste noua ctitorie timp de 30 de ani, va fi fost arhimandritul Ioan.
Din punct de vedere tipologic, Biserica manastirii Horezu are mai multe similitudini cu Biserica de la Curtea de Arges. Om de superioara cultura (se spune chiar ca dupa Dimitrie Cantemir ar fi fost cel mai cultivat voievod al nostru din toate timpurile), Constantin Brancovaanu se adapase la inalteie scoli ale Constantinopolului si Padovei, situatie oglindita in noua ctitorie printr-o fericita armonizare a stilului si traditiilor artistice de sorginte autohtona si bizantina cu motivele omamentale specifice umanismului Renasterii si barocului occidental, fenomen artistic prin care ia nastere de fapt stilul brancovenesc.

La aceasta "cea mai frumoasa ctitoriei brancoveneasca si cea mai completa si complexa asezare monastica din tara noastra, uvertura wagneriana a epocii brancovenesti" si-au adus aportul, alaturi de romanul Manea - zidarul- si Istrate - lemnarul - si mesteri straini, Constantinos - mare zugrav grac - si Vucasin Caragea- sculptor pietrar (sarb).
Activitatea a doi dintre acestia, Constantinos si Vucasin nu a ramas doar la ducerea pana la bun sfarsit a operei de la Horezu; sub indrumarea lui Constantinos, la adapostul acestei manastiri a luat fiinta o veritabila scoala a zugravilor.

Au fost zugravite in spiritul noului stil brancovenesc promovat de aceasta scoala, mai multe biserici de mir si de manastiri, printre care: Sf. Nicolae din Fagaras, Surpatele, Govora, Polovragi, naosul Coziei, pridvorul Bistritei valcene, Saracinesti, Papusa, Sf. Dimitrie din Craiova.
Despre aceste fresce, bizantinologul Ch. Diehl, prieten pretuit de Iorga, a spus ca "sunt printre cele mai remarcabile pe care le-a produs arta romaneasca si, in acelasi timp, ele dovedese continuitatea artei romanesti si a artei bizantine, ele arata stralucirea extraordinarai ce o da artelor domnia lui Constantin Brancoveanu".
Asupra aceluiasi subiect, un alt critic de arta A. Baltazar (in Frescurile de la Hurezi) se pronunta dimpotriva: "raiul ,si iadul din frescele de la manastirea Hurezi, apreciaza el, sunt copilaresti ca conceptie si de tot rudimentare ca executie...".

Pe de alta parte, Vucasin Caragea, sculptorul, a initiat la randu-i in arta modelarii de portale, de lespezi funerare, stalpi de pridvor etc., mai multi mesteri locali, generand si el o scoala pentru posteritate.
Manastirea Horezu nu a fost ca sa le fie Brancovenilor de necropola asa cum ei si-au dorit-o; Dumnezeu, care scrie drept dar cu mana stanga a avut cu ei un plan cu mult mai inalt un plan datorita caruia intreaga noastra natiune va fi mai bine cunoscuta in lume ca un popor al demnitatii si al sfinteniei.

"A zabovit doar pentru ultima oara, preciza stareta de la Horezu, intre aceste ziduri, inainte de a porni pe drumul Stambulului -pentru el un drum fara intoarcere - ctitorul stantului locas de cult, slavitul voievod Constantin Brancoveanu".

C. Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Hurezi
  Am avut binecuvântatul prilej să fim pelerin la această aleasă vatră monahală, o adevărată Academie Teologică, asemenea altei ctitorii brâncovenești, cea de la Sâmbăta de Sus (din Făgăraș), ca o dovadă vie a faptului că, am fost un popor rânduit cu Domnitori, Voievozi și mai târziu Regi, care, prin cuvânt și faptă, cu timp și fără de timp au contribuit la ridicarea de locașuri de cult, ce au reprezentat adevărate vetre de cultură și de spiritualitate ortodoxă și păstrătoarele Dreptei Credințe. Acest lucru s-a datorat desigur Ierarhilor luminați, dar și a celor care și-au închinat viața lui Dumnezeu, așa cum au fost și sunt monahii și monahiile. Slavă și lui Dumnezeu laudă!
 2. Mănăstirea Hurezi
  Eu nu am părinți nu i am văzut niciodată nu am pe nimeni în viața asta am crescut la casa de copii 0758637119
 3. Mănăstirea Hurezi
  Măicuțele de la manastirea Hurezi ar trebui sa se comporte altfel cu pelerinii ..eram la slujba vecernie și ma închinăm la sfintele moaște și m-a tras de mana ca trece preotul și deranjam în concepția lor..apoi am vrut sa vizitam Schitul Sf Apostoli din spatele manastirii dar măicuțele erau foarte ocupate cu conversațiile la tel mobil in loc sa ne deschidă manastirea ptr închinăciune. Un loc frumos păcat de comportamentul maicilor de la manastire
 4. Mănăstirea Hurezi
  As dori sa ma calugaresc ce trebuie sa fac?
 5. Mănăstirea Hurezi
  M-REA HOREZU – BISTRITA – GOVORA – SURPATELE
  02 – 03 iulie
  Ziua 1: Plecare la ora 06:00 pe traseul Bucuresti – Rm. Valcea - Horezu. Se viziteaza M-rea Horezu – Hram Sf. Imparati Constntin si Elena, M-rea Bistrita, Pestera Liliecilor, Cheile Bistritei, M-rea Dintr-un Lemn - cazare.
  Ziua 2: Participare la Sf. Liturghie si continuare spre M-rea Govora, M-rea Surpatele- Hram Sf. Treime, Culele de la Maldaresti si Bai de Tratament in lacurile sarate din Ostroveni ( in functie de starea vremii). Sosire - Bucuresti in cursul serii.
  PRET: 75 LEI / PERSOANA
  DETALII LA: http://www.alidaholiday.ro Adresa: Sos. Pantelimon, nr. 227, bl. 70, sc. 2, ap. 59, interfon 59, sector 2, Bucuresti Telefon: 021.250.83.33 E-mail: office@alidaholiday.ro rezervari@alidaholiday.ro
  SERVICII INCLUSE: - transport cu autocarul; - ghid din partea agentiei; - insotitor de grup;
  SERVICII NEINCLUSE: – cazarea
 6. Mănăstirea Hurezi
  Dumnezeu sa va ierte pentru ce ati facut maicuta...
  Fiti aproape de familia fetitei care a murit.Doamne ajuta!
 7. Mănăstirea Hurezi
  MONAHIA PAVELINA GAGEA-TELEFON 0250860071.
 8. Mănăstirea Hurezi
  mare bucurie a fost in sufletul meu cand am fost pe la 14 ani in vizita nu pot descrie in cuvinte tot ce am vazut atunci nu sunt o credinceoasa dar pe moment nu as fi plecat niciodata de acolo era in iulie un peisaj superb o curatenie in manastire de nedescri:nu mai vorbesc de maicii foarte primitoare nu mai stiiau cu ce sa ne mai serveasca sa ne simtim bine se simtea bunatatea inca de la poarta va invit so vizitati si mai vorbim
 9. Mănăstirea Hurezi
  Tatal meu este dintr-un sat in apropierea manastirii,si anume satul Marita.in fiecare vara am mers la bunici, si am fost si la aceasta Sfanta si de Dumnezeu luminata manastire in interiorul careia oricine isi poate gasi linistea interioara odata cu punerea primului pas pe poarta manastirii.Aceasta manastire a fost constuita intr-adevar pe un loc cum numai Dumnezeu poate descoperi.
  Doamne ajuta si rugati-va pentru noi!
  cu mult respect
 10. Mănăstirea Hurezi
  Cred ca este o manastire foarte frumoasa si merita vizitata aici reusind sa gasim linistea de care avem nevoie

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii