Mănăstirea Izbuc

 
Este situată pe șoseaua Ineu-Brad, ramificație stânga din satul Avram Iancu 12,5 km până la mănăstire. Dacă se folosește trenul pe linia ferată Brad-Ineu-Arad. se coboară în gara Aciuta. Din gară la dreapta, în direcția orașului Brad, se merg 6 km p șoseaua națională, până la primele case aparținătoare satului Avram Iancu. De aici, pe drum de piatră la stânga, cca 1 km până la biserica satului, în continuare tot stânga prin satul Avram Iancu și la ieșirea din sat, se merge la dreapta prin pădure pe drumul forestier, și la 2 km de mănăstire se mergela stânga, pe drum de pămât, necarosabil în 1995. Drumul se parcurge fără teamă de rătăcire, întrucât, pornind încă din gară sunt marcaje șii indicatoare la toate potecile și bifurcațiile de drumuri, arătându-se atât distanțele, cât și timpul în care se parcurg. Este cel mai bun marcaj pe care îl face o mănăstire pentru că la altele te duce nu mai intuiția, putându-te rătăci ușor pe drumurile de pădure care duc către ele. La mănăstire se poate veni și din Oradea la Vașcâu cu trenul, și de aici sunt autobuze de transport public până în satul Călugări (Ponoarele până în 1996), iar din satul Călugări mai sunt de parcurs încă 5 km până la mănăstire pe drum forestier carosabil. Complexul mănăstiresc este construit la poalele muților Marna,aproape de vârful Biharea din lanțul munților Apuseni, într-o poiană cu relief denivelat, în mijlocul pădurii, înconjurat de dealuri.
          Scurt istoric: Locul s-a numit aici din vechime „La Călugări”, aceasta fiind dovada existenței în trecutul îndepărtat a unui locaș monahal. Tradiția spune că aici au fost în vechime călugări care cutimul au dispărut.După 1772 au venit 2 călugări de la Prislop, jud. Hunedoara, care au reînființat și vița monahală de la mănăstirea Crișan, dar după anul 1800 nu se mai știe nimic până în 1920, când a început din nou viața monahală susținută de călugări și neîntreruptă până astăzi în mănăstirea Izbuc (i s-a spus Izbuc de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când). Mănăstirea actuală există din anul 1930. În anul 1947 a fost atacată e bandiții care au omorât întreaga obște, A scăpat un singur călugăr care a reușit să fugă și să se ascundă în pădure. Viața monahală a fost întreținută până în 1954 de un singur călugăr. În acest an vine aici Ieromonahul Ioanichie Popescu și prin osârdia acestuia și purtarea de grijă a episcopului doctor Vasile- Coman, mănăstirea s-a detzvoltat mult, ajungând să aibă trei locașuri de închinăciune și mai mult clădiri pentru celelalte folosințe,construite în 1985 și 1987. Prima biserică din zid a fost construită în 1930 cu ajutorul obștii mănăstirii, ctitorul eifiind Arhimandritul Atanasie Popescu.
          Aprecieri tehnice privind biserica din zid: Este în formă de cruce, joasă, dar foarte spațioasă. Are o catapeteasmă simplă din lemn, dar stranele pentru credincioși sunt sculptate. Nu are pridvor. Pe pronaos este o turlă mică înfundată. Pardoseala este din parchet în zona stranelor și în fața altarului, iar în rest este din ciment. Intrarea în biserică se face printr-o ușiță din lemn simplă, în două canaturi. Lumina vine în altar pe o fereastră mare în zidul de la răsărit și câte una mică în părțile laterale. Naosul este luminat de către o fereastră mare pe fiecare parte  și de câte una mică sub boltă, iar pronaosul are 6 ferestre, câte 2 pe fiecare zid. Acoperișul este din tablă de culoare albă.Biserica a fost renovată în 1959, stareț fiind Protosinghel Ioanichie Popescu. Pictura în ulei a fost executată în 1969-1972 de pictorul Nicolae Popa
          Bisericuța de lemn: construită în 1696, adusă de la Beiuș la Izbuc, este de mare valoare arhitectonică. Este construită în formă de navă pe fundație de bolovani de piatră. Are altar, naos și pronaos. Intrarea din pronaos și naos se face prin trei deschideri lăsate de cei trei stâlpi maginali și alți doi din lemn. Catapeteasma, frumoasă, din lemn, ete donată de meșterii din jud. Neamț. Pardoseala este din scândură, iar acoperiul cu o streașină prelungită este din șindrilă. Pereții, ca olta, sunt tencuiți și pictați. Există un plan ca bisericuța să fie un muzeu în cae exponatele să fie obictele de artă veche bisericească, o parte din acestea existând în mănăstire.
          Paraclisul este o construcție din bolovani de piatră în formă dreptungiulară, ridicat în 1989 cu osteneala fraților și cu toată cheltuiala săracilor, cum scrie în pisanie. Altarul în formă dreptungiulară, este lipit de o mică clădire a stăreției. Naosul formează un singu spațiu cu pronaosul. Bolta lor este de formă semiovală. Catapeteasma și tot mobilierul sunt din lemn sculptat. În exterior, sub streașină este un brâu simplu ca o grindă, văuit în alb, care înconjoară zidurile, pe cel din nord fiind lipită clădirea pentru chilii. Pe pereții din sud sunt firide mici cu pictură în mozaic. La intrare, în stânga ușii, este o firidă mare, având pictată în mozaic pe Maica Domnului cu Pruncul, iar în dreapta ușii pe Iisus Hristos. Pictura este executată de fam. Moldoveanu din București.
          Clopotnița din lemn este în deal, la 40 m în fața bisericii mici. În spatle altaruui de vară este cimitirul unde este înmormântat și starețul Simion Dragnea. La 50 de m mai în deal de paraclis este construită din 1987 o modernă clădire etajată, cu un frumos cerdac la etajul I. Etajul I este destinat chiliilor și camerelor de oaspeți, iar la etajul II sunt 2 saloane cu paturi pentru credincioși. are acoperișul din tablă. Mai jos de stăreție mai este o clădire pentru trapeză și bucătărie. Toată curtea are iarbă și alei pavate. În fața clădirii este o plantație de pomi cu peluză de iarbă.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 9 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Izbuc
    Va multumesc frumos! Locul sfînt unde m-am vindecat de tumoare Doamne ajuta tuturor!
  2. Mănăstirea Izbuc
    Pelerinaj duminica la sfanta manastire izbuc grup 4persoane plecari din orasul Lugoj Timisoara Adrian0727932947.
  3. Mănăstirea Izbuc
    Pentru un om bolnav care nu poate merge pe jos .Se poate merge cu masina pana la sfanta manastire ?
  4. Mănăstirea Izbuc
    Se poate merge cu masina pana la manastire ?
  5. Mănăstirea Izbuc
    Doamne ajută, tuturora!
    Din dorinţa de a ne întoarce măcar puţin spre noi înşine, fugind de bulversările lumii actuale, poposim adesea acolo unde ne sunt călăuziţi paşii. Aşa am ajuns la Mănăstirea Izbuc: iarna, pe viscol, cu greu, dar mulţumitori celor ce ne-au întâmpinat călduros aici. A fost greu şi drumul de întoarcere, uneori chiar dincolo de puterile noastre. Am vrea să revenim, atunci când vremea e mai mult în sprijinul nostru, dar până atunci păstrăm căldurarea părinţilor şi a călugărilor rugători din mănăstire cărora le adresăm şi pe această cale, mulţumirile noastre.
    În numele părintelui care a condus grupul de pelerini clujeni, şi a acestora, de la cel mai mic la cel mai mare,
    eu, Ramona.
  6. Mănăstirea Izbuc
    " la poalele masivului Moma, nu Marna".
  7. Mănăstirea Izbuc
    Exista posibilitatea de cazare pe aproximativ 3 luni in schimbul muncii si niste bani(putinul pe care il am sa dau) doresc sa tin post cu apa(de izvor) prelungit pentru vindecare(sanatate-am auzit ca izvorul de aici are puteri vindecatoare). De asemenea daca exista posibilitatea de cazare exista dusuri(apa calda) la aceasta manastire?Multumesc anticipat!
  8. Mănăstirea Izbuc
    rugati-va oameni buni pentru sufletul ratacit printre neamuri am mai fost acolo ajutatl rugatil pe bunul D-zeu sa-i dea posibilitatea sa fie pe pamant ca-si doreste mult d-le stareti aducetiva aminte nu ma omoriti dati-mi voie sa fiu pe pamant caci sunt folosit cercetati-mi cazul cu atentie rog din suflet vreau sa fiu sii eu sa fiu om ca tot omul sint prins la mijloc de ani de zile rugati-l pe Domnul sa-mi faca dreptate in sufletul meu n-am avut un Paste fericit n-am avut un Craciun fericit rugati-l pe bunul Dzeu sa pot fi si eu ca toti ceilalti oameni Imi revin un pic si iarasi istoriile mi se repeta ajutati-ma sa fiu si eu in randul oamenilor sper ca nu ma-ti uitat mai ales staretul care a fost dragut cu mine multa sanatate si ginditi-va la mine un biet om care-si doreste libertate . rog din suflet rugati-va incet si cu putere pentru Simea Ciprian care-si doreste cu adevarat sa fie om ca toti oamenii faceti rugaciuni pentru el caci inselatoriile nu sau terminat nici acum atata lupt cu toate ca nici nu mai inteleg care-i situatia problemelor mele daca aveti suflet faceti tot timpul rugaciuni pentru Simea Ciprian Alin nu ma uitati ati fost draguti cu mine mai ales calugarul acela blond.
    Va multumesc
  9. Mănăstirea Izbuc
    Manastirea Izbuc este un loc unde linistea trupeasca si sufleteasca se inbina prin apropierea de Cer si de Dumnezeu. Am vizitat de mai multe ori Manastirea Izbuc si am ramas foarte placut impresionat de manastire si locurile inconjuratoare precum si de izvorul ce iese de sub munte.As vizita aceasta manastire ori de cate ori as avea ocazia.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii