Mănăstirea Muntele Ceahlău

Din cele mai îndepătate timpuri, în jurul muntelui Ceahlău au existat numeroase schituri sau peșteri cu pustnici, călugări și călugărițe. Unele au fost mistuite de foc, de avalanșele de zăpadă sau de stâncile prăvălite peste ele. A supraviețuit timpurilor numai mânăstirea Durău. Sunt cunoscute din lucrările de specialitate schiturile pentru călugărițe: Casiana Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desființat în secolul al XIX-lea; Răpciuni Ceahlău, cu hramul “Sfântul Ioan Teologul”, fondat la începutul secolului al XVIII-lea; Sofia Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desființat în secolul al XIX-lea. Pentru călugări au fost schiturile: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Răpciuni, fondat înainte de 1773, transformat apoi în parohie în secolul al XIX-lea; Gura Bicazului, început în secolul al XIX-lea, acum dispărut; Sfânta Treime din Poienile de sub Ceahlău, fondat în 1599 de Iremia Movilă, de asemenea dispărut.

În 1992, Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a inițiat înființarea mânăstirii pe Ceahlău, fiind principalul ei ctitor. Așezământul este construit pe un platou al muntelui înconjurat de mari stânci. Foarte aproape de mânăstire se află cabana Dochia și Stațiunea meteorologică Toaca. Materialele de construcție au fost transportate cu elicopterele Armatei Române. În august 1993 construcția bisericii a fost terminată. În pridvor, deasupra ușii de intrare în pronaos, este pisania, scrisă în marmură, care consemnează întreaga istorie a mânăstirii după cum urmează:

“Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu lucrarea Sfântului Duh, S-a ridicat această sfântă biserică mânăstire cu hramul <<Schimbarea la Față >> și <<Bine Credinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt>>, în memoria sihaștrilor călugări și călugărițe care s-au nevoit în aceste părți de-a lungul vremurilor, coborând prin rugăciune, cerul pe pământul Moldovei și înălțând sufletele oamenilor în împărăția lui Dumnezeu”

Biserica a fost făcută de credincioșii ortodocși români din comuna Ceahlău și din alte localități din împrejurimi, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, cu osteneala protoiereului Mihai Damian și a viețuitorilor acestei mânăstiri. Transportarea ei s-a realizat cu ajutorul elicopterului, pe cheltuiala Armatei Române și a prințului Dimitrie Sturza. Pomelnicul, cuprinzând numele echipajului, precum, și a altor binefăcători, se află în proscomidiarul din Sfântul Altar.

Împodobirea bisericii cu sculpturi și cu icoane s-a făcut de Arhiepiscopia Iașilor, familia Dr. Lăncrăjan Popescu din Basel, Elveția, precum și din daniile mai multor credincioși din Iași și din alte părți. Sculptura a fost executată de echipa profesorului Alexandru Huțanu, iar icoanele au fost pictate de Arhimandritul Vartolomeu Florea. Clopotul a fost donat de mânăstirea Sihăstria Neamț, iar electrificarea mânăstirii a fost făcută de dr. ing. Constantin Apostol.

Sfințirea acestei biserici mânăstiri s-a făcut în anul 1993, în ziua de 28 august, de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi.
 
Vasile Dumitrache - "Mânăstirile și schiturile României pas cu pas" - editura Nemira - 2002


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Am o deosebita satisfactie si implinire sufleteasca pentru ca am facut parte din echipajul elicopterelor, care prin bunavointa si milostenia enoriasilor din Com. Ceahlau si din imprejurimi am desavirsit ridicarea acestui lacas de cult spre vesnica amintire,cu hramulpe 06.august" Schimbarea la fata,,
  2. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Din Durau ce traseu se urmaza pana la aceasta manastire, este marcat sau trebuie sa mergi cu cineva care cunoaste drumul?
  3. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    UMBRA CRUCII

    PE MUNTE SUS IN CARAIMAN,
    CRUCEA DOMNULUI ESTE INALTATA,
    DE ANI CA SA PAZEASCA,
    SI-N LUMINA ACUM ESTE IMBRACATA.

    LA FIECARE SARBATOARE,
    CU DRAGOSTE TOTI SA-NALTAM,
    PE CER A NOASTRA CRUCE,
    DE LUMINA SI NADEJDE.

    SI DOMNUL DIN AL SAU TRON,
    CU HAR NE LUMINEAZA CALEA,
    PENTRU A PASII PE-AL VIETII DRUM,
    IN PACE SI INTELEPCIUNE.


    AMIN
  4. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Va rog tare mult,este cineva dintre dvs care cunoaste numarul de telefon al parintelui CIPRIAN de pe Ceahlau?VA MULTUMESC FRUMOS.
  5. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Nu am fost la aceasta manastire pana acum,dar sper sa ajung. As dori sa intreb daca stie cineva: exista in judetele Arad, Alba, Bihor,Hunedoara sau Timis preoti sau calugari "VAZATORI CU DUHUL".Imi cer iertare de intrebare dar raman cu speranta ca ma ajutati,am mari necazuri. Va multumesc mult si sa va dea Dumnezeu numai bucurii si fericire ".
  6. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Buna ziua! As dori sa cunosc numarul de telefon de la Manastirea
    SHIHÃSTRIA RARÃU. Va multumesc!
  7. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    as vrea sa stiu numere de telefon de la manastiri, va rog sa imi trimiteti de la manastirile di jud.suceava.

    Dumnezeu sa va ajute.
  8. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    STARET PROTONSINGHEL CASIAN FLOREA-TELEFON 0766568506.
  9. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Am avut fericita ocazie sa vad Giulgiul care a acoperit chipul Mintuitorului,dupa rastignire. Ma aflu la fratele meu in Italia si Giulgiul se scoate pentru ,crestini o data la 10 ani .Bucuria este imensa cind vezi citi pelerini vin din toata lumea . Asteapta ore intregi intr-o tacere desavirsita si cu o rabdare ,nemaiiintilnita .
  10. Mănăstirea Muntele Ceahlău
    Pentru Claudia.
    Nu am auzit aºa ceva, nu ºtiu dacã se pot trimite fotografii pentru slujit.Trimite (la orice mânãstire, nu e musai sã trimiþi la cele ale cãror adrese le-am postat eu) pomelnic. Cred cã cel mai indicat ar fi sã discuþi cu un preot.Preotul te va îndruma ce anume sã faci, e cea mai indicatã persoanã care îþi poate da sfaturi ºi care te poate ajuta.Tu roagã-te sã se facã voia Lui Dumnezeu.Numai bine.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii