Mănăstirea Nicula

HRAM 2016


In curand: programul slujbelor -

Zile de pelerinaj: 15 august si 8 septembrie

ISTORIC

Biserica din lemn ctitorita in 1552, incendiata in 1602 (Monumente, Cluj-Napoca, 1982) fiinta ca asezamant in 1659 si in 1695 data certa a refondarii sale din lemn de catre pustnicul Nicolae, ajutat de credinciosi. Mistuita de flacari in 1973 inclusiv cu clopotul inscris cu data 1696.
Biserica actuala din barne de stejar dateaza din 1770, stramutata din satul Top - Bistrita Nasaud. Infatisarea sa arhitecturala este in stil traditional maramuresean, cu turn clopotnita deasupra pronaosului, la intrare usiciori impodobiti cu frumoase rozete incizate (Monumente, Cluj-Napoca, 1982).
Manastirea a avut un reputat centru de iconari pe sticla in sec XVIII.
...
Este situată pe șoseaua Cluj-Napoca- Gherla  intersecție dreapta cu Fizeșul Gherlei 5 km, la 50 km NE de Cluj și la 18 km SE de Dej. Așezământul este construit la 3 km din șoseaua Nicula- Gherla, pe un paltou înonjurat spre SV de Dealul Mănăstirii, Dealul Cărbunari, Podu Mic, Podul Mare și Poiana Luchi la răsărit de dealurile Zăpodia și Ghergheleul. Dacă privim spre apus se vede cresta dealului care desparte Valea Someșului de Valea Sicului, și mai în depărtare, spre orizont, Munții Huedinului. Față de satul Nicula este la disanță de 1,2 km și la o înălțime de 100m.
          Scurt istoric: Urmele istorice privind existența satului există din 1926. Prima biserică se crede că a fost construită în 1952. Satul a devnit foarte cunoscut în împrejurimi, în Muntenia, în Moldova, și chiar peste hotare datorită existenței icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, a cărei istorie o vom reda mai târziu. În locul bisericii din 1952, pe la 1700, 1712, pustnicul Nicolae construiește alta, tot din lemn, care a fost mistuită de foc la 24 aprilie 1973. Aceasta a fost înlocuită în 1974 de arhimandritul Cleopa Nan cu alta tot din lemn, asemănătoare celei vechi, așa cum arată Ioadn Podea în „Monografia mănăstirii Nicula” din 1995. Construcția este în formă de navă, cu turn ascuțit, arhitectural semănând cu bisericile din Maramureș. Interesul din ce în ce mai mare al credincioșilor și pelerinilor care cercetau sfânta mănăstire atrași de Icoana Maicii Domnului face necesară construirea unei biserici mai încăpătoare. Inițiativa construirii noii biserici din zid o are profesorul de teologie, Mihai Inașco(1836-1878), care a adunat banii necesri prin contribuție și cu sprijinul  credincioșilor, la care a adăugat și leafa sa, reușind să vadă biserica ridicată în ultimul an de viață al său.
          Aprecieri tehnice privind biserica mare de zid: Este construită din piatră, cu boltitură din cărămidă, în formă de navă, în stil neoromanic, după planul arhitectului italian Laurențiu Zottieh, având 30,7 m lungime, 11,35 lățime cu naos și pronaos foarte încăpător. Iconostasul aurit a fosr sculptat de S. Kertsteșiu din Tășnad. În mijlocul iconostasului este așezată Icoana Maicii Domnului de la 1681, făcătoare de minuni, care are un mecanism de ridicare și de lăsare în jos ca miile de plelerini să o poată atingeși săruta. Ușa de intrare în biserică este din lemn de stejar cu o sculptură foarte frumoasă. A fosr pusă după 1970 în timpul stăreției Arhimandritului Cleopa Nan. În anul 1906 s-au cumpăratcele trei clopote de la turnătoria Șopron din Ungaria.
          Pictura: Inițial a fost realizată de canonicul Mihail Șerban din  Gherla din 1983, autorul fiind pictor și compozitor muzical. Actuala pictură este realizată în tempera, stil bizantin, de către pictorul focșănean, prof. Vasile Pascu, în anul 1961.
          Clădirea chiliilor, zidită din 1913-1920, acoperită cu tablă e zinc, cuprinde și un paraclis cu hramul „Buna Vestire”, pentru slujbele de iarnă, pictat de monahi în stil Niculean. Are o trapeză impunătoare, ornamentată cu 60 de icoane pe sticlă și 6 chilii bine îngrijite, care sunt puse la dispoziția oaspeților.
          Altarul de vară este construit la12 km de biserica mare, din lemn de stejar sculptat, acoperit cu tablă zincată. A fost pictat de pictorul bucureșten Sandu Ignat în tehnica frescă, culori vii, stil bizantin.
          Atelierul de icoane pe sticlă prin care mănăstirea Nicula duce mai depare prestigiul geniului artistic românesc, al picturii iconelor pe sticlă, face ca icoanele de aici să fie apreciate și astăzi în Germania, Franța, Austria, Elveția. Artizanul plin de talent al acestui atelier este părintele Ilarion Mureșanu, un nume binecunoscut. În acest telier, au mai lucrat Irineu Crăciun. Mihail Meire, Nichifor Dimofte și părintele Arsenie Topa care a pictat mai multe biserici din Transilvania.
          Muzeul este înzestrat cu o bogată colecție de icoane pe sticlă de la Nicula, Făgăraș, Scheii Brașovului, Săliște, Valea Sebeșului, localități cu faimă în pictura iconelor pe sticlă, dată de niculenii stabiliți acolo. Se găsesc și icoenpictate în zilele noastre de ierodiaconul Ilarion Mureșanu. Sunt și icoane pe lemn maramureșene, someșene, și din alte părți, din sec. XVI- XVIII, ca Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe din 1770. Dintre vechile cărți biserice atrage atenția „Cazania lui Varlaam” de la 1643 cu diverse însemnări pe marginea paginilor cu diverse însemnări pe margine paginilor  din diferite localități ale Transilvaniei. Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Antologhion de la 1773 etc. Muzeul mai are sculptură în lemn și în rădăcii, ceramică, țesături, prosoape.
          Biblioteca mănăstirii cuprinde ediții semnate de nume celebre ca Toma d\'Aquino, Fericitul Augustin, dacă ne referim la cărțile teologice, și multe volume de Goethe și Shakespeare. Vizitatorul este plăcut impresionat de la început de marea poartă de stajar de la intrare, sculptată de meșterii din Tg. Nemț cu motive florale și, în afară de sfinți, și cu figurile lui Horea, Cloșca și Crișan, precum și ale domnitorilor principali ai teritoriilor românești.
          Istoria Icoanei  Maicii Domnului Făcătoare de Minuni- Icoana este cea mai mare comoară a mănăstirii, pentru care vin aici sute de credincioși an de an, care seroagă pentru alinarea suferințelor și curățirea păcatelor. Icoana a fost pictată în 1681 de preotul român Luca din Clod, sat mare, așezat la 10 km SV de Gherla. A fost cumpărată de nobilul român Ioan Cupșa din Nicula pentru biserica parohială.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Nicula
  E un loc superb dar un nr de telefon va rog
 2. Mănăstirea Nicula
  F frumos
 3. Mănăstirea Nicula
  Pe 15 august se face cel mai mare pelerinaj din Transilvania pentru a cinsti pe Maica Domnului. Sate intregi inca pornesc, cu mic cu mare, catre Nicula pentru a multumi Maicii Domnului, numarul de pelerini depaseste uneori suta de mii, cu ajutorul Domnului am fost si noi prezenti si nadajduim sa fim prezenti anul acesta. Pelerinajele catre Maica Domnului se mai desfasoara la Moisei, la Rohia, la Ramet, la Stramba. Locuri minunate unde salasluieste Maicuta noastra a tuturor. Sa ne rugam sa vina si in inimile noastre. Facebook Pelerini
 4. Mănăstirea Nicula
  Imi doresc un copil foarte mult , as vrea sa stiu cum pot sa trimit un pomelnic sa va rugati si pentru mine. doamne ajuta
 5. Mănăstirea Nicula
  Am fost si eu la harm la 15 August a fost frumos,cineva come ta ca nu a fost intimpinat cu zimbet,si nu era curat,maica domnului zimbeste la toata lumea si be asteapa pe toti la rugaciune ,legat de conditii,suntem la manastire,nu la stationer,mie mi-a placate foarte mult.
 6. Mănăstirea Nicula
  Si eu am fost la hram de Sfanta Maria, a fost f frumos am citit ceva comentariu, ca nu erau banci suficiente, si era murdar la wc, asta este nu se putea alte conditii la atita lume, ne am dus sa ne rugam nu in statiune, mie mi-a placut , a fost frumos.
 7. Mănăstirea Nicula
  Am fost la Manastirea Nicula in postul Sfintei Maria. Mi-ar fi placut sa ma intampine cineva macar cu un zambet daca nu cu un salut. In mintea mea un om care prin rugaciune ajunge sa fie mai aproape de Dumnezeu e fericit si trebuie sa poata impartasi acea stare de fericire cu pacatosul care vine la locul de rugaciune. Nu in ultimul rand va spun ca nu am gasit o toaleta in care sa pot intra in siguranta. Insoteam o doamna suferinda de scleroza multipla....am suferit mai mult pentru ea vazand ca nu aveam cum sa folosim toaletele ecologice deoarece musteau de urina. Va reamintesc ca suntem in anul 2018. Prin curtea plina de trotuare groase din beton sunt patru banci, plus inca trei sub soarele arzator.....si-mi fuge mintea la tarmul Marii Negre care se sufoca de sezlonguri. Atat vreau sa va spun.
 8. Mănăstirea Nicula
  Buna ziua. Am sa va spun parerea mea despre acest “preot”. Trec prin niste momente urate si m-am gandit ca ar fi timpul sa vin acasa si sa merg sa vorbesc cu preot pentru a ma face sa nu mai simt ca totul merge prost. Din cunostinte si din ce am citit pe internet am dat de preotul Adrian Lacatusu, asa ca m-am pus pe avion 2500 km(specific ca nu traiesc in RO) si dupa inca 450 km de la Bucuresti pana in satul Grigoresti,comuna Siminicea. Eram foarte bucuroasa ca o sa pot vorbi cu cineva despre problemele mele, asta pana acest om a scos primele cuvinte pe gura si am ramas muta de vocabularul pe care il are- in discutia cu mine s-a folosit de cuvantul ‘nasparlie’, iar vocabularul era demn de un adevarat vagabont. In sfarsitul discutiei(doar din partea dansului ca eu nu prea am avut timp sa vorbesc), acesta m-a intrebat unde locuiesc iar cand i-am spus ca in Elvetia a avut nesimtitul tupeu sa imi zica:’data viitoare cand vi sa imi aduci un ceas(vezi ca eu port ceasuri elvetiene-dansul avand un Rado in jur de 2000€) dar sa fie unul scump’. In concluzie, acest om pentru mine nu isi are rostul intr-o biserica tinand cont ca el doar si-a facut un nume pe carca oamenilor cu credinta in Dumnezeu. Nu mi se pare normal ca in biserica unde este acest om preot doar sa mearga o caseta iar acest “escroc” doar sa vorbeasca cu lumea si sa le ia banii. P.s:se fac bani si pe smecheria cu 99 de lumanari. Mi-a spus sa iau din biserica 99 de lumanari si sa le aprind acolo in biserica, deci alti banii facuti pe spatele persoanelor. Sper ca bunul Dumnezeu sa vada de acolo de sus tot ce fac sarlatanii de preoti din ziua de azi.
 9. Mănăstirea Nicula
  Bună seara. Sunt ia Golească și țin sa va scriu toate aprecierile mele de bine. Am fost și eu odată demult la mănăstire într-o zi de 15 august și a fost angelic totul:slujba, acele sentimente care apar parca ești în rai. Credeti-ma ca după acele rugăciuni comune în acea zi, mai apoi viata mea s-a schimbat în bine, Când mi s-a cerut S donez 2% din impozit din salar în perioada când lucram în tara legal, m-am simțit onorata sa pot face aceasta pt mănăstirea care cu mult înainte mi-a deschis sufletul și mintea și m-a ajutat sa vad și sa îmi găsesc pacea și liniștea. Dacă as mai avea ocazia sa lucrez în tara as mai face același gest, as dona cu toate mâinile 2% din impozitul din salar deoarece asa as simți eu ca trebuie sa fac. Din păcate de aici de unde sunt, demult timp preoții noștri care au fost și care sunt acum, nu mai organizează excursii sa vizitam mănăstiri dacă s-ar organiza cu drag m-aș reîntoarce în acest loc minunat și anume Mănăstirea Nicula. Cine are posibilitatea sa meargă acolo în vizita eu sfătuiesc sa meargă pt ca se întâmplă minunate în viata și în suflet și în inima oricărui om, minunea se întâmplă, icoana Maicii Domnului atinsa doar și oferă o Senzație de pace, de bine, de liniște. Tot soborul Mănăstirii sunt oameni minunați iar ceea ce se întâmplă acolo e divin. E o reala încărcătură divina care face ma bine.Mi-e dor de acele locuri și poate vreodată voi avea șansa să mai ating aceasta icoana minunata. Sa stau de vorba cu preoții și cu tot soborul existent și sa ma bucur pur și simplu de Prezenta lor și de acel loc divin. Va mulțumesc ca existați și ca ne carduri sufletele noastre cu bucurie.
 10. Mănăstirea Nicula
  Pt Costi

  Doamne ajuta Costi! Imi spui te rog daca mai mergi la Manastirea Nicula?

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii