Mănăstirea Nicula

HRAM 2016


In curand: programul slujbelor -

Zile de pelerinaj: 15 august si 8 septembrie

ISTORIC

Biserica din lemn ctitorita in 1552, incendiata in 1602 (Monumente, Cluj-Napoca, 1982) fiinta ca asezamant in 1659 si in 1695 data certa a refondarii sale din lemn de catre pustnicul Nicolae, ajutat de credinciosi. Mistuita de flacari in 1973 inclusiv cu clopotul inscris cu data 1696.
Biserica actuala din barne de stejar dateaza din 1770, stramutata din satul Top - Bistrita Nasaud. Infatisarea sa arhitecturala este in stil traditional maramuresean, cu turn clopotnita deasupra pronaosului, la intrare usiciori impodobiti cu frumoase rozete incizate (Monumente, Cluj-Napoca, 1982).
Manastirea a avut un reputat centru de iconari pe sticla in sec XVIII.
...
Este situată pe șoseaua Cluj-Napoca- Gherla  intersecție dreapta cu Fizeșul Gherlei 5 km, la 50 km NE de Cluj și la 18 km SE de Dej. Așezământul este construit la 3 km din șoseaua Nicula- Gherla, pe un paltou înonjurat spre SV de Dealul Mănăstirii, Dealul Cărbunari, Podu Mic, Podul Mare și Poiana Luchi la răsărit de dealurile Zăpodia și Ghergheleul. Dacă privim spre apus se vede cresta dealului care desparte Valea Someșului de Valea Sicului, și mai în depărtare, spre orizont, Munții Huedinului. Față de satul Nicula este la disanță de 1,2 km și la o înălțime de 100m.
          Scurt istoric: Urmele istorice privind existența satului există din 1926. Prima biserică se crede că a fost construită în 1952. Satul a devnit foarte cunoscut în împrejurimi, în Muntenia, în Moldova, și chiar peste hotare datorită existenței icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, a cărei istorie o vom reda mai târziu. În locul bisericii din 1952, pe la 1700, 1712, pustnicul Nicolae construiește alta, tot din lemn, care a fost mistuită de foc la 24 aprilie 1973. Aceasta a fost înlocuită în 1974 de arhimandritul Cleopa Nan cu alta tot din lemn, asemănătoare celei vechi, așa cum arată Ioadn Podea în „Monografia mănăstirii Nicula” din 1995. Construcția este în formă de navă, cu turn ascuțit, arhitectural semănând cu bisericile din Maramureș. Interesul din ce în ce mai mare al credincioșilor și pelerinilor care cercetau sfânta mănăstire atrași de Icoana Maicii Domnului face necesară construirea unei biserici mai încăpătoare. Inițiativa construirii noii biserici din zid o are profesorul de teologie, Mihai Inașco(1836-1878), care a adunat banii necesri prin contribuție și cu sprijinul  credincioșilor, la care a adăugat și leafa sa, reușind să vadă biserica ridicată în ultimul an de viață al său.
          Aprecieri tehnice privind biserica mare de zid: Este construită din piatră, cu boltitură din cărămidă, în formă de navă, în stil neoromanic, după planul arhitectului italian Laurențiu Zottieh, având 30,7 m lungime, 11,35 lățime cu naos și pronaos foarte încăpător. Iconostasul aurit a fosr sculptat de S. Kertsteșiu din Tășnad. În mijlocul iconostasului este așezată Icoana Maicii Domnului de la 1681, făcătoare de minuni, care are un mecanism de ridicare și de lăsare în jos ca miile de plelerini să o poată atingeși săruta. Ușa de intrare în biserică este din lemn de stejar cu o sculptură foarte frumoasă. A fosr pusă după 1970 în timpul stăreției Arhimandritului Cleopa Nan. În anul 1906 s-au cumpăratcele trei clopote de la turnătoria Șopron din Ungaria.
          Pictura: Inițial a fost realizată de canonicul Mihail Șerban din  Gherla din 1983, autorul fiind pictor și compozitor muzical. Actuala pictură este realizată în tempera, stil bizantin, de către pictorul focșănean, prof. Vasile Pascu, în anul 1961.
          Clădirea chiliilor, zidită din 1913-1920, acoperită cu tablă e zinc, cuprinde și un paraclis cu hramul „Buna Vestire”, pentru slujbele de iarnă, pictat de monahi în stil Niculean. Are o trapeză impunătoare, ornamentată cu 60 de icoane pe sticlă și 6 chilii bine îngrijite, care sunt puse la dispoziția oaspeților.
          Altarul de vară este construit la12 km de biserica mare, din lemn de stejar sculptat, acoperit cu tablă zincată. A fost pictat de pictorul bucureșten Sandu Ignat în tehnica frescă, culori vii, stil bizantin.
          Atelierul de icoane pe sticlă prin care mănăstirea Nicula duce mai depare prestigiul geniului artistic românesc, al picturii iconelor pe sticlă, face ca icoanele de aici să fie apreciate și astăzi în Germania, Franța, Austria, Elveția. Artizanul plin de talent al acestui atelier este părintele Ilarion Mureșanu, un nume binecunoscut. În acest telier, au mai lucrat Irineu Crăciun. Mihail Meire, Nichifor Dimofte și părintele Arsenie Topa care a pictat mai multe biserici din Transilvania.
          Muzeul este înzestrat cu o bogată colecție de icoane pe sticlă de la Nicula, Făgăraș, Scheii Brașovului, Săliște, Valea Sebeșului, localități cu faimă în pictura iconelor pe sticlă, dată de niculenii stabiliți acolo. Se găsesc și icoenpictate în zilele noastre de ierodiaconul Ilarion Mureșanu. Sunt și icoane pe lemn maramureșene, someșene, și din alte părți, din sec. XVI- XVIII, ca Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe din 1770. Dintre vechile cărți biserice atrage atenția „Cazania lui Varlaam” de la 1643 cu diverse însemnări pe marginea paginilor cu diverse însemnări pe margine paginilor  din diferite localități ale Transilvaniei. Biblia de la 1795 a lui Ioan Bob, Antologhion de la 1773 etc. Muzeul mai are sculptură în lemn și în rădăcii, ceramică, țesături, prosoape.
          Biblioteca mănăstirii cuprinde ediții semnate de nume celebre ca Toma d\'Aquino, Fericitul Augustin, dacă ne referim la cărțile teologice, și multe volume de Goethe și Shakespeare. Vizitatorul este plăcut impresionat de la început de marea poartă de stajar de la intrare, sculptată de meșterii din Tg. Nemț cu motive florale și, în afară de sfinți, și cu figurile lui Horea, Cloșca și Crișan, precum și ale domnitorilor principali ai teritoriilor românești.
          Istoria Icoanei  Maicii Domnului Făcătoare de Minuni- Icoana este cea mai mare comoară a mănăstirii, pentru care vin aici sute de credincioși an de an, care seroagă pentru alinarea suferințelor și curățirea păcatelor. Icoana a fost pictată în 1681 de preotul român Luca din Clod, sat mare, așezat la 10 km SV de Gherla. A fost cumpărată de nobilul român Ioan Cupșa din Nicula pentru biserica parohială.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Nicula
  Bună seara. Sunt ia Golească și țin sa va scriu toate aprecierile mele de bine. Am fost și eu odată demult la mănăstire într-o zi de 15 august și a fost angelic totul:slujba, acele sentimente care apar parca ești în rai. Credeti-ma ca după acele rugăciuni comune în acea zi, mai apoi viata mea s-a schimbat în bine, Când mi s-a cerut S donez 2% din impozit din salar în perioada când lucram în tara legal, m-am simțit onorata sa pot face aceasta pt mănăstirea care cu mult înainte mi-a deschis sufletul și mintea și m-a ajutat sa vad și sa îmi găsesc pacea și liniștea. Dacă as mai avea ocazia sa lucrez în tara as mai face același gest, as dona cu toate mâinile 2% din impozitul din salar deoarece asa as simți eu ca trebuie sa fac. Din păcate de aici de unde sunt, demult timp preoții noștri care au fost și care sunt acum, nu mai organizează excursii sa vizitam mănăstiri dacă s-ar organiza cu drag m-aș reîntoarce în acest loc minunat și anume Mănăstirea Nicula. Cine are posibilitatea sa meargă acolo în vizita eu sfătuiesc sa meargă pt ca se întâmplă minunate în viata și în suflet și în inima oricărui om, minunea se întâmplă, icoana Maicii Domnului atinsa doar și oferă o Senzație de pace, de bine, de liniște. Tot soborul Mănăstirii sunt oameni minunați iar ceea ce se întâmplă acolo e divin. E o reala încărcătură divina care face ma bine.Mi-e dor de acele locuri și poate vreodată voi avea șansa să mai ating aceasta icoana minunata. Sa stau de vorba cu preoții și cu tot soborul existent și sa ma bucur pur și simplu de Prezenta lor și de acel loc divin. Va mulțumesc ca existați și ca ne carduri sufletele noastre cu bucurie.
 2. Mănăstirea Nicula
  Pt Costi

  Doamne ajuta Costi! Imi spui te rog daca mai mergi la Manastirea Nicula?
 3. Mănăstirea Nicula
  Pt Costi

  Doamne ajuta Costi! Imi spui te rog daca mai mergi la Manastirea Nicula?
 4. Mănăstirea Nicula
  Dragii mei,pentu pelerinajul din 24-25 iunie 2017 mai avem 1(un) loc. Se viziteaza Manastirile:BUNESTI,SIGHISOARA,NICULA,ROHIA si SAN MARTINU de CAMPIE.
  Informatii si plata la D- na DRAGAN MANUELA-tel 0730.645.624.
  Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala!
 5. Mănăstirea Nicula
  20/04/2017 Iraq Baghdad
  Pentru
  Sfintia Sa
  Staretul Manastirii Nicula Cluj
  Arhimandrid NICOLAE MOLDOVAN
  Sfintia Voastra
  Sunt departe de Romania.va rog sa-mi ierta-ti indrazneala dar acesta este unicul mod de a va contacta. Va multumesc pentru ajutorul primit prin rugaciunile dvs.
  Va rog un acatist de 40 de zile.
  ELENA se roaga pentru dezlegarea tuturor legaturilor vazute si nevazute ,facute de dusmanii vazuti si nevazuti roabei lui Dumnezeu ELENA si la tot ce i-mi apartine.
  Cu multumiri din suflet
  General Manager
  Elena Pavel
  Romania
 6. Mănăstirea Nicula
  Buna ziua cu mare rugaminte si cu ajutorul dumnezeu sa ma puteti ajuta am 2 copii unul de 11luni as vrea sa aiva caldurica de iarna nu ne putem descurca e foarte greu cu voia domnului si cu sufletul curat ma rog la domnul sa ne ajute sa iesim din iarna sa ne auda domnul rugaciuna,macar pentru Ingerasul nostru sa nu sufere cu mare rugaminte apelez sa fim ajutati doamne aajuta
 7. Mănăstirea Nicula
  Doamne aiuta pomelnic de vii Valerie Corina bolnava Eugen blnav cancer Anca Georgiana Ioan Ciprian monica maria Teodora Georgiana Maria Peter Ana bolnavi va rugam sa aiuta bunk dumnezeu si cu dumneavoastra sa scapa de problem si iertati .multumim si un raspuns.
 8. Mănăstirea Nicula
  pt tine anghil ioan.stiu pe cineva care te poate ajuta.locuieste langa bucuresti.iti las mailu meu titus_man_player_24@yahoo.com.trebuie sa mergi personal.
 9. Mănăstirea Nicula
  Parinte am o rugaminte la dv vreau sa va spun ca am citiva ani buni ca numi merge nimica bine toate marg invers inclusiv sanatatea a fost cineva de la fam mea la o manastire din tara si cind a deschis cartea calugaru la mine ia spus ca cineva mia facut ceva ma legat si vreau sa vb cu dv cum as putea face sa ma dezlegati de canonul asta daca putet tr nr dv de tel ca avem de vb mai multe va Multumesc
 10. Mănăstirea Nicula
  As dori si eu nr de telefon de la manastire. Multumesc

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii