Mănăstirea Radu Vodă

Istoria acestui sfant lacas este deosebit de agitata. Pe locul aceasta ridicat de pe malul Dambovitei, s-au descoperit vestigiile arheologice ale celei mai vechi asezari de pe aceste meleaguri, datand din paleolitic. Inca de pe vremea geto-dacilor asezarea de aici era fortificata.

Prima biserica, cca. 1500, dar si cea de-a doua (1560) au fost distruse. Astazi, complexul Radu Voda este compus din biserica, turnul clopotnita, seminarul teologic si ruinele Palatului Domnesc.

Asezamantul a trecut prin grele incercari: a fost puternic avariat in timpul retragerii lui Sinan Pasa. Dupa ce a fost inchinat calugarilor greci, acestia au luat, la plecare, toate odoarele si obiectele de pret ale manastirii. Iar in 1875, Titu Maiorescu, in calitate de ministru al cultelor, dispune demolarea incintei, zidurile fiind pur si simplu aruncate in aer. Turnul clopotnita este cel mai inalt din Bucuresti (aproape 25 de m).

De remarcat arhitectura deosebita a bisericii Radu Voda, cu ziduri exterioare groase de 1,5 m, cu o frumoasa decoratie, cu pictura complet refacuta de parintele arhimandrit Sofian Boghiu.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele impresii

Vezi toate impresiile

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii