Mănăstirea Rarău

Potrivit tradiției, aici a fost o sihăstrie înființată de cuviosul Sisoe, spre sfârșitul secolului al XV-lea. Se mai spune că, după anul 1538, când Petru Rareș a fost schimbat de la domnie, soția sa, Elena, împreună cu copiii, s-au ascuns în Rarău, fiind ocrotiți de călugari. Drept mulțumire, voievodul le-a înălțat o biserică în locul celei vechi și astfel a luat ființă schitul Rarău, în fosta sihăstrie Dodu. Mânăstirea a fost desființată de austrieci în anul 1786. S-a reînființat după 1918, iar în 1959 a devenit schit. În anul 1990 a redevenit mânăstire.

În 17 septembrie 2000, P.S. Gherasim Putneanul a sfințit noua biserică a mânăstirii.
 
Minunea din munte
 
Mână dumnezeiască a pictat icoana făcătoare de minuni, astfel încât, Maica Domnului te privește cu smerenie și dragoste dumnezeiască în orice loc te-ai afla în biserică. Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“. O altă icoană, considerată făcătoare de minuni și adăpostită de Mănăstirea Rarău, este și cea a Sfântului Ioan Evanghelistul. Pelerinii sosiți la lăcașul sfânt de pe Rarău pot găsi adăpost în casele de oaspeți ale mănăstirii timp de 24 de ore și au privilegiul de a se mărturisi pe timpul nopții, după ce vor fi văzut minunățiile pe care Dumnezeu le-a pus pe acele meleaguri.
Iarba mult mai verde și mai grasă, aerul curat ce parcă îți taie respirația când te bucuri de susurul apei ce gonește pe Bistrița și ospitalitatea oamenilor din Bucovina sunt lucruri ce-ți rămân în suflet după o călătorie, chiar și de doar câteva zile. Pe aceste meleaguri, ale Dornelor, și oamenii sunt altfel. Și la Dorna a fost secetă, nu a plouat cât a trebuit, mierea nu a ieșit ca în alți ani, nici fâneața nu e tot atât de deasă, însă muntenii de pe Băda mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce le-a dat și au speranța că vor trece cu bine iarna. „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom trece cu bine. De foame nu vom muri…“. Și nu vor muri cu siguranță, atâta timp cât se află mai aproape de cer, printre plantele miraculoase ce tratează boli și lăcașurile sfinte ridicate prin truda înaintașilor.
Sunt multe astfel de locuri sfinte care merită vizitate. Pentru pentru liniștea locurilor și posibilitatea mărturisirii la ceas de seară, pentru slujbe și icoane, merită ca orice călător ajuns pe meleguri bucovinene să îndrăznească să devină pelerin și să urce până la Mănăstirea Rarău.

Din vremea lui Petru Rareș

Ctitorie a domnitorului Petru Rareș, Mănăstirea Rarău poate deveni adăpost și loc de rugăciune pentru orice drumeț care se încumetă să străbată piscurile din zona Dornelor. Pe drumuri de munte, după ce am lăsat în urmă drumul asfaltat de la Chiril , mă minunez de frumusețile ce taie răsuflarea și fac, pentru o clipă, timpul să stea în loc. Se vede treaba că Dumnezeu a rânduit ca o sfântă mănăstire să fie înălțată pe locuri mirifice, aproape, deopotrivă, de cer și pământ. Aici, doar cu smerenie și dragoste de Dumnezeu poți viețui. Aproape de cota 1.400 se înalță două biserici. Cea veche datează din vremea când la cârma Moldovei se afla bravul Petru Rareș. Mai este o biserică, mai nouă, care a fost sfințită în anul 2000.
Drumeții ce se abat pe la Mănăstirea Rarău în drumul lor spre Pietrele Doamnei sau miile de credincioși care urcă special la lăcașul sfânt, în căutarea liniștii sufletești, pleacă acasă cu speranța în suflet că problemele le vor fi rezolvate, după ruga aprinsă în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adăpostită în biserica veche a mănăstirii. „Din gura Maicii Domnului izvorăște mir“, aflăm de la cineva. În afară de asta, icoana impresionează și prin modalitatea în care a fost pictată, căci privirea Maicii Domnului te urmează în orice colț al sfântului lăcaș te-ai afla. Fecioara privește cu blândețe maternă și dragoste dumnezeiască spre fiecare dintre cei care trec pragul sfântului lăcaș.

Sute de credincioși urcă zilnic la Mănăstirea Rarău

„Sute de credincioși ne calcă pragul, chiar și în zi când nu este sărbătoare, și ne bucură faptul că cei care vin aici își găsesc liniștea sufletească. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și aceea a Sfântului Apostul și Evanghelist Ioan, dăruiesc, după credință, fiecăruia“, aflăm de la părintele protosinghel Veniamin Băican, stareț al Mănăstirii Rarău de peste 25 de ani.
Icoana Sfântului Ioan Evanghelistul se află în biserica nouă a mănăstirii. De altfel, Sfântul Ioan este și patronul paraclisului.
Mănăstire de călugări încă din anul 1800, la Rarău se ostenesc întru slava Domnului, alături de părintele Veniamin, alți 20 de călugări. Chiliile și casa de oaspeți din curtea mănăstirii pot găzdui într-o noapte 150 de pelerini. Afară de cazare și masă, credincioșii care hotărăsc să poposească la Rarău au și posibilitatea ca, fie zi sau noapte, să se spovedească, beneficiind de sfaturile părinților duhovnici care se nevoiesc în mănăstirea de pe munte.

Din Chiril, la Mănăstirea Rarău

La Mănăstirea Rarău se poate ajunge din Piatra Neamț sau Târgu Neamț, trecând prin Poiana Teiului, Broșteni și ajungând în satul Chiril. De la podul peste pârâul Chiril se urcă pe muntele Rarău pe un drum asfaltat aproape 4 kilometri , după care, din dreptul unei troițe, se merge la pas, pe un drum neasfaltat (vara, pe timp însorit, se poate ajunge cu mașina până la mănăstire), alți 800 de metri.
O altă cale de acces este prin Vatra Dornei. De la autogara orașului se poate lua autobuzul Dorna Arini - Chiril, după care drumul trebuie străbătut pe jos. Un alt traseu, mult mai anevoios, este cel din Câmpulung Est, peste vârful Rarăului. Acesta este însă închis iarna, fiind greu accesibil chiar și pe timp însorit.
 
Carmen.

  

 

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Rarău
    Atmosfera de pace ,pe 2 ianuarie 2023 ! Soarele ne-a mangaiat fruntile ,Icoana Maicutei Domnului ne-a bucurat sufletele incarcate de necazuri ,a fost primul mare cadou pe care l-am primit in noul an ! Asteptam demult sa o vad si iata ! Dupa ce treci pe sub baldachinul unde sta Maicuta ,stii ca toate iti vor fi mai line in viata ta ! Sarut mana Maicuta !
  2. Mănăstirea Rarău
    Doamne Ajută Stareț vă rugăm foarte foarte frumos ajutați-ne și pe noi de Sărbătoare Sf Paște cu ceva bănuți de alimente ulei făină orez și mălai sărbători Pascale Cu Sănătate și Paște Fericit amin Doamne ajuta Stareț
  3. Mănăstirea Rarău
    Cum de poate trimite pomelnic,pe ce nume de starlet,si adresa corect a va rog.,am inteles ca staretul pe,Veniam Baican a decedat,daca de poate sa scrie ti cine este nou. Staret si un nr de telefon daca de poate,multumesc.
  4. Mănăstirea Rarău
    A plecat la Domnul protos. Veniamin Baican... Trist dar adevărat.Pleaca bătrânii..
  5. Mănăstirea Rarău
    Astăzi parintele Veniamin a trecut la Domnul după o grea suferința. Dumnezeu sa îl ierte!
  6. Mănăstirea Rarău
    Despre istoricul Manastirii Rarau gasiti informatii si aici :
    http://manastireasihastriararaului.blogspot.com/p/minunile-maicii-domnului-din-manastirea.html?m=1
    La capitolul "Icoana Zburatoare "
  7. Mănăstirea Rarău
    Doamne ajuta! Stie cineva cum se mai simte staretul manastirii Rarau, parintele Veniamin Baican? Am inteles ca este bolnav. Va rog care ati fost acolo, sa dati un raspuns.
  8. Mănăstirea Rarău
    Aici am găsit atâta liniște și blândețe încât nu pot descrie în cuvinte.
    Nu cunoșteam istoricul mânăstirii dar simțind ceva deosebit am început să caut date cu privire la acest loc binecuvântat.
    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu miluieștemă pe mine păcătosul.
  9. Mănăstirea Rarău
    Veronicooo, nr. tău nu e bun... am sunat de nenumărate ori și mereu este închis. Ba mai mult, am trimis și mesaj cu confirmare de primire și mesajul de confirmare NU a a ajuns la mine, semn că mesajul nu a ajuns, nu a fost citit deloc.
    Nu știu acum... parcă nici încredere să trimit vreo scrisoare nu mai am.
    Aș trimite niște bani, un mandat poștal, dar nu știu pe ce nume.
    Poate să mă lămurească cineva, vă rog?
  10. Mănăstirea Rarău
    Fratilor intru Hristos Domnul,

    Pentru cei care vor sa trimita un pomelnic catre Sfanta Manastire Rarau, si nu stiu cat si cum sa trimita pentru pomelnic: parintii de aici nu cer taxe, daca vi s-a intamplat sa intalniti la lumanari un calagur care vorbeste mult si fara folos, e bine sa stiti ca o face fara binecuvantarea parintelui staret, luati-o ca pe o ispita datorata neputinetelor voastre(asa am facut si eu), nu-l judecati si rugati-va pentru el. Fiecare pune la pomelnic cat crede si cat are, ca indrumare pentru cei care au de unde: 10 lei pentru 40 de zile, va rog sa scrieti pe hartii separate vii/mortii, pentru ca parintilor sa le fie mai usor de pomenit. La fel, tot orientativ: 100 lei pentru pomenirea pe un an de zile. Trimiteti scrisoare cu pomelnicul, specificati sumele pe care le trimiteti prin mandat postal(obligatoriu, NU puneti banii in plic cu scrisoarea pentru ca se desfac), astfel incat parintii sa stie. O sa-i rog pe parinti sa ne dea un cont pentru cei care vor sa faca un transfer.
    Pentru cei care au plecat de acolo nemangaiati, pot sa va spun doar atat: REVENITI, cu gandul bun si cu rugaciune la Maica Domnului, nu lasati ispitele pe care le-ati avut sa va lipseasca de bucuria si linistea pe care vi le aduc rugaciunea parintilor din manastire si binecuvantarea Maicii Domnului.
    Va spun acestea, ca una care de peste 15 ani merge in aceasta manastire in care viata este grea, in care putini calugari au rezistat, ispitele sunt mari si nu toti cei care vin pentru viata monahala au si chemare....multi pleaca si revin, altii stau cat sa tulbure pe ceilalti frati si parinti.....dar nu noi suntem cei care avem caderea a judeca, pentru ca cine suntem noi sa judecam sluga altuia?
    Maica Domnului este Stapana manastirii si toate cate sunt acolo se intampla cu stirea Ei- minunile : cererile ascultate, rugaciunile implinite, ajutorul, vindecarile.... si credeti-ma ca sunt foarte multe ( cunosc copii cu autism care azi spun rugaciuni, bolnavi care erau in pragul mortii si carora nu li se mai dadeau sanse -azi traiesc si sunt bine, copii veniti pe lume, oamnei care si-au gasit rostul si calea dupa rugaciunile facute la Maica Domnului, si multe, multe altele). In jurul meu, toti cei care au ajuns si si-au plecat genunchii sufletului la Rarau, la Maica Domnului n-au ramas fara raspuns. Vietile noastre s-au imbunatatit dupa ce ne-am intalnit cu Maica Domnului la Rarau.
    In aceste vremuri grele, in care Sfanta Impartasanie ne este interzisa, rugaciunea noastra a tuturor pentru toti trebuie sa fie mai puternica decat oricand. Nu stim cand ne va fi permis sa mai intram sa ne rugam sub icoana Maicii Domnului, dar cu mila Maicii Domnului vom ajunge la Sfanta Liturghie in curtea manastirii.
    Va rog sa-i aveti in rugaciune si pe parintii de laSfanta Manastire Rarau- Staretul, Protosinghel Veniamin (bolnav) cu obstea, pe parintii de la Putna -arhimandrit Melchisedec cu obstea( 31 de calugari izolati in spital pentru ca au iesit pozitiv- infectia cu COVID 19).
    Hristos in mijlocul nostru!

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii