Mănăstirea Râșca

Este situată pe șoseaua Fălticeni – Tg. Neamț, din Boroaia ramificație dreapta Râșca – Slătioara, 20 km sud-vest de orașul Fălticeni și 1 km nord de centrul satului Râșca. La vest de mânăstirea Râșca 10 km este mânăstirea Slătioara, iar la 5 km este mânăstirea Bogdănești. În apropierea mânăstirii la nord și răsărit trece râul Râșca de la care și-a luat numele mânăstirea și satul. Tot în apropiere, la apus de mânăstire, se proiectează marginea albăstrie a codrilor nesfârșiți din lanțul Carpaților.

Mânăstirea Râșca a fost numită la începutul ei Bogdănești, fiind înființată în mijlocul satului Bogdănești în 1359 de către Bogdan Vodă și doamna Maria, ca să slujească ca biserică domnească în vecinătatea târgului Baia atunci întemeiat. A fost distrusă de tătari prin foc în 1510 și 1512. Bogdan cel orb, fiul lui Ștefan cel Mare dădu poruncă a se zidi din nou. Pustiită și aceasta de oștile turcești ale lui Soliman Magnificul, care au prădat și devastat și alte mânăstiri ale Moldovei, Petru Rareș a zidit-o din nou în anul 1542, în a treia domnie a sa, dar de data aceasta, pe un dâmb, dincolo de râul Râșca, primind numele acestuia. Zidirea bisericii a fost încredințată fostului călugăr Macarie, devenit episcop de Roman, istoric și om de încredere a lui Rareș. El și-a luat ca ajutoare pe logofeții Ioan și Teodor Balș. Biserica mânăstirii Rașca este mai mica decat Probota, dar la fel de solidă. Zidul împrejmuitor, ridicat de Bogdan, a fost lărgit împrejur pe patru laturi, pentru a sluji la nevoie ca cetate. Mânăstirea a fost sfințită la 9 mai 1542, ziua în care au fost aduse moaștele Sfântului Nicolae, îndeplinindu-și rolul de metoc al Probotei.

După învingerea și uciderea lui Ioan Vodă cel Cumplit în 1574, călugării au fugit de turci, după ce au ascuns clopotele într-un iaz. Se spune că în continuare, ctitoria lui Petru Rareș a rămas pustiită 40 de ani. Un nou ctitor apare acum, Costea Bacioc, mare vornic al Þării de Jos, care a înnoit viața mănâstirii și a zidit actualul pridvor între anii 1611 și 1618. Pe peretele din miazăzi, deasupra ușii de intrare în biserică, este scris în slavonă: “Cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului  Duh s-a început acest pridvor și cu stăruință s-a zidit în numele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, cu zidirea și cu ordinul dlui Costea Bacioc, mare vornic al Þării de Jos și cu principesa Candachia și s-a început a se zidi în zilele bine credinciosului domnitor Io Constantin Moghilă voievod la anul 1611 iunie 7 zile și cu voia lui Dumnezeu s-a săvarșit în zilele binecredinciosului domnitor Io Radu Mihnea voievod, la anul 7126 (1618) luna septembrie 30, pentru aceasta rog să vestiți toate.”

În pridvor pe stânga se vede mormântul soției lui Alexandru Lăpușneanu cu inscripția: “Bine credinciosul și de Hristos iubitorul Io Alexandru Voievod Domnitorul Moldovei a înfrumusețat acest mormânt soției sale Doamna Anastasia Alexandru Lăpușneanu care a trecut la veșnicele lăcașuri și a fost îngropată aici la anul 7066 (1558) luna mai 2”

În 1677, Mitropolitul Dosoftei a închinat mânăstirea Probota Patriarhiei de Ierusalim. Dar mânăstirea Râșca care era închinată Probotei nu s-a supus și s-a separat cu gospodăria ei. Ctitor însemnat este și egumenul Calistru Ene care, pe la 1750 începe construcția chiliilor și înalță zidurile. Chiril, starețul, înzestrează mânăstirea cu carți, vase și veșminte. Arhiereul Sofronie a fost un cărturar și caligraf vestit, iar călugărul Ioan cât era de sfânt, pe cât era de cărturar.

După 1821 starețul Isaia a dărâmat un perete interior, și a zidit veșmântăria, a construit două turnuri și a acoperit biserica. El a strămutat hramul mânăstirii de la 9 mai la 6 decembrie, a introdus rânduielile aspre de la Muntele Athos și a înființat o școală de cântăreți bisericești. Chipul lui Isaia este zugrăvit pe peretele exterior al pridvorului.

Prin poziția sa retrasă, mânăstirea Râșca a avut și rolul de închisoare pentru călugării vagabonzi și îndeosebi pentru boierii răzvrătiți împotriva domnului. Din ordinul lui Mihail Struza (1835 – 1849) a fost închis în 1844, pentru ideile lui politice înaintate, marele bărbat de stat Mihail Kogălniceanu. A stat închis 6 luni într-o chilie din zidul clopotniței existentă și astăzi.

În 1921, stareț fiind Pancratie Fasolă, un groaznic incendiu a ars acoperișul bisericii, veșmântăria, turnul din mijloc, casa de oaspeți, chiliile și întreaga gospodărie, mânăstirea fiind amenințată cu pustiirea. Din îndemnul și cu stăruința Mitropolitului Pimen al Moldovei a fost refăcută prin munca și osârdia călugărilor, ajutați de popor și autorități. Renovarea  s-a terminat în timpul Regelui Carol al II-lea (1930 – 1940), prim-ministru fiind marele istoric N. Iorga, iar stareț al mânăstirii Arhimandritul Paisie Cosma. Acest vrednic stareț plantează în grădină pomi fructiferi și împrejmuiește mânăstirea cu gard.

În timpul marelui razboi din 1916 – 1918, călugării din mânăstire au mers ca infirmieri pe câmpul de luptă pentru îngrijirea răniților. Călugării în vârstă au îngrijit răniții din chiliile mânăstirii, în care s-a înființat un spital militar. Și astfel ca buni români și-au făcut cu toții datoria în acele vremuri grele.

Între anii 1972 și 1991 mânăstirea a fost restaurată prin purtarea de grijă a Mitropoliților Moldovei Justin și Teoctist deveniți ulterior Patriarhi ai României. 
 
 
Vasile Dumitrache - "Mânăstirile și schiturile României" - editura Nemira, 2002

 

 

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Râșca
  Bună ziua! Doamne ajuta!
  Cat costa un pomelnic de 40 zile la sfanta manastire?
 2. Mănăstirea Râșca
  Multumesc Sfintilor Arhangheli Mihail,Gavriil si Rafail pentru ajutor.Doamne ajuta!
 3. Mănăstirea Râșca
  Am un baietel de 3 anisiori, Angelos Mitas si din pacate are un sindrom... Imi doresc f. mult sa-l duc acolo la manastire... Au voie femeile? michaella_mita@yahoo.com
  O rugaciune pt. baietelul meu sa se faca bine, va rog frumos...
 4. Mănăstirea Râșca
  ""HARANA PENTRU SUFLET LA MANASTIRILE DIN MOLDOVA": 8-9-10 IUNIE 2012. Plecarea se va face din Ploiesti cu autocar 55 locuri, vizitand urmatoarele Manastiri: Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Manastirea Sihastria, Manastirea Secu, Manastirea Neamt, Manastirea Hadambu (dormit) - Manastirea Hadambu (Plecarea va fi la ora 08-00), Catedrala Mitropolitana din Iasi (Sfanta Parascheva), Biserica “Sfintilor Parinti” (Boroaia), Manastirea Camarzani, Manastirea Rarau (dormit) - M.Rarau (Sfanta Liturghie), M.Petru Voda - Ploiesti


  Pentru mai multe informatii: 0729219125; 0749111218
  Va multumim si Doamne ajuta!
 5. Mănăstirea Râșca
  Cu ani in urma l-am cunoscut pe parintele staret Mihail. Un om deosebit de placut, care-ti insufla putere, dragoste si speranta sa poti trece peste necazurile vietii.
  Celor care au necazuri si poveri grele le recomand sa mearga, cu incredere si cu rugaciuni la aceasta Sfanta Manastire de la Rasca.
  De asemenea va recomand sa vizitati si site-ul unui viitor sfant al romanilor Ioan Lumanarica, mare facator de minuni, necunoscut inca credinciosilor. www.luminarica.ro
 6. Mănăstirea Râșca
  CUM V AM MAI SPUS,AM FOST DE MULTE ORI,E UN COLT AL RAIULUI,VA DORESC SA O VIZITATI,SI SA VIZITATI SI CLOPORNITA,UNDE A STAT ARESTAT MIHAIL KOGALNICEANU,MULTA SANATATE LA TOATA OBSTEA SI DUMNEVOASTRA CARE CITITI ACESTE RANDURI!
 7. Mănăstirea Râșca
  STARET ARHIMANDRIT MIHAIL BALAN.
 8. Mănăstirea Râșca
  manastirea rasca este locul unde imi gasesc linistea de fiecare data cand merg si pr staret de acolo este un om special pt mine este un om credincios, un adevarat calugar sa i dea dumnezeu viata lunga si multa sanatate.
 9. Mănăstirea Râșca
  Am fost la sfarsitul lunii aprilie la Manastirea Rasca, este minunat, in zilele pe care le-am petrecut acolo nu m-am gandit la nimic altceva decat la familia mea. Vreau sa multumesc Parintelui staret Mihail impreuna cu obstea pentru ospitalitatea oferita grupului nostru. M-as duce in fiecare luna 4 zile, m-am simtit minunat, linistita, efectiv am venit de acolo mult mai relaxata.
  Sa le dea Bunul Dumnezeu multa sanatate Parintelui Mihail impreuna cu obstea. Parintele Mihail este un om extraordinar, un foarte bun gospodar, un om al Lui Dumnezeu. Multumesc inca o data.
 10. Mănăstirea Râșca
  Toronto
  MIHAI FERARU
  In prag de moarte si foarte saraci, o familie de romani cu boli cardiovasculare grave se lupta sa-si salveze zilele, Singura lor speranta este Dumnezeu si ajutorul concret al crestinilor de pretutindeni.
  Sa intindem o mana de ajutor acestei familii!
  Bunatatea si milostivirea lui Hristos este in fiecare dintre noi, si prin actele noastre de milostenie si caritate, fata de semenii nostri ne vede Mantuitorul si ne va aduce mantuirea. Contactati familia FERARU Tel: 0764807565
  Contul ce la deschis ptr a primi ajutorul de la handicap in valoare de 33,5 lei este la RAIFFAISEN BANK,

  in LEI: ro93rzbr0000060001059026
  Domnul Mihai Feraru a trimis Redactiei Las Vegas Romanian Journal copii dupa documente care dovedesc starea precara a sanatatii dumnealui si a sotiei, precum si scrisori semnate de Preotul Bisericii Ortodoxe din satul in care locuieste . Iata mai jos scrisoarea prin care Dl. Mihai Feraru ne cere tuturor ajutorul:
  Sunt un om foarte bolnav , eu si sotia mea suntem 2 cardiovasculari, partial sunt paralizat, varsta noastra este de 52 ani, si singura sursa de venit a familiei noastre este doar o pensie pe caz de boala foarte mica si alte venituri nu mai avem, eu cu sotia nu putem efectua nici o activitate, numai Bunul Dumnezeu stie de viata noastra de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oameni cu suflet pentru oameni si care il iubesc pe Bunul nostru Dumnezeu, sa-mi ajute si familia mea greu incercata de atata necaz, Va rog, in numele lui Dumnezeu sa va ganditi ca cineva in grea suferinta asteapta ajutorul dumneavoastra. Dumnezeu v-ar putea ajuta atunci cand veti avea mare nevie pentru ceea ce veti face . Pot dovedi cu acte in regula. Diabetul este f mare imi fac zilnic 2 feluri de insulina de 4 ori pe zi..Dorim sa mai putem merge pe la clinici medicale ptr investigatii si tratament, ori-ce fel de ajutor la noi va fi bine-venit, sub ori-ce forma ar fi.Doamne ajuta , Multumim Anticipat. A-R

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii