Mănăstirea Secu

Mânăstirea Secu, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din munții Neamțului, își are începutul în prima parte a secolului al XV-lea când, printre alte sihăstrii existente, apare sihăstria Secului, numită Ioan și Atanasie. Nu departe de actuala așezare a mânăstirii, pe locul unde se află cimitirul, există schitul Zosima. Aceste date reies dintr-o inscripție aflată la intrarea în schit, pierdută în 1821, când ultima rezistență a Eteriei conduse de Ipsilante este înfrântă de turci, care incendiază și mânăstirea. În acest așezământ cu viață de obște, unde rugăciunea se împletea cu ascultarea, starețul Zosima, cunoscut erudit și dascăl, fondează o școală în care se studia gramatica, muzica, pictura și sculptura. Scopul școlii era formarea monahilor scriitori, copiști, cărturari, meșteri artizani. Dintre aceștia se remarcă Dosoftei ca dascăl, Varlaam, Ghedeon și Sava ca stareți, toți Mitropoliți ai Moldovei, Mitrofan Episcop de Roman și alți clerici ce-au slujit lui Dumnezeu și națiunii, cu credință. Schitul lui Zosima a durat până în anul 1602, când vornicul Nestor Ureche (tatăl scriitorului Grigore Ureche) ctitorește actuala biserică din zid închinată Sfântului Ioan Botezătorul.
Detalii tehnice
Biserica păstrează caracterisicile ctitoriilor voievodale moldave din sec. al XVII-lea, cu unele mici modificări în arhitectura exterioară. Este o construcție masivă, cu o turlă deschisă, poligonală, pe naos, luminată de câte o fereastră la est și vest. Altarul primește lumina de la o fereastră la est. Ferestrele sunt înguste și înalte, apărate de grilaje metalice. Catapeteasma este din lemn de tei sculptat. Pridvorul a fost adăugat în sec. al XVIII-lea. În pronaos, în dreapta, se află mormântul ctitorului Nestor Ureche, iar în stânga, cel al soției sale, Mitrofana. Pardoseala bisericii este din scândură, iar acoperișul din tablă de plumb. În exterior pereții au un brâu median simplu. De jur împrejurul bisericii, este unrând de firide. În biserică se găsesc moaște ale mai multor sfinți, inclusiv al Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, o cruce de lemn  din Sfânta Cruce  pe care s-a răstihnit și a pătimit Mântuitorul, și Chivotul sfințiț în care s-au aflat moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.
             Pictura
A fost executată în tehnica frescă, stil bizantin de pictori anonimi.În 1850, pictori locali vor picta interiorul în ulei, în stil neo-bizantin, iar în 1972 a fost restaurată. În sud –estul incintei, la etaj, este paraclisul Adormirea Maicii Domnului, zidit în piatră în 1610 de Episcopul Ghedeon. Paraclisul Sfântului Nicolae a fost ridicat în 1823 cu sprijinul lui Veniamin Costache, pe locul unei biserici de lemn construită de egumenul Nifon Udrea Trotușanu în 1785 și mistuită de foc în 1821. Pe naos are o turlă înaltă. Catapeteasma este foarte frumoasă, lucrată de monahul Iulian. Este poleită în aur ca și amvonul. Paraclisul a fost renovat după 1989 și în 1992 a fost pictat în stil neo-bizantin de pictorul Vasile Carp.  Mănăstirea are o bogată colecție cu obiecte de patrimoniu: veșminte și broderii, odoare din metal,tipărituri, manuscrise. Iată câteva din cele mai vechi: o vestă din 1601 de la Nestor Ureche, Sf. Aer* de mare valoare cu mărgăritare și pietre scumpe cusut din ctitoria Mitrofana în 1608. A fost furat de turci în 1821 și readus în mănăstire prin cumpărare; o broderie în fire de aur , argint și pietre prețioase din 1638, sfeșnic argintat din 1602 cu decorațiuni florele donat de Nestor Ureche, cădelnițe din sec. alXVII-lea, etc.
             *Sfântul Aer= bucată de stofă sau pânză de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Hristos mort, cu care se acoperă cinstitele Daruri. Simboloizează în funcție de momentele din desfășurarea Liturghiri, fie piatra de deasupra mormântului lui Hristos, fie cerul pe care s-a arătat steaua celor trei magi la nașterea Mântuitorului
 
             În lucrarea sa, „Sate și Mânăstiri din România”, referindu-se la mănăstirea Secu, Nicolae Iorga scria: Puține mânăstiri din țară vor fi având o înfățișare atât de deosebită, atât de senină în vechime, atât de cuviincioasă în credință ca acesata.

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Secu
    Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor. Şi întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut; Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut. Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om. Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Pilat din Pont, şi a pătimit şi S-a îngropat. Şi a înviat a treia zi, după Scripturi. Şi s-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui. Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii şi morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârşit. Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, care a grăit prin Prooroci. Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor. Aştept învierea morţilor. Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin!
  2. Mănăstirea Secu
    Hristos a inviat Am un mesaj pentru PR.Mihai Munteanu nu stiu cum ii spune numele de calugarie eu am fost colega cu dansul la cls.V-VIII la Scoala Mera si ma bucur nespus ca a ales aceasta cale i se vedea bunatatea pe chip inca de pe bancile scolii .Dumnezeu sa-l tina sanatos sa se roage pentru noi pacatosii .As putea sa va trimit un pomelnic prin posta Va multumesc
  3. Mănăstirea Secu
    Am vizitat manastirea Secu in anul 1993.Era o zi de sfarsit de martie,pe care nu o voi uita niciodata.Grupul mixt care a coborat din autocar,a pornit cu zgomot catre manastire.Eram usor debusolati,dar un calugar tanat ne-a intampinat,spunand ca Prea Sfintia...ne-a spus sa mergem la etaj,in paraclis.Mica bisericuta mi-a creat o impresie deosebita.Era pictata in culori frumoase,vii,iar razele soarelui patrunse prin fresca,luau parca forme ceresti.Ne-am inchinat fiecare,poposind in fata Sfintelor icoane,pentru a ne rosti in minte cate o rugaciune.Mica librarie din pronaos avea multe carti sfinte.Spiritul tanar ne-a determinat sa cumparam carti,cruciulite,vederi.S-a creat destul de mult zgomot.Un parinte ,intre doua varste,ne-a chemat in naos,unde a tinut o predica "ca pentru tineri".M-a impresionat vocea puternica,ferma,usor taioasa.Spunea insa,lucruri de un adevar ,care lua proportii gigantice.Tot ce spunea intra in inima ,si pe loc parca imi faceam un proces de constiinta.M-au infricosat cuvintele profetice pe care le spunea atunci.Acum ma infricoseaza faptul ca ele se intampla intocmai.
    Dumnezeu sa ne ierte,ca suntem pacatosi.....
  4. Mănăstirea Secu
    am fost cand traea parintele partienie .sant nepot dealu varlan victor frumoasa manastire la secu .cand vineam acolo uitam de toate rasuna padurea de pasari si liniste si traditie doamne ajuta
  5. Mănăstirea Secu
    Am vizitat cu voia bunului Sumnezeu aceasta Sfanta Manastire in August 2007. Aici ca si on celelalte Manastiri din Neamt am simit ocrotirea Prea Sfintei si de viata facatoarei Treimi. Dumnezeu sa-i ajute si sa-i binecuvanteze pe toti cei ce viziteaza si pe toti cei ce locuiesc in aceasta Sfanta Manastire.
  6. Mănăstirea Secu
    cum se poate ajunge la aceasta manastire cu ce masina
  7. Mănăstirea Secu
    Este foarte frumos.
  8. Mănăstirea Secu
    HRISTOS A INVIAT!!!
    Aceste cuvinte cuprind tot sensul existentei noastre. Moartea devine acum doar usa spre vesnicie, iar HRISTOS nadejdea invierii noastre.
    Multumim pentru rugaciuni.
    Parascheva. Chisinau.
  9. Mănăstirea Secu
    AM FOST VIETUITOR A ACESTEI SFINTEI MANASTIRI SI REGRET PROFUND PLECAREA DIN MANASTIRE FARA DE SABUINTA,DORESC DIN TOATA INIMA INTOARCEREA MEA CA VIETUITOR IN MANASTIREA SECU SI SPER CA BUNUL DUMNEZEU SA MA AJUTE SA REVIN CAT MAI CURAND.
  10. Mănăstirea Secu
    Am vizitat aceasta manastire in 2002 nu am sa uit acele clipe niciodata. Nu credeam ca exista raiul pe pamant dar bunul Dumnezeu mia descoperit acest lucru, am stat la aceasta manastire 3 zile si a fost ceva de vis. Mereu imi aduc aminte zilele acelea minunate. Am vazut lucrarea calugarilor care era neincetata. Erau precum furnicile. Am cunoscut si un calugar tanar pe nume Visarion, iar daca se poate sa ii spuneti ca eu, Constantin de la Giurgiu nu l-am uitat. Va rog sa ii transmiteti. El m-a declarat fratele lui intru Hristos si cum spuneam, dupa ce am plecat de acolo am vrut sa ma fac preot si acum sunt elev in anul 4 la seminarul teologic din Giurgiu si asta datorita parintelui Visarion, ca el mi-a deschis ochii spre credinta si bunul Dumnezeu sa va ajute si sa va dea sanatate si Maica Domnului sa va ocroteasca....astept si eu un mesaj de la sfintiile voastre. Un pacatos va scrie cer ertare pentru deranj.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii