Mănăstirea Sfânta Maria

Una dintre cele mai frumoase mănăstiri dobrogene este situată la sud de municipiul Constanța, în orașul Techirghiol. Mănăstirea de aici, cu hramul „Sfânta Maria”, a fost organizată pe locul unui sanatoriu mai vechi, ale cărui baze le-a pus în anul 1928 primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1919-1939).
Un moment important din istoria acestei mănăstiri a constituit instalarea la Techirghiol, în anul 1951, a unei bisericuțe de lemn devenită simbolul mănăstirii „Sfânta Maria”. Inițiativa a aparținut Patriarhului Justinian Marina (1948-1977).
Din inițiativa aceluiași patriarh edificiile mănăstirii au fost renovate și extinse. Din punct de vedere arhitectonic, bisericuța, așa cum se prezintă ea astăzi, se încadrează în categoria bisericilor de lemn de tip maramureșean.
Planul ei este dreptunghiular, dar cu laturile de răsărit și apus poligonale. Pereții bisericii sunt construiți din bârne de stejar suprapuse orizontal și îmbinate într-o tehnică specifică. Bârnele au un aspect natural, nefiind finisate. Întregul ansamblu este împrejmuit de un brâu median cu aspect de funie împletită, simbol al comuniunii sau o modalitate de delimitare simbolică a spațiului sacru.
Lăcașul este împodobit cu motive populare românești și cruci.
Muzeul din incinta complexului mănăstiresc Sfânta Maria a fost înființat dupa 1990. În săile muzeului se află piese autentice, mărturii creștine din secolele IV-VI: capitel provenind de la o basilică de la Callatis (Mangalia), placaj al unei mese și coloana de basilică descoperite la Tomis.
Muzeul mai cuprinde și veșminte preoțesti din secolul al XVIII-lea, obiecte de cult și icoane din lemn și lemn ferecat în alamă din aceeași perioadă. Atrage atenția o miniatură care îi înfațișează pe Sfinții Gheorghe și Dimitrie, sculptura în lemn de măslin, din secolul al XIX-lea.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Sfânta Maria
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe parintele Arsenie Papacioc!A fost un mare duhovnic al Romaniei!
 2. Mănăstirea Sfânta Maria
  Blagosloviti si iertati! tare mult as dori sa ajung la Manastirea SF. MARIA, si sa iau si eu o binecuvantare de la PR. ARSENIE PAPACIOC.II doresc sfintiei sale multa, multa sanatate, multi ani!!!!!!!!!!! avem toti nevoie de sfintia sa si de rugaciunile sale. cu ajutorul acestor mari duhovnici ne mai tine Dumnezeu si pe noi..........iiertati-ma. as dori sa stiu cand va primi lume sf sa.
 3. Mănăstirea Sfânta Maria
  Pe data de 11 august 2010 am ajuns la Manastirea Sf. Maria si Dumnezeu a vrut sa primesc binecuvantare de la parintele Arsenie Papacioc. Dansul a implinit pe 15 august 97 de ani. Sa-i daruiasca Dumnezeu sanatate si putere sa se roage in continuare pt. noi pacatosii. Andreea
 4. Mănăstirea Sfânta Maria
  STARETA STAVROFORA SEMFORA GAFTON-0241735614-0241735449.
 5. Mănăstirea Sfânta Maria
  01/09/2008 19:35 "Salvati-l pe Matei Vasile
  Matei Vasile are numai 8 ani si sufera de leucemie acuta limfoblastica.
  El este deja sub tratament cu citostatice.
  Posibilitatea lui de vindecare este in mana tuturor semenilor nostri.
  Va rugam, daca puteti, sa-l ajutati, dupa posibilitati, cu o suma de
  bani pe care o puteti depune prin:
  Fundatia “Sfantul Ierarh Calinic”
  Cont: Lei RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620
  EURO RO61 RZBR 0000 0600 0638 3641
  Raiffeisen BANK – Ag.Apusului, Bucuresti, Romania
  “Pentru Matei Vasile”
  Telefon de contact:
  FIX: O372939069;
  GSM 0726/488.768;
  E-mail: sfantul_calinic@yahoo.com
  Vom face public in presa gestul si numele dumneavoastra.
  Cu respect, Eugenia Enescu

  Cautati pe Google Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"" Autor: Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
 6. Mănăstirea Sfânta Maria
  Lumina de pe chipul Parintelui,blandetea si bunatatea sa,ne fac sa fim smeriti si sa ne plecam genunchii si fruntile in fata unui ma re duhovnic si slujitor al Biserici noastre ortodoxe Veniti la Mrea.Sf. Maria pentru a va incalzi sufletul si trupul la "candela vie" aprinsa de Parintele Arhimandrid Arsenie Papacioc care la cei 94 de ani nu pregeta in a asculta neputintele si nevoile fiecaruia si a da sfatul potrivit.
 7. Mănăstirea Sfânta Maria

  va rog sa-mi faceti o slujba tare ca Andras sa se intoarca la mine cit mai repede si sa-si rezolve datiriile citre firma daca nu risc sa rimin fara casa.
  va rog-am mare nevoe de ajutorul dv, urgent,ca casa mea este in pericol din cauza lui .
  Daca va trebui sa fac si eu ceva dinacast scop va rog scrieti-mi ori sunati-ma prin telefon Va multumesc
 8. Mănăstirea Sfânta Maria
  as dorii si eu niste litografii, cu sfinti
 9. Mănăstirea Sfânta Maria
  Duhovnicul Sfintei Manastiri cu hramul Adormirea Maicii Domnului este din anul 1976,Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Arsenie Papacioc unul dintre marii duhovnici ai Ortodoxiei,nascut in 1914 in satul Misleanu,comuna Perieti,judetul Ialomita.
  Daca ajungeti pe litoral,ganditi si la sufletul Dumneavostra,si din Eforie Nord dupa 3 km. veti intalni la Techirghiol, Raiul!
  Pelerinaj binecuvantat!
  Pr. Vasile Cristian
  Parohia Cosambesti, Jud.Ialomita
 10. Mănăstirea Sfânta Maria
  vreau si eu o icoana cu sfinta paraschiva...

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii