Mănăstirea Sihăstria

Spre a o deosebi de celelalte "sihastrii" (ale lui Chiriac, Agapie, Vasian, Zosima, Dragos, Cerebuc, Casiana, s.a.) cu care Muntii Neamtului au fost binecuvantati de Domnul Slavei de-a lungul veacurilor, manastirea aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de "Sihastria lui Ioan si Aftanas" (1):

A lui “Ioan”, dupa numele unui cuvios ieroschimonah care, simtindu-si aproape sfiarsitul pamantesc, (sec. XV), ceru ucenicilor sai raspanditi prin valea aceea (vale care mai apoi ii va purta numele) sa incropeasca o sihastrie.

Si a lui ''Aftanas", numele altui monah la fel de vrednic, traitor pe acele meleaguri cu un veac si jumatate dupa Ioan, ctitor dimpreuna cu ucenicii sai a unui "nou lacas de linistire" pentru toti monahii razletiti prin marea acelor singuratati impadurite ale Vaii lui Ioan.

Se spune ca, adunandu-se ei la chemarea lui Aftanas pe locul de astazi al manastirii, au aninat de crengile unui brad Icoana Nascatoarei de Dumnezeu si au purces cu totii la staruitoare rugaciuni catre Preacurata, cerandu-i sa-i invredniceasca a radica salas de inchinare Domnului, in care, de-a lungul vremurilor si a fluviului de slujitori ce se vor perinda, sa nu-si afle loc decat vietuitori cu demna vocatie monahala, fiinte pentru a caror viata, chiverniseala lumii si consumul de came, sa nu insemne nimic.

Sunt rare locasurile sfinte in fata carora carausul neobosit al muntilor Neamt de la 1848, Calistrat Hogas, sa fi inregistrat si clipe de serioasa perceptie. E greu de spus daca Sihastria va fi fost unul dintre acestea atunci cand icorigibilul umorist a exclamat vizitand-o pentru prima oara: "Dupa cum arata insusi numele sau, e un cuib de oameni sau, mai bine-zis, de stramosi ai omenirii, retrasi in adancurile cele mai de nepatruns ale singuratatii".

Prin anii 1840 manastirea Sihastria (pe atunci Schit) numara 14 calugari vietuitori. La inceputul lui 1959 numarul calugarilor de la Sihastria era de 110 vietuitori. Este anul aplicarii odiosului Decret de Stat care, printre alte anomalii, fixa si limita de varsta pentru intrarea in calugarie: minim 55 de ani pentru barbati si 50 pentru femei. Potrivit aceluiasi "Regulament”, calugaritele si calugarii exclusi din monahism care refuzau sa dezbrace haina monahala “aveau de suportat dispozitiunile legilor penale in vigoare". Acestea sunt doar doua din conditiile prin care manastirile noastre au trebuit sa treaca. Asa se face ca in iunie 1966 "la Neamt, impreuna cu schiturile dependente (deci, inclusiv Sihastria - n.n.)... mai existau circa 90 de calugari” (2).

Astazi, manastirea Sihastria numara 100 calugari vietuitori (cu 10 mai putin decat inaintea aplicarii abominabilului Decret din 1959).

Cercetata de sute (iar in anumite sarbatori de peste an) chiar de mii de pelerini din toate ungherele tarii si de dincolo de hotare, manastirea Sihastria - in mod paradoxal pentru unii, in chip minunat pentru altii - nu si-a pierdut vocatia si mireasma de isyhie, care inseamna pace si impacare cu sine si cu ceilalti in numele rugaciunii lui Iisus: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul" (Luca 18, 14).

In lumea aestor vremuri, cand totul a prins sa se invarta in jurul lui “care pe care", de vei dori sa iei o lectie de solidaritate spontana, de solicitudine si iubitoare ingaduinta, cerceteaza aceasta manastire, in cele mai aglomerate zile ale sale. Nu, nu se va fi pus la cale nici un fel de selectie in spiritul "Codului manierelor elegante" ci este in aceasta indatoritoare purtare a maselor de credinciosi sublimarea Lucrarii Sfantului Duh.

Opreste-te apoi in Paraclisul pictat cu credincioasa staruinta si pricepere de schimonahul Irineu Protcenco, primit in manastire pe timpul staretiei parintelui Cleopa. “Ecce Homo”, “Tanguirea Maicii Domnului” sau tulburatoarea “Dulce Sarutare” sunt icoane care ti se strecoara in suflet pentru a ramane acolo, ca o dulce si sfanta consolare.

Constantin Tanasa
(1) C. Tomescu, Scurta povestire istorica despre Sfanta Manastire Neamt, 1942.
(2) Publicatia "Prodromos" - iunie 1966, pag.40.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Sihăstria
    Am fost recent la Sihastria si am vorbit cu parintele Nifon. Are un mare har. Nu am poza dar am primit nr de telefon si mi a spus sa l sun sa i dau vestea buna. Daca vreti, scrieti mi pe messenger Deac Claudia
  2. Mănăstirea Sihăstria
    Doamne ajuta tuturor...are cineva caseta audio cu Maria din care vorbea diavolul? 24 30 ianuarie 1993... dacă a văzut cineva... aș vrea să iau legătura cu un martor ocular..0749421481....
  3. Mănăstirea Sihăstria
    Raiul pe pamant ! Abia astept sa ajung iarasi !
  4. Mănăstirea Sihăstria
    Mănăstire de Sfinți Vii !!!!!!!
  5. Mănăstirea Sihăstria
    Manastirea Sihastria este locul unde se intalneste cerul cu pamintul, un loc plin de har , liniste si rugaciune, un loc minunat pentru cainta si smerenie, aici imi doresc sa fiu in fiecare zi! Cel mai frumos cor care l am auzit, corul psaltic Sihastria Carpatilor ,slujbele sunt extraordinar de frumoase nici nu stii cand zboara timpul , multumesc sfintilor parinti si intregii obsti ai acestei manastiri- perla Neamtului ,pentru rugaciunile pentru noi toti .Sa ne traiti intr-un multi ani!
  6. Mănăstirea Sihăstria
    Bună ziua!
    Doamne ajuta!
    Va rog, cine ma poate ajuta cu o informatie!
    Cat trebuie plătit pentru 40 de liturghii?
    Va multumesc!
  7. Mănăstirea Sihăstria
    Este un loc de unde nu ai vrea sa mai pleci si in care te reintorci cu aceeasi sete, mereu, cu conditia sa pazesti cu strasnicie randuielile si poruncile duhovnicesti. Parintii de acolo mi-au fost sprijin in momente grele, asa ca am incercat sa nu ii dezamagesc si sa ma adaptez vietuirii lor. Din pacate, traind in lume, nu te poti ridica la masura lor, sau nu am putut eu, de fapt sa tin ritmul, la un moment dat lumea mi-a fost data peste cap, si in lipsa unui bun povatuitor, sau mai exact din delasarea mea, luata in vartejul lumesc, am avut ispite mari. Sper ca bunul Dumnezeu sa ma ierte. Nu stiu daca ma voi putea reintoarce acolo, cum si cand. Ii rog sa ma ierte si sa ma mai primeasca printre ei, daca se poate. Acum ma deplasez mai greu, si imi este greu sa ajung acolo. Sper doar ca parintii sa se roage pentru mine, si sunt convinsa ca rugaciunea lor va alina si suferinta mea.
  8. Mănăstirea Sihăstria
    Am avut marea bucurie de a petrece cateva zile de liniste si rugaciune la Sfanta Manastire Sihastria chiar in perioada din Saptamana Patimilor fiind inclusa si Minunata Noapte a
    Invierii. Plecasem de acasa (de la o distanta de 1000 si de Km) cu enorma dorinta sa ajung la un Lacas Sfant, sa ma rog pentru iertarea pacatelor si sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce face pentru mine si pentru ca-mi este mereu alaturi. Acolo mi-am dat seama cat de urias este muntelete dorintelor si al suferintelor. A fost primul meu pelerinaj si ma rog la Bunul Dumnezeu sa ma ajute sa nu ramana ultimul.
    Am ramas foarte impresionata de ceea ce sa intamplat in sufletul meu de cand am plecat de acolo. Dumnezeu a vrut sa ajung in acest colt de Rai sa-l cunosc pe minunatul Parinte Nil caruia ii multumesc pentru tot sprijinul dat. Tot aici m-a intampinat cu mare blandete si Parintele Nifon caruia ii multumesc pentru binecuvantarea data si cuvintele pline de duh. I-mi va ramane mereu in gand si intalnirea cu minunatul Parinte Jacov caruia ii multumesc pentru rabdarea avuta, indrumarile data si pentru tot ce face pentru mine.
    Tin sa multumesc si tuturor credinciosilor care i-am cunoscut acolo si m-au indrumat cu sfaturi bune ( Augustim, Dana, Cosmin, Simona, Constantin ...) Am doar cateva zile de cand am plecat si deja m-i sa facut mare dor sa revin. I-mi pare rau ca n-am apucat sa cumpar carti de rugaciune dar cu siguranta acesta v-a fi unul dintre multele motive care ma v-a face sa revin.
    Sa le de-a Bunul Dunezeu sanatate si rabdare Parintilor si Calugarilor rugatori ai acestui Sfant Lacas, le multumesc pentru tot ceea ce fac si pentru ca se roaga pentru noi.
    Doamne ajuta si iarta-ma pe mine pacatosul.
  9. Mănăstirea Sihăstria
    AM FOST PT PRIMA DATA LA MANASTIREA SIHASTRIA .. VROIAM DE MULT SA AJUNG LA MORMINTUL PARINTELUI CLEOPA. ESTE SI VA RAMANE UN SFINT MARE PT TOTI. AM DUS O PLANTA MORMINTUL ERA PLIN CU FLORI DAR IN MARGINE ERA UN LOC PT UN GHIVECI PARCA ASTEPTA GHIVECIUL CU FLORI DE LA MINE. L -AM PUS APOI AM PLECAT SPRE CHILIE SA MA INCHIN. ACOLO DIN SENIN FARA SA STIU A VENIT UN PREOT LA MINE PARCA MA ASTEPTA A VORBIT CU MINE SI MIA DAT BINECUVINTARE IN CHILIA SA. ERA PARINTELE NIFON BURLACU. APOI MIA ZIS CA O SA MA INTORC LA EL. AM RAMAS FARA CUVINTE. NU-MI AMINTESC FAPTURA LUI. L-AM VAZUT PT PRIMA OARA. CARE AVETI O POZA O CU SF SA. O PUTETI POSTA. PARCA IL VAZUSEM UNDEVA DAR GINDIND NU L -AM MAI VAZUT ERA PRIMA OARA.
  10. Mănăstirea Sihăstria
    Sunt preoți buni în tara care va pot ajuta ca ex pr isaia din constanta pr alexandru argatu din suceava

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii