Mănăstirea Sihăstria

Spre a o deosebi de celelalte "sihastrii" (ale lui Chiriac, Agapie, Vasian, Zosima, Dragos, Cerebuc, Casiana, s.a.) cu care Muntii Neamtului au fost binecuvantati de Domnul Slavei de-a lungul veacurilor, manastirea aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de "Sihastria lui Ioan si Aftanas" (1):

A lui “Ioan”, dupa numele unui cuvios ieroschimonah care, simtindu-si aproape sfiarsitul pamantesc, (sec. XV), ceru ucenicilor sai raspanditi prin valea aceea (vale care mai apoi ii va purta numele) sa incropeasca o sihastrie.

Si a lui ''Aftanas", numele altui monah la fel de vrednic, traitor pe acele meleaguri cu un veac si jumatate dupa Ioan, ctitor dimpreuna cu ucenicii sai a unui "nou lacas de linistire" pentru toti monahii razletiti prin marea acelor singuratati impadurite ale Vaii lui Ioan.

Se spune ca, adunandu-se ei la chemarea lui Aftanas pe locul de astazi al manastirii, au aninat de crengile unui brad Icoana Nascatoarei de Dumnezeu si au purces cu totii la staruitoare rugaciuni catre Preacurata, cerandu-i sa-i invredniceasca a radica salas de inchinare Domnului, in care, de-a lungul vremurilor si a fluviului de slujitori ce se vor perinda, sa nu-si afle loc decat vietuitori cu demna vocatie monahala, fiinte pentru a caror viata, chiverniseala lumii si consumul de came, sa nu insemne nimic.

Sunt rare locasurile sfinte in fata carora carausul neobosit al muntilor Neamt de la 1848, Calistrat Hogas, sa fi inregistrat si clipe de serioasa perceptie. E greu de spus daca Sihastria va fi fost unul dintre acestea atunci cand icorigibilul umorist a exclamat vizitand-o pentru prima oara: "Dupa cum arata insusi numele sau, e un cuib de oameni sau, mai bine-zis, de stramosi ai omenirii, retrasi in adancurile cele mai de nepatruns ale singuratatii".

Prin anii 1840 manastirea Sihastria (pe atunci Schit) numara 14 calugari vietuitori. La inceputul lui 1959 numarul calugarilor de la Sihastria era de 110 vietuitori. Este anul aplicarii odiosului Decret de Stat care, printre alte anomalii, fixa si limita de varsta pentru intrarea in calugarie: minim 55 de ani pentru barbati si 50 pentru femei. Potrivit aceluiasi "Regulament”, calugaritele si calugarii exclusi din monahism care refuzau sa dezbrace haina monahala “aveau de suportat dispozitiunile legilor penale in vigoare". Acestea sunt doar doua din conditiile prin care manastirile noastre au trebuit sa treaca. Asa se face ca in iunie 1966 "la Neamt, impreuna cu schiturile dependente (deci, inclusiv Sihastria - n.n.)... mai existau circa 90 de calugari” (2).

Astazi, manastirea Sihastria numara 100 calugari vietuitori (cu 10 mai putin decat inaintea aplicarii abominabilului Decret din 1959).

Cercetata de sute (iar in anumite sarbatori de peste an) chiar de mii de pelerini din toate ungherele tarii si de dincolo de hotare, manastirea Sihastria - in mod paradoxal pentru unii, in chip minunat pentru altii - nu si-a pierdut vocatia si mireasma de isyhie, care inseamna pace si impacare cu sine si cu ceilalti in numele rugaciunii lui Iisus: "Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul" (Luca 18, 14).

In lumea aestor vremuri, cand totul a prins sa se invarta in jurul lui “care pe care", de vei dori sa iei o lectie de solidaritate spontana, de solicitudine si iubitoare ingaduinta, cerceteaza aceasta manastire, in cele mai aglomerate zile ale sale. Nu, nu se va fi pus la cale nici un fel de selectie in spiritul "Codului manierelor elegante" ci este in aceasta indatoritoare purtare a maselor de credinciosi sublimarea Lucrarii Sfantului Duh.

Opreste-te apoi in Paraclisul pictat cu credincioasa staruinta si pricepere de schimonahul Irineu Protcenco, primit in manastire pe timpul staretiei parintelui Cleopa. “Ecce Homo”, “Tanguirea Maicii Domnului” sau tulburatoarea “Dulce Sarutare” sunt icoane care ti se strecoara in suflet pentru a ramane acolo, ca o dulce si sfanta consolare.

Constantin Tanasa
(1) C. Tomescu, Scurta povestire istorica despre Sfanta Manastire Neamt, 1942.
(2) Publicatia "Prodromos" - iunie 1966, pag.40.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Sihăstria
  AM FOST PT PRIMA DATA LA MANASTIREA SIHASTRIA .. VROIAM DE MULT SA AJUNG LA MORMINTUL PARINTELUI CLEOPA. ESTE SI VA RAMANE UN SFINT MARE PT TOTI. AM DUS O PLANTA MORMINTUL ERA PLIN CU FLORI DAR IN MARGINE ERA UN LOC PT UN GHIVECI PARCA ASTEPTA GHIVECIUL CU FLORI DE LA MINE. L -AM PUS APOI AM PLECAT SPRE CHILIE SA MA INCHIN. ACOLO DIN SENIN FARA SA STIU A VENIT UN PREOT LA MINE PARCA MA ASTEPTA A VORBIT CU MINE SI MIA DAT BINECUVINTARE IN CHILIA SA. ERA PARINTELE NIFON BURLACU. APOI MIA ZIS CA O SA MA INTORC LA EL. AM RAMAS FARA CUVINTE. NU-MI AMINTESC FAPTURA LUI. L-AM VAZUT PT PRIMA OARA. CARE AVETI O POZA O CU SF SA. O PUTETI POSTA. PARCA IL VAZUSEM UNDEVA DAR GINDIND NU L -AM MAI VAZUT ERA PRIMA OARA.
 2. Mănăstirea Sihăstria
  Sunt preoți buni în tara care va pot ajuta ca ex pr isaia din constanta pr alexandru argatu din suceava
 3. Mănăstirea Sihăstria
  Doamne ajuta! Daca vrei sa simti rugăciuni puternice te invit sa poposesti la Manastirea Sihastria de unde sau ridicat mări duhovnici ai României.Aici la Sihastria toate slujbele sunt puternice facute de niste preoți cu mult har.Aici oricât de tarziu ai ajunge esti primit cu multa dragoste si iubire de către calugarii de la această minunată manastire!
 4. Mănăstirea Sihăstria
  Va rog,daca stie cineva sa-mi dea nr telef al parintelui Iacov Savin de la mrea Sihastria.Multumiri.
 5. Mănăstirea Sihăstria
  Domne ajuta ! Nu stiu unde mai pot gasi un asfel de om care cu adevarat sa ma lumineze .. Sunt Bolnav de 11 ani fac dializa si am fost prin munti si bai pe unde am putut am cautat un parinte imbunatatit am gasit dar mi-au spus o parte din viata . adica acatistul sfantului Vasile, off . poate nu merit nimic sau poate sunt pierdut , dar va scriu din tot sufletul meu cu toata sinceritatea unui om pacatos si neputincios , care greseste si greseste , ma intreb daca reusesc sa fiu un om , daca pot fi de multe ori ma straduiesc cum pot sa fiu un om nu stiu daca reusesc , imi este asa greu sa spun asta ....viata mea insemana dializa de 3 ori pe saptamna , .. ma gandesc mereu care este menirea mea pe acest pamant nu po sa ma calugaresc pentru ca sunt in spital mereu , Nu pot sa imi fac o familie ..sa ma casatoresc pentru ca nimeni nu are nevoie de un om bolnav , si aproape mort , ma intreb mereu oare eu cum sunt cat gresesc ,cei viata pentru mine , Nu stiu ce raspuns sa imi dau , Nu stiu daca am credinta cat un fir de praf cand barca este in deriva eu ma plang si ma tem de viata , unde imi este credinta ? off , sunt lucruri spuse de un pacatos un om simplu un nimeni si un nimic ... va cere ajutorul Unde mai ma pot duce in tara asta sa pot gasi un parinte imbunatatit .. ? Doamne ajuta! Dumnezeu sa va aibe in paza si sa va lumineze mintea si sufletul cu lucruri de folos !0765662678 nr meu
 6. Mănăstirea Sihăstria
  tel parintele Nifon Mânăstirea Sihăstria 0727 869227, 0233 251977
 7. Mănăstirea Sihăstria
  Nr. de telefon al Parintelui Nifon:0233251977
  Doamne ajuta!
 8. Mănăstirea Sihăstria
  as dori nr de telefon al parintelui NIFON BURLACU...cine il are rog din inima sa-l lase aici..multumesc anticipat! DOAMNE AJUTA,TUTUROR!
 9. Mănăstirea Sihăstria
  De curind am trimis la Sf.Manastire un acatist pe numele Staret arhim. Victorin Oanele nestiind ca Presfintia Sa a trecut la cele vesnice in urma cu doi ani de zile.
  Rog pe Presfintia Sa staret arhim. ARSENIE POPA, actualul staret al Sf.Manastiri sa ma ierte pentru aceasta mare greseala. Adresa am luat-o de pe acest site care de cel putin doi ani de zile nu mai este actualizat.
  Rog de asemenea persoanele care pot sa aclualizeze aceasta site,sa o faca, ar fi un bine pentru toti cei care nu sint la curent cu ceea ce se petrece in tara. I-mi cer iertare si va multumesc din suflet.
 10. Mănăstirea Sihăstria
  Rugaciune facatoare de minuni catre pururea Fecioara Maria


  Preasfinta Stapina de Dumnezeu Nascatoare spre tine i-mi indrept gandul, inima si toate simturile si te rog cu lacrimi:
  Pina cind Maicuta a milostivirii va fi aceasta durere necontenita pe pamant?
  Pina cind vrajmasii nevazuti ai neamului omenesc vor da lovituri atit de puternice bietilor oameni?
  Pina cind vor pangari si vor necinsti trupurile, sufletele si vietile lor? Inselindu-i ca sa nu cunoasca adevarul, sa nu indeplineasca poruncile divine si sa nu dea slava si cinste pururi maritului Dumnezeu Cel in Treime inchinat: Tatal, Fiul si duhul Sfint?
  Ridica-te Stapana Atotbuna si zdrobeste pe vrajmasii nostrii si ai Fiului Tau iubit Isus Hristos,ingrozindu-i cu nebiruita-ti Sfintenie, indreptande-ne pe cararile mantuirii, ca sa dam mereu marire lui Dumnezeu.
  Roaga-te Fecioara pentru Sfanta biserica, pentru propovaduirea Evangheliei pe intreg pamantul, pentru poporul acesta, conducatorii lui, rudele mele, pentru vaduve, orfani, bogati, saraci, necajiti, bolnavi,pentru cei prigoniti pentru credinta, pentru salvarea celor ce au ratacit in secte, pentru cei raposati. Ajuta-ne sa ne pocaim toti oamenii de pacatele noastre, sa iubim Biserica, sa ne spovedim adesea, sa renuntam la pacate, vicii si necredinta. Ajuta-ne sa nu fim insensibili la chemarea divina a Blandului tau Fiu care a venit sa sufere chinuri barbare pentru bietele oite ranite atat de mult de vrajmas.
  Roaga-te Maicuta Sfanta si pentru aceste nevoi ale mele (rosteste necazurile pe care le ai si dorintele pe care vrei sa ti le implineasca Maica Domnului)
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh in vecii vecilor.Amin.

  Rosteste aceasta RUGACIUNE de 5 ori pe zi timp de 10 zile consecutive.
  Zece exemplare din aceasta rugaciune vor fi depuse zilnic intr-o Biserica sau date la crestinii prezenti in Biserica.
  La sfarsitul zilelor dai o paine, o lumanare si pomelnicul familiei la altarul unei Biserici. Dai de pomana la unsarac din Biserica o sticla de ulei, 1kg faina, 1kg fructe si ce te mai lasa inima si spui: „In cinstea Maicii Domnului“

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii