Mănăstirea Tismana

Ca la poalele blandului masiv al Vulcanilor, stropit de calcare , sarutat de zari stravezii ca lacrima (1), se-ntind livezi roditoare si gradini tihnite, ne-o spune si cantecul: "La Tismana-ntr-o gradina/ Mi-a prins dorul radacina/ Eu as vrea sa-l iau acasa/ Radacinile nu-I lasa/ Eu as vrea sa-l iau cu mine/ Radacinile-I tin bine..."

Cei mai distinsi pelerini care s-au perindat pe aici, ne-au incalzit sufletele cu descrieri nemuritoare. lata doar cateva crampeie din acestea:

"Deodata, la un semn, perdeaua de arbori se da la o parte si sus, pe varful unei stanci fioroase, iti apare in toata fantastica ei maretie, Manastirea Tismana..." (Alexandru Vlahuta);
“Falnica manastire, ce n-are pereche intre manastirile Tarei Romanesti..." (Alexandru ,Stefulescu);

"Lumina adanci prapastii, manastirea invechita,/ Feodala cetatuie, ce de turnuri ocolita,/ Ca de luna colorata si privita de departe/ Parea unul din acele osianice palate..." (Grigore Alexandrescu);
"Glogovenii au facut apoi, prin veacul al XVIII-lea, inca o reparatie, care le-a dat dreptul - credeau ei - de
a-si zugravi chipurile de familie, uitand pe vechii ctitori, si sa-si ingroape mortii in pronaos..." (Nicolae lorga); “LaTismana se merge acum pe drumul ceI mare, de la Targu Jiu spre Baia de Arama, si eu calatoream cu ochii la coamele albastre ale muntilor, incretite cu cerul intr-o suava revarsare de lumina. Daca as mai fi avut aripi, m-as fi ridicat in vazduh, si as fi vazut Gorjul tot, cu paienjenisul lui de ape pogorate din racoarea muntilor, limpezi intre malurile verzi. Mi-as fi adiat netrupul peste iezerele culmilor inalte, acolo unde norii albi izvorasc din negre genuni.si-as fi ajuns, printr-un larg ocol... as fi descoperit Tismana de acum..." (Valeriu Anania);

Perspectiva este unica si de fiecare data ramai ca extaziat de acea clipa a apropierii de sfantul lacas cand cerga tesuta din fagi, tisa si aluni se da la o parte lasand sa se iveasca in toata regeasca ei solitudlne, manastirea, crescuta parca acolo odata cu stanca(2) de sub ea si cu unda de apa ce galgaie de parca atunci ar fi fost adusa la viata de toiagul lui Moise...

Cand afli.apoi ca Sfantul Nicodim, eternul ctitor, isi avea salasul initial in pestera situata cu mult deasupra Crucii sfantului Iacas, pe peretele stancos al muntelui, accesibil doar celor antrenati, aidoma pustnicilor de prin pesterile Ialomicioarei ,si-ai bisericutelor rupestre ale Salajului, Buzaului, Cibulul, Varadiei sau Orheiului (ca sa nu pomenim decat locuri romanesti), si-ti vine sa te intrebi: Cum izbuteau acesti oameni slabiti de posturi severe si cu privirile indreptate mai mult spre. Cer, sa nu calce niciodata .in haul de sub ei? Caci nu s-a auzit de vreunul eare sa fi pierit, prabusindu-se.

Ba, am auzit despre unul, dar nu roman, Francisc de Assisi care, cautand sa revina la ai sai din izolarea-i de pe muntele Vernia fu intr-adevar pe punctul sa cada si atunci, aidoma unei gigantice bucati de ceara stanca primi sa ia forma scobiturilor chipului sau, vizibil dupa aproape opt sute de ani pana astazi la locul cu pricina.

De o astfel de credinta a fost calauzit si Sfantul de la Tismana, ctitor si el al atator lacasuri romanesti de inchinaciune (2), cel care “luand Crucea a urmat lui Hristos si lucrand ne-a invatat a nu ne uita la trup, ca aste trecator; Ci sa purtam grija de Suflet, de lucrul cel nemuritor."

Poate ca cea mai inalta expresie a evlaviei purtata de credlnciosii nostri Sfantului de la Tismana de-a lungul celor sase sute de ani isi afla raspunsul in cele cateva randuri ale hrisovului emis de Mircea cel Batran la 27 iunie 1387: “Calugarilor de la Tismana sa nu le puna nimeni carmuitor nici eu insumi, Mircea Voievod, nici altul dintre cei de dupa mine, ci numai ei insisi sa aleaga pe cine vor binevoi, nici sa strice orandulala ,si datina lui Nicodim si porunca mea".

Se vede lucrul ca in cazul prezentarii acestei manastiri oricat te-ai stradui, scotandu-i in relief pitorescul, istoricul sau monumentalitatea, incheierea nu. poate fi decat aceasta: "Omul sfinteste locul."

Tanasa Constantin

(1) In pestera asa zislui “carst de la Tismana" din imediata apropiere a manastirii a fost ascuns de teama celui de-al doilea razboi mondial, tezaurul Romaniei. Cat despre odoarele manastirii Tismana care fac obiectul Procesului verbal de la 22 oct. I9I6, incheiat de A. Tzigara Samurcas, delegatul Marelui Cartier General, nu se mai stie nici astazi nimic. S-a crezut a fi ferite din calea ocupatiei austro-ungare din 1916-1918, luand calea Moscovei alaturi cu Tezaurul de atunci al Romaniei...

(2) Exista indicii cum ca Radu I Voievod ar fi pus sa se reteze varful stancii Starmina pentru a face loc manastirii.

(3) Paralel cu neobosita-i activitate carturareasca pusa in slujba spiritualitatii, Sfantul Nicodim mai intemeiaza in afara de Tismana urmatoarele manastiri: Vratna si Manastirita de langa Cladova, Vodita, Topolnita, Cosustea-Crivelnic, Gura Motrului si Visina. Iar saca parerea potrivit careia primele manastiri moldovenesti inclusiv manastirea Neamt ar fi fost ctitorite de ucenicii sai, nu se confirma, ramane o certitudine faptul ca viata de obste a numeroase manastiri si-a insusit principiile organizatorice ale Sfantului de la Tismana.

Constantin Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Mănăstirea Tismana
  Site-ul atelierului de icoane Tismanikon al Manastirii Tismana.
  https://tismanikon.ro
 2. Mănăstirea Tismana
  Sarumana Maica,

  Noi facem un perilinaj in familia si am dori sa cerem adapostire la dvs pe data se 16 Iulie 2018

  Doamna Ajuta!
  Ana 0040722495900
 3. Mănăstirea Tismana
  Exista posibilitatea de cazare pe aproximativ 3 luni in schimbul muncii si niste bani(putinul pe care il am sa dau) doresc sa tin post cu apa prelungit pentru vindecare(sanatate). De asemenea daca exista posibilitatea de cazare exista dusuri(apa calda) la aceasta manastire?Multumesc anticipat!
 4. Mănăstirea Tismana
  ICOANA MAICII DOMNULUI-FACATOARE DE MINUNI.MOASTE-DEGETUL SF.NICODIM,PARTICEEL DE LA SF.IGNATIE TEOFORUL,SF.IOAN GURA DE AUR.STARETA-MONAHIA ANTONIA.
 5. Mănăstirea Tismana
  STARETA-MONAHIA ANTONIA.
 6. Mănăstirea Tismana
  STARETA STAVROFORA IERUSALIMA GLIGOR.TELEFON-0253374317.COM.TISMANA,JUD.GORJ,COD.217495.
 7. Mănăstirea Tismana
  Si eu am fost la Sfanta Manastire Tismana, un adevarat lacas, lasat noua mostenire de Sfantul Nicodim.
  Am citit mai sus apelul Fundatiei Sfantul Calinic lansat de d-na Eugenia Enescu.As ruga-o pe d.na Enescu, cand are timp sa imi trimita un mail la adresa miha2003rou@yahoo.com.
  As dori sa stiu mai multe despre aceasta fundatie si sa devin membru, incerc sa ajut cum pot.
  Va multumesc si astept mail-ul d.voastra.
 8. Mănăstirea Tismana
  tismana -o nestemata pretioasa ,seara ridicand privirea spre pestera luminata de candele ,parca vezi silueta sfantului Nicodim mangaind sufletul insetat de credinta .
 9. Mănăstirea Tismana
  La multi ani tuturor celor care poarta numele Sfantului Nicolae!
  Sunt sigura ca va plac povestile. Indiferent de varsta biologica, pastram mereu in noi candoarea copilului pur.
  Veniti sa va incarcati sufletul!
  Intrati pe blog si cititi povesti romanesti despre Sfantul Nicolae.
  http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
  Apoi, alturati-va urmasilor lui Hristos si fiti primii care intind o mana unui copil.
  Participati activ la programul Fundatiei "Sfantul Ierarh Calinic": "Un cadou la fiecare, de la Mos Craciun, sub traditionalul brad din spital”.
  Ca de fiecare data, si anul acesta pregatim de Sfanta Sarbatoare a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, cadouri pentru circa 850 de copii nevoiasi, si 50 de copii bolnavi de cancer, care sunt internati la spitalul Budimex din Bucuresti.
  Copii din spital au nevoie, in afara de dulciuri, fructe, jucarii, si de prosoape, pijamale si papucei.
  Veniti alaturi de noi!
  Costul uni astfel de caduou se ridica la aprozimativ 187,5 ron/copil (50 euro).
  Fondurile noastre nu sunt suficiente, deoarece fundatia nu desfasoara activitati economice, iar sponsori avem putini.
  Daca aveti posibilitatea sa ne puteti ajuta, contul nostru este:
  RO46 RZBR 0000 0600 0638 3620
  Raiffeisen Bank - Agentia Apusului
  Codul swift al bancii: RZBRROBU
  Titular: Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
 10. Mănăstirea Tismana
  Adresa Manastirii?

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii