Mănăstirea Voroneț

Dintre cele 82 de asezaminte monahale care i-au conferit Moldovei lui Stefan supranumele de Ierusalim al Tarii, cinci sunt locasurile ce-au infruntat intemperiile si vicisitudinile vremurilor, ajungand ca prin pictura lor exterioara sa incante si astazi ochii sufletelor noastre: Humor, Moldovita, Arbore, Sucevita si Voronet.

In schimbul acesteia din urma,Voronetul,care face si obiectul prezentarii de fata, ni s-a oferit in anul 1940 de catre harnicii carausi ai Lumii Noi echivalentul in dolari al bugetului tarii pe acel an. Era o propunere care ne onora dar ne si ispitea, intrucat de bani, de cat mai multi bani, a fost dintotdeauna nevoie.

Era un targ dupa care biserica Voronelului trebuia sectionata:cu mare finete in felii uriase si servita pe vase ce urmau sa ia calea celuilalt tarm de ocean.

Se vede lucru insa ca nici regii cei atat de napastuiti nu si-au “vandut. Tara” din moment ce, spre a putea contempla si astazi; ca romani, capodoperele unei Agapii sau icoanele unui ceresc “Albastru de Voronet” nu trebuie sa poposim pe malurile Tamisei sau pe celelalte ale Atlanticului Si-apoi... iertata fie-mi paranteza, nu prea e loc pentru.mandrie in aceasta deoarece nici n-am prea avea cum si cu ce sa ne permitem asa ceva, asertiunea dupa care “Muntii nostri aur poarta...” parand a fi astazi mai incarcata ca oricand de o amara autoironie.

Toponimul de Voronet ne este cunoscut mai intai din cronica lui Neculce: Iar Stefan-Voda, mergand la cetatea Neamtului in sus pre Moldova, au mers pe la Voronet, unde traia un parinte Sihastru pre anume Daniil, si batand Stefan-Voda in usa Sihastrului sa-i deschida, a raspuns Sihastrul: “Sa astepte Stefan-Voda afara, pana s-a ispravi ruga..” Si dupa ce si-a ispravit Sihastrul ruga, 1-a chemat in chilie pe Stefan Voda si s-a spovedit Stefan la dansul. Si a intrebat Stean-Voda pe Sihastru ce va mai face ca nu poate sa se mai bata cu turcii. Inchina-va Tara la turci? Au ba? Iar Sihastrul a zis sa nu o inchine ca rasboiul este al lui, numai dupa ce va isbandi sa faca o manastire acolo, in numele Sfantului Gheorghe sa fie hramul bisencii”.

Continutul Pisaniei de deasupra intrarii in locasul cel sfant nu mai ingaduie indoiala asupra spuselor cronicarului decat pozitivistilor si amatorilor de acele legende si mituri care sa conduca la edulcorarea adevarului si la spulberarea credintei. Pentru ca iata ce spune aceasta Pisanie: “Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn Tarii Moldovenesti, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput a zidi acest hram in manastirea de la Voronet in numele Sfantului, Slavitului mare mucenic si purtator de biruinta Gheorghe, in anul 6996 (1488), al lunii mai 26, in luna Pogorarii Duhului Sfant si a fost terminata in acelasi an al lunii septembrie 14.”

Pentru acele vremuri, aflate sub zodia invaziilor (tot) de la Rasarit si dispunand de mijloace si tehnici.reduse, zidirea unei manastiri (chiar si de proportiile Voronetului: 25,25 m lungime si 10,5 m latime in directia absidelor) in doar mai putin de patru luni, ramane o reusita pe care astazi greu o mai putem evalua. Ceea ce a facut insa ca aceste manastiri, - si inainte de toate, Voronetul – sa fie incluse de catre UNESCO in anul 1965 in nomenclatorul “Marilor monumente ale 1umii”, a fost aceasta boare de culori, aceasta simfonie inefabila de fresce interioare si exterioare care au dat aripi zidurilor de piatra, proiectandu-le pe firmament, precum "Stresine vechi, casele-n luna ridica” (Eminescu - Sara pe deal).

In 1568 (asadar in anul cand Moldova numara deja patru biserici in fresca), celebrul istoric al artelor, el insusi pictor si arhitect, italianul Giorgio Vasari aprecia ca “Multi dintre maestrii nostri (adica italieni-n.n:), foarte pretuiti pentru lucrarile in ulei tempera, nu sunt in stare sa realizeze nimic in acest fel de pictura” adica fresca. Opera Voronetului a fost comparata pe rand de catre vizitatori priceputi cu binecunoscutele fresce ale Athosuiui, cu cele care insoresc Capela Sixtina sau capitala toscana.

Elemente decurgand din cea mai sublima arta bizantina ne dau intalnire pe puntea de la Voronet cu idiomul si elocinta neaosilor nostri stramosi credinciosi. Fiecare particica din maretul ansamblu certifica pentru ctitorii sai deplina maiestrie in stapanirea tainelor culorilor: Taine pe care, nu din motive faraonice ci din prea multa smerenie, emeritii cei fara de nume le-au dus cu ei in Ceruri, lasindu-le in urma-le, cum aprecia un laureat al premiului Nobel (A. Lwoff): “Implinirea sentimentului linistii care te invaluie in pridvorul fiecarui locas din Tara de Sus”.

Incadrarea ei in peisajul locului, un rarisim mimetism arhitectonico-vegetal completat de ceea ce ar dori sa exprime sintagma de “Albastru de Voronet al cerului” 1-a indemnat pe un altul sa noteze in cartea de onoare a manastirii: “In nici o alta tara din Europa, nici macar in patria clasica a picturii murale, in Italia, nu vom grasi ceva cat de cat asemanator cu aceste biserici ale caror culori armonioase scanteiaza pe verdele poienelor, pe fondul tremurat al dealurilor din frumoasa Moldova”.

Constantin Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Voroneț
    Profund dezamăgită. Cum să ceri bani pentru intrarea în Casa Domnului??? Din " cauza" acelui albastru, care nici măcar nu mai e albastru??
    Nu e muzeu, este o mănăstire,un lăcaș SFÂNT!!!
    NU voi mai păși acolo. Nu e normal să plătim pentru că mergem să ne rugăm!!!
    Nu mă deranjează suma pe care o percep, mă deranjează GESTUL!!!
    Oricum oamenii plătesc bani pe lumânări, pe suvenirurile voastre,lasă bani la acatiste,plus că aveți vreo 2-3 cutii pentru donații!!!!
    Faceți de rușine numele lui Dumnezeu, pentru că transformați intr-o afacere, biserica lui Dumnezeu!!
  2. Mănăstirea Voroneț
    Consider că nu este corect să dăm bani pentru a intra într-o biserică, fie ea și cea a Mănăstirii Voroneț. Sunt salariat, sunt ortodox și fiul unui veteran al celui de-al doilea război mondial și contribui la susținerea Ortodoxiei românești și m-a dezgustat ceea ce se întâmplă la Voroneț, comerț, comerț. Ce face conducerea mănăstirii cu banii că nu se văd îmbunătățiri?
  3. Mănăstirea Voroneț
    ,Doame Ajuta-ne, va rog daca puteti sa ma ajutati cu un telefon al unei persoane cu care sa iau legatura pt. a avea oportunitatea sa -mi spun necazul.Multumesc si sanatate.
  4. Mănăstirea Voroneț
    Te poti caza aici la manastirea Voronet?
    Un numar de contact unde as putea gasi?
  5. Mănăstirea Voroneț
    16.08.2011/ Ieri am fost la mânăstirea Voroneţ şi subscriu în totalitate la comentariul postat pe site din 28.08.2010. Personalul de la intrare şi cel care oferă acele şorţuri sunt nişte tirani, nu se pot exprima în cuvinte decente vocabularul şi tonalitatea folosite în tentativa de dialog eşuată din start.
    Oare un aşezământ care face parte din patrimoniul mondial nu merită să fie populat cu nişte feţe bisericeşti calme, umane, înţelegătoare, răbdătoare şi care ar trebui să se ocupe mai mult de imaginea pe care o vor lăsa asupra vizitatorilor autohtoni şi străini.
    Oare nimeni din conducerea bisericii române nu poate lua nici o măsură de remediere şi de schimbare a persoanelor care vin în contact direct cu vizitatorii?
    Mare păcat, aşa un munument de cult şi o primire sub orice critică.
    P.S. Şorţurile pe care le oferă la intrare miros a transpiraţie şi nu sunt igienice, mai bine le ofereau din hârtie reciclabilă; sunt o mulţime de boli cu posibilitate de transmitere.
    Şi ca un exemplu la pozitiv, mânăstirea Suceviţa. Frumos, curat, amabili şi fără tot felul de reguli absurde.
  6. Mănăstirea Voroneț
    STARETA-STAVROFORA IRINA PANTESCU-COD 725300,STRADA VORONET NR.16-HRAM-SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,SFANTUL DANIIL SIHASTRUL.
  7. Mănăstirea Voroneț
    Cu mare bucurie m-am intors la manastirea Voronet .A trecut un an de cand nu am vazut-o ,dar ma rugam sa gasesc alt comportament al calugaritelor -ghid,mai ales .
    Am fost prevenita de cativa localnici cu care am vorbit,ca sunt "tare rele calugaritele de la Voronet" si mare dreptate au avut ,din pacate .
    Calugarita-ghid,trebuie ajutata fie psihologic,fie psihiatric .
    In timp ce explica pe un anumit ton spart ,pelerinilor ,scenele biblice din frumoasele picturi ,deodata se scurtcircuita si incepea sa racneasca la un sarman pelerin care era atat de absorbit si emotionat de frumoasa locatie ,incat nu statea chiar drept ci ,probabil se sprijinea usor de un perete .Dupa decibeli inalti foarte,revenea cu vocea-i sparta,sa explice in continuare,scenele biblice,ca mai apoi ,iar sa ne agreseze urechile cu un alt racnet,la alt pelerin.
    Ce a pus capac a fost momentul "infrcosatoarei calugarite" cand un cuplu ,mai in varsta ,de francezi,admirau o pictura de pe perete si ,usor de abia vizibil,sotul a atins peretele,cu varful unui deget ,spunandu-i fascinat sotiei,cat de frumoasa este pictura. Dar,vai,deodata s-a auzit o "detunatura",era racnetul infricosatoarei calugarite-ghid care cu o viteza uimitoare ,a intrebat in trei limbi-romana,engleza,franceza,de ce pune mana pe perete ?!!
    Sarmanii francezi,s-au speriat atat de tare incat se ingalbenisera la fata si nu intelegeau in ce consta imensitatea greselii !!
    Am facut vorbire despre comportamentul acestor calugarite de la Voronet ,la mai multe manastiri la care am fost .Absolut toti calugarii cu care am vorbit despre isteria si comportamentul neadecvat al voronatencelor ,toti stiau si zambeau cu subinteles.
    Un lucru e cert- Manastirea Voronet este a poporului roman si nu, un S.R.L.al calugaritelor de acolo .Acest adevar trebuie sa-l accepte si nevricoasele in sutana care racnesc,jignesc si fac militarie cu turisti fie ei romani sau straini ,ce vin la Voronetul NOSTRU.
    Oare la anul sa fim "pregatiti "sa primim si cateva nuiele peste maini,fata sau parte dorsala de la "infricosatoarea "sau sa ne ducem smeriti cu tablete de extraveral in dar ?
    Nu stiu,poate le schimba sau poate le.......trateaza !!!
  8. Mănăstirea Voroneț
    TELEFON-0230235323-0230232413.
  9. Mănăstirea Voroneț
    Superbã þarã avem, peisaje extrem de frumoase. Dumnezeu nu ne-a lãsat þara numai cu toate treptele de relief, cu minunatele peisaje, ne-a dãruit ºi superbe mânãstiri, multe sfinte moaºte, icoane fãcãtaore de minuni care ne ajutã ºi ne ocrotesc mereu, mulþi cãlugãri cu viaþã sfântã care tot timpul se roagã pentru noi. Sã-i mulþumim Lui Dumnezeu pentru toate minunile pe care ni le-a lãsat." Autor: Anca
  10. Mănăstirea Voroneț
    Petru cei interesati adresa este SFANTA MANASTIRE VORONET; LOCALITATEA GURA HOMORULUI, COMUNA VORONET, JUDET SUCEAVA; COD 725301, Maica IRINA PANTESCU

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii