Schitul Daniil Sihastrul - Râpa lui Coroi

Locul unde se află astăzi schitul, a fost căutat de sihaștri doritori de liniște, meditație, post și rugăciune. Primul bordei s-a construit pe locul actualei biserici în 1936. În timpul războiului (1941-1945) locul a rămas pustiu. În 1945 vin aici două maicuțe de la Agap
Este situată în pădure la 6 km SV de mănăstirea Sihăstria. Se poate ajunge pe jos pornind din fața mănăstirii Sihăstria și urcând pe o potecă, de pe lângă stâlpii cu cablu electric, până la drumul forestier pietruit pe care se merge la dreapta cca 2 km unde întâlnim o troiță și o punte de lemn. De aici se urcă spre munte 1,5 km până la schit, așezământul fiind construit într-o poiană, pe o coamă de deal, înconjurată de păduri. Zona de aici poartă numele de „Râpa lui Coroi”. De la schitul Sf. Daniil Sihastru, se poate ajunge la schitul Sihla continuându-se la dreapta drumul forestier, pe care s-a venit până jos la troiță.
            Scurt istoric: În zona râpoasă a schitului Daniil Sihastru, din trecutul mai îndepărtat până aproape de zilele noastre, se nevoiau în mici peșteri sihaștri curajoși, care doreau să aibă o viață spirituală aleasă. I s-a spus „Râpa lui Coroi” din anul 1763, când un dregător din sfatul țării, Ioan Coroi, fiind la vânătoare, s-a prăbușit în această prăpastie. Înainte de războiul din 1939-1945, astat aici într-un bordei duhovnicul Calistrat Bobu, de la mănăstirea Sihăstria. După război, au trăit aici shimonahia Valentina, decedată în 1961 și fiica ei schimonahia Emiliana. După 1989, mănăstirea Sihăstria a inițiat înființarea unui schit cu obște de călugări. În 1996 s-a reușit terminarea construcției bisericii, a clopotniței și a clădirii pentru chilii, schitul fiind populat cu călugări de la mănăstirea Sihăstria, funcția de egumen al obștei i-a fost încredințată atunci Ieromonahului Adrian Tănăselea.
            Aprecieri tehnice privind biserica: Este o construcție mică dein lemn, pe fundație de beton, compartimentată în altar, naos, pronaos, pridvor închis. Are și un pridvor deschis, susținut în față de 4 stâlpi din lemn. De jur împrejur are un gilaj din lemn înalt de 1,15m. Altarul este luminat de o fereastră la E, în timp ce naosul, pronaosul și pridvorul închis, de câte o fereatră la S și N. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, de formă dreptunghiulară, cu grilaj metalic la mijloc. Intrarea în pridvorul închis se face prin partea de V, printr-o ușă de lemn sculptat. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. Pe naos este o turlă oarbă, octogonală, cu acoperișil piramidal. Pardoseala bisericii este din scândură, iar acopeișul, din tablă de aluminiu așezată în solzi. Interiorul este îmbrăcat în lambriuri și împodobit cu icoane, iar exteriorul este căptușit cu draniță. Clopotnița, construită la SE de biserică, este din lemn, acoperită cu șindrilă. Clăirea pentru cele 5 chilii, trapeza și bucătăria se află la 20 m vest de biserică. Este o construcție dein lemn, acoperită cu plăci de azbociment.
ia Veche, care vor sta aici vreme de 35 de ani. Abia în 1990 se sfințește locul pentru construirea unei biserici. Așa apare biserica cu hramurile "Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul", "Acoperământul Maicii Domnului" și "Cuv. Daniil Sihastrul" .


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 1 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Schitul Daniil Sihastrul - Râpa lui Coroi
    La acest schit se ajunge din sosea pe jos trecand prin Valea lui Coroi unde de sute de ani aici s-au nevoit in sihastrie multi calugari. Poti vedea pe traseu bordeie in pamant si simti sfintenia locurilor. Schitul este construit cu materiale carate cu mainile si spinarea calugarilor si localnicilor. Am avut parte de o ospitalitate deosebita din partea celor 7 calugari, care ne-au servit la masa din curtea schitului unde in fiecare duminica vin satenii dintr-un sat apropiat si mananca impreuna. Am vazut crucea de lemn care a stat la mormantul Parintelui Cleopa adusa de la Ms.Sihastria in spate de un iubitor de Hristos.Sper sa mai revad locurile. O sa va trimit poze.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii