Schitul Darvari

    Schitul Darvari a fost ctitorit în anul 1834, de către Mihail Darvari și soția sa Elena, născută în familia Buzeștilor, care au cumpărat de la ctitorii Bisericii “Icoana” – familia Băbeanu – un teren în spatele acestei biserici.
    Aici, a fost zidită o mica și modestă biserică din lemn, fără turlă, cu hramul Învierii Sfântului Lazar, al Sfinților Împarați Constantin și Elena și al Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, ca loc de rugăciune pentru membrii familiei și apropiații acestora. Curtea bisericuței a fost împrejmuită cu ziduri groase și înalte, iar în partea de nord și de vest au fost construite chilii, pentru adăpostirea preoților ce aveau să slujească în noul lacaș.

    În anul 1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a fost emisă și pusă în aplicare Legea secularizării averilor mănăstirești, prin care foarte multe mânăstiri românești, majoritatea „închinate” Locurilor Sfinte, au fost închise. Ca urmare, în anul 1865, călugărițele viețuitoare la Schitul Darvari au fost nevoite să se întoarcă la mânăstirile Pasărea și Ciorogârla, iar mânăstirea a fost închisă.
     În 1869, Schimonahul Isaia de la Schitul Românesc „Prodromul” din Muntele Athos a cerut permisiune ctitorilor ca monahii prodromiti aflați în trecere prin București, să se adăpostească în chiliile goale din jurul bisericii. Acești călugări veneau adesea în țară pentru strângerea de ajutoare. În schimb, monahii se obligau să săvârșească sfintele slujbe după rânduiala mânăstirească.
     Astfel, în anii 1869 -1959, în Schitul Darvari au viețuit călugări prodromiti, fără însă ca aceștia să încheie vreun act cu ctitorii mânăstirii prin care să dobândească vreun drept asupra schitului. Monahilor le era îngaduit numai să locuiască  în chilii și să săvârșească slujbele religioase în biserică.
    Primul stareț a fost Schimonahul Isaia, căruia i-a urmat, din anul 1910 și până la desființarea Schitului, în anul 1959, Arhimandritul Simeon Ciumandra. Părintele Simeon era un om foarte duhovnicesc, cu preocupări intelectuale. Era căutat și apreciat de însemnați oameni de cultură, de oameni de știintă, politicieni, artiști și scriitori ai vremii sale. Astfel, personalități ca Tudor Arghezi, ca sculptorul Gheorghe Anghel sau profesorul N. Șerban Tanasenco, se adunau adesea în chilia starețului.
    În anul 1959, regimul comunist ateu intervine brutal în viața schitului evacuând cu forța pe cei 13 călugări viețuitori, dimpreună cu starețul lor, părintele Simeon Ciumandra. Aceștia au fost trimiși la Mânăstirea Cernica, iar schitul a fost transformat în biserică de mir, ca filială a Bisericii Icoanei.
     Schimbările petrecute în decembrie 1989 au dus la revigorarea duhovnicească a vechiului lacaș. Pictura interioară a fost spălata de fumul adunat de-a lungul anilor și restaurată de către Părintele Sofian, starețul mânăstirii Antim, în anul 1993.
     La 31 martie 1996, prin purtarea de grijă a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, Schitul Darvari a fost redeschis, reluându-și statutul de asezământ monahal, fiind numit stareț părintele ieromonah Ambrozie Meleaca, venit de la Mânăstirea Crasna din Prahova.
    În toamna anului 2000 starețul Schitului Darvari, Protosinghelul Ambrozie a fost hirotonit Episcop Vicar Patriarhal, fiind numit Stareț, Părintele Protosinghel Ghervasie Mânzicu.
     În prezent, sub cârmuirea sa duhovnicească viețuiesc aici câțiva tineri călugări iubitori de Dumnezeu și dornici de a împlini cât mai bine poruncile Mântuitorului și nevoile oamenilor.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Schitul Darvari
    Izolat în mijlocul București-ului?
  2. Schitul Darvari
    Eu as vrea sa stiu unde este un preot asa ca parintele Argatu, adica vizionar si facator de minuni, caci o persoana de rea-credinta mi-a trimis mercur si am 77% in corp. Toate organele imi sunt afectate si nu inteleg cata ura si rautate pot exista in cineva ca sa faca atata rau. Va rog din suflet sa ma indrumati daca stiti. Va multumesc.
    Scrieti la
    cisabelcor@gmail.com
  3. Schitul Darvari
    Merita sa ajungeti la acest schit pentru ca se fac slujbe foarte frumoase.Am fost si am ramas placut impresionata cu adevarat zici ca esti in rai.Larisa
  4. Schitul Darvari
    STARET-TEOFIL ANASTASOAIE.
  5. Schitul Darvari
    va implor rugativa si pt mine sa ma impac cu prietenul meu Lucian de care sunt despartita de 2 luni. ajutatima! ma numesc Claudia Elena Maria si prietenul meu Lucian
  6. Schitul Darvari
    cu ce mijloc de transport in comun pot sa ajung la schit
  7. Schitul Darvari
    Pana la urma al cui sait sunteti pentru ca actualmente....
  8. Schitul Darvari
    Intr-adevar, este un loc deosebit. Am ajuns intamplator anul acesta la Schitul Darvari in noaptea de Inviere. Nedecis unde sa merg, m-am urcat in masina si am trecut pe langa cateva biserici nefiind tentat sa opresc nicaieri. Imi propusesem sa merg anul acesta la o manastire sau schit, m-am documentat pe net ce este mai aproape de Bucuresti, dar nu eram chiar hotarat asa ca Schitul Darvari a fost o ultima optiune a mea. Nu am plecat de acasa cu gandul ca sa raman pana dimineata la slujba, dar am facut-o. A fost fost prima data cand am asistat la toata Slujba de Inviere. Doar ce am ajuns in zona si am zis ca asta e, aici voi ramane pentru Inviere. Ma apropii de multime si se vede diferenta intre acest lacas si o biserica obisnuita, lipseste cu desavarsire atmosfera aia de bascalie, de balci cum a fost transformata Sluba de Inviere in ultimii cativa ani la multe alte biserici, mai ales cele de cartier. "Lumina" a fos adusa de la Mormantul Sacru. Totul a fost deosebit, divin, un colt de Rai, nu ai cum sa te plictisesti, timpul parca se scurge mai repede. E un loc unde te invaluie o liniste sufleteasca.
  9. Schitul Darvari
    Doamne ajuta!
    Intradevar e un colt de rai acolo in mijlocul Bucurestiului sa zic.
    Multumesc Bunului Dumnezeu ca mi-a descoperit acel loc unde m-m si logodit in vara anului 2007.
    Am mers intr-o duminica la Sfanta liturghie la indrumarea sorei mele si unei prietene, iar cand am intrat am simtit ca e ceva minunat acolo.
    Dupa Sfanta liturghie am vorbit cu Starerul si i-am cerut parerea; vroiam sa ma logodesc. Si m-a intrebat ce data as vrea , eu faa sa fi programat ceva exact cu viitorul logodnic (pentru ca nu ne planificasem data si nici Biserica normal) i-am zis cand aveti Sfintia dumneavoastra liber. A fost in august pe 25 si gata. A fost doar logodna atunci pentru ca murise bunicul meu si nu vroiam sa facem nunta , dar nici in pacat nu vroiam sa stam, atunci ne-am hotarat cu logodna, si Dumnezeu ne-a binecuvantat.
    Mergem acolo cat de des putem. Anul trecut ne-am casatorit dar cununia religioasa am savarsit-o in Gorj de unde ne tragem noi.
    Toti au fost incantati de Schitul Darvari cand le-am aratat poze de la logodna.
    Duhovnicul nostru este Parintele Nicolae, Dumnezeu sa-i dea multa sanatate si ii multumim din suflet ca ne este alaturi ori de cate ori avem vreo nelamurire, indrumandu-ne numai spre bine.
    Tuturor Parintilor si fratilor din Manastire multa sanatate
    !
    Doamne ajuta!
  10. Schitul Darvari
    Ma bucur sa aud despre acest sfant schit.Mi-as dori tare mult sa corespondez cu un parinte de aici pentru sfaturi duhovnicesti folositoare pentru mantuirea sufletului.Cu ajutorul lui Dumnezeu tare mi-as dori sa ajung si eu in acest sfant loc.Sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii