Schitul Horăicioara

Schitul Horaicioara sau Horaita Veche ia fiinta in a doua jumatate a sec. al XV-lea (1466), dupa cum mentioneaza traditia orala consemnata in tinda bisericii.
In anul 1480, Arhim. Chiriac, la porunca Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ridica, din lemn, prima biserica a acestui asezamant monahal, cu hramul "Buna Vestire".

Astazi, locul Sfintei Mese a bisericii de la anul 1480 este marcat de o lespede din piatra, pusa in anul 1937 cu cheltuiala sotilor Epifanie si Aglaia Curcut din satul Metocul Balan, judetul Neamt.

Schitul Horaicioara, aflat la 900 m altitudine, intr-un cadru natural, deosebit de pitoresc, apartine canonic si administrativ de Manastirea Horaita, infiintata cu trei secole mai tarziu.
Biserica actuala a schitului a fost ridicata, din piatra, in anul 1968, de catre Arhim. Ermoghen Buhus, devenit staret al manastirii, si sfintita pe 20 octombrie de arhiereul Isaia, vicar al Episcopiei Romanului. De atunci si pana astazi, biserica si chiliile schitului au fost supuse mai multor lucrari de restaurare si renovare, prin grija egumenilor ce s-au succedat la conducerea schitului.

In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, cunoscuta ca facatoare de minuni.
Catapeteasma bisericii, in stil gotic si de dimensiuni reduse, a fost confectionata, probabil cu putin inainte de anul sfintirii bisericii (1868).


In urma rugaciunilor insistente facute de monahii vietuitori acolo, majoritatea batrani, in timpul staretiei Arhim. Ermoghen (1837-1877), s-a petrecut o minune: Maica Domnului a facut sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata cam la 50 m departare de biserica schitului. Acest izvor, singura sursa de apa din imprejurimi, a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau aici cu credinta. Renumele sau a impus alegerea ca al doilea hram al schitului praznicul "Izvorul Tamadiurii".


Schitul Horaicioara


Nicolae Iancu Dragut 2007


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Schitul Horăicioara
  Am fost azi acolo.
  E ffff frumos.
  ????
 2. Schitul Horăicioara
  Am fost azi sus la Horăicioara și am rămas profund marcat.
  E ffff frumoasă cu tot ce are.
  Bunul Dumnezeu să- mi ajute sa mai pot merge ????
 3. Schitul Horăicioara
  Un loc linstitor. Imi pare rau ca nu pot ajunge mai des. Un parinte lasat de Dumnezeu in acele locuri sa aiba grija de noi. Doamne ajuta!
 4. Schitul Horăicioara
  am 21 de ani dar nu am vazut pana acum asa ceva.ff frumos traseul pana acum.astazi 18.03.2012 am fost la Manastire si am f foarte impresionata si cu bratele deschise.imi pare rau ca nu am putut ramane caci am servici .COLTUL MEU DE RAI ASA POT NUMI MINUNATIA DE ACOLO DE SUS merge-ti ca nu aveti nimic de pierdut..DOMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE.DAOMNE AJUTA.
 5. Schitul Horăicioara
  eu cred, ... eu cred asa ca Manastirea Horaicioara este cea mai frumoasa . Eu merg foarte des acolo ,nu destul de des pe cat as vrea . Staretul de acolo Pr. Antim este un om deosebit foarte intelegator si calm .Cred ca este singura manastire cu 2 monahi. Acolo este o liniste deplina ,care te imbie ,te linisteste . Am inceput sa mergem acolo din 2002 ,si de atunci mergem cam de 5-6 ori pe an si ne simtim foarte bine.
  ma bucur foarte mult cand merg acolo ,si ma bucur ca am intalnit niste oameni minunati : Pr. Antim , Pr.Iacob si sora Emilia (care din pacate nu mai este la M-re Horaicioara)
 6. Schitul Horăicioara
  imi doresc din tot sufletul sa mai ajung la Schitul Horaicioara dar pana atunci le transmit parintilor de acolo multa sanatate , forta de munca ( stiu sigur ca au nevoie .... ) si un mic , mare pupic pentru fratele ioan de la sora lui mai mica
 7. Schitul Horăicioara
  Un colt de rai, un loc unde totul este intr-o ordine desavarsita, unde sufletul il simte pe Bunul Dumnezeu atat de aproape... Am ajuns anul acesta pentru prima data si pot sa spun ca este un loc binecuvantat. Daca vreti sa vedeti ce inseamna binecuvantare, mergeti la Horaicioara! Doamne-ajuta!
 8. Schitul Horăicioara
  STARET IEROMONAH ANTIM GEMANAR-TELEFON 0233246326.
 9. Schitul Horăicioara
  Pt Claudia:

  Claudia, nu stiu daca ne putem ruga pt. tine.Te-ai gandit ca poate Dumnezeu nu vrea ca tu sa mai fii cu acel barbat, intrucat el este casatorit?
 10. Schitul Horăicioara
  ma numesc Claudia si de 2 luni sunt despartita de prietenul meu Lucian pe motiv k vb lumea prea mult de noi el fiind casatorit k sa zicem, nu stiu dak ma intelegeti, va rog spuneti o rugaciune si pt mine.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii