Schitul Iezeru

 Fiind situat la nord de satul Cheia, pe valea cu același nume, în apropierea orașului Băile Olanești din județul Vâlcea, Schitul Iezer este ,poate, cea mai izolată  sihăstrie din nordul Olteniei.

 

 

Radu cel Mare (1377-1383) și fiul său Mircea cel Bătrân (1386-1418) sunt primii ctitori ai sfântului locaș. Schitul Iezerul vechi, nu se află chiar pe locul unde se găsește cel de astazi, ci mai sus cu vreo 500 m de peștera sfântului Antonie, căci cu trecerea timpului, acest schit s-a degradat, dar a fost refăcut, în anul 1559, de voievodul Mircea Ciobanu împreună cu soția sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rareș (1527-1546).

 

 

După refacerea schitului Iezer, aici s-a adăpostit o mare obște monahală cu peste trei sute de călugări. O parte dintre aceștia trăiau viața de obște în mănăstire, iar alți călugări se nevoiau în sihăstrie, prin peșteri sau prin chilii, venind doar duminica și în zilele de sărbători să asiste la slujbele săvârșite în biserică.

 

 

În pisania din 1720 se menționează că schitul a fost terminat în 1567-1568, după moartea ctitorului și ca în 1700 schitul era pustiu și surpat.

 

 

Biserica actuală a fost zidită de episcopul Ilarion și schimonahul Antonie, care a donat toate economiile, dar a și muncit personal, pentru ca în 1720 să fie pictată de ieromonahul Nicolae. Mai târziu, schimonahul Antonie, a fost canonizat sub numele de Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru.

 

 

El vine în Þara Românească în anul 1648 și se stabilește la Rm. Valcea , ocupându-se de comerț. Ajuns la vârsta de 64 de ani, binecuvantatul Antonie s-a hotărât să aleagă calea monahală. După ce renunță la ideea de a merge la Muntele Athos , la îndemnul episcopului Ilarion, se stabilește la schitul Iezer.

 

 

Chiliile zidite de Cuviosul Antonie se păstrează și astăzi, în partea de apus a bisericii, având un subsol spațios pentru depozitarea celor necesare întreținerii vieții monahale.

A mai fost restaurant în 1865 – 1890, când s-au reparat și chiliile și s-a zidit clopotnița, precum și în 1970, de către Episcopia Râmnicului și Argeșului, care a făcut mai multe îmbunătățiri de ordin gospodăresc.

 

Din anul 1998, sfântul lăcaș s-a îmbogățit cu o nouă biserică.

 

 

Astăzi, Schitul Iezer cuprinde o obște de maici, care se ostenesc să ducă mai departe tradiția monahală existentă aici de mai multe secole.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 5 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Schitul Iezeru
  DOAMNEA AJUTA,Va rog sa ma ajutati cu un nr'de telefin a unei persoane cu care sa pot lua legatura daca se poate mai repede ,ca sa va expun necazul meu si sa ma puteti ajuta .Amin.
 2. Schitul Iezeru
  Exista posibilitatea de cazare pe aproximativ 3 luni in schimbul muncii si niste bani(putinul pe care il am sa dau) doresc sa tin post cu apa prelungit pentru vindecare(sanatate). De asemenea daca exista posibilitatea de cazare exista dusuri(apa calda) la aceasta manastire?Multumesc anticipat!
 3. Schitul Iezeru
  impresia e foarte buna,urmare vreau o noua vizita pentru mai mult timp. pentru detalii vreau un nr de telefon de la schit pt a lua legatura mai usor. multumesc mult!
 4. Schitul Iezeru
  STARETA MONAHIA MARIA POPA.TELEFON-0788039183.
 5. Schitul Iezeru
  Imi cer iertare ca indraznesc, dar nu am gasit alta forma de a lua legatura cu Sfintiile voastre. Va rog din suflet, daca vreti sa ma ajutati. As dori sa imi dati si mie slujba Sfintului Antonie de la Iezeru Vilcea. Stiu ca se praznuieste peste citeva zile dar poate nu e totusi prea tirziu...Daca aveti in format electronic cred ca ar fi usor pentru toti, daca nu, daca va rog din suflet sa mi-o trimiteti prin posta...Va platesc tot ce aveti nevoie. Va rog!
  Si va rog sa ma iertati de indrazneala!
  Silvia-Georgiana

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii