Schitul Nașterea Maicii Domnului

          Schitul "Nașterea Maicii Domnului de la Șinca Veche"
         De mai bine de un an, viața monahală din Þara Făgărașului s-a îmbogățit cu un nou așezământ. Nou, dar în același timp și foarte vechi. Care este trecutul, prezentul și planurile pentru acest loc aflat sub protecția Maicii Domnului și a Sfântului Nectarie din Eghina, vă prezentăm într-un nou episod din serialul  "Mănăstiri din țara Făgărașului".
  
        Salvată de la dispariție
        Peștera din apropierea localității Șinca Veche este cunoscută atât în zonă cât și în țară, ba chiar și peste hotare. Părăsirea locului și lipsa unei cercetări arheologice riguroase au dus în timp la nașterea a tot felul de legende și povești, pe cât de numeroase pe atât de diferite.

        Deși nu se efectuase aici o cercetare corespunzătoare din punct de vedere științific, specialiștii care au vizitat așezământul au atras atenția asupra pericolului de dispariție al acestui monument unic în Transilvania. Nimeni însă nu s-a putut ocupa efectiv de restaurarea lui. După mai multe tentative nereușite, Dumnezeu a rânduit ca această atât de necesară lucrare să fie asumată și realizată de Fundația ortodox-culturală "Maica Sfântă-Bucuria Neașteptată". Președintele acestei fundații, doamna Maria Bâgiu, a ajuns pentru prima dată la Șinca Veche în 2004. Grota arăta jalnic, așa cum o știu mulți dintre cei care au fost acolo. Grămezi de pomelnice pentru care nu se ruga nimeni, lumânări, haine agățate peste tot, mâncare și iconițe fără valoare. În plus, pentru că nimeni nu s-a ocupat de monument, o parte din acesta s-a prăbușit, fiind alcătuit dintr-o rocă foarte fină, sfărâmicioasă chiar la atingerea cu degetul. Ușurința cu care poți zgâria pereții locașului i-a făcut pe mulți să își lase numele scrijelite ca amintire urmașilor.

        Certificată de arheologi

        În ciuda aparenței mizere, doamna Maria Bâgiu a simțit un îndemn deosebit de a așeza aici temelia mănăstirii pe care dorea să o construiască și a început demersurile necesare, realizând un proiect care are ca scop restaurarea grotei cu două biserici și crearea unui așezământ istoric cultural ortodox.
         Mai întâi o echipă de specialiști a început săpăturile arheologice. Au fost degajate depunerile din urma prăbușirii și au fost descoperite noi încăperi. Istoricii arheologi certifică existența în peșteră a două bisericuțe ortodoxe construite succesiv, care prezintă toate elementele specifice: naos, pronaos, altar și proscomidiar.
         Datarea lor a fost făcută pentru secolele XIV-XV și au fost identificate ca aparținând uneia din cele patru mănăstiri de pe hotarul localității Șinca, care apar în multe documente istorice. În 1761, prigoana dusă de generalul Bucow, care a distrus 200 de mănăstiri din Ardeal pentru a impune greco-catolicismul, a ajuns și la Șinca. Amplasarea într-o peșteră a împiedicat distrugerea în întregime a locașului, însă obștea de călugări a fost alungată, iar biserica profanată și chiliile distruse. Timp de peste două veacuri, deși a fost părăsit fizic, locul a continuat să primească vizitatori atrași de o stare de liniște pe care o dobândeau aici.
       
        Reîntoarcere la tradiție
        Proiectul "Așezământul istoric ortodox-cultural <<Bucuria neașteptată>> Șinca Veche" se vrea o reîntoarcere la tradiție, toate construcțiile fiind gândite în stilul tradițional românesc și respectând natura. Proiectul cuprinde patru părți principale. Prioritate are restaurarea și conservarea bisericuțelor rupestre și construirea în apropiere a unei bisericuțe de piatră cu hramul "Nașterea Maicii Domnului". A doua fază a proiectului cuprinde ridicarea în vârful dealului a unei biserici mari cu hramul "Buna Vestire", cu chilii, stăreție și toate cele necesare unei mănăstiri, construite în stil țărănesc. Urmează apoi atelierele de creație (pictură, sculptură, iconografie, țesătorie, cusătorie, ceramică și olărit etc.), unde se vor organiza tabere de creație pentru tineri, conferințe, expoziții etc. și deschiderea unui șantier arheologic de studiu pentru așezarea dacică aflată pe teritoriul așezământului.
  
        Ctitorie în stil athonit
        Dimensiunile proiectului sunt fabuloase, însă realizatoarea lui se încredințează ajutorului lui Dumnezeu pentru a duce la bun sfârșit lucrarea. Pentru aceasta, doamna Maria Bâgiu a simțit absolut necesară reluarea slujbelor în locul părăsit de sute de ani. Astfel s-a întemeiat aici în decembrie anul trecut Schitul "Nașterea Maicii Domnului", cu o obște de călugări avându-l ca stareț pe părintele Matei Bilauca, chemat la această slujire de la Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus.
         Pentru a-i adăposti pe viețuitorii schitului a fost construită în stilul specific așezămintelor din Sf. Munte Athos o casă care nu făcea parte din proiect, dar s-a așezat foarte bine în cadrul acestuia. Clădirea cuprinde chilii pentru cinci viețuitori, o trapeză și un paraclis cu hramul "Sfântul Nectarie de la Eghina", care adăpostește și o părticică din moaștele acestui sfânt aproape contemporan cu noi. Deși nu are încă un an de când a poposit și la Șinca prin sfintele sale moaște care se află aici, Sfântul Nectarie a alinat deja suferința multor oameni care s-au rugat lui cu credință și nădejde. Mărturii ale unor vindecări miraculoase au început să fie consemnate la Șinca, la fel ca și în toate locurile aflate sub protecția Sfântului Nectarie.

                (Natalia Corlean)

 

 

            Programul slujbelor

            Luni-sâmbătă

            04:00 Rugăciunile de dimineață, Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile 1, 3, 6, Obednița (luni, miercuri, vineri), Sf. Liturghie (marți, joi, sâmbătă)

           13:30 Paraclisul Sfântului Nectarie
             16:00 Ceasul 9, Vecernia, Pavecernița Mică
           
            Duminica
            23:00 Miezonoptica, Utrenia, Ceasul 1
             09:00 Rugăciunile de dimineață cu Rugăciunile înainte de Împărtășanie, Ceasurile 3, 6, Sf. Liturghie
             16:00 Ceasul 9, Vecernia Mică, Paraclisul Maicii Domnului
             18:00 Pavecernița Mică
           
            Sărbători și praznice împărătești
            18:00 Slujba de priveghere (Vecernia Mare cu Litie, Utrenia)
             09:00 Rugăciunile de dimineață cu Rugăciunile înainte de Împărtășanie, Ceasurile 3, 6, Sf. Liturghie
             16:00 Ceasul 9, Vecernia Mică, Paraclisul Sf.Nectarie
             18:00 Pavecernița Mică

            În prima joi din fiecare lună, la ora 16, se oficiază Taina Sf.Maslu cu Paraclisul Sf.Nectarie

 

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele impresii

Vezi toate impresiile

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii