Schitul Păltiniș

  
    Este situat la intrarea în stațiunea Păltiniș din munții Cibinului, la 500m distanță de  șoseaua Păltiniș-Sibiu și la altitudinea de peste 1400 m. Din Sibiu se circulă pe o șosea asfaltată care șerpuiește printre dealuri și munți spre sud-vest 32km până în apropierea schitului.
    Scurt istoric
    Biserica aparține Arhiepiscopiei Sibiului și este ctitoria pururea pomenitului Mitropolit Dr Nicolae Bălan al Ardealului. A fost construită din lemn de brad între anii 1925-1927, cu ajutorul Ministerului Cultelor, Ministerului Sănătății, și a altelor instituții. Executant al construcției a fost meșterul Șerban Cruciat din Rășinari, sub conducerea unui arhitect. Sfântul Altar și catapeteasma au fost executate de Societatea Autonomă Stil din București. Pictura iconostasului a fost realizată de pictorul Vasilescu în 1944. Biserica este tencuită în interior și urmează să fie pictată. Este acoperită cu șindrilă ca și clădirile anexe din jur. Stilul de construcție imită stilul vechilor biserici din Transilvania. Clopotnița este construită spre platoul mai ridicat din apropierea bisericii unde este un grup de brazi. Cele două clopote de bronz din clopotniță au fost turnate de fosta fabrică Schact-Cantz. În anul 1927 slujbele sunt anunțate prin cele două toace, una din metal, și alta din lemn. În 1975 luna august, în timpul Mitropolitului Nicolae Mladin, au început lucrările de restaurare la biserică, continuate începând cu 1982 sub îndrumarea și supravegherea Mitropolitului Ardealului, Dr Antonie Plămădeală, din a carui încredințare au fost finanțate lucrarile necesare. Din complexul schitului, face parte și casa de odihnă pentru cler și salariați ai Bisericii Ortodoxe. Lângă biserică se află mormântul filosofului Constantin Noica , care a trăit o parte din viață și și-a întregit opera în stațiunea Păltiniș. Biserica este destinată ca locaș de zidire duhovnicească, constituind totodată o adevărată oază spirituală pentru toți credincioșii care-si poartă pașii pe aceste plaiuri de o rară frumusețe.


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 4 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Schitul Păltiniș
    Dupa anii 90 , acoperisul a fost foarte afectat si stricat ,ajutorul a venit si printr un olandez care a adus lumanari si cruciulite ,medalioane care sau vandut , sa strans o suma de bani consistenta cu care sa reparat renovat in intregime acoperisul bisericii. Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti cei ce au contribuit la repararea acoperisului ,iar cei ce nu Mai sunt , Dumnezeu sa ierte si odihneasca sufletul lor .
  2. Schitul Păltiniș
    doamne ajuta
    am o mare rugaminte sunt mama unei fiice de 19 ani pe nume antoaneta-nicoleta, am rugaminte respectuoasa a ma ajuta a va ruga cu putere alaturi de mine mama iuliana pentru vindecarea si intoarcerea fiicei mele catre familie, mama bunici matursa cu bunatate sa comunice cu noi sa nu mai minta sa nu se mai ascunda sa nu mai mearga sa aiba legaturi cu dl adrian si dna ioana sa isi gaseasca linistea sufleteasca si drumul ei in viata la facultate sa se departeze de adrian si ioana sa isi gaseasca locul ei in societate si la facultate, va rog mult ajutati ma. am dat peste tot rugaminte, as dori sa trimit acatist pentru rugaciune si la dvs am nevoie de multa rugaciune si de multa putere duhovniceasca ca sa salvez starea de sanatate in care se gaseste fiica mea antoaneta nicoleta sa o pot indeparta de acesti oameni adrian si ioana sa isi poata reveni si vindeca de starea in care se afla . doamne ajuta nr meu de tf este 0727862514, iar email meu iulianacpopa@yahoo.com
  3. Schitul Păltiniș
    Nasol ca v-ati facut o idee atat de gresita despre crestinism si felul in care trebuie aplicat in vietile noastre. Mai bine ati face sa incepeti sa citii adevarata biblie si nu tot felul de traduceri care au deviat de tot de la adevar. Doar unul dintre ele fiind faptul ca prin termenul care la noi s-a tradus "virgina" in scrierile vechi era echivalentul cuvantului fata tanara - sau fetita...astfel totul s-a inteles gresit. Aveti grije ce credeti si nu luati totul de a gata fara a cerceta putin.
    Va doresc numa bine:)...si fie ca lumina adevarata sa iese la suprafata!
  4. Schitul Păltiniș
    as vrea sa trimit un salindar ( imi cer scuze daca nu am scris corect dar nu am facut niciodata pana acum) pe un an de zile pentru tata care a murit pe data de 5.11.2004, si nu stiu cum sa procedez.
    Va rog sa-mi spuneti pasi, si binenteles daca se poate.
    multumesc

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii