Schitul Sfântul Ioan Iacob

În anul 1925, bătrânul ctitor Constantin Corlățeanu, a ridicat spre lauda lui Dumnezeu o cruce de fier, pe un postament de beton, de pe a cărei inscripție aflăm că a fost sfințită în anul 1927, de un sobor de preoți din împrejurimi. După 3 ani, bătrânul Corlățeanu are o vedenie, prin care Maica Domnului îl împuternicește să ridice un altar pentru rugăciune. Ajutat de fiul său Ștefan, și de credincioșii din sat a construit un schit, care a fost sfințit în anul 1934 de Mitropolitul Nectarie. Aici au slujit călugări pâna în anul 1962 când a fost desființat de regimul comunist. Schitul a fost demolat, materialele au fost transportate în comuna Voroneț, unde s-a ridicat o biserică pentru această parohie, iar o parte dintre obiectele de cult au fost luate de mânăstirea Putna. Bătrânul Corlățeanu a avut norocul să nu asiste la demolarea schitului pentru că în 1957, la vârsta de 96 de ani, a trecut în veșnicie, cu sufletul împăcat pentru ceea ce a făcut în slujba lui Dumnezeu. Populația de pe aceste meleaguri resimte lipsa schitului și în anul 1966 a ridicat o capelă, împrejmuind crucea care mai rămăsese cu speranța că se va putea face câte o slujbă de preotul parohiei. Dar pentru că slujbele nu se puteau face făra a fi un altar sfințit, au hotărât să mărească încăperea, făcând și un sfânt altar, schitul fiind înzestrat cu obiecte de cult și prin contribuția credincioșilor care au început să-l viziteze. Între timp, biserica a fost renovată de credinciosul Ilie Țimpău, care a lăsat și însemnările cu istoricul schitului. După 1989 tot credinciosul Ilie Țimpău, la îndemnul creștinilor din zonă, a luat inițiativa reactivării schitului, pentru care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dat binecuvântarea și a luat măsuri pentru popularea lui tot cu călugări. Sarcina conducerii obștii și organizării schitului a revenit Protosinghelului Visarion Breban. Ajutat de obște și credincioși a reușit în scurt timp să facă o renovare capitală a bisericii vechi, să construiască corpul de chili și să ridice o nouă și frumoasă  biserică, mai spațioasă, care a fost sfințită cu hramul “Sfântul Ioan Iacob”.

 

 

 

Vasile Dumitrache  - Mănăstirile și schiturile României pas cu pas– editura Nemira  - 2002

 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  Buna seara,
  Va rog frumos, ma poate ajuta cineva cu o informație , in ce zile se face slujba și de la ce ora se tine ? Slujba cât durează? Se poate merge și cu Bebeluș de 4 luni? Va mulțumesc . Un nr de contact se poate?
  Doamne ajuta .
 2. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  ...ceva de vis! Impresionant tot! Multe lucruri bune mi s-au intamplat de cand am fost acolo! Foarte frumos mesajul de la primire si adevarat, la plecare. Multa sanitate si sper sa ne revedem ...
 3. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  cine are vre-un nr de tel de la manastirea aceasta?
 4. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  Un loc deosebit,in mintea mea asa se intuchipeaza RAIUL.Mergeti oameni buni VDETI si SIMTITI ! Acolo mi e gindul f.des numai ca locuiesc la aprox.700 km
 5. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  Cu voia Bunului Dumnezeu am păzit pe aceste locuri de mai multe ori.L am cunoscut pe vrednicul de pomenire părintele staret Visarion care a trecut la cele veșnice mult prea repede decât ne-am fi așteptat.Era un om în primul rând apoi un călugăr deosebit.Îi regret trecerea la cele veșnice asa de repede pt. că era deosebit.La el găseai un cuvânt bun la momentul potrivit când aveai cel mai mult nevoie.Lângă el te simțeai ocrotit.cuvintele lui erau de aur.
  ....
  Acum mergem din când în când ori de cate ori putem si bineînțeles la mormântul părintelui lăsăm o lacrimă di o rugăciune.
  ....
  Vă îndemn să mergeți...nu veti regreta...ci veti fi cu siguranță folositi.
 6. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  As vrea sa va intreb daca stiti cat este un pomelnic de un an de zile
 7. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  4/12/2014 15:02 "buna ziua as dori sa ajung la manastirea frasinei cum pot sa ajung" Autor: ADRIAN
  daca nu ai aflat inca
  trebuie sa ajungi in Ramnicu Valcea , si de acolo din autogara sunt autobuze aproape din ora in ora, eu am avut o urgenta si am mers cu taxiul din gara cu doar 25 sau 30 lei, cu autobuzul e doar 5 sau 6 lei Doamne ajuta
 8. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  buna ziua as dori sa ajung la manastirea frasinei cum pot sa ajung
 9. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  Vasile spune-ne cum putem lua legatura cu parintele Gherase ??
 10. Schitul Sfântul Ioan Iacob
  Raspuns pentru Luciana despre fratele Gheorghe fratele Gheorghe era la inceput acum nu mai e frate e preot si e un adevarat slujitor al lui Hristos spun asta deoarece il cunosc foarte bine am slujit impreuna ne-am ostenit impreuna si ce pot sa spun cu toata fiinta sa traieste in Hristos in ascultare in smerenie nevointa si multa dragoste eu chiar de sint nevrednic totusi Bunul Dumnezeu m-a invrednicit sa cunosc astfel de parinti si de ce zic parinti pentru ca nu numai parintele Gherasim ci toti parintii de la pojorata traiesc o viata in sfintenie iar eu nu am avut curaj sa ma calugaresc deoarece am 5 operatii printre care si operat de cancer si mi-a fost foarte greu si am plecat insa parintii toti si parintele staret ma vroiau asa bolnav cum eram dar din pacate am plecat insa parintele staret mi-a zis ca eu ma v-oi intoarce si acolo o sa mor peste un an doi trei cinci cind ma voi intoarce ma va primi poarta a-mi va fi deschisa caci locul meu e acolo si nadajduiesc la mila lui Dumnezeu ca cuvintele parintelui staret se vor infaptui.

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii