Schitul Sihla

Daca vei cauta un loc prin muntii Neamtului in care majestatea piscurilor innegrite de paduri si implantate de stanci ce stau sa se prabuseasca de mii de ani, un loc mai desavarsit de neoranduiala unui pitoresc nemuritor dar totodata si mai incarcat de memoria sfintelor vietuiri monahale, il vei afla plin de bucurie la Sihla; la Sihla pentru care Sfanta "Teodora din Carpati" - este cea mai lucitoare stea din salba atator ravnitori ai locului, cei mai multi cuprinsi in Anonimatul lui Dumnezeu pentru care "si perii capului, toti sunt numarati" (Matei 10, 30), in timp ce alte nume, cele mai putine au ajuns si pana la cunostinta noastra: cuviosul Pavel, ieroschimonahul Elefterie (fostul sot si urmator intru cele duhovnicesti ale Sf. Teodora), cuviosul Iosif Pustnicul al carui nume ni-l amintesc locuri ca Poiana lui Iosif, Parau1 lui Iosif si Chiliile lui Iosif, ierodiaconul Cristofor (aflatorul moastelor cu buna mireasma ale Sfintei Teodora la anul 1930), cuviosul Ioan Sihastrul, Gherman si Gherontie Bistriceanu (ce1 care a fost timp de 40 de ani singurul vietuitor peste Schit si despre care se face amintire atat in Hogas cat si in Galaction), ieroschimonahul Vasian Scripca, Sihastrul Ioan (iscusit cititor al gandurilor omenesti) si, acum mai in urma, viitorul sfant al calendarului romanesc, ieroschimonahul Paisie Olariu.

Primele lor salase (iar pentru unii cele dintotdeauna) au fost stancile locului, atat de darnice in scorburi si pesteri austere pe care noi, cei sovaielnici le vizitam cateodata cu o prosteasca uimire, potrivindu-ne gandul dupa cel al lui C. Hogas: "Voiam sa trimit in alta lume sfintei Teodota, din insasi pamanteasca ei locuinta, vreo simtire sau vreo cugetare cucernica si umilita; cum insa e usor sa fii virtuos in tovarasia ursilor necuvantatori si a codrilor fara de inima, cum virtutea nu capata pret si stralucire dect atunci cand iese biruitoare din lupta fatisa cu rautatea si stricaciunea omeneasca, apoi nu putui inchega in sufletul meu nici un soi de evlavioasa gandire sau macar de profana admiratiune pentru o viata jertfita fara nici o tinta, lipsei, chinurilor si suferintelor trupesti, cu toata ravna ce va fi avut sufletul ei pentru cele sfinte si dumnezeiesti".

“Acest sfant schit Sihla, sta scris in Pisania, unde se praznuieste hramul Nasterea sfantului slavitului Prooroc inaintemergatorului Ioan, cat si aciasta biserica s-au facut din nou, cu un rand de chilii... la leat 1813..." "Din nou" deoarece schitul initia1 avea la acea data aproape o suta de ani. Intre timp s-a mai inaltat sub stanca din deal o alta biserica "dintr-un singur brad" in care pot incapea doar zece suflete, unsprezece cu cel al boierului Coroi, disparut in prapastia din preajma cu ocazia unei vanatori. Suflet evlavios, din moment ce amintirea sa i-a putut inspira pe urmasi la o ctitorie. Scrutand zarile, de langa aceasta minune mica de lemn, vederea muntilor Pahomia, Dealul Mare si Ciungii, te fac sa exclami odata cu Gheorghe din Moldova: “Locuri sfinte si frumoase:/ Rasca, Sihla si Cetate/ Am venit intreg aicea/ Si ma-ntorc pe jumatate”

Constantin Tanasa


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
 1. Schitul Sihla
  In acestă manastire se simte prezenta Divină!!! Am fost in multe manastiri ,dar aici e unic!!
 2. Schitul Sihla
  E un loc minunat, cu adevărat duhovnicesc!
 3. Schitul Sihla
  In acest moment,cind scriu aceste impresii,totodata urmaresc si filmul despre schitul Sihla si va dau cuvintul meu ca vars lacrimi ,de dor cred, pentru aceste locuri minunate.Cind am ajuns pentru prima data aici ,am crezut ca visez, nu imi mai venea sa mai plec.De atunci am mai fost de citeva ori si de fiecare data bucuria a fost de nedescris.In ultimii ani nu am mai ajuns,dar sper ,cu ajutorul lui Dumnezeu,sa vizitez cit de curind aceste locuri binecuvintate.Daca aveti posibilitate,vizitati aceste locuri si nu veti regreta.Domnul sa va binecuvinteze si sa va indrepte pasii spre Sihla.
 4. Schitul Sihla
  Va rog frumos,am nevoie si eu de adresa si de nr. de telefon.Vreau sa ajung si eu la Schitul Sihla.Adresa mea este ;eurocristea@yahoo.com Va Multumesc.
 5. Schitul Sihla
  e un loc rupt din rai..un loc mirific,fara cuvinte.Desi a trecut cateva luni de cand am fost si am vizitat Schitul Sihla,pot spune ca peisajele,linistea si frumusetea locului,o pastrez si acum in suflet.Si dincolo de toate acestea,mai pot spune ca si calugarii fac ca toate aceste lucruri sa ramana vii,odata cu trecerea timpului.. Acolo simti cu adevarat ca Dumnezeu este cu tine.Sper sa mai am ocazia sa mai merg..
 6. Schitul Sihla
  Am vizitat schitul de curand si am ramas peste noapte, pe 27 august. Cu toate ca am 18 ani si poate nu am mers cu destula credinta, pt ca inca mai caut calea spre Dumnezeu, am simtit ceva deosebit si...inexplicabil dar atat de frumos, pace sufleteasca, liniste, parca divinitatea coborase pe pamant. drumul spre pestera are niste peisaje de-a dreptul magnifice. eu l-am facut dupa-amiaza si am prins un apus printe copaci, stanci extraordinar de frumos. pt ceea ce am simtit cand am ajuns la pestera chiar nu cred ca exista cuvant. in concluzie, oamenii, peisajele, locul, istoria toate sunt deosebite. am incercat sa-mi exprim sentimentele in cuvinte si sunt sigura ca si-au pierdut din intensitate si din adevarata valoare asa ca va indemn sa mergeti si sa simtiti pe "propria inima". cazarea a fost acceptabila, era foarte curat si nu era prea plin, mai erau cateva familii.
 7. Schitul Sihla
  DOAMNE AJUTA!DE MULTA VREME IMI DOREAM SA AJUNG LA SCHITUL SIHLA!AM AJUNS,SI AM SIMTIT CA AM ATINS UN COLT DE RAI!ESTE MIRIFIC,DAR UNDE A TRAIT SF.TEODOR,AM SIMTIT,PREZENTA SFINTEI !!!!!AM SIMTIT CUM SF.MA PRIVESTE!AM SIMTIT SFINTENIE!!!!!!!!!!!DUCETI-VA MERITA!!!!!!!!!!!
 8. Schitul Sihla
  Imi este nespus de dor sa ajung iar la aceasta minunata manastire .Merg aici , lasand deoparte modestia, de cand eram copil cu bunica mea si plecam in grup de la Sahastria, pe jos prin padure pana la Sihla.Totul a fost si va fi mirific pentru mine. Cuvioasa Teodora si-a mai aratat inca odata ,pentru mine ,bunatatea,iubirea de care noi pamantenii suntem straini si ajutorul si am mai adus pe lume un copil pe care il cheama bineinteles Teodor, va rog , nu va sfatuiesc ci va rog sa mergeti si sa vedeti ce minunatii puteti vedea.
 9. Schitul Sihla
  am ajuns pentru prima data in acest loc in luna august 2010 si pana la sfarsitul anului Dumnezeu mi-a ajutat sa mai ajung de 2 ori.Si fiecare plecare de la schit este insotita de dorinta reintoarcerii in acest loc.Aici simti bucuria si dragostea. Nu-mi gasesc cuvintele sa descriu frumusetea si sfintenia locului si a celor ce traiesc aici .
 10. Schitul Sihla
  STARET PROTOSINGHEL PAHOMIE CATANA-TELEFON 0744513879

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii