Sfântul Andrei - Scurtă meditație la SFÂNTUL ANDREI - APOSTOLUL ROMÂNILOR

Sfântul Andrei

Prin Sfantul Apostol Andrei, care s-a ostenit, sa vina de departe, infruntind, prin credinta, obstacole greu de imaginat, ca sa aduca si in colibele stramosilor nostri daci, Vestea cea Buna, traim sentimentul unei prezente sporite a Imparatiei lui Dumnezeu in sufletele noastre.

Frate mai tinar al lui Simon zis Petru, el ramine in amintirea vie a intregii crestinatati, drept primul (protocletos) dintre viitorii Apostoli care, insuflat fiind de Duhul Sfant, a recunoscut dintr-odata in persoana lui Iisus Hristos, pe adevaratul Meshiah (Ioan 1,40-4) si i s-a predate Lui; aceasta in timp ce poporul ales, in cumlita-i ratacire, il mai asteapta inca si astazi…

Istoricul Iosephus Flavius ne spune ca, in preajma acestui crucial eveniment pentru suflarea omeneasca, in Iudeea s-au perindat mai multe personaje care se revendicau drept “Mesia”; si chiar ii mentioneaza, pe unii, nominal: Iuda-fiul lui Ezechia, Simon, Athronges, Theudas si un alt Iuda-Galileanul. Si mai adauga istoricul ca, aidoma acestora, toti ceilalti indivizi care si-au arogat aceasta calitate, atit an anterior cit si ulterior Venirii pe pamant a Lui Iisus Hristos, s-au dovedit a nu fi decit niste inselatori, politicieni fara scrupule, de care omenirea nu duce lipsa nici in zilele noastre.

Referindu-se la orbirea de care a putut da dovada poporul ales, prin respingerea Adevaratului Mesia, pentru ca nu se nascuse dintr-o vita paminteasca mai nobila, Nicolae Steinhardt, fiu luminat al acestui popor, exclama cu durere in suflet: “E de mirare ca un popor atit de ascutit la minte s-a putut opri asupra unui mesia glorificat, coborind din cer cu un alai definitiv care nu ar mai fi ingaduit nici cea mai mica indoiala, ci doar prosternarea, constatarea ! Cum de n-au banuit ca Planul Divin va recurge la o cale mai putin simplista ?”

Sfantul Apostol Andrei a ramas alaturi de Mantuitorul Hristos, slujindu-L, intrebindu-L si sorbindu-I Cuvintele ca pe tot ce avea mai de pret in lumea aceasta. El este unul dintre cei patru apostoli care ii vor cere Invatatorului sa dezvolte profetia (Marcu 13,4-37) cu privire la vremurile din urma. Iar raspunsul primit de ei, atunci, este le fel de valid si acum, cind, lumea, mai preocupata de New Age decit de Mantuirea sufletului pe calea aratata de Fiul Lui Dumnezeu, prin sfintii Sai Apostoli (apostolos=trimisi departe), se intreaba inspaimintata daca va ajunge Craciunul, avind in vedere sfirsitul calendarului mayas programat cu doar 4 zile mai devreme; se intreaba sarmana lume, in ratacirile ei de la Dreapta Credinta, daca nu cumva, toate aceste mesaje care emana de la “noii” mesia, incepind cu ”Visarion Învăţătorul” (supranumit si ”Iisus al Siberiei”) si terminind cu pretinsa orintesa de Japonia, Kaoru Nakamaru, daca toate aceste filme hollywoodiene de tipul celui intitulat pe scurt “2012”, etc. etc., sunt credibile, ca sa-si cumpere bunkere de supravietuire in Pirinei, la Bugarach, in California sau Suedia.

Raspunsul dat atunci Sfantului Andrei, Apostolul romanilor si celorlalti sfinti Apostoli, de catre Domnul nostru Iisus Hristos, pe muntele Maslinilor, este acelasi, atunci, acum si in vecii vecilor: „Luaţi aminte, să nu vă amăgească cineva. Că mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt!, şi pe mulţi îi vor amăgi. Iar când veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie, să nu vă tulburaţi, căci ele trebuie să fie; dar încă nu va fi sfârşitul. Şi neam peste neam se va ridica şi împărăţie peste împărăţie; cutremure vor fi pe alocuri, şi foamete şi tulburări vor fi. Acestea sunt începutul durerilor naşterii (…).

Şi dacă va zice atunci cineva: Iată, aici este Hristos!, sau: Iată, acolo!, să nu credeţi. Că se vor scula hristoşi mincinoşi şi profeţi mincinoşi şi vor face semne şi minuni ca să-i ducă în rătăcire, de se poate, pe cei aleşi. (…)IAR DESPRE ZIUA ACEEA SI DESPRE CEASUL ACELA NIMENI NU STIE, NICI INGERII DIN CER, NICI FIUL, CI NUMAI TATAL. (…) Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi vremea aceea. E ca un om care a plecat departe, şi-a lăsat casa, a dat puterea pe mâna slugilor, fiecăruia lucrarea lui, iar portarului i-a poruncit să vegheze. Aşadar, privegheaţi, că nu ştiţi când va veni stăpânul casei: seara, ori la miezul nopţii, ori la cântatul cocoşilor, ori dimineaţa; ca nu cumva, venind fără veste, să vă găsească dormind. Iar ceea ce vă spun vouă le spun tuturor: Privegheaţi!“

Constantin Tănasă, Piatra Neamț, 28 Noiembrie 2012
Sursa imaginii: Wikimedia