Sfântul Nicolae - SFANTUL IERARH NICOLAE AL MIRELOR
Vezi mănăstiri cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae
Posteritatea nu a pastrat, din pacate, citusi de putin din lucrarea omiletica a acestui vajnic cugetator si lucrator in ogorul Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos.
A pastrat, in schimb, amintirea citorva fapte si actiuni de-ale sale, care, si astazi, dupa aproape 17 secole de la producerea lor, stirnesc o admiratie unanima, mobilizindu-ne pentru lucrul cel bun si placut lui Dumnezeu si aproapelui aflat la necaz.
Asadar, faptele, si numai faptele sunt cele care au facut din Nicolae, sfintul cel mai popular de prin calendarele tuturor bisericilor crestine, chiar si aceea protestanta.
Rasaritul si Apusul isi intind bratele pentru a-i aduce cinstire, ziua sfantului Nicolae fiind asteptata cu tainica bucurie, de la cei mici, mici de tot si pina la cei ajunsi la adinca batrinete; provincii si tari dintre cele mai diverse (Grecia, Scotia, Rusia, Serbia, Tarile de Jos etc.), precum si grupe socio-profesionale (de la intelectuali (scholars) si avocati pina la marinari si pafumieri) si l-au dorit drept patron lor spiritual.
Doua sunt, pe scurt, virtutile pe care se rezuma viata acestui sfint cunoscut pina si in China lui Confucius, si numit pe continental american “Nicolaos the Wanderworker”: asceza si bunatatea; sa fii de o exigenta necrutatoare fata de tine insuti, dar sa dai dovada in raport cu aproapele de o generozitate, o iertare si o milosirdie, duse pina la nebunie, “la nebunia intru Hristos”.
- - Potrivit biografilor sai, asceza acestui sfant a inceput inca de la sinul maicii sale: informatia potrivit careia pruncul Nicolae nu primea sa fie alaptat de maica sa in zilele de miercuri si vineri, decit dupa apusul soarelui, a fost invesnicita intr-o veche sculptura aflata la Victoria and Albert Museum din Londra. In toata viata sa, Nicolae nu a dorit sa stie ce este aceea “carne” sau “vin” (cu exceptia Sfintei Impartasanii - de buna seama), minca o singura data pe zi si doar un singur fel de mincare, iar de dormit, nu vroia sa aleaga decint intre pamint si scindura.
- - Bunatatea sfantului Nicolae incepe cu daruirea mostenirilor sale pamintesti saracilor, pentru “comoara cea din Ceruri”(Luca 18,22), cu lupta sa neinduplecata impotriva abuzurilor comise de catre potentatii vremii si se incheie cu nenumarate vindecari si binefaceri de o marinimie dumnezeiasca.
Sunt puse pe seama lui fapte prin care, apparent, L-ar fi putut “supara” pana si pe Dumnezeu.
Intimplarea de mai jos este sugestiva pentru ceea ce am dorit ca sa spun prin aceasta:
Se stie indeobste ca intre sfantii Casian (360 – 29 febr.433) si Nicolae (270 - 6. dec.352) a existat o prietenie statornica. Se spune ca odata, ei au fost convocati de inger, intr-un anumit loc si ceas, la intilnirea cu Dumnezeu. Dumnezeu Insusi vroia sa le vorbeasca, aidoma lui Moise, pe Horeb. Se aflau acum pe drum, si putin le mai ramasesera de mers pina la locul Intilnirii, cind, le aparu in fata un taran ce se opintea din greu ca sa-si scoata caruta incarcata cu fin, dintr-o mocirla. Urmarit, dupa cum era si firesc, de teama ca ar putea intirzia la acea Intilnirea cu Dumnezeu, Casian isi iuti pasul la vederea celui afla in necaz, in timp ce Nicolae, “uitind” de toate, isi sumeca poalele hlamidei, isi sufleca minecile stiharului si se inhama alaturi de taran, izbutind, in cele din urma, scoaterea carutii din prin noroaie. Porni, apoi, asa, murdar, transpirat si intirziat, cum era, pe drumul ce ducea la locul cu pricina. Marea ii fu, insa, mirarea cind afla de la Casian ca Dumnezeu nu isi facu aparitia la ora stabilita…
O, nu! Departe de Dumnezeu ca sa intirzie a veni, la intimpinarea promise; dar de data aceasta, insa, El trebuia sa-l astepte pe iubitul Sau, Nicolae. Si cu glasu-I rascolitor, venit de dupa noianul nourilor de margaritar, Dumnezeu a spus celor doi:
"Pentru ca ai fost atit de corect si protocolar cu mine, numele tau, Casiane, va fi purtat in lume de doar unul la zece mii, iar praznuirea ta va fi odata la patru ani (adica pe 29 februarie); pe cind numele tau, Nicolae, asa murder, respingator si nepunctual cum arati, dar grabnic iubitor si ajutator de aproapele, va fi unul din cele mai purtate nume de pe pamint, vei fi iubit si pretuit de toti"
Si-ntr-adevar, numele de Nicolae este cel mai comun si mai raspindit in intreaga lume, iar cintarile noastre bisericesti il arata ca pe un model de credinta si virtute, de care pina si “Apostolii cu ingerii se minuneaza”.
Constantin Tănasă, Piatra Neamț, 03 Decembrie 2012 Sursa imaginii: Wikimedia